Mogens Dahl er en af veteranerne. Siden 1986 har han haft klinik i Fuengirola. Det er blevet ”hans” by. Det er her, han hører til og har det bedst. Men kampen for at få det godt har været lang og sej.
Det er let at blive nostalgisk, når man tænker tilbage. Det gælder også for Mogens Dahl. Hans store gamle fotoalbum er fyldt med minder fra 80 og 90’erne.
”Alt var nyt og spændende dengang, og som ung har man ikke den skepsis i sig, som man får med alderen. For mig var Fuengirola og Andalusien lig med frihed, gode mennesker og det gode liv,” fortæller den danske kiropraktor. Sådan er det stadig, men veteranen slår en tyk streg under, at hverken vi eller spanierne har fået det bedre med årene. ”Dengang levede man godt for få midler, og borgernes lykke og livsglæde lå bestemt ikke under den, som vi har i dag,” vurderer Mogens Dahl. Samme syn har han på den økonomiske udvikling. ”Vi bilder os ind, at vi er blevet rigere, men dén køber jeg ikke. Alle skatter, afgifter og regninger er steget gevaldigt, og menigmand har knap mulighed for at købe eller leje sig en bolig. Vi har i dag en ubalance, som vi ikke kendte til, dengang jeg kom til Solkysten.” Omvendt havde Mogens Dahl sine kampe – dengang i 80’erne.
Måtte kæmpe for lykken
Flere gange mødte politiet op på hans klinik, og lige så mange gange måtte han med på stationen. Det hele mundede ud i to langtrukne retssager for fortsat at kunne drive sit erhverv. ”Da jeg kom, var jeg den eneste kiropraktor i hele Andalusien, og kiropraktik var ikke anerkendt som behandlingsform – præcis som akupunktur og homøopati,” fortæller Mogens Dahl. Myndighederne anklagede ham for at være kvaksalver, og kun fordi han er en utrættelig kæmper, vandt han begge sager – og retten til at drive sin klinik. Som sidegevinst fik han oprettet kiropraktorforeningen. ”Jeg har altid levet og åndet for mit fag – og vil altid gøre det,” vedstår Mogens.
Tung og dejlig
Som syvårig fik han et brud på nakken. Symptomerne blev værre med årene og Mogens Dahl mistede delvist synet på begge øjne. Som attenårig fik han nok af lægernes medicin og gik til en kiropraktor, som på få måneder fik bugt med hans lidelser. Det var også de første skridt ind i en ny verden. Studiet og vejen til at blive kiropraktor førte ham nogle år til USA. ”Det var et fantastisk land, hvor tingene fik lov til at ske. Ingen stoppede dig som her,” fortæller han og fortsætter: ”Spanien er på mange områder fantastisk, og jeg ville ikke være foruden. Men spanierne kunne have det meget bedre, hvis ikke landet var så tungt og gammeldags. Alt nyt initiativ stoppes i bureaukrati, og kender du ikke en, som kender en på kommunen, får du aldrig et projekt igennem. De gode energier går tabt.”
God energi har Mogens Dahl til gengæld masser af. Og han tror på den.
”Jeg er både troende og spirituel, for jeg tror på alt, der har energier. Energier er ikke tilfældigheder, for det er ikke tilfældigt, jeg er havnet her og snart har haft 40 gode år i Spanien,” mener den danske veteran og uddyber: ”Lad mig hellere sige det på en anden måde: Husk du er, hvad du spiser – og du bliver, hvad du tænker.” Mogens Dahl tror han bliver rigtig gammel – i Fuengirola. Og det var måske det, han drømte om, og tænkte sig til, da han i midten af 80’erne forlod sin klinik i Næstved på grund af det høje danske skattetrykr.
Det er livets gang – livets gode gang.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001