Det danske magasin i Spanien
Her i juli er det et år siden, nu 19-årige Sarah Almagro Vallejo blev indlagt på hospitalet med voldsomme mavesmerter. Hun kollapsede i skadestuens modtagelse og vågnede først op dage senere. Uvidende om, at lægerne havde arbejdet uafbrudt på at redde hendes liv.
 
 
Sarah Almagro 3
 
 
”Jeg sad netop og læste lektier,” smiler Sarah, der studerer jura på universitetet i Málaga. Tre gange om ugen er hun dog nødt til at tage til dialyse på Hospital Costa del Sol, da hendes nyre er slemt medtaget af sygdommen og ikke fungerer længere.
 
”Dybest set holdt mit hoved op med at have forbindelse til min krop, som stod helt af,” fortæller Sarah, der efter de første livsreddende operationer efterfølgende var indlagt i flere måneder på bråndsårsafdelingen på grund af hudtransplantationer, som blev taget fra den øverste del af låret for at dække den manglende hud på amputationerne.
 
”Det var forfærdeligt kedeligt at ligge på hospitalet,” fortæller Sarah, som fik lov at komme hjem til familien til jul efter at være indlagt i fem måneder. ”Det eneste, jeg kunne foretage mig, var at se TV. Det var virkeligt det eneste, jeg kunne flygte lidt igennem.
 
Løb altid har været min måde at ’cope’ på. Jeg har altid været meget sportslig, så når jeg stod overfor problemer, tog jeg løbeskoene på og løb en tur for at rense ud i hovedet. Det savner jeg helt vildt. Jeg kan klare mange ting, selvom jeg ikke har hænder. Men jeg savner at kunne gå og ikke skulle transporteres i kørestol.”
 

Proteser for 200.000 €

Dermed står benproteser øverst på ønskelisten for Sarah, som heldigvis snart kan få taget mål til proteserne, som koster ca. 35.000 – 40.000 € pr. del, og hænder, der er små og feminine, som pigehænder jo gerne er, bliver endnu dyrere. Med to ben og to arme bliver det derfor til op imod 200.000 €. Benproteserne skal skiftes hver tredje år og hænderne kan holde op til otte år, an på hvor meget man bruger dem.
 
”Proteser, gode proteser, er en luksus ligesom at eje en dyr bil,” fortæller Sarahs mor, Silvia, som slutter sig til interviewet. ”Ligesom at din telefon er designet fra producentens side til at blive forældet efter nogle år, fordi det simpelthen er god forretning,” siger Sarah og peger på La Danesas udsendtes telefon, der ligger på bordet og fortsætter: ”Proteserne, især de mekaniske, er i sagens natur afhængig af tekniske opdateringer og efter en årrække kan disse ophøre, ligesom med smartphones.”
 
”De proteser, man kan få gennem den offentlige sygesikring, er dybest set træproteser. Det kan måske fungere for en ældre person, som ikke er specielt rørlig, men for en unge pige som Sarah er det slet ikke godt nok,” siger Silvia, som sammen med Sarahs far, Ismael, har mødtes med Junta de Andalucía for at bringe dem information om den nødvendige opdatering, eller prioritering, af protesekataloget. 
 

Palante con Sarah

En opdatering af produktkataloget kan dog godt tage meget lang tid. Derfor er indsamlingen ’Somos tu ola – palante con Sarah’ blevet oprettet, og her kan man donere eller arrangere velgørenhedsarrangementer til fordel for Sarah. Således har der været afholdt adskillige arrangementer, koncerter og løb for at indsamle penge. Indsamlingerne strækker sig ikke kun til Spanien. I marts indsamlede organisationen Global Gift ved stifter Maria Bravo 50.000 € til et event i Dubai.
 
 Palante con Sarah

Støttet af lokalsamfundet og af familien

”Jeg har oplevet en enorm støtte fra folk. Da jeg blev udskrevet fra hospitalet i december, tog vi kort efter til et optog, og adskillige personer kom hen til mig og sagde hej, nogle tog endda et billede sammen med mig, fordi de genkendte mig. Det var helt vildt at opleve,” fortæller Sarah, som fortsat føler støtten fra sit lokalsamfund samt fra sin familie.
”Min familie har været der for mig hele vejen igennem. Selv min lillebror på 15. Før sloges vi om fjernbetjeningen og havde ’søskendeproblemer’, det fylder ingenting nu. Han var en af de første til at komme og besøge mig, han var også den første til at lave sjov med mit handicap, hvilket jeg også selv gør” griner Sarah, som stadig går til dialyse flere gange om ugen, da hendes nyrer aldrig kommer til at fungere normalt igen. Dog har familien netop fået melding på, at faderen kan donere en af sine til hende, hvilket gør, at hun kan komme til at leve et normalt liv uden at måtte tage til dialyse flere gange om ugen.
 
