Der har været mange bump på vejen, men Montebello er kommet over dem alle. Derfor fejrer det danske genoptræningscenter i Benalmádena Pueblo i næste måned sit 50 års jubilæum. Det er et lille stykke danmarkshistorie, som har udviklet sig til en af kommunens største arbejdspladser og som – vigtigst af alt – har behandlet og sikret bedre livskvalitet for tusindvis af danske patienter.
”Tidens politikere må have været lidt på tværs. De var i alt fald ikke bange for at komme galt af sted, da de i 70’erne gik i gang med at opføre Montebello. Det var en stærkt revolutionerende tankegang,” er de første ord fra Tine Lundbak. Hun har kun været daglig leder på det danske genoptræningscenter i to år, men kender historien til fingerspidserne. ”Rødderne stammer fra det gamle neurose hospital i Helsingør, som hed Montebello. Datidens politikere lyttede til lægernes anbefaling på, at patienterne ville have godt af lidt luftforandring i deres behandling for angst og depression,” fortæller Tine. De fik de, og dagens Region Hovedstaden fik en velfungerende afdeling under sydens sol, som nu årligt behandler 1.650 patienter – alle for fysiske lidelser.
Dansk arkitekt i det gamle Andalusien
Indefra er Montebello pæredansk. Alt lige fra receptionen til spisesalen, patienternes værelser, spisesal, kontorer og træningscentre er fuldstændig som på et dansk hospital. Udefra er alt derimod andalusisk – ægte andalusisk. Det kan den danske arkitekt Peter Grut tage æren for. Det er kun de færreste, der husker ham, men han var yderst aktiv på Costa del Sol først i 70’erne. ”Peter Grut var arkitekten bag Tivoli World. Det var derfor helt naturligt, at Københavns og Frederiksborgs Amt tog kontakt til ham, da man ville have gennemført sine planer på Solkysten. Han faldt grunden og tegnede Montebello. Lige så naturligt var det, at Peter Grut valgte at holde sig til tidens byggestil,” fortæller Tine Lundbak. Projektet beløb sig til samlet 15 millioner danske kroner – mod de budgetterede 10. Det blev også lidt forsinket. Til gengæld blev det godt – så godt at det har bestået i 50 år.
Gode resultater – for alle
Hver lørdag tjekker 33 nye patienter ind. Forud venter et tre-ugers intensivt genoptræningsprogram. Den vej rundt har Montebello konstant 99 patienter indlogeret – året rundt. ”De er alle blevet henvist fra en speciallæge, neurolog eller en kirurg, hvis genoptræningen i den lokale kommune ikke er tilstrækkelig. Det er et tilbud om højt specialiseret og intensiv genoptræning for en gruppe patienter, der har brug for det,” forklarer Tine, som forsikrer, at patienterne i Benalmádena Pueblo kommer i gode hænder. Hele 70 mand står bag Montebello. Alle ansatte indenfor rengøring, teknisk service, køkken og reception er spaniere. Dertil kommer 35 skandinaviske fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, læge, sekretær og Tine Lundbak som daglig leder. De er alle flyttet fast til Spanien. ”Det er et stort apparat, og det lyder til at være dyrt – men det er det ikke,” forklarer den daglige leder og uddyber: ”Forløbet koster myndighederne 33.500 kroner per patient. En tilsvarende behandling ville koste mindst det dobbelte i Danmark. Tilmed er resultaterne rigtig gode, for flere af vores patienter end nogensinde kommer i dag tilbage på arbejdsmarkedet. Det er en stor gevinst for alle.” Det er også derfor, Montebello består. Tine Lundbak erkender, at genoptræningscentrets fremtid flere gange har været til politisk debat. ”I perioder med nedskæringer, er det klart, at blikket har været rettet mod os, for det er ikke normalt, at man har et lille hospital med 70 ansatte i udlandet. Men resultaterne er gode – for alle,” understreger hun.
Balsam for sjælen
Bag de gode resultater ligger andet end kollegaernes indsats. Tine Lundbak peger også på omgivelserne. ”Det er balsam for sjælen at komme til Montebello. Her er en ro, en udsigt og et klima, som er med til at kurere,” mener hun. At flytte til Solkysten har også været balsam for hende selv. ”Min mand og jeg har fået alle tiders liv her. Han har fået fodfæste som selvstændig murer, og vi elsker puebloen, folket og er her nu på ubestemt tid.” Tine Lundbak kunne sagtens være blevet i Danmark og beholdt sit job som ledende oversygeplejerske med 450 medarbejdere bag sig i Region Hovedstaden. I stedet valgte hun at udleve sin drøm om at arbejde i sundhedsvæsenet i udlandet. ”Her er en god nærhed og alsidighed. Vi arbejder på tværs af flere faggrupper, kulturer og normer med det klare formål at sammensætte det bedste forløb for patienten. Det elsker jeg,” kommer det fra Montebellos daglige leder. Hendes kollegaer må have samme mening, for de fleste har nemlig været tilknyttet i både 10, 20 og 30 år. Det er mange år, men intet tyder på, at de er gået i stå. Der er masser af planer for fremtiden.
Montebello arbejder således på at få indrettet eneværelser, få overdækket poolen så den kan bruges til træning hele året samt at få et udendørs fitness- og genoptræningscenter. De fysiske genoptræningsmuligheder skal forbedres. Det samme skal undervisningen. ”Vi lærer vores patienter om smertehåndtering, søvn, sunde vaner, afspænding og dysfagi. Det fungerer godt, men både omfanget og indholdet kan forbedres. Det arbejder vi konstant på. Det samme gælder de værktøjer, vi giver den enkelte patient, så han kan klare sig selv bedre i Danmark,” slutter Tine Lundbak. Hun tænker fremad og på forbedringer. Montebello skulle også gerne være her om yderligere 50 år.
Alle er velkommen på Montebello til Åbent Hus i anledning af jubilæet onsdag den 3. april kl. 14.30 til 18.00.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001