Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder august 2013

Korte nyheder august 2013

Nu kan bøder til ikke-residenter og turister inddrives
Tidligere har det været umuligt for politiet i Málaga-provinsen at inddrive bøder, der er blevet givet til ikke-residenter, der ikke har en bil med spansk nummerplade, og turister. Men med et nyt system, FEMP, kan politiet i Málaga-provinsen, og 30 andre provinser i landet, nu finde op til 90 procent af de personer, der har fået en bøde, selvom de ikke bor i Spanien, og inddrive op til 65 procent af de udstedte bøder.
Normalt går bøder til en værdi af cirka en million euro hvert år tabt i Spanien, fordi man ikke har haft midlerne til at finde lovovertræderne, når de først er vendt tilbage til deres lande. Man har derfor været nødt til at afskrive bøderne.
Med det nye system vil bøden blive sendt til personens privatadresse i det land, hvor personen bor. Bøden og opkrævningen vil blive sendt til den pågældende person på dennes sprog sammen med en kode, der kan indtastes på FEMP’s hjemmeside. Her vil man kunne se, hvad sagen drejer sig om samt gøre indsigelser, hvis man skulle ønske det. Hjemmesiden vil være tilgængelig på alle de europæiske sprog. Samtidig vil der være et telefonnummer til et callcenter, hvor personen også vil blive betjent på sit eget sprog.
Bøden vil kunne betales via FEMP’s hjemmeside.

 

USA vil betale 200 millioner euro for missilskjold ved Cádiz
De amerikanske myndigheder forventes i den nærmeste fremtid at formalisere en aftale om udstationering af fire krigsskibe ved flådebasen i Rota ved Cádiz, skriver avisen El País.
Aftalen betyder, at USA over de næste fire år skal betale 200 millioner euro for blandt andet vedligeholdelse af skibene, de såkaldte Destroyers. Det er det statsejede, spanske selskab Navantia, der får dette ansvar.
Skibene skal være en del af NATO’s avancerede anti-missilsystem, der skal beskytte alliancens medlemslande for indkommende missiler.
De første to skibe, Ross og Donald Cook, forventes at ankomme til Cádiz fra USA i 2014, mens de to andre, Porter og Carney, følger efter i 2015. Sammen med skibene ankommer omkring 1.100 amerikanske soldater, 100 civile medarbejdere samt pårørende, der vil blive udstationeret på basen og i Cádiz.
Det var den forhenværende statsminister, José Luis Zapatero (PSOE), der i 2011 var lydhør overfor et amerikansk forslag om spansk værtskab for en del af missilskjoldet. I forventning om at aftalen skulle komme i hus, har man i mellemtiden udvidet de eksisterende havnekajer på basen i Rota, så der også stadig vil være plads til den spanske flådes skibe, der er hjemhørende i Cádiz-bugten.
Aftalen er også ensbetydende med øget beskæftigelse i Cádiz, der er én af de provinser, som er hårdest ramt af økonomiske lidelser som eksempelvis arbejdsløshed.

 

Ejendomme skal nu have energimærkning
Det er nu obligatorisk at energimærke sin ejendom i Spanien, hvis man ønsker at sælge eller udleje den. Reglen trådte i kraft den 1. juni.
Både lejligheder og huse samt kontorer og butikslokaler er omfattet af den nye ordning.
For at få denne energimærkning skal man have fat i en godkendt tekniker, som skal inspicere og mærke boligen.
En energimærkning gælder for en periode på ti år. Undlader man at energimærke ejendommen, vanker der bøder på op til 6.000 euro.
Ansvaret for energimærkningen hører under regionerne, så f.eks. i Andalusien er det altså Junta de Andalucía, der er den ansvarlige administration. Læs mere om ordningen på www.agenciaandaluzadelaenergia.es.

