Det er uden tvivl højsæson for bademode. Strandene er fulde af mennesker i mere eller mindre dækkende badedragter; bikinis, badeshorts, speedos og meget andet. Men på trods af at badetøjet hører hjemme på stranden, og ja, naturligvis også ved pool-området, er det langt fra de eneste steder, folk viser sig i badetøj. Badegæster i alle størrelser viser sig i bikini- eller badetøj (og dertil en del i bar overkrop), og iklædt badetøj bevæger nogle af dem sig videre fra stranden til feriestedets gader og torve, hvor de sågar går ind i butikkerne. Det er noget, mange undrer sig over, imens andre ryster på hovedet med den indstilling, at man vel må klæde sig, som man vil.
Mange butikker har taget sagen i egen hånd, og derfor kan man ved nogle butikker finde skilte med ’adgang forbudt’ for personer i badetøj. Er det i orden? Til sammenligning er undertøj jo ikke meget anderledes end badetøj, og det er usandsynligt, at folk ville gå rundt i byen kun i undertøj. Navnet undertøj pointerer også, hvordan det bør bæres – altså under tøjet. Ser vi på samme måde på ordet badetøj, fremgår det tydeligt, at det er til at bade i. Så hvis vi vender tilbage til byen og butikkerne og spørger os selv: Bader og soler man sig der? Ikke umuligt. Men personer i badetøj hører nu engang til på stranden, og derfor vil de altid være lidt malplacerede i butikkerne. Det er ikke kun, når det handler om strandene, at folk iklædt badetøj ser ud til at fare vild. Det sker også i filmverdenen, og sådan har det været i årtier.
Superhelte og ærbødige krigere i speedos
Ser vi på superhelteverdenen, er det ikke uvant at se superhelte iklædt speedos eller undertøj af anden slags. Det var typisk for de første kendte superheltefilm, der fungerede som pionerer for genren. For eksempel kender vi det fra Batman, Superman og sidst men ikke mindst Fantomet; retfærdighedskæmperen fra Bengali, som på den internationale scene kaldes The Phantom.
Disse tre er ikke de allerførste superhelte, der bærer trikot, men de er de første til at bære et fuldstændigt stramtsiddende kostume. Fantomen var faktisk den første, da han indførte moden allerede i 1936, hvorefter Superman fulgte hans eksempel i 1938, og derefter Batman i 1939. Her ser vi tre strålende eksempler på badetøj, som på vildspor: disse tre herrer bærer nemlig badebukser uden for trikoten. Farvemæssigt er hverken Batman, Superman eller Fantomet klædt i strandklæder i farver, når de er ude og bekæmpe ondskaben. Fantomet optrådte dog uden sine stribedebadebukser, da serien filmatiseredes i 1996.
Og bare for at demonstrere, at badetøjsmode for herrer i underholdningsverdenen har været den samme siden 1930-tallet, tager vi et kig på filmatiseringen af tegnefilmsserien 300 fra 1998, som kunne ses i biograferne i 2007. Her manglede der bestemt ikke afklædte, ekstremt veltrænede mandskroppe, for her optrådte de i massevis med tætsiddende læderspeedos, som eneste tøj ud over en kappe. Som kronen på værket optræder karakteren Xerses – perserkongen i 300-filmen – i intet mindre end noget, der ligner et par eksklusive badebukser af guld.
Metalbikinier i massevis og minimale badedragter
Leder vi efter vildfarne bikinier i tegneserier og på filmlærredet, behøver vi heller ikke lede længe. Som en af de første vildledte badedragter i tegneserieverdenen ser vi Vampirella, fra 1969. Hun menes at være den første ”bad girl” i tegneserieverdenen, og hendes rolle startede som den ”gode” vampyr. Hun er letpåklædt med sin åbne halterneck-badedragt med hvid krage, og i denne modering dedikerer hun sin tid til at udrydde onde vampyrer på jorden.
Heller ikke blandt krigskvinder har man forstået bademoden. De er ofte klædt i badetøj, hvilket ikke mindst gælder krigsprinsessen Xena (tv-serien vistes første gang i 1995). Denne frygtede kvindelige kriger kommer fra Therac i Bulgarien, og som karakter slås hun for dem, som ikke kan forsvare sig selv. Men det er ikke det, hun er kendt for. I stedet for er hun kendt for sin mere eller mindre rustikke bikinilignende stil i materialer som messing, pels og skin. Intet galt i det, er der mange, der tænker. Men en ting er sikkert: Påklædningen er uden tvivl malplaceret – fra et forsvarsperspektiv er der jo nul beskyttelse i en så let påklædning.
Den nok mest kendte bikini, udover Mata Haris’ dragt, der har bevæget sig væk fra badeområderne, er alligevel ikke langt fra sandet, da scenen udspiller sig i et ørkenområde, er den, som ses i Star Wars-filmen: ”Jediridderen vender tilbage” fra 1983. Her sidder den smukke prinsesse Leia Organa fanget hos den sneglelignende gangster-konge Jabba, kun iført en orientalsk inspireret slavindedragt – en bronzebikini med et lændeklæde. En scene, som har fået mange teenagedrenge til at spole VHS-båndet tilbage flere gange.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001