Må man banke en person i ryggen, som kvæles? Skal man forsøge at finde pulsen, før man giver kunstigt åndedræt? Hvor hårdt skal man give hjertemassage og hvor mange tryk?
Hvis du ikke har taget førstehjælpskursus for ganske nyligt, kan det være svært at svare på disse spørgsmål – og endnu sværere at reagere hvis uheldet skulle være ude.
”Dit eget tryk på en persons brystkasse trykker kun en tredjedel så hårdt, som hjertet selv, når det pumper,” fortæller Peter Jonsson, som har stillet sig i patioen i Centro Idea, hvor han denne dag i februar giver en workshop om førstehjælp og brug af hjertestarter. Peter er hovedinstruktør i virksomheden Livrustning AB, som har kontor i Stockholm og Nerja. Det vil sige, at han underviser andre instruktører i hvordan de skal undervise korrekt i førstehjælp.
”Mange er bange for at komme til at brække personens ribben og trykker derfor ikke hårdt nok. Du kan simpelthen ikke trykke for hårdt, for der skal rigtig meget kraft til,” fortsætter Peter, inden deltagerne får lov at give hjertemassage til dukkerne. En klik-lyd indikerer, hvornår man har trykket hårdt nok. Det er ikke bare et job for armene – hele overkroppen skal lægges i.
Førstehjælpsbeviser bliver ’for gamle’
På de ti år der er gået, fra La Danesas udsendte tog førstehjælpskursus til i dag, er der sket ganske meget på den front. For ti år siden tog et førstehjælpskursus en halv dag. Nu gives den samme information på halvanden time. ”Det er fordi, man nu anbefaler, at folk genopfrisker kurset ofte – gerne hvert år – og derfor har man gjort det nemmere for folk at finde tid til det. Desuden er undervisningen blevet simplificeret ud fra princippet, at hvis der er meget at huske, er der større risiko for, at man glemmer oplysningerne, når man skal bruge dem,” fortæller Peter, da dagens workshop er overstået og fortsætter:
”Jeg kommer ud for at skulle aflive mange myter, når jeg underviser i førstehjælp. Retningslinjerne opdateres hvert femte år og nogle ting, som man lagde vægt på for år tilbage er nu vurderet overflødige. For eksempel anbefaler man ikke længere, at man skal forsøge at finde pulsen hos en person, der er bevidstløs. Det er vigtigere, at man får gjort luftvejene frie og givet kunstigt åndedræt eller hjertemassage, hvis det er nødvendigt.”
Sådan skal du prioritere ved hjertestop
”Findes der en hjertestarter i nærheden af hjertestoppet, bør man slå alarm på 112, og en person bør løbe efter maskinen mens en person bliver på stedet og giver hjertemassage. Er man alene prioriteres det at ringe 112 og hente hjertestarteren,” oplyser Peter Jonsson.
HjertemassageI dag er retningslinjerne, at man giver hjertemassage med trykket midt på brystet mellem brystvorterne. Her trykkes der hårdt 30 gange, hvorefter der gives kunstigt åndedræt med to pust. Derefter fortsættes hjertemassagen og så fremdeles. Rytmen af hjertemassagen er vigtig. Du kan bedst fornemme, hvor hurtigt det skal gå ved at trykke i takt til
”Stayin’ Alive” af BeeGees.
Hjertestarter
Hjertestartere er de seneste år blevet betydeligt billigere og der er generelt kommet mere opmærksomhed på, at en hjertestarter kan være forskellen på liv og død.
Tiden, der går, fra et hjertestop indtræffer, til der gives livreddende førstehjælp kan betyde forskellen på liv og død. Hvis en person får hjertestop, og der ikke gives livreddende førstehjælp, før ambulancen når frem, overlever en ud af 30. Hvis vidner træder til og giver livreddende førstehjælp overlever en ud af 8, fortæller tal fra Trygfonden.
Det er ikke blot chancerne for at overleve, der stiger. Chancen for at vedkommende får et normalt liv bagefter stiger også markant, når en hjertestarter er tilgængelig og bliver anvendt. Faktisk falder chancen for overlevelse 10 % for hvert minut der går, inden hjertestarter anvendes.