 

Farvel til sporvognen i Vélez-Málaga
Desværre var driften af sporvognene i Vélez-Málaga en skidt forretning, og efter adskillige forsøg på at gøre det rentabelt, måtte myndighederne for måneder siden kaste håndklædet i ringen.
Sporvognene er derfor blevet udlejet, foreløbig for en periode på to år, til et transportfirma i Sidney for 200.000 euro.
De første vogne er nu sendt af sted, i første omgang til Santander, hvorfra de skal sejles videre til Australien.

 

Optimisme i feriebranchen
2013 bliver bedre end 2012, spår ferieindustriens brancheforening, Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT), der repræsenterer 14.000 hoteller.
Man forventer således, at hotellerne i strandområderne i gennemsnit vil få en belægning på over 80 procent, mens resultatet for hotellerne i storbyerne og i de rurale områder anses for at være mere usikkert.
Det er fortrinsvist de mange udlændinge, der er med til at fylde hotellerne; heriblandt englændere, tyskere, franskmænd og nordboer i nævnte rækkefølge.
Frem til den 15. juni havde turisterne desuden spenderet syv procentpoint mere end i samme periode sidste år, og derfor spår man en gennemsnitlig stigning i forbruget på 2,5 procent, ligesom man forventer mellem 0,9 og 1 procent mere flytrafik, og at der i løbet af året vil komme 58 millioner udlændinge til Spanien. Det vil i så fald være tæt på rekordåret 2007, hvor 59,2 millioner udlændinge valgte at holde ferie i det stadig populære ferieland.

 

Gangsti mellem Mijas og Marbella
Det bliver snart muligt at gå, løbe eller cykle på en sti mellem Mijas og Marbella.
Det er Mijas kommune og provinsstyrelsen i Málaga, der er gået sammen om at anlægge en gangsti mellem El Torreón i La Cala de Mijas og Calahonda Royale ved den østlige del af Marbella.
Det er en strækning på seks kilometer. Stien bliver op til seks meter bred, og anlagt så tæt på kysten som muligt.
Projektet, som nu er i licitation, er blevet præsenteret af formanden for provinsstyrelsen i Málaga, Elías Bendodo og Mijas’ borgmester Àngel Nozal (begge PP).

 

20 procent af Spaniens økonomi er sort
Skattetrykket i Spanien er blandt det højeste i Europa. Alligevel bidrager skatterne kun med 31,4 procent af bruttonationalproduktet, mens det til sammenligning er gennemsnitligt 39,5 procent i eurozonen.
Det kan, mener avisen El País, kun tilskrives en stor skatteunddragelse, og man regner med, at sort arbejde står for 20 procent af landets økonomi, hvilket svarer til, at skattevæsnet årligt snydes for omkring 70 milliarder euro.
Siden den spanske økonomi i 2007 begyndte at blive dårligere, er skatteindtægterne faldet med omkring 200 milliarder. Der er det samme som 20 procent. I et forsøg på at kompensere for det, har den konservative (PP) regering, fra den i slutningen af 2011 overtog regeringsledelsen, indført omkring 30 skattereformer. Men det ønskede resultat udebliver, og der er mere forvirring end klarhed, og der udføres sort arbejde og snydes i stor udstrækning.
Samtidig med at man søger efter flere skatte-euro, ønsker andre medlemmer af PP at sænke indkomstskatten, men finansminister Cristóbal Montoro modsætter sig. Han mener ikke, at der er plads til det, hvilket er set ud fra devisen om, at man ikke kan give skattelettelser uden at skære yderligere ned på udgifterne.
Det spanske skattesystem får også skylden for at være ineffektivt, fyldt med undtagelser og fradrag, hvilket alt sammen er med til at reducere skatteindtægterne. Derfor har EU nu bedt Spanien om at gennemgå skattesystemet inden marts 2014, og Montoro formoder, at regeringen kommer til at følge Unionens retningslinjer.
EU opfordrer også Spanien til at fjerne nogle af indkomstskatterne og eliminere flere virksomheders skattelettelser, som i øjeblikket koster staten omkring 16,4 milliarder euro.
Foreløbig går regeringen efter flere indtægter i form af afgifter, og det er netop blevet vedtaget at lade afgifter på CFC-gasser, som anvendes i blandt andet airconditionanlæg, tobak og alkohol stige, hvormed man forventer at indhente en milliard euro.
Afgifterne er lyn-indført, og for eksempel er prisen på cigaretter nu steget med ca. 15 procent.

