Der er meget, der undrer os, når vi kommer fra vores vante rammer i Norden til de sydlige himmelstrøg i Spanien, og her på redaktionen modtager vi da også spørgsmål om alt lige fra: Hvorfor står æggene ikke på køl i supermarkederne? og Hvorfor er spanske politikere så korrupte? til Hvorfor kører nogle biler rundt med et L i bagruden? og Hvorfor er det så sparsomt med økologiske varer i butikkerne? Vi bringer en række klummer, der behandler nogle af disse til tider vanskelige og andre gange ret banale spørgsmål, som ikke desto mindre er kilde til stor undren bl.a. såvel skandinaviske tilflyttere som ferierende i Spanien. Har du noget, du undrer dig over, og som du synes, vi skal undersøge, så send en mail til
kasper@norrbom.com.
Kan det virkelig passe, at drikkevand i Spanien skal komme fra en plastikflaske og ikke fra vandhanen?Tandbørsten var klar til at gå i krig, da det næsten uundgåelige spørgsmål smuttede ud: “Tror du, vandet er okay her i Fuengirola?” Tænk, hvis jeg nu indtog en dråbe forurenet vand og skulle bruge min ferie på at blive straffet for det. Vi blev enige om, at det nok gik at børste tænder, men at alt drikkevand skulle komme fra en plastikflaske. Inden min kæreste og jeg flyttede i en lejlighed med køleskab, blev det til rigtig mange 1,5 liters flasker, der ofte ikke nåede at blive tømt helt, inden vi havde glemt bundslatten og købte en ny. Nu, hvor vi havde køleskab, havde vi også mulighed for at købe ind og kunne observere, hvordan vi og de andre handlende slæbte den ene plastikdunk hjem efter den anden. Her optog dunkene en hel hylde i køleren og skulle bakses ud og ind bare for, at vi kunne få vædet tungen. Nej, tænkte jeg efter et par uger med dunke-kampe, det kan da ikke passe, at der skal bruges så meget energi og plastik på at få slukket tørsten i et i-land.
Alternativet til at drikke vand på flaske er at drikke postevandet. Jeg er opdraget til, at man skal passe på med at drikke vandet i udlandet, og Fødevarestyrelsen i Danmark anbefaler også rejsende kun at drikke vand på flaske og undgå isterninger for ikke at blive syge. Men en rapport fra Sundhedsministeriet i Spanien slår fast, at 99,3 procent af postevandet i Spanien kan drikkes. Rapporten er fra 2011, men meget kan ske på to år og den er baseret på stikprøver, så for at være 100 procent sikker på vandets kvalitet, burde den lokale vandforsyning kontaktes. Jeg tog imidlertid rapporten for gode varer og bestemte mig for at udsætte kroppen for det ‘farlige’ hanevand. Som læseren nok kan regne ud, er jeg ikke død af det. Ej heller har der været rumlen fra maveregionen.
Kåre Mølbak, overlæge på Statens Serum Institut, forklarer, at grunden, til at nogle bliver syge af at drikke postevand i udlandet, er, at de slet og ret får en infektion som E.coli eller Campylobacter. Disse er stadig i vandet, hvis landets vandsystem ikke er optimalt udviklet, og de lokale borgere har i reglen udviklet immunitet overfor bakterierne. Han uddyber: “Det er lidt af en myte, at man får diarré af en ny bakterieflora. Det sker kun, hvis denne “nye bakterieflora” indeholder sygdomsfremkaldende mikroorganismer.”
På grund af behandlingen af vandet her i Spanien, kan det som hovedregel drikkes.
Det betyder selvfølgelig ikke, at alle kan tåle at drikke vandet fra hanen, og især folk med svækket immunforsvar skal passe på. Men er du sund og rask, ville det måske ikke være skidt at tage et glas vand fra hanen. Får du ikke også isterninger i dine drinks? Skyller du dit frugt og grønt i flaskevand? Så overlever du nok også en tår vand fra hanen. (Svarede du “nej” og “ja”, skal du have et anerkendende nik, for det er godt nok at stå ved sin overbevisning).
De sarte smagsløg er også tit en årsag til, at postevandet vælges fra. Det gælder både for spaniere og spaniensdanskere, så det handler åbenbart ikke kun om, at man er vant til, at vandet smager anderledes. OCU – det spanske Forbrugerråd – skriver på sin hjemmeside, at vandet i Spanien sagtens kan drikkes, men at det nogle steder ikke smager så godt. Med den mængde vand, der købes i de lokale supermarkeder, må det også gælde her, men for mig har smagen ikke været et problem.
Måske er jeg en træ-krammer, men jeg synes sgu, det er tosset at bruge så meget plastik (der er lavet af råolie) og CO2 (vandet kommer ikke frem til hylderne på magisk vis) på noget så basalt og enkelt som at drikke vand. At kunne drikke vand fra hanen er en luksus, mange i verden ikke er forundt.
Af Lisa Nordbo Fiil, lisa@norrbom.com