Det danske magasin i Spanien
Spanierne skal ændre deres mentalitet
shutterstock 92223322

Opfordringen kommer fra tre unge spaniere, der bor i Danmark. La Danesa har besøgt tre spaniere, der alle bor i København til en snak om, hvordan de ser på deres hjemlands situation og økonomiske krise. De følger alle med i, hvordan krisen påvirker Spanien, og de taler med familien og vennerne. Alle er enige: Der skal gøre noget aktivt, før landet bliver, ligesom det var før krisen.
 
dario.jpg
 
Dario Vazquez Albacete, 28 år

Kommer fra Barcelona, bor i København
Kandidat og master i bioteknologi
Ph.d.-studerende på DTU
Har boet i Danmark i fem måneder.
 
Hvordan oplever dine venner og din familie krisen i Spanien?
“Jeg kommer fra en middelklassefamilie, og jeg tror, det er middelklassen, der rammes hårdest. Folk føler, at de mister deres rettigheder i samfundet. Min far arbejder hos RENFE, og han måtte gå med til en lønnedgang, ellers ville han blive fyret. Jeg har også venner, som boede for sig selv under uddannelsen. De har været nødt til at flytte hjem til forældrene og kan ikke få job.”
 
Hvordan har du det med krisen i Spanien?
“Jeg er ked af det og sur over, at det er gået så galt. Jeg har altid gjort alt for ikke at være en byrde for min familie. Jeg flyttede hjemmefra under uddannelsen, har kunnet klare mig selv og været på uddannelsesophold i udlandet. Det har været helt traumatisk at se alle de mennesker, der ikke har kunnet klare sig.”
 
Hvad er krisens største udfordringer?
– For mig at se er der to problemer. For det første mangler bankerne penge, så i stedet fylder de deres huller med offentlige midler, og på den måde er det skatteborgerne, der betaler. Det andet store problem er den høje arbejdsløshed. Regeringen mangler penge og kan ikke investere i nye arbejdspladser. Det er en ond cirkel. Det betyder også, at bankerne ikke stoler på kunderne. Hvis man eksempelvis vil låne 1000 euro, skal man flere steder lægge 1000 euro i depositum. Det er jo absurd.”
 
Hvornår er Spanien på ret køl igen?
“Det vil tage tid, før spanierne indser, at der skal ske noget. Og især de ældre spaniere vil have svært ved at ændre mentaliteten. Alle skal til at se anderledes på tingene. Men det er svært, fordi kulturen er så indgroet, så jeg tror ikke, det bliver før om fem til otte år, at landet er i en bedre forfatning. Jeg tror faktisk, det bliver værre de næste år, fordi der skal spares penge på det offentlige budget.”
 
Spanien er ikke længere i recession. Er landet så ikke på vej ud af krisen?
“Nej, det tror jeg ikke. For selvom tallene viser, at økonomien ser bedre ud, så er det ikke noget, befolkningen mærker i hverdagen, så for den enkelte spanier betyder det intet.”
 
angela2.jpg
 

Angela Martín Guerrero, 30 år

Kommer fra Madrid, bor på Nørrebro
Uddannet bygningskonstruktør
Arbejder med bygningen af Københavns Metro
Har boet i Danmark i syv år
 
Hvordan har du oplevet krisen?
“Min lillesøster på 25 er uddannet i kommunikation og reklamer. Hun har ikke kunnet få job, så hun har arbejdet i vores mors tøjbutik. Butikken solgte dyrt børnetøj, men da krisen ramte, havde ingen råd til at købe, så konceptet måtte ændres til at sælge billigere tøj, og det har virkelig været hårdt. Men min familie har heldigvis været rimelig velhavende og har på den måde ikke været så hårdt ramt. Men jeg er frustreret på vegne af mit land, og jeg har virkelig ondt af de familier, der har mistet job og hjem. Det er så trist, så når jeg besøger Spanien, bruger jeg penge for at hjælpe til med at få gang i væksten.”
 
