Det danske magasin i Spanien
En sen aften tikker en mail ind fra en god veninde Bente fra Danmark. Bente er alenemor med to teenager børn. Hun fortæller, at hun i den senere tid har haft talrige urinvejsinfektioner med gentagne antibiotika uden nogen længerevarende effekt. Hun har fået konstateret, at hun har meget calciumoxalat i urinen. Hun er træt og bekymret og spørger, om jeg har noget at byde på, så hun kan blive rask i en fart.
 
Bente er en kvinde i begyndelsen af 50erne, alenemor med 2 teenager børn. Hun er en slank, venlig og velholdt selvstændig stærk erhvervsdrivende kvinde med god selvtillid, der passer godt på sig selv med sund kost og gode kosttilskud. Bentes arbejde kræver meget af hende. Det er ansvarsfyldt med mange beslutninger, der skal træffes hver eneste dag.
Nyresten forekommer oftere om sommeren, og det var tankevækkende, at Bente havde haft en længere periode på Costa Rica, dels i forretningsøjemed og dels som ferie.
Nyresten udvikler sig ret ofte, når urinen bliver for koncentreret.
Der findes forskellige typer af nyresten calciumoxalat, struvit, cytinsten, urinsyresten.
Førstnævnte calciumoxalatsten er almindeligst, og udgør ca. 80% af folk med nyresten. Det er den form for sten, artiklen handler om.
 
Der kan være svært at vide, hvad der kan være årsag til udfældelse af nyresten. Én af årsagerne kan være en overaktiv skjoldbruskkirtel. Med Bente, og hendes lidt rastløse og stressede tilværelse, kunne det være en mulighed. Derfor bad jeg hende få det undersøgt. Men heldigvis var hendes skjoldbruskkirtelprøver normale.
Nyresten forekommer oftest hos mænd og mange af mændene har samtidig urinsyregigt. Så egentlig er Bentes tilfælde lidt ualmindelig. Evt. er der arvelige tendenser, der spiller ind.
 
Ofte giver nyresten ingen symptomer. Mange har nyresten uden nogensinde at mærke det. Men lige pludselig kan det mærkes. Det er, når stenene eller gruset river sig løs og går fra nyrebækkenet og ned i urinlederen, at de giver smerter og kan stoppe for urinen, eller giver blod i urinen. Nyrestensanfald viser sig oftest ved stærke smerter i ryggen, et lille stykke over bæltestedet. Smerterne stråler ulideligt ned mod lænd og lyske, evt. ledsaget af kvalme og opkast.
Oplever du blod i urinen, bare en gang, må du altid søge læge. Ved mange lidelser er blod i urinen det første symptom, også selvom det kun er en engangsforestilling.
Sten og grus kan udmærket passerer uden symptomer, som de gjorde i Bentes tilfælde, hvor symptomerne har udmøntet sig ved gentagne urinvejsinfektioner, hvor hun fik målt megen calciumoxalat i urinen.

Kosten

Ved du, at du har megen calciumoxalat i urinen, er der mange ting, du kan gøre for at mindske indholdet af calcumoxalat i urinen.
 
For Bentes vedkommende er hun storspiser af chokolade, fordi det kvikker op, når hun er træt, men stadig har mange gøremål i dagens løb. Hun har altid lommerne fulde af nødder og mandler, fordi hun ikke altid når at spise ordentlige måltider. Ikke mindst fordi hun ikke altid kan lide kvaliteten af den mad, der er at få, der hvor hun, i arbejdsøjemed, befinder sig.
Hvis du er stendanner er netop chokolade, nødder og mandler på listen over forbudte spiser i større mængder.
 
Bente føler aldrig tørst. Hun siger, det ofte er besværligt at skulle på toilettet, og evt. må afbryde midt i en kundesamtale, og hun kan ikke fordrage vand. Jeg pålægger hende, at hun må drikke vand af god kvalitet ca. 2 liter dagligt. Hun kan lave sig en vandflaske med 2 liter vand og putte lidt citronsaft i vandet, så smager det dejligt og saften fra citronen gør godt.
 
Endvidere beder jeg Bente om at undgå rabarber, rødbeder, jordbær, og klid og kun drikke meget sparsomt af kaffe og te samt kakao. Bente elsker sin kaffe, så vi enes om 2 kopper dagligt.
 
Bente er næsten vegetar, mens kødspisere med nyresten må især passe på med de røde bøffer og for megen alkohol. Når du drikker alkohol, så sørg for at få et glas vand efter hver drink.
 
Sukkerholdige fødemidler og mad med hvidt mel, f.eks. pasta, kager hvide ris samt sodavand er også på listen over forbudte emner. Men det er heldigvis ikke noget problem for Bente, der er meget sundhedsbevidst.
 