”Sarahs bror meldte sig med det samme på banen og foreslog, at vi tog hans nyre, men jeg sagde til ham, at hans kunne vi have ’i reserve’, hvis Sarahs krop frastøder hendes fars nyre. Hospitalet anbefaler ikke, at jeg donerer min, da jeg har født hende, og dermed kan der være antistoffer i mine organer, der gør, at Sarahs krop frastøder dem,” fortæller Silvia.
 
”Sket er sket for mig – jeg får aldrig mine lemmer igen. Men jeg vil arbejde for, at andre ikke skal opleve det samme frygtelige, som der er hændt mig,” fortæller Sarah, og mor Silvia fortsætter: ”Det er sådan, at hvert land vaccinerer mod deres type meningitis. I Spanien har man hidtil ikke vaccineret imod for eksempel type Y, som er den type, Sarah blev ramt af. Så vaccineprogrammet har helt sikkert trængt til at blive opdateret, da der især på Costa del Sol, som jo er et meget internationalt miljø, kommer mennesker fra hele verden. Derudover har vi også immigranter fra Afrika, som kan være bærere af bakterien.”

Paralympiske lege 2024

Næsten at have mistet livet samt at skulle leve resten af livet med proteser på arme og ben slår ikke Sarah ud – denne pige har ambitioner for fremtiden. Dels for sin uddannelse men også for sin fysiske performance.
 
”Jeg har surfet meget og også dyrket crossfit. Ja, jeg dyrker stadig ’modificeret crossfit’,” smiler Sarah og spørger, om jeg vil se, hvad hun kan, og jeg når kun akkurat at stoppe hende i at springe ned på gulvet.
”Jeg kommer nok ikke til at surfe igen, men jeg har planer om at deltage i de paralympiske lege i 2024 med løb, når jeg får mine proteser,” siger hun stolt.
 
 

Støt Sarah

Gå ind på www.somostuola.es 
 
Eller doner direkte på:
Kontonavn: Somo Tu Ola – Palante Con Sarah
IBAN: ES50 2103 1105 7300 3002 4341
Swift: UCJAES2M
 
Følg Sarah på Instagram: @sarah_almagro_vallejo 
 
 

Andalusien udvider meningitis-vaccine

Den spanske børnelægeforening (AEP) står bag Andalusiens beslutning om at forbedre børnevaccinerne hvad angår meningitis. Fra starten af året føjedes vaccine mod type W- og Y-meningitis til vaccinen, som nu hedder MenACWY. AEP har længe været fortalere for, at man udvidede børnevaccineprogrammet, der er betalt af sundhedsvæsenet, til at inkludere vaccine mod disse to typer meningitis. Regionerne Castilla y León samt Kanarieøerne har også inkorporeret de to vaccinetype i deres børnevaccineprogrammer.
 
 

Meningitis

Meningitis er en betændelse i hjerne- og rygmarvshinderne, der sjældent spreder sig som en influenza-epidemi, men som typisk slår ned på enkeltpersoner, der pludseligt bliver alvorligt syge i løbet af få timer. Meningitis forekommer overalt i verden og rammer alle, dog hyppigst børn og unge og unge voksne.
Kilde: www.videnskab.dk 
 

Meningitisbælte i Afrika

Det såkaldte meningitisbælte i Afrika, beliggende syd for Sahara og strækkende sig fra Senegal i vest til Etiopien i øst, er et højendemisk område med hyppigt forekommende epidemier. Til Costa del Sol kommer mange afrikanere, ofte som illegale flygtninge, fra de afrikanske lande.
 
Menegitis bealte
 
 

Sarah med familien

Et helt almindeligt pigeliv ændrede sig på et kort øjeblik, da Sarah på ukendt vis fik meningitis-bakterien i juli sidste år. ”Efter hændelsen er min bror og jeg tættere end nogensinde – skænderier om fjerbetjeningen er ligegyldige nu,” fortæller Sarah, som her ses på ferie med familien.
 
 Profil Sarah Almagro 4
 
 
 
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.