Hvad er problemerne for Spanien?
“Priserne stiger, men lønnen stiger ikke. Det gør, at folk sparer penge op, og det giver ingen vækst, når der ikke købes varer. Et andet stort problem er, at politikerne ikke er enige. De burde samarbejde meget mere for at få Spanien ud af krisen. Der er enighed om, at der er krise, men ingen gider finde en fælles løsning. Spanien skal være en samlet nation, og det kan man ikke mærke, når politikerne ikke kan finde en fælles løsning.”
 
Hvordan opstod krisen?
“Før krisen blev der investeret alt for meget i boligbranchen, og der er brugt alt for mange penge på projekter, der ikke har været en god investering. Det er en indgroet overbevisning hos spaniere, at man skal købe fast ejendom frem for at leje. Det har vi lært, og det er også en god ting, når der er penge, men for tiden har mange jo ikke råd til at købe eller beholde deres boliger.
 
Er du optimistisk på Spaniens vegne?
“Vi er overlevere, så vi skal nok komme ud af krisen. Vi har klaret en borgerkrig, diktatur, overgangen til demokrati og en økonomisk krise i begyndelsen af 1990’erne, så jeg er helt sikker på, at vi også nok skal klare os gennem den økonomiske krise nu. Vi er et stærkt folk.”
 
Hvad betyder det, at Spanien ikke er i recession længere?
“Det er selvfølgelig et tegn på forbedring, og hvis det går godt i Europa smitter det af på Spanien. Det betyder dog ikke så meget, for man er nødt til at se forbedringer over en længere periode.”
 
christian.jpg
 

Christian Rubio Salvador, 25 år

Kommer fra Málaga, bor på Frederiksberg
Uddannet osteopat og massør
Arbejder på klinik på Frederiksberg
Har boet i Danmark i to år
 
Hvordan oplever du krisen?
“Vi bor jo i Europa, men der er stor forskel på, om det er i Spanien eller i Danmark. I mit hjemland hører man ofte om alle de ting, der sker i blandt andet regeringen og i forbindelse med korruptionssagerne. Vi spaniere vil gerne sidde og råbe og skrige på baren med vennerne om, hvor dårligt det går. Det er meget egoistisk, og ingen bekymrer sig, før de selv mærker det på egen krop. Jeg var også lidt ligeglad. Jeg husker, at selvom jeg havde job og fik løn, deltog jeg i en demonstration mod den høje arbejdsløshed, mens mange af mine arbejdsløse venner ikke lettede sig fra sofaen. Hvad lavede jeg der, tænkte jeg? Der er så mange, der ikke gør noget.”
 
Hvad er det største problem i Spanien?
“Politikerne. I det spanske system har det været muligt at være korrupt, uden at nogen fandt ud af det eller gjorde noget. Her tænker jeg på, at politikerne har opbygget det politiske system foran alle os borgere, og vi har ikke beklaget os. Vi har set på, at politikere har fusket og svindlet, men intet gjort, og det har fået os i en dyb krise.”
 
Har Spanierne lært noget af krisen?
“Det er svært at sige nu, men jeg tror, at krisen har fået spanierne til at indse, at de skal ændre sindet og kulturen. I fremtiden skal vi lære vores børn at agere i stedet for at reagere. Det er helt nede på det personlige niveau, at spanierne skal ændre sig. En anden vigtig ting er også, at vi nu får sat ansigter på de korrupte politikere. De skal ud af systemet, så det kun er de lovlydige, der er tilbage. Snyderne bliver omtalt i medierne og kommer i fængsel. Det er godt for troværdigheden.”
 
Hvordan kommer Spanien ud af krisen?
“Der skal ske en mindre revolution, og vi skal turde stole på systemet, for det gør vi ikke nu. Vi ved ikke, hvor alle vores skattepenge ender, og hvad de bliver brugt til. Det er et stort problem, så vi skal have meget mere gennemsigtighed, så systemet kan få troværdighed. Lige nu er forestillingen, at ham der stjæler en kylling fra naboen kommer i fængsel, men politikeren, der stjæler flere millioner euro, går fri.”
Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.