Det danske magasin i Spanien
Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Vis mig din landsby – Maria Henningsen og Benalgalbón

Oferta, oferta, oferta, råber grønthandlerne, mens jeg bevæger mig igennem det lokale marked i Rincón de la Victoria. Jeg puffer mig forbi gamle spanske koner, med varer i favnen mens deres mænd pligtskyldigt følger trop med indkøbs-trolley’en. Med min blege hud og mit lyse hår skiller jeg mig ud på dette marked, der er domineret af lokale spaniere. I stor kontrast til markederne på vest-siden af Málaga, hvor udlændingene færdes hjemmevant på byens markeder.
Jeg skal mødes med Maria Henningsen fra M Consults, der skal vise mig sin landsby, Benalgabón, der er en pueblo i Rincón de la Victoria. For enden af markedet ligger der en lille plads, og der står Maria.
Maria driver til dagligt firmaet M Consults, som hjælper skandinaver, primært danskere, med alt fra NIE-nummer til køb og salg af ejendom. Firmaet, som hun startede for kun et år siden, har allerede haft fornuftig succes øst for Málaga, hvor der ikke findes så mange danske specialister. ”Ofte drejer det sig om at finde rundt i den spanske skattejungle for vores klienter, og jeg har både en juridisk rådgiver og en advokat tilknyttet, som begge er spaniere til at varetage de juridiske sager som civilret og familiesammenføring. Men jeg er selvfølgelig det danske bindeled og kan klare mange af de gængse opgaver på egen hånd,” fortæller Maria, hvis kunder dækker et stort område. ”Vi kører ofte ud og mødes med vores klienter, da afstandene er større her på øst-siden, men mange ting, f.eks. selvangivelsen kan vi faktisk klare via mail, hvilket ofte er nemmere for klienterne og for os,” fortæller hun. Erfaringen har hun fra to administrative stillinger i andre firmaer, samt når hun har skullet håndtere boligkøb, sygesikring osv. for sin egen familie.
 
vismigdinlandsby jan1Når Maria fortæller, at hun er spansk gift, tror man straks, at hele svigerfamilien bor i landsbyen, men sådan hænger det ikke sammen. Manden Salvas familie bor i Madrid. Maria og Salva mødte hinanden i Madrid, da Maria læste på universitetet. Efter at have boet i Danmark en kort periode pga. Marias studier besluttede de at flytte til et sted, hvor de begge var på fremmed grund for at undgå at den ene af parterne skulle føle sig hjemme og den anden ikke. Salvas forældre ejede en ferielejlighed i Benagalbón, så her begyndte den lille familie med Maria, Salva og deres spæde datter Luna et nyt liv. Det er 11 år siden, og efterfølgende er sønnen Nicolas også kommet til.
”Da vi flyttede hertil oplevede vi, at det var meget svært at komme ind på livet af de lokale, der var meget lukkede overfor nytilflyttere som os. Men med tiden er området her blevet det, spanierne kalder for en pueblo dormitorio, det vil sige, at en masse mennesker, som arbejder inde i Málaga bosætter sig her i forstæderne. Så med tiden er de lokale blevet vant til at se folk komme og gå, som ikke er født og opvokset indenfor bygrænsen,” smiler Maria.
 
Efter at have gået en tur gennem Benagalbón, der i sig selv er en flot landsby med blomsterkrukker langs husmurene på alle de små gader, slår vi os ned på en af de 3-4 restauranter, der ligger i byen. La Candelaria, står der med gyldne bogstaver oven over døren. ”Det er vores stamrestaurant, og når vi har familie på besøg fra Danmark og Madrid, skal de også altid spise her minimum én gang, før de rejser hjem. Vi begyndte at komme her, da vi flyttede hertil for 11 år siden. Vores datter Luna var helt lille, og dette var den eneste restaurant, hvor rygning var forbudt indenfor.” At restauranten serverer fantastisk mad til en god pris var vel så en bonus.

 
Mens vi drikker vores kaffe kommer et par klasser skolebørn på forskellige klassetrin og indtager plaza’en overfor restauranten. De ser ud til at komme fra en privatskole. ”Mine egne børn går på en offentlig, økologisk skole nede ved kysten, hvor man fokuserer på bæredygtighed. Børnene lærer, at man ikke bør forurene og at man skal spare på ressourcerne,” fortæller Maria og tilføjer, at hendes to børn har meget forskellige tilhørsforhold. ”Nicolas føler sig mest spansk, og han ser også mest spansk ud med mørke træk, Luna har et større tilhørsforhold til Danmark og ser klart mest skandinavisk ud. Begge Marias børn taler dansk, og det gør hendes mand i øvrigt også.
”I mange år har vi levet meget spansk og ikke haft særlig meget kontakt til det danske samfund på Costa del Sol, men det har selvfølgelig ændret sig, efter jeg startede med at tilbyde bistand til udlandsdanskere i Spanien,” slutter Maria.

Benalgabón blev grundlagt af en gruppe berbere, der kaldt sig Galb-un’ere. Navnet på byen kan direkte oversættes til ”søn af Galb-un”. I dag bor der ca. 3.500 indbyggere i byen.

Af Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.