”Jeg har drevet Livrustning AB i mere end 20 år, og det var fra starten klart, at hjertestartere med tiden ville blive lige så normalt som at have en brandslukker hjemme eller i sin virksomhed. For få år siden skulle man have særlig instruktion af medicinsk personale for at kunne anvende en hjertestarter, da det blev betragtet som hospitalsudstyr, men i dag er instruktionerne så enkle at enhver kan bruge den korrekt,” fortæller Peter Jonsson.
Livrustning AB underviser godt 2.000 personer i livreddende førstehjelp om året. Få mere info på www.livrustning.se
Sådan fungerer en hjertestarter
Når du åbner hjertestarteren, giver den dig automatisk instruktion i, hvad du skal gøre (hvis den har stemmeinstruktion). Udfører du ikke handlingen, gentages instruktionen igen og igen, indtil handlingen er udført og du er klar til at gå til næste trin.
Når det er på tide at placere de to elektroder på kroppen af den livløse patient fortæller hjertestarteren hvor de skal placeres samt hvordan du skal aktivere stødet. Elektroderne sender i første omgang en lille smule elektricitet igennem kroppen for at søge efter en anormalitet i hjertet, såkaldt ventrikelflimmer. Der kan ikke gives stød til personer, som ikke har ventrikelflimmer og derfor er det realtivt ufarligt at koble elektroderne til ved mistanke om hjertestop.
Hjertemassage og kunstigt åndedræt skal kun ophøre, når der stødes med hjertestarteren, og påbegyndes umiddelbart efter stød – rør ikke personen, når der stødes.
Hjertestartere i Spanien
I Spanien dør 30.000 personer årligt af hjertestop.
Det er kun obligatorisk at installere hjertestartere uden for hospitalsområder i 6 af Spaniens 17 regioner. Det drejer sig om Asturias, Baskerlandet, Catalonien, Valencia, De Kanariske Øer og Andalusien. Af disse seks ligger Andalusien på en andenplads med én hjertestarter for hver 4.433 indbyggere, kun overgået af Baskerlandet med én hjertestarter pr. 1.466 indbyggere.
Busselskabet ALSA, der forbinder hele Spanien, har installeret hjertestartere i samtlige deres busser. I efteråret 2016 overlevede en mand i Córdoba ved hjælp af ALSAs hjertestarter og kvikt personale samt frivillige.
Málaga er den første spanske by, der har installeret hjertestartere i deres to vigtigste buslinjer (linje C1 og C2). I alt 11 busser kører rundt i Málagas mest befolkede områder med hjertestartere ombord.
Nyttige apps der redder liv
Ariadna – find den nærmeste hjertestarter i Spanien
Denne app lokaliserer, hvor den nærmeste hjertestarter er. Endvidere kan privatpersoner også registrere deres hjertestartere på netværket samt uploade billeder af placeringen. Appen er på spansk men er ekstremt nem at anvende.
Trygfonden HjertestartDenne app viser, hvor de nærmeste hjertestartere er placeret i Danmark. Desuden findes der vejledning til, hvordan man yder hjertelungeredning.
Danmark er verdensmester i førstehjælp
Tal fra Trygfonden viser, at det de seneste 15 år er lykkedes at tredoble overlevelsen efter hjertestop uden for hospital i Danmark. I dag overlever 12 %, hvor det i 2001 kun var 4 %. Ligeledes er antallet af hjertestartere, som er registrerede på Hjertestarternetværket steget fra 134 i 2007 (tidligst tilgængelige tal) til 1910 i 2018.
Danskerne står i kø for at redde liv
Falder du om med et hjertestop i Danmark, kan det meget vel være din nabo, der kommer dig til undsætning. Der er de seneste år kommet flere forskellige apps og tjenester, der gør det muligt for danskerne at yde førstehjælp på frivillig basis, når en person rammes af hjertestop. Blandt andet er der appen FirstAED samt ordningen ’Hjerteløbere’, der begge går ud på at sende en SMS til frivillige nær hændelsen. Den frivillige, der accepterer, løber til lokationen og yder livreddende førstehjælp. Ordningen ’Hjerteløbere’, som dækker hovedstadsområdet, har over 20.000 frivillige men også udkantsområderne, hvor det tager længere tid for ambulancerne at komme til, ser en stigning af frivillige ’hjerteløbere’.
Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com