Det danske magasin i Spanien
Bliver Murcia det nye paradis?
Vi er glade for Costa del Sol – naturligvis. Og på Costa Blanca er de naturligvis lige så glade for deres lille paradis. Men i fremtiden vil det ikke undre mig, hvis vi også vil møde, eller høre om, glade miner fra Murcia. Det er byen og området, som på den spanske syd-øst kyst altid har ligget lidt “glemt” mellem det kendte Costa del Sol i syd og de kendte byer Alicante, Alfaz del Pi og Benidorm på Costa Blanca-kysten. Men efter flere år i støbeskeen får Murcia måske nu også sin plads som paradis på landkortet. Der er i alt fald lagt i ovnen til noget nyt og spændende.
Corvera er navnet på Murcias internationale lufthavn, som netop er blevet indviet. Projektet stammer tilbage fra de glade 00’ere. Det kom fint i gang men gik i stå midt i krisen i 2010, præcis som alt andet offentligt byggeri. Efter nogle års stilstand blev der for et par år siden pustet liv i projektet, og i forrige måned kunne første fly lette i den nye lufthavn. Men Corvera er ikke bare en ny lufthavn. Det er en døråbner til et område med et kæmpe potentiale. Murcia by overrasker. Det samme gør de lange kyststrækninger i hele provinsen med deres jomfruelighed og uspolerede kystbyer. Et utal af interessante boligprojekter er i gang eller på tegnebrættet. Det samme gælder en håndfuld golfprojekter og et havneprojekt. Et hurtigt kig på planerne viser lavt byggeri, miljørigtige projekter – og gode priser! Går alt som planlagt kan man snart erhverve en god bolig i et dejligt område for 125.000 euro i “det nye paradis”.
Det er ofte den dårlige administration, de fejlslagne projekter og de forsvundne midler, der skrives og tales om. Det sker også for undertegnede. Omvendt har jeg altid ment, at Spanien, på flere områder, har et kæmpe, skjult potentiale. Og at når først de rette spaniere kommer på opgaven, er alle betingelser for succes til stede. Og det kan meget vel ske i Murcia nu. Man har i alt fald gået anderledes til værks.
Virksomheden AENA er kendt for at være et af verdens bedste selskaber til at forpagte lufthavne. For at få dem med på en forpagteraftale, har man strikket en aftale sammen baseret på antal kommende flypassagerer. Det er hidtil uset i branchen, men det er guld værd at få AENA med ombord i et nyt projekt. Specielt når det gælder om at tiltrække de store flyselskaber. Med et klart budskab om god fremtidig eksponering af Murcia, ny lækker lufthavn og yderst konkurrencedygtige lufthavnsskatter landede det første fly i Murcias internationale lufthavn i forrige måned. Ryanair var først – igen. Men selskaberne Easyjet, Tui og Jet2 fulgte lige efter. I denne måned følger det spanske flyselskab Volotea og norske Norwegian med. I alt budgetteres der med fire millioner passagerer i år og 500 nye direkte arbejdspladser – ikke “løse” indirekte jobs. Alle vinder.
Skeptikerne peger på, at Alicante, med Spaniens femtestørste lufthavn, kun ligger små 150 km fra Murcia og gør den nye lufthavn overflødig. Men lufthavnen er døråbneren til hele regionen og en spændende kyststrækning, der hurtigt kommer op på at ligge markant længere væk fra Alicante. Tilmed har Corvera-lufthavnen “kun” kostet 256 millioner euro og der kommer intet “oveni” da AENA, som en del af forpagteraftalen, har garanteret at investere 100 millioner i vedligeholdelse over de næste 25 år. 256 millioner er naturligvis mange penge – men ikke når man sætter det op mod andre store offentlige investeringer. For eksempel har lufthavnen i Murcia kun kostet 15 procent af, hvad metroen i Málaga beløber sig til, når den engang står færdig. Og metroen bliver praktisk for byens borgere, men skaber næppe hverken vækst eller arbejdspladser!
 
Sagen er, der sker noget i Murcia. Og det gøres rigtigt. Måske er et nyt paradis på vej.
Jeg letter på hatten.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.