Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel: Helle Barlebo

Den skæve vinkel: Helle Barlebo

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hun kom oprigtigt for at sælge rideudstyr men blev overtalt til at lave mad til en stor privatfest hos en gammel kunde. Det blev starten på Chili Gourmet, som i snart ti år har leveret mad og gode oplevelser til de madglade på Costa del Sol. Men Chili Gourmet er for Helle hverken bare et arbejde eller en forretning. Det er en livsstil, en identitet, et hjertebarn. Og sådan har hun fået skabt nogle børn gennem tiderne. Den første var Oscar, som kom til verden for tredive år siden i Odense.

Alle ville danse med Oscar

Det var nemlig en purung Helle Barlebo, der som blot 20-årig trådte ind i den fynske restaurationsbranche. Med sine hyggelige rammer, gode mad og levende musik gjorde hun Café Oscar i Odense til en af byens travleste restaurationer. ”Det var en festlig tid. Men det var også en tid, hvor jeg havde meget at lære. Gudskelov lærte jeg af mine fejl og havde et ukueligt gå-på-mod, som kunne hamle op med alt,” fortæller Helle, som også havde lyst til at åbne ”noget” mexicansk, en brunchcafé, en gourmetrestaurant og en stor poolbar. I alt åbnede hun otte restauranter over små tyve år. ”På toppen havde jeg fire velfungerende restauranter fordelt over Odense og Svendborg med samlet 120 ansatte. Jeg elskede det, værnede om restauranterne som var det mine børn, og flere ansatte er den dag i dag mine gode venner. Det var en slags familie, og jeg var meget dedikeret. Det er også derfor, jeg aldrig har fået børn,” fortæller frøken Barlebo ærligt. En dag blev hun dog træt af at rode med bilagene på et indelukket kontor. I stedet tog hun dem med under armen for at ordne regnskaberne under sydens sol. ”I ti år pendlede jeg mellem Odense og Costa del Sol. Det fungerede fint, og jeg lod mig ikke friste af de købstilbud, der dukkede op. Men de blev højere og højere, og en dag kom der et tilbud, jeg ikke kunne sig nej til,” erkender den danske restauratør. Hun solgte ikke bare sit værk. Hun solgte også sin bil og bolig. Spanien kaldte.   

Masser af chili

Hendes idé var at prøve noget helt nyt. Helle Barlebo ville sælge rideudstyr – men kom aldrig i gang. ”Jeg løb ind i en af min gamle kunder her, som insisterede på, at jeg skulle lave mad til at hans kones fødselsdag. Det blev starten på Chili Gourmet. Det var slet ikke nøje overvejet,” indrømmer hun. På små ti år er cateringsfirmaet vokset fra en fødselsdagsmiddag til 3-400 årlige cateringer og ti medarbejdere, når der er mest travlt. ”Det lyder stressende, men i et cateringfirma kan du selv sætte tempoet og planlægge ordrerne. Der er ikke en masse faste omkostninger og lange åbningstider, og det giver altid et par ugentlige fridage,” understreger Helle Barlebo, som flere gange nævner begrebet livskvalitet. ”Der er flere muligheder og bedre penge at tjene i Danmark, men søger du livskvalitet, vinder Spanien klart.” Livskvalitet og energi har hun også vundet på sine kosttilskud fra Fitline. ”Jeg havde aldrig rigtig troet på kosttilskud, men da tog jeg fejl. Jeg gik fra at være udkørt efter en hård weekend til nu at føle mig ti år yngre. Min migræne og mine to årlige influenzaer har jeg også fået bugt med,” fortæller Helle, som er blevet så glad for sine vitaminer og mineraler, at hun nu også er begyndt at forhandle dem. Der sker noget i Helles verden – og gerne noget nyt. Men når hun er i stalden med sin elskede hest, er alt ved det gamle.

Afsted til hest

Allerede som seksårig sprang lille Helle frygtløst op på ryggen af sin første hest. Og kom der lidt fart på, blev det hele lidt sjovere. ”Jeg var vild og forsøgte nok at imponere mine tre ældre brødre,” fortæller Helle, som blev mere og mere hesteglad. Det bragte hende til en masse hubertusjagter, springkonkurrencer, millitary løb og flere væddeløb med sine 3 galopheste. I dag går det dog lidt mere roligt for sig. ”Jeg elsker det sociale liv omkring ridesporten og kommer i stalden hver dag. Det vælter med ridestier og hestebarer i baglandet. Specielt om sommeren rider til vi sent. Det er det smukkeste og noget af det bedste ved at bo her,” bliver de sidste ord fra Helle Barlebo.     

Hendes sind og vitaminer gør hende ung og stærk. Stærk som chili.

Ti skæve til Helle

1. Har du et hemmeligt talent?

Det tror jeg ikke, men nogle kunder siger, jeg kan trylle. Det sker, de ringer dagen inden en stor event for at bestille mad. Tro mig! – det sker, selvom det ikke burde ske.

2. Din dårligste vane?

Jeg har svært ved at sige nej – både privat og arbejdsmæssigt. 

Jeg vil altid gerne hjælpe, gøre en tjeneste, selvom det kan være opslidende.

3. Dagens gyldne moment?

Når mine fire katte vækker mig om morgenen. De er altid glade og legesyge. 

På samme måde nyder jeg at være sammen med min hest, Portugues. 

Det er mine firbenene børn.

4. Hvad gør dig nervøs?

Intet! – for det fører ikke noget godt med sig. Det sagt, så har coronavirussen naturligvis skræmt mig. Ikke mindst de økonomiske og sociale følger, der følger med.

5. Det bedste råd du nogensinde har fået?

Min kok anbefalede mig sidste år at tage nogle kosttilskud, efter jeg havde følt mig helt flad i en periode. Det har fyldt mig med energi og fået mig til at føle mig ti år yngre.

6. Hvem ville du gerne drikke et glas vin med?

Det skulle være med Gordon Ramsay – verdens sjoveste kok.

Vi skulle ikke bare drikke vin. Vi skulle også lave mad.

7. Det mærkeligste du nogensinde har været ude for?

Det var for et par år siden, da jeg pludselig så min afdøde bror på tv.

Fjernsynet var slukket men gav pludselig en lyd, som drog min opmærksomhed.

Frem kom min bror, som kiggede smilende på mig nogle sekunder inden han forsvandt igen. Jeg ved, det lyder helt gak – men jeg tør godt fortælle det.

8. Har du en helt eller et forbillede?

Nej – jeg har ikke en specifik person, men alle positive og livsglade personer gør et indtryk på mig.

9. Hvad er din yndlingsret?

Jeg elsker mad fra hele verden – specielt spicy mad fra Mexico og Thailand. Også sushi.

Lentejas er derimod noget at det eneste, jeg ikke kan lide. Lugten giver mig ondt i hovedet.

10. Hvad er det første du gør, når vi kommer ud af coronakrisen?

Jeg tager direkte ud til min gamle hest i stalden. Jeg savner ham gevaldigt, men heldigvis bliver han forkælet af sin passer.

Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa