Det danske magasin i Spanien
Fødderne, tærne, det er dem, vi har nederst på benene. Til daglig er de måske sidst på listen over de gøremål, som vi har omkring vores egen hygiejne og velvære. Men det er synd, fordi naturen har skabt os med et vidunderligt bygningsværk; 26 knogler og en masse muskler, sener og ligamenter, der, hvis vi passer godt på det hele, bærer os resten af livet.
Med tiden er vi blevet vejledt i at gå til tandlægen to gange om året, hvis vi vil passe på vores tænder. Håret bliver passet hos frisøren. Men hvad med fødderne? Er det fordi, de ikke er synlige, men gemt og indelukkede i strømper og sko dagen lang? Her på solkysten er sæsonen med lukkede sko heldigvis kort, så et forårscheck af fødderne før de skal ”luftes”, er vel ikke for meget?
Føddernes tilstand og velvære forplanter sig i hele kroppen. Hvem kender ikke smerten, når man banker storetåen ind i sofabordbenet. Den går igennem hele kroppen for at ende i hovedet.
Ømme og trætte fødder efter en lang arbejdsdag eller en lang dag på golfbanen, i samme sko og strømper? Det kan meget vel give træthed, hovedpine, ømme led og knogler.
Først når nogle af disse symptomer dukker op, begynder man at tænke på de arme fødder og vil gøre alt for at forbedre deres tilstand. Giv dem et forårscheck, før de begynder at brokke sig.
Lad os kigge på fodtøjet. Hvad er det rigtige fodtøj? Her er en guide, når man skal købe nyt fodtøj.
Det vigtigste er, at skoene passer i størrelsen. Det kan man sikre sig ved at tegne et omrids af foden på et stykke papir og klippe dette ud til en skabelon og tage den med til skobutikken, så kan ekspedienten få et indtryk af fodens form og størrelse. Læg skabelonen i skoen. Krøller den, er det fødderne, der senere får et tryk.
Sko med snørelukning er at foretrække. Skoene kan spændes fast efter fodens form og har man problemer med, at benene hæver i løbet dagen, kan skoene justeres efter det. Har man problemer med hævede fødder, er det en god ide at vente med at købe sko til sidst på dagen. Da er fødderne størst.
Sålerne skal være bløde og hælen ikke for høj. Herved mindskes de stød, det giver op gennem kroppen ved gang, man tager et trin. Ved så lave hæle som muligt, bliver kroppens vægt fordelt over et større område på fødderne og skåner derved forfødder og tæer.
Køb helst sko i skindmaterialer, i hvert fald overlæder og foring. Derved sikrer man, at skoen kan ”ånde” og samtidig absorberes en smule fodsved. Fødderne holdes derved tørre og man undgår maceration af huden. Til slut er det en god ide at huske at pleje skoene med silikone-spray og skocreme. Herved holder skoene længere.
 
Pas nu på jeres fødder, de skal holde jer gående resten af livet.
Af Henrik P. Lindberg, statsautoriseret fodterapeut, Centro Sanum

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.