Det danske magasin i Spanien
Friskstegte chips og nyristede nødder – Patatas Artesanas Paco José

Friskstegte chips og nyristede nødder - Patatas Artesanas Paco José

Smuk slikbutik

Det er næsten som at træde ind i en filmkulisse til en film om en Willy Wonka-butik. Her er hver overflade velplanlagt og designet til at indramme stemningen i en gammeldags slikbutik. Alene facaden sladrer om det, der gemmer sig bag dørene. Foruden de store montrer med kartoffelchips og mængder af små legesager og dukker i vitrinedisken hænger en stor bolsjestok oven over den ene dør og over den anden hænger en Twister-is samt et slikkræmmerhus. Alt viser, at det her er om en butik, som gemmer på meget godt.
Og sådan er det. Uanset om man er til det søde eller salte, så findes her alt, man kan ønske sig. Det mest traditionelle produkt er kartoffelchipsen, og hvert år købes der ca. 800.000 kg ind af de bedste kartofler til formålet. Det var nemlig kartoffelchips, María Carmen Robles og Francisco José Torres begyndte at stege og sælge til restaurationsbranchen i Málaga for 47 år siden. Siden da er sortimentet vokset betydeligt og de har åbnet tre butikker, hvoraf den ældste, og den som La Danesas journalist besøger, ligger på calle Sebastian Souviron, lige ind til markedet Atarazanas i den gamle by i Málaga.

Familievirksomhed

”Dette er en familievirksomhed. Mor og far startede det op og nu arbejder også jeg og mine to søskende i virksomheden. Vi lægger stor vægt på den familiære stemning, som mine forældre fik skabt og på samme tid forsøger vi at opretholde den kvalitet, som de fik fremdrevet. Det er helt enkelt det, som er ’hemmeligheden’ bag vores fremgang.” Det er Virginia Torres Robles, som møder La Danesas journalist i butikken, som åbnede i 2007, der fortæller om hvor højt hun værdsætter familieforetagendet. Virginia er den yngste af María Carmen Robles og Francisco José Torres tre børn og er ansvarlig for de tre butikker, som Patatas Artesanas Paco José har i det centrale Málaga. Hendes bror, Francisco José Torres Robles, er ansvarlig for markedsføring og leverancer til hoteller og restauranter i hele provinsen. Kendte kunder er f.eks. El Pimpi, Gran Hotel Miramar, Hotel Melía og paradorerne, bare for at nævne nogle få. Broderen er også innovatoren i virksomheden, mens søsteren, Mari Carmen Torres Robles, er administrationsansvarlig.
”Det er vigtigt for os at passe på og bevare det familiære i vores virksomhed. Vi ved, at det er en af de ting, som gennemsyrer hele virksomheden og gør vores butikker og produkter til noget specielt”, siger Virginia.

Godter for alle

Det første, som ses, når man træder ind i butikken, er kartoffelchips. Disse er nystegte hver dag i fabrikken, som Patatas Artesanas Paco José har i industriområdet La Estrella i Málaga. Men der findes også nødder som mandler, peanuts og cashewnødder i store partier, og disse steges og ristes i butikkens eget køkken. Alle produkter er af bedste kvalitet, og der ristes eller steges kun lidt ad gangen, så kunderne altid kun får det bedste, noget som duften i butikken også afslører. For dem som synes om chokolade, importerer butikken den mest smagfulde chokolade og praliner fra Belgien og Frankrig, og selvfølgelig findes der også chokoladeovertrukne nødder og mandler. Foretrækker man ”almindeligt” slik findes der flere forskellige slags karameller og en hel del spansk bland-selv-slik og meget mere.
”Så vidt muligt er produkterne lokale, som f.eks. mandlerne, moskatelrosinen, honningen og fignerne, blot for at nævne nogle få”, fortæller Virginia.

Tilbage til de gamle rødder

Butikkerne med kartoffelchips, mandler, nødder og andet godt er blandt de mere kendte i Málagas historiske bymidte, hvorfor det passer udmærket at se tilbage i tiden for at præsentere nye produkter. En sådan traditionel sag som der tages hensyn til i kædens nyeste butik, er, at kartoffelchips før i tiden fremstilledes af churreros (”churrosbagere”). Så da Patatas Artesanas Paco José ved årsskiftet åbnede sin tredje butik (udover selve fabriksbutikken) på calle Armengual de la Mota (den anden butik ligger på calle Calderería) så ledtes tankerne tilbage til fordums tid. I den nye butik, som er lige så æstetisk fin som de andre, serveres der nemlig nystegte churros med varm chokolade eller kaffe om formiddagen. Og om eftermiddagen serveres nystegte hjemmelavede pommes frites, som kan spises ved nogle af de høje borde eller tages med på farten.
 
Inde i butikken på calle Sebastian Souviron føles det som om, tiden står stille. Luften er fuld af søde dufte fra både nyristede nødder, chokolade og andet godt. Når døren igen lukkes bag en og man står ude i byens mylder igen, er det næsten sådan, at man allerede planlægger næste besøg, bare for at opleve en rejse tilbage i tiden, i en traditionel, spansk slikbutik.
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.