Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel – Jette Dohm Kristiansen

Den skæve vinkel - Jette Dohm Kristiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hun plejer og værner om andre – men får en masse igen. Jette Dohm Kristiansen føler sig beriget i sin rolle som Costa del Sols faste hjemmehjælper. Arbejdsdagene kan være lange, men hun føler sig mere fri end nogensinde. Hun sagde farvel til dansk fastansættelse og faste rammer. Det var nødvendigt for at vinde friheden i Spanien.   


Hun var ikke bare fastansat – hun var kommunalt ansat. Men efter tre årtier i stabile rammer smed Jette de sikre tøjler og hoppede ud i livet som selvstændig hjemmehjælper på Costa del Sol. Det er hendes livs største spring – men også det bedste. Ønsket om at prøve noget nyt, og ambitionen at få det danske hjemmehjælpsprincip realiseret i Sydspanien, er godt på vej. 

Det store, elegante spring

”Sjov nok tænkte jeg ikke så meget over det. Da hjemmepleje- og servicevirksomheden DaniaCare blev sat til salg for små to år siden, slog jeg til. Der var et fornuftigt grundlag at bygge videre på, så hvorfor skulle jeg holde mig tilbage,” beretter Jette. Oprigtigt skulle hun arrangere rejser for ældre og handicappede, men da selskabet bag lukkede, blev hun nødt til at tænke i nye baner. ”Pludselig dukkede der en lille iværksætter op i mig, som jeg ikke anede eksisterede. Jeg har altid været meget aktiv, men ikke på denne her måde,” forklarer den danske hjemmehjælper, som i dag passer 12 ældre, 30 ferieboliger og, på egen hånd, holder fast i nogle enkelte ældrerejser. ”Jeg har to søde hjælpere i højsæsonen, men ellers klarer jeg det hele selv. Det er lange arbejdsdage, men det giver også en glæde og en frihed, som jeg ikke ville bytte for noget andet,” forklarer Jette Dohm Kristiansen med tanke på hendes tidligere arbejdspladser. Jette løb nemlig træt i hendes ellers så elskede hjemmepleje i Danmark. ”Der skulle spares alle steder – hele tiden. Til sidst var der hverken kurser eller efteruddannelse, og vi udviklede os ikke. Systemet blev stift og kedeligt, og der blev konstant spændt ben for de energiske sjæle,” erindrer Jette, som i dag nyder ikke at være underlagt nogen begrænsninger. Det gælder både arbejdsmæssigt og privat.      

Miss Lulu følger med

Jette var nemlig meget ung, da hun valgte at stifte familie. Og det sætter nogle begrænsninger. ”De ting, unge gør i dag, havde jeg ikke mulighed for dengang. Men nu er mine tre børn fløjet fra reden. Det samme gælder i øvrigt min eksmand, og det giver unægtelig en frihed, jeg aldrig før har haft,” fortæller Jette med et smil. Vel er der sket meget de sidste år, men balancen er intakt. ”Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle blive så glad for at være single. Jeg troede ikke, det ville være mig, men pludselig synes jeg, livet er blevet så let. Jeg har jo fået mine tre dejlige børn, og som jeg lever lige nu, kunne jeg leve til den dag, det hele slutter.” 

Inden længe får den danske hjemmehjælper dog selskab. Hendes elskede hest, Miss Lulu, er nemlig på vej til Costa del Sol, efter tre år i stald hos gode venner i Danmark. ”Jeg har et stort dyrehjerte og jeg savner min hest. Jeg er sikker på, hun får det rigtigt godt her, for vi har mange gode stalde og oceaner af ridestier,” fortæller Jette, som har lovet sig selv at tage sig tid til sin hobby. ”Jeg glæder mig virkelig til det, for jeg elsker at ride og nyder atmosfæren omkring hestesporten. Alderen her er aldrig nogen hindring.” – Og så kom vi atter tilbage til begrebet alder.   

Lille koloni, små problemer – men…

Det er nemlig ikke altid lige let at komme op i årene, og Jettes tanker går konstant på dem, der har det sværest. ”Vel er vi en lille dansk koloni med små sociale problemer – men de findes. Vi har gamle, der har boet her i mange år, som bliver ensomme. Deres børn er ude i verden, og relationerne til Danmark er yderst begrænsede. Her lever vi meget ude-livet, og jeg ser, at når man ikke længe kan gå ud, bliver man let isoleret,” fortæller hun. Som hjemmeplejer ser Jette meget positivt på det spanske familiemønster og med en god familie i ryggen, ville hun hellere end gerne blive gammel under sydens sol. Det sagt, så har hun bestemt ikke glemt sine 31 år i den danske hjemmepleje. ”I Danmark værner man om begrebet omsorg, som ingen andre steder. Der er gode plejehjem, behandling og omsogn for alle – selvom der desværre bliver flere og flere ensomme og deprimerede på plejehjemmene. Flere familier lever desværre ikke op til deres ansvar. Kunne man tage det bedste fra den danske og spanske kultur, ville det være perfekt for de ældre,” bliver de sidste ord fra Jette Dohm Kristiansen, som føler sig midt i sin anden ungdom.

De ældre danskere på Costa del Sol skal derfor ikke bekymre sig. Jette bliver her i mange, mange år endnu.


Ti skæve til Jette

1. Har du et hemmeligt talent?

Jeg er faktisk god til at sy. Da mine børn var små, brugte jeg meget tid på det, og syede meget af deres tøj. Jeg gjorde specielt meget ud af mine døtres kjoler. 

2. Hvilke superkræfter ville du ønske, du havde?

Jeg kunne godt tænke mig at kunne flyve. Det ville både være let, hurtigt og billigt – specielt at parkere.

3. Din dårligste vane?

Det er de søde sager – både kager, chokolade og slik. Jeg kan godt li’ at afslutte hvert måltid med noget sødt.

4. En ting, du gerne ville gøre om i livet?

Der er intet, jeg kunne tænke mig at lave om, for jeg har altid gjort alting så godt, jeg kunne. Hvis ”om” betyder ”igen”, ville jeg gerne gentage tiden, hvor mine børn var små.

5. Hvad gør dig nervøs?

Tidens snak og fakta om klimaændringerne. Dét gør mig nervøs – ikke mindst på vegne af mine børn. 

6. Det viseste råd, du nogensinde har fået?

Det kom fra min mormor: Kom godt i gang med dagen. Alt du får lavet fra morgen til middag bliver doblet op inden dagen er omme. 

7. Hvem ville du gerne drikke en øl med?

Skuespilleren Bruce Willis. Jeg elsker de gamle ”cowboys”, og han virker som en spændende fyr. Jeg er særligt vild med hans rolle i filmen Die Hard og hans velkendte sætning ”yippee-ki-yay, motherfucker!”.

8. Hvad skal du efter dette interview?

Jeg skal besøg en ældre dame på 80 i Torreblanca i udkanten af Fuengirola. Hun er frisk i krop og sind, men jeg ser alligevel til hende hver dag.

9. Hvad er det mærkeligste, du nogensinde har været udenfor?

Jeg har ikke noget konkret, men i de fem år jeg arbejdede på den lukkede akutte modtagelse på Risskov Psykiatriske Hospital, oplevede jeg lidt af hvert.  

10. Hvornår bliver du blød om hjertet?

Når jeg ser mit barnebarn. Jeg blev mormor for nylig. Nogle gange bliver jeg også rørt ved højtider. Det er nok noget, der kommer med alderen.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa