Det danske magasin i Spanien
Rekordtid i Málaga CF for sheiken – Løsningen blev problemet

Rekordtid i Málaga CF for sheiken - Løsningen blev problemet

Og hvad med fremtiden i Málaga CF med den utilregnelige og lidet tillidsvækkende sheik Al-Thani ved roret. Han er nu den, der har siddet længst i spidsen for klubben, hvis økonomi han lynhurtigt forværrede og bragte klubbens omdømme i miskredit.
 

With pleasure – med glæde!

Den altid smilende og lidt drengede Abdullah Gnub med den sorte manke lod sig velvilligt fotografere i foyeren i Málaga CF. Den daværende pressechef Victor Varela knipsede.
Gnub var af Málaga CFs nye ejer, den da 43-årige sheik Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al-Thani, blevet positioneret som rådgiver, generaldirektør og vicepræsident i én og samme person – importeret fra Al-Thanis forretningsimperium Nasser bin Abdullah & Sons Group i Doha, Qatar. Ambitionen med Málaga CF var, betroede Gnub, at gøre klubben til Spaniens svar på mægtige Chelsea i England, der blev og stadig styres af den russiske multimillionær Roman Abramovich.
Nu seks år senere ser meget anderledes ud i Málaga CF. Gnub og hvem ellers, Al-Thani har haft ansat i klubben, er enten blevet fyret enkeltvis eller i bundter eller rejst af egen fri vilje – og Gnubs imødekommende gentleman-stil er en saga blot.
Inden Al-Thani rejste hjem til Doha i slutningen af juni for den muslimske fastemåned Ramadan (den helligste måned i den islamiske kalender) fik han fyret denne bredside af før sidste spillerunde i La Liga, hvor Málaga CF tørnede ud mod Real Madrid på Rosaleda:
”Cataloniens menneskelige adfærd vil aldrig dufte af La Liga-hæder”.
FC Barcelona fra Catalonien og Real Madrid kunne begge blive mester. Men med 2-0 sejren over Málaga snuppede Kongeklubben Real Madrid titlen. På lægterne på Estadio La Rosaleda hyggede Al-Thani sig sammen med præsidenten i Real Madrid, Fiorentina Perez. Han holder meget af dette selskab.
På banen gjorde Málaga-spillernes i øvrigt deres ypperste for at vinde, men tabte altså.

Bøder for mishagsytringer

Denne udtalelse, som så mange andre, som Al-Thani, i en næsten uafbrudt strøm sender ud på Twitter og andre sociale medier – især mod dommerstanden – bringer såvel fodbold som Málaga CF i miskredit.
Det almindelige billede er blevet, at klubben styres af en utilregnelig og lidet tillidsvækkende person. I hans egen organisation og blandt spillere har man blot et skuldertræk til overs for ham.
Selv politiet er han kommet på kollisionskurs med. Som så mange andre røg han ind i et trafikstop ved La Rosaleda, da politiet skulle manøvrere de store mængder af tilskuere før matchen Málaga CF – Atlético Madrid i april. Al-Thani strøg ud på medierne med en melding om, at politiet er racister!
Alle hans mishagsytringer har fået bødemæssige konsekvenser såvel fra det spanske professionelle fodboldforbund som fra politiet.

Smidt ud af det fine selskab

Da sheik Al-Thani efter sæsonen 2010-11 trådte til med 36 mio. euro og købte Málaga CF af Lorenzo Sanz (tidligere præsident for Real Madrid) blev han løsningen på de store økonomiske problemer i klubben. Sanz var kørt fast som så mange andre tidligere omkring fodbolden i Málaga.
Gnub og den nyhyrede sportsdirektør Antonio Fernandez købte store spillernavne ind (med Al-Thanis vidende må man formode) og i 2012 kvalificerede Málaga CF sig sensationelt til Champions League. Med topspillere, som han ikke havde afregnet fuldt for med de klubber, hvori de var købt. Med de klare brud på de såkaldte Financial Fairplay-regler i UEFA blev Málaga CF herefter smidt ud af det gode europæiske fodboldselskab. Karantænen er udstået.
Da var Gnub væk. Nu havde Al-Thani fra sin domicil i Qatar sat håndplukkede og veluddannede folk som Moayad Shatat fra Syrien, og spanierne Vicente Casado og Manuel Novo ind med argentineren Husillos som sportsdirektør.
De er nu alle fyret på gråt papir. Bl.a. med en begrundelse om, at de havde været lidt for dygtige til egen bevilling af bonusser. Og ulovligt at agere med en venezuelansk fond ved køb og salg af spillere.
Siden er Pedro Gonzales, Carlos Lopez og Carlos Perez forsvundet ud af svingdørene i klubben.

Måtte sælge de store

Gælden i den periode voksede til mere end 80 mio. euro – heraf en portion til skattevæsenet, som der endnu afdrages til.
I perioder fik hverken spillere eller administrativt personale løn. En spillerstrejke havde sågar truet.
Eneste udvej for klubben blev nu salg af stjernenavne som Isco (Real Madrid), Demichelis (Manchester City), Toulalan (Monaco), Mathijsen (Feyenord), Joaquín (Fiorentina), Antunes (Dynamo Kiev), Maresca (Sampdoria), Eliseu (Benfica) og Cabellero (Manchester City). Forinden var Cazorla, Monreal og Rondon røget til henholdsvis Arsenal og Rubin Kazan. Rondon er nu i West Bromwich.
Den aldrende stjerneforward Ruud van Nisterooy stoppede selv.
Senere måtte spillere af egen avl sælges. Castillejo og Samu for samlet 16 mio. til Villarreal og Darder for 12 mio. (heraf halvdelen til en investeringsfond) til franske Lyon.
I den første sæson under Al-Thani lød kontoen for spillerkøb på 16 mio. euro. I den følgende på 59 mio.
I den netop afsluttede sæson 2016-17 kom forbruget op på 12. mio. euro. Afstemt med UEFAs Financial Fairplay-reglement, som det spanske fodboldforbund nu også følger. Det afstikker før hver eneste sæson for de enkelte La Liga- klubber, hvor meget de må bruge i spillerinvestering – afstemt efter økonomien i klubberne.

Skrinlagt – og nu nyt

Med til historien om Al-Thanis ageren på Costa del Sol hører ikke blot hans noget uregerlige og lidet hensigtsmæssige virke i Málaga CF, men også disse planer:
Et nyt fodboldstadion i Málaga, Qatar Stadium, med egne 100 mio. euro og arabisk investorkapital i ryggen. Det skulle kunne rumme 65.000 tilskuer i området Arraijanal i det vestlige Málaga. Projektet blev aldrig realiseret!
Det gjorde sheikens planlagte marina i La Bajadilla i Marbella heller ikke. Han kunne/ville ikke opfylde sine forpligtelser i forhold til Junta de Andalucía.
Derimod fandt et møde for nylig sted mellem Al-Thani og borgmesteren i Torremolinos, Jose Ortiz, om investeringsmuligheder her.
Sheiken opholder sig efterhånden i længere perioder i Málaga for at være tæt på begivenhederne i Málaga CF og det nye fodboldakademi-projekt i Arraijanal – nabogrund til den, hvor Qatar Stadium skulle have ligget. Inden turen hjem til Ramadanen nåede han således sammen med borgmesteren i Málaga, Francisco de La Torre, at signere dokumentet for aftalen.
Kommunen lægger i en 75-årig aftale jordstykke til. ”The Málaga CF Foundation” under Al-Thani skal bekoste selve byggeriet.
Mon borgmesteren er lidt bekymret for, om Al-Thani overholder sine forpligtelser?
Det kunne se sådan ud.

Citat

”Tidspunktet for ændringer er kommet. Der er stadig meget at gøre. Vi gør vort bedste for denne klub og også for denne by”.
Al-Thani på Twitter til alle Málaga CFs fans

Citat

”Det er gået op og ned i min tid i klubben. Nu skal vort fundament styrkes og vi skal tilbage i Europa-turneringer”.
Al-Thani til Bein Sports

Familien sidder på alt

Organisationen til Málaga CF består udelukkende Al-Thani og hans børn:
Formand og præsident: Sheik Abdullah Al-Thani
Vicepræsident og Chief Executive officer: Sheik Nasser Al-Thani.
Administrerende direktør: Sheik Nayet Al-Thani
Administrerende direktør: Sheik Michael Al-Thani.
CEO-rådgiver: Sheika Harry Al-Thani, der er formanden for kvindeafdelingen i Málaga CF.
Hertil tre spanske rådgivere, som har fungeret i Málaga CF en menneskealder:
Francisco Martin Aquilar, Antonio Fernandez Benitez og Abdullah Ben Barak. De to sidstnævnte tidligere spillere og trænere i Málaga.
Det sportslige ansvar i klubben: Sportsdirektør Francesc Arnau
Akademi-koordinator: Manuel Casanova
Chef for lægelige ydelser: Juan Carlos Perez Friaz.
Al-Thani sidder på 96 % af aktiemajoritet.
Hans forhold til mindretalsaktionærerne er blevet forbedret!

Otte trænere på seks år

Det er ikke kun på kontorerne, mange udskiftninger har fundet sted i de seks år med Al-Thani ved roret i Málaga CF. Også på træner fronten.
Læs blot:
Juande Ramon, Spanien (fyret).
Jesualdo Ferreira, Portugal (fyret).
Manuel Pellegrini, Chile (rejste ved kontraktudløb)
Bernd Schuster, Tyