Det danske magasin i Spanien
Rundt om Chardonnay i verden

Chardonnay er en af verdens mest beplantede og populære druesorter, der står bag alt lige fra den verdenskendte knastørre Champagne og elegante hvide Bourgogner til fyldige amerikanere med masser af fadsmag.

Chardonnay var blandt de mest populære druer gennem slutningen af 80’erne og godt ind i 90’erne. Der var tale om en regulær Chardonnay-mani, hvor verdens totale areal af Chardonnay-planter firedobledes. Chardonnay blev synonym på ’hvidvin’ på amerikansk og overalt i verden kastede vinmagere såvel som vinnydere sig over den formidable hvidvinsdrue. Men som altid, når en drue bliver populær kommer alle de producenter til som udelukkende har salg for øje, med lav pris og ringe kvalitet, og forbrugerne ender med at drikke de vine som egentlig ikke smager som en god chardonnay burde. Og efter en årrække hvor chardonnay var den mest populære, blev den taget ud af diverse vinkort og skubbet ud i kulden. Jeg kan så glæde jer med, at de gode chardonnay´er tilbage på banen og er efterspurgte som tidligere.

Chardonnay er en krydsning af den blå drue Pinot Noir og den hvide Gouais Blanc og menes (ligesom Pinot Noir) at have sin oprindelse i Bourgogne.

Man siger at selve druen Chardonnay ikke smager af alverden og ikke er en aromatisk drue. At det er områdets helt særlige jordbund og klima (terroir) som til sidst giver vinen sin smag. Så man kan altså sige at vine lavet på Chardonnay-druen ikke blot ændrer sig efter hvordan den bliver behandlet i kælderen, men at den vigtigste del er hvor den gror. Da Chardonnay flyttede hjemmefra, fandt den nye steder at gro, og faktisk begår den sig godt mange steder. I vores forretning har vi naturligvis vine fra Bourgogne & Chablis lavet på Chardonnay, men også et par stykker fra New Zealand, Italien og naturligvis Spanien. I denne artikel ser vi lidt nærmere på druens forskellige stilarter og karakteristika.

Det, der betyder noget for, hvordan den enkelte vin præsenterer sig i glasset, er altså hvor den vokser, og hvordan den vinificeres.

Stedets betydning

I Bourgogne kendes druen fra sin elegante side, hvor vinen typisk vil byde på lime og citrus i duft og smag. I de køligere dele af Bourgogne som Chablis vil nuancerne af citrus og grønne æbler ledsages af den næsten kalkede mineralitet, som områdets vine er blevet så kendte for.

Chardonnay fra varmere himmelstrøg såsom Californien og Australien vil ofte være mere polstrede og voluminøse i stilen med smagsnoter af tropiske frugter som ananas, mango og papaya. De vil oftest være velegnede til fadlagring og vil typisk have mere intens smag, end de mere elegante og mineralske varianter fra køligere egne.

Som en tommelfingerregel kan man sige, at oversøisk Chardonnay typisk vil være mere frugtdrevne, mens Chardonnay fra den gamle verden typisk vil være mere mineralsk og terroir-dreven. Der er naturligvis ingen regler uden en masse undtagelser.

Berømte områder

Nogle af verdens mest berømte Chardonnay-vine finder du i Bourgogne og Champagne. To klassiske områder, der leverer hvidvine med høj syre og mere mineralsk karakter.

Bourgogne

Bourgogne er et af de mest komplekse vindistrikter i verden, og det helt specielle ved området er den unikke kombination af jordbund, terræn og klima – også kaldet terroir. Bourgogne har et kontinentalt klima, hvilket betyder kolde vintre efterfulgt af varme somre.
På grund af landskabets variation af bakker, skråninger og fremherskende vinde, eksisterer der også mange mikroklimaer, som har stor betydning for terroiren. Af samme grund varierer vinenes smag utroligt meget fra vingård til vingård, selvom den geografiske afstand er meget lille.
Bag al stor hvid Bourgogne finder du Chardonnay. Nogle af de bedste hvidvine kommer fra Côte de Beaune, nærmere betegnet Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet og Meursault – trekløveret, der udgør den berømte del Côte des Blancs, også kaldet “den gyldne trekant”. De repræsenterer hver sin stil.

Chassagne Montrachet leverer vine med fylde, med frisk duft af citrusfrugt, hvide stenfrugter, eksotiske frugter og med ristede noter, med uovertruffen aromatisk vedholdenhed.  

I Meursault finder du fyldige vine, med aromaer af modne druer. Velduftende med ristede mandler i et væld af blomster og mineralitet, noter af smør, honning og forfriskende citrusfrugter. Rig og fyldig med fedme og friskhed i silkeblød balance og lang eftersmag.

I Puligny-Montrachet vil vinene typisk være kendetegnet ved sin mineralitet og duft af modne druer, marcipan, hasselnødder, citrongræs og grønne æbler. Skøn, fed og cremet i munden, der leder tankerne mod smør og varm croissant.  

