Det danske magasin i Spanien
El Mimbre – med vision om mere økologisk helsebrød

El Mimbre - med vision om mere økologisk helsebrød

Brød til alle smagsløg

El Mimbre er familievirksomheden, der gennem sine direkte leveringer til udvalgte butikskæder som f.eks. Carrefour samt til sine 15 franchise-butikker forsyner Costa del Sol med friskt, nybagt brød hver dag. Ikke mindre end 3.500 kg mel går til de 5.000 kg brød, som bages hver dag. Og det drejer sig ikke bare om et slags brød – hos El Mimbre bages der både traditionelle brød, helsebrød og økologiske brød. Blandt de traditionelle kan nævnes både brød med sprød og blød skorpe samt forskellige slags barras, molletes og ikke mindst brødet Pan Perote. Blandt helsebrødet ligger fokus på flerkorns- samt fuldkornssorter ligesom på forskellige sorters frø, som er gode for sundheden. Et eksempel på disse er flerkorns-chapata, rugbrød og tysk brød. Blandt de økologiske brød, som igennem mere end 10 år bærer det andalusiske stempel for økologiske produkter: CAAE, findes sorter som blandt andet speltbrød, rugbrød med forskellige slags frø og også hvidt brød. Gennemgående for de økologiske brød og helsebrødet er, at disse er dem, som El Mimbre virkeligt ønsker at fokusere mere på.

Det begyndte i Álora

At specielt brødet Pan Perote nævnes har sin forklaring. Pan Perote er nemlig det traditionelle brød i byen Álora og det er i denne by, bageriet El Mimbre har sin oprindelse. Det var nemlig her, El Mimbres grundlægger, Juan Rubio Valenzuela, overtog et bageri, efter at hans farmor gjorde ham opmærksom på, at bageriet på Calle Cantarranas var til salg. På den tid, i 1974, fandtes der nemlig restriktioner omkring, hvor mange bagerier, der måtte være i en by, så det var ikke bare sådan at åbne et bageri.
Juan Rubio Valenzuela, som forretningsmand ud til fingerspidserne, så det som en god mulighed og tog chancen. Da hed hans bageri Cantarranas, efter gaden det lå på, og Juan Rubio Valenzuela bagte, og hans kone, Isabel, solgte de nybagte brød i byen. Det skal også nævnes, at Juan Rubio Valenzuela selv kom fra en bagerfamilie. Hans far havde bageri i Ardales og det var i øvrigt der, de begyndte at bage de små populære, sprøde brødstykker piquitos rubio.
Juan Rubio Valenzuela arbejdede hårdt og begyndte allerede i nattens mørke timer for at kunne nå at levere friskt brød allerede om morgenen, når byen vågnede. Han var drevet af en stor vilje til at udvikles. Virksomheden voksede og i 1988 åbnede han det første bageri i Málaga, og det var da, virksomheden skiftede navn til El Mimbre.

Vil imødekomme udlændinges og turisters efterspørgsel

Da La Danesa besøger El Mimbres bageri, hvor hovedkontoret i dag ligger i teknologiparken lige uden for det centrale Málaga, bliver vi modtaget af Conchi Rubio. Hun er markedsføringsansvarlig og datter til Juan Rubio Valenzuela, og sammen med sine to søskende, Ana og Elena, arbejder hun side om side med sin far. Med til mødet med La Danesa var også Miguel Angel Macias, HR- og økonomiansvarlig, som har været en del af familievirksomheden siden begyndelsen i Álora.
”Vi har på El Mimbre haft stort fokus på at møde turisternes og Costa del Sol-beboernes efterspørgsel på brød. Det indebærer, at vi lægger meget fokus på at møde udlændingenes efterspørgsel. Her i Spanien er det, som alle ved, almindeligt med hvidt brød, men mange andre nationaliteter, som jo er godt repræsenterede her på kysten, efterspørger andet brød som f.eks. rugbrød, speltbrød, fuldkornsbrød m.m. Vi ved, at det er svært at finde sådanne brød i almindelige spanske bagerier og butikker og har set det som et hul i markedet. Dette vil vi gerne udfylde med vores helsebrød og vores økologiske sortiment,” fortæller Conchi Rubio og fortsætter: ”Helsebrødet begyndte vi faktisk med i begyndelsen af 2000-tallet og responsen har været over al forventning. Snart fik vi mange flere efterspørgsler på også økologiske brød og begyndte således også at fokusere på det i år 2006.”

Fremtiden er ”helse og øko”

Conchi Rubio og Miguel Angel forklarer, at de tror, at fremtiden for El Mimbre består af netop bageriets helsebrød og økologiske sortiment. I dag består ca. 15 procent af salget af de økologiske sorter (efterspørgslen er fordoblet på bare tre år) og hele 30 procent af det solgte brød betegnes som helsebrød. Conchi Rubio betoner, at det for El Mimbre ikke dur blot at sætte et stempel på et brød, der siger, at det er sundt eller økologisk: ”For os er det vigtigt, at når vi bager helse- og økologiske brød, så skal disse virkeligt bages af de bedste råvarer af højeste kvalitet. Derfor anvender vi mel af meget høj kvalitet samt for eksempel speltmel fra Tyskland. At vi vælger netop disse, beror på, at de har færre tilsætninger end andet mel på markedet. Vi er også omhyggelige med vores surdej, som mange af brødene jo bages på. Vi vil nemlig gerne have, at surdejen skal være helt naturel uden nogen som helst kunstige tilsætningsstoffer.”

Leverer håndværk

I lighed med deres linje med helse og økologi er de også omhyggelige med, at arven med at brød fra El Mimbre skal være et håndværk ikke går tabt. Ja, der ses maskiner inde i bageriet – for eksempel en maskine som vejer dejen, så hver dejklump til en bolle vejer lige meget, men meget af arbejdet sker i hånden. Hævningen overvåges nøje og brødet skæres i hånden m.m. Det er altså ikke et industribageri, hvilket Conchi Rubio forklarer, er en klar konkurrencefordel. På grund af dette er der også meget personale, som arbejder hos El Mimbre – på hovedkontoret og bageriet i Málagas teknologipark arbejder ikke færre end 45 personer og regnes også franchisetagerne med når vi op over 100 personer.
Besøget hos El Mimbre slutter der, hvor det begyndte – inde i bageriet. Nu er dagens brød æltet, hævet, formet og bagt og inden for kort tid skal alt pakkes og leveres. For La Danesas journalist er det på tide at begive sig tilbage til redaktionen, hvor der om en stund bydes på nybagt helsebrød fra El Mimbre, det smager herligt!
Af Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.