 

Socialistisk kannibalisme?
José Antonio Griñán, som er lederen af det socialistiske parti, PSOE’s andalusiske afdeling og siden 2009 formand for lokalregeringen, Junta de Andalucía, har meddelt, at han ikke stiller op ved næste lokalvalg, der normalvist ikke skal afholdes før i 2016. Han mener at have gjort sit, og at man bør indføre en regel, der dikterer, at én person ikke kan lede en lokalregering i mere end to perioder af fire år.
Samtidig har han dog opfordret sin kollega, formanden for socialisterne i hele Spanien, Alfredo Pérez Rubalcaba, om at melde ud, hvorvidt han ønsker at fortsætte som partiets spidskandidat frem til og med det næste parlamentsvalg.
Det kunne være et forsøg på rettidig omhu, men timingen synes bemærkelsesværdig.
Den tidligere statsminister José Luis Zapatero er dog efterfølgende kommet på banen og har manet til ro i rankerne og opfordret medlemmerne til at støtte Rubalcaba.

 

Nu får også cyklister bøder for overtrædelse af færdselsloven
Mens cyklisterne i det spanske byliv udgør en stadig større del af den daglige trafik, stiger antallet af bøder, som politiet udsteder til cyklisterne. Det er i år i Málaga by blevet til 77 bøder, hvoraf halvdelen er givet, fordi cyklisterne har kørt for hurtigt. Resten er givet, fordi cyklisten har talt i mobiltelefon, kørt med høretelefoner eller er kørt over for rødt.
Hvis man som cyklist kører på fortovet et sted, hvor der er en cykelsti, gives en bøde på 60 euro. Samme bøde gives, hvis man ikke respekterer fodgængere på strandpromenaderne, eller hvis man ikke giver tegn, der viser, hvor man skal hen.
Hvis man kører med høretelefoner eller taler i mobiltelefon, mens man cykler, kan man få en bøde på helt op til 200 euro.
Loven trådte i kraft i juni 2011, men ikke mange cyklister kender til denne lovgivning og bliver tit overraskede, når de bliver stoppet af politiet. I 2012 var antallet af udstedte bøder til cyklister i Málaga by 43, mens det allerede nu kun seks måneder inde i det nye år er oppe på 77.

 

Historisk fremgang
Spansk turisme oplever endnu engang en historisk fremgang. I første omgang drejer det sig om maj måned, hvor 5,8 millioner udlændinge kom til Spanien for at holde ferie. Det er 7,4 procent flere end i samme måned sidste år, hvilket er den største fremgang nogensinde, oplyser Movimiento Turístico en Fronteras (Frontur), der er en del af ministeriet for industri, energi og turisme.
I tallene for 2013 til og med maj spores der også gode nyheder. I denne periode besøgte 19,8 millioner udlændinge landet, hvilket svarer til 3,9 procent flere end samme periode i 2012.
Målt i antal rejser kom flest briter og tyskere til Spanien, mens der i antallet af ferierende fra de nordiske lande er set en fremgang på hele 13,8 procent.

 

Langt billigere at fylde indkøbsvognen i Spanien end i Danmark
EU’s statistiske institut, Eurostat, har sammenlignet priserne på en række føde- og drikkevarer i de 27 medlemslande, og resultatet viser, at priserne i Spanien ligger under gennemsnittet, mens det er langt dyrere at fylde en indkøbsvogn i Danmark. Faktisk er Danmark det dyreste EU-land at handle i.
Gennemsnittet i de 27 lande er i sammenligningerne lig med 100 procent. Her er gennemsnitspriserne i Spanien på 93 procent, mens danskerne betaler 143 procent. Efter Danmark kommer Sverige (124 procent), Østrig (120 procent) og Finland (119 procent).
Landene med de laveste priser er Polen (61 procent), Rumænien (67 procent) og Bulgarien (68 procent).
I Danmark begrundes de høje priser med for lidt konkurrence, høje lønninger og moms, og så mener branchefolk ikke, at niveauet på kvalitet og sikkerhed indgår i undersøgelsen.
Hvis man ser isoleret på drikkevarer, er priserne på de ikke-alkoholiske drikke i Spanien på 94 procent, mens de i Danmark er på 190 procent af gennemsnittet. Alkoholiske drikke ligger på hhv. 87 og 140 procent.