Chablis
Chablis er helt sin egen, når det kommer til burgundisk Chardonnay. Chardonnay er den eneste tilladte druesort i Chablis-appellationen. Her laves der knastørre hvidvine med stålsat syre, kalket mineralitet og fine citrusnoter. Området ligger nordligt afsides fra det øvrige Bourgogne og har en helt særlig kalkholdig jordbund, du ikke finder andre steder. I forhold til de forrige, er Chablis mere tilkommelig prismæssigt, og derfor en favorit blandt mange. Tag for eksempel Domaine Christophe Camu, en familie som har produceret i Chablis i hele 7 generationer. De råder over i alt 13 hektar hvor jorden er fyldt med kalksten, og kodeordene i deres Chablis er renhed, syre og mineralitet med attraktive aromaer af hvide blomster, citrusfrugter og lidt gærede brødnoter. God tyngde, super balanceret, og det absolut perfekte valg til fisk og skaldyr. Dette er en læskende, sprød og mineralsk Chablis – præcis som man kan forvente. God fylde og dejlig aromatisk. Tør, uden at snerpe, og med en behagelig lang og rund eftersmag. Vi handler den til € 16.95€

Champagne
Chardonnay er en af de tre druer, der anvendes i Champagne. Den bruges både i blends, men står også ofte bag sprøde Champagne Blanc de Blancs lavet udelukkende på Chardonnay.

Uanset hvor i verden din Chardonnay kommer fra, vil du dog næppe være i tvivl om, hvad du får serveret.

New Zealand

Som sagt, har Chardonnay druen fundet sin plads i mange andre lande, som for eksempel New Zealand, hvor det berømte hus Cloudy Bay, laver deres Chardonnay. Cloudy Bay Vineyards ligger i Wairau-dalen i Marlborough på den nordlige del af New Zealands Sydø og blev grundlagt i 1985. Denne unikke og kølige vinregion nyder godt af et kystklima og flest solskinstimer i hele New Zealand. Cloudy Bay har vinmarker med førsteklasses beliggenhed i Wairu-dalen som har et køligt kystklima som nyder godt af flere solskinstimer end nogen anden region i New Zealand. Maksimumtemperaturer om dagen overstiger sjældent 30 grader i de varmeste måneder, og udsvingene mellem dag og nat er udtalte hvilket er yderst vigtigt ved produktion af kvalitetsdruer.

Cloudy Bay Chardonnay er en vin der leder tankerne mod stor hvid Bourgogne men med mere tropikalske aromaer som modne ferskner, nødder, vanilje og ananas. Lange og komplekse smagsnuancer og et hint af fint integreret egefad. Velegnet til cremede retter med fisk eller fjerkræ. Vi handler den til 33.95€

Spansk Chardonnay

Den spanske Chardonnay dyrkes på formidabel vis i nordspanien, i Somontano, Penedes og Navarra.

I Somontano som ligger ca 250 km.fra Barcelona i de brede dale op mod bjergkæden Pyrenærne og ganske tæt på grænsen til Frankrig. Somontano betyder “under bjergene” og regionen har haft DO-status siden 1984. Vinmarkerne ligger i en højde mellem 350 og 900 meter over havets overflade. Her er klimaet perfekt til vindyrkning. 

Der kan blive meget varmt juli og august – op til 30-35 grader om dagen. Men om natten sender Pyrenæerne kølig luft ned i dalene, så temperaturen falder til 15-20 grader. Det sinker modningen, giver aroma og tanniner til druerne og holder syren tilpas høj. Druerne risikerer heller ikke at få for meget vand. Pyrenæerne stopper nemlig de regnmættede skyer fra Atlanterhavet. De bliver oppe i Frankrig, der ligger mindre end 100 km væk. Somontano får således kun halvt så meget regn som de franske distrikter nord for bjergene. Gode forhold til dyrkning af en Chardonnay drue med smag og fylde. Her laver vinhuset Enate 2 vine på druen. Deres “234” er den unge udgave, frugtig med aromaer af pære, abrikos og passionsfrugt. Den virker frugtig i munden og kan nydes alene, eller til diverse tapasretter. Kan købes hos Birdie vinos til 8.50 €. Du kan også købe deres Chardonnay med tid på træfade. Her finder du en storslået balance mellem frugt og fad. En vin som du kan nyde til lakseretter, hvidt kød eller krydrede retter som karryrejer. Kan købes til € 18.50 €

Fra Navarra har vi fundet en Chardonnay fra det mindre Boutique Vinhus Albret som er et godt eksempel på Navarras enve til at lave kvalitetsvine.

Albret laver Chardonnay med en friskhed, så man ikke skulle tro den kom fra Spanien, men nærmere Bourgogne eller New Zealand – og til en helt anden pris. Man laver altså rigtig gode køb i Navarra, og det kan være sjove vine at have med i en blindsmagning, særligt når man vender prisskiltet. Ikke mindst denne Chardonnay som er lagret et halvt år på nye franske egetræsfade og dermed opnår en større fylde og kompleksitet. I glasset fremstår vinen fint citrongul og byder på rige aromaer af citrus, modne gule æbler og ristede hasselnødder. På tungen følger en fyldig og cremet tekstur, der i god balance mellem fedme og syre. Albret er med sin fyldige og bløde stil en fantastisk ledsager til stegte skaldyr, grillet hvid fisk og fyldige salater med olivenolie og feta. Kan købes for kun 8.25 €

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.