Dog kan hun godt forfalde til en cola, når hun er meget træt. Der er undersøgelser, der viser, at netop cola kan medvirke til nyresten. Der er forskere, der har påvist, at 2 liter cola dagligt kan ændre urinsammensætning i negativ retning. Bentes forbrug af cola er meget begrænset, så det er ikke noget stort problem, tror jeg.
 
Udover ovenstående forbud anbefaler jeg et dagligt indtag af en masse grønne grønsager.
 
Udover vand kan anbefales at drikke tranebærsaft, helst den uden sukker, te af mælkebøtte og persille et par kopper daglig samt brændenældete ca. 3 kopper dagligt. Bente svarer, at hun ikke kunne fordrage hverken vand eller urtete, men er besluttet på at lære at holde af det.
Du kan evt. lave dejlig smoothies med forskellige grønsager, f.eks. gulerødder, grønkål, agurk, selleri. Selleri indeholder godt nok lidt oxalsyre, men er samtidig en gevaldig nyrerenser med sit pæne indhold af kalium. Husk også gerne masser af god frugt. Den sukker, der findes i frugt, er kun gavnlig
 
Af olier er det godt at bruge olivenolie, valnøddeolie og hørfrøolie.
 
Brug meget gerne et par spiseskefulde lecitin granulat til at drysse over din salat eller morgenmad. Lecitin indeholder bl.a. cholin, der er vigtig for dine nyrer. Lecitin smager sødt og godt.

Kosttilskud

Jeg enes med Bente om at ændre hendes kosttilskud efter hendes nuværende situation.
• Til de tilbagevendende infektioner anbefales hun et kendt produkt, der indeholder en kombination af en plante ved navn androghraphis paniculata, der sammen med med russisk Rod hjælper ved infektioner og styrker ved træthed. Der har været flere placeboforsøg, der viste midlets gode virkning.
• Da Bente har fået flere stærke antibiotika behandlinger må hun, efter min mening, finde nogle gode probiotika for at få orden på tarmfloraen. Det regnes med, at ca. 80 % af immunsystemet stammer fra tarmsystemet.
• Mange forskere arbejder med sammenhænge mellem et godt og stærkt hjerte samt tarmsystemets indflydelse på hjernen.
• Jeg tilråder hende at tage probiotika i en periode på mindst 8 måneder.
• Bente arbejder næsten altid under stress. Derfor råder jeg hende til et letoptageligt B-vitaminprodukt, og at det bliver i kroppen og arbejder der.
• Vitamin B6 ca. 50 mg må tilføjes den almindelige B-Vitamin. Mangles B6, kan der lettere dannes calciumoxalat i nyrerne.
• Magnesium ca. 600 mg daglig sammen også med stor letoptagelighed.
• Calcium med vitamin D3. For lidt Calcium og magnesium kan øge dannelse af nyresten. Sørg for at få begge produkter i god kvalitet
• Resium er oprindeligt et spansk urtemiddel, der virker på både nyre og galdesten. Sammen med ændring af livsstilen kan Resium være med til både at forebygge og lindre nyresten.
 
Ovenstående er kuren, jeg anbefaler Bente. Jeg bliver glad, da hun efter et par uger sender mig en mail, hvor hun beskriver, at hun har fulgt kur og anvisninger, og har det meget bedre. Hun bestemmer sig til at følge kuren lidt længere.

Andet

I andre tilfælde kunne jeg evt. have tilføjet et par produkter f.eks. mineralet silica, der også kan hjælpe med at nedbryde nyresten.
A – vitamin er også vigtig. Hvis der mangles A vitamin øges tendensen til nyresten. A vitamin er god for slimhinderne og styrker dem.
C – vitamin må heller ikke mangles. Der er en skrøne, at C- vitamin kan medvirke til nyresten. Mangler du C-vitamin, kan kroppen ikke danne aminosyren cystein, men danner i stedet cystin, der kan udfældes som sten.
Har du først en gang haft nyresten, kommer det desværre ofte igen
En forebyggende kur eller livsstil kan være at tage 1 spsk. Æbleeddike i et glas koldt vand 1 x dagligt.
Behandlingsformer der kan hjælpe til at fjerne giftstoffer er zoneterapi, akupunktur, lymfedrænage.
 
Den gamle Vogel skriver i sin bog, der er fra 1980, at nyrerne belastes rigtig meget af vores moderne livsførelse og som følge af civilisationens kost.
Han går især til angreb på det hvide sukker som en stor belastning af nyrerne. Han beskriver, at have oplevet at nyresmerter ofte forsvandt, når alle former for sukker blev undgået.
Ved du, at du har tendens til nyresten, så fortæl det til din terapeut og bed vedkommende om at tage meget forsigtig fat..
Der er flere homøopatiske midler, der kan være gode ved nyresten. Har du mod på homøopati er det vigtigt, du finder en både veluddannet og erfaren homøopat.
Selvom salt er vigtig, så brug det med måde.
Er du sengeliggende, så vær opmærksom på at indtage tilstrækkelig med vand.
 
Af Anni Dahms, Syge- og Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.