 

Radar på La Cala de Mijas-vejen
Landevejen A7 (den tidligere N 340) omkring La Cala de Mijas er én af de farligste strækninger i Málaga-provinsen. Den tætte trafik og de mange sving gør, at ulykker er et almindeligt syn.
Derfor har Trafikstyrelsen (DGT) nu sat en radar op, der skal måle bilisters hastigheder over en strækning på fem kilometer. Det er kun den anden af denne slags radar i provinsen; den første findes i Torrox.
For to år siden nedsatte man den tilladte hastighed til 80 km i timen, og bliver man snuppet over denne fartgrænse, lyder bøden på op til 600 euro og op til seks klip i kortet.

 

Det bliver sandsynligvis meget dyrere at køre spritkørsel
Indenrigsministeriet undersøger muligheden for at fordoble bøden for spirituskørsel. I øjeblikket ligger den på 500 euro, men vedtages forslaget kommer det til at koste 1.000 euro, hvis man bliver taget med en promille på over det lovlige 0,25. Grunden til, at man ønsker at hæve bøden til 1.000 euro, er, at der stadig er alt for mange der bliver stoppet med for høj promille – over de sidste 12 måneder er over 100.000 bilister blevet stoppet med en promille over det tilladte.
Hvis man har en promille på over 0,60, er der tale om en strafbar handling ifølge den spanske straffelov, og her gælder samme regler som før. Det vil sige fængselsstraf fra tre til seks måneder, og fra seks til 12 måneder hvis man ikke er i stand til at betale bøden, eller samfundstjeneste i 31 til 90 dage. Hertil skal lægges fratagelse af kørekortet til bil, motorcykel og knallert i et til fire år.

 

Yderligere 2.000 euro til lokale nødlidende indsamlet til fejringen af Rotarys formandsbytte
Rotary Club Marbella-Guadalmina afholdte den 25. juni en festlig sommergalla i anledningen af overdragelsen af formandsposten fra afgående til den nye Rotary-præsident. Denne smukke aften med middag og dans i Restaurante El Cortijo de Guadalmina tiltrak i alt 86 medlemmer og gæster, og man endte med at indsamle mere end 2.000 euro, som vil gå til nødlidende i Marbellas lokalområde.
Den afgående præsident, Lorraine Powell, rapporterede, at Rotary Club Marbella-Guadalmina i de sidste tolv måneder har indsamlet omkring 16.000 euro, der vil blive anvendt til velgørende projekter. Heraf vil 9.500 euro blive doneret til tiltag, som specifikt hjælper lokale mennesker og områder i nød.
Den nye præsident Einar Askvig forklarede, at klubbens centrale mål i løbet af de næste tolv måneder er at give øjeblikkelig samt varig hjælp til folk i nød på hele Costa del Sol og i samarbejde med Rotary International at støtte projekter, det har til formål at hjælpe de nødlidende i andre dele af verden.
“The Marbella-Guadalmina Rotary Club” er den eneste engelsktalende multinationale Rotary Club på Costa del Sol og har for tiden en medlemsliste med femten forskellige nationaliteter repræsenteret.
Klubben mødes hver torsdag kl. 14.00 i Restaurante El Cortijo de Ramiro i San Pedro de Alcántara, Marbella.
Kontaktperson: Mechthild Dorn. E-mail: info@ortho-dom.com – tlf. +34 610 702 683.
Rotary Club Marbella-Guadalmina hjemmeside: http://www.rotaryclub-marbella-g.org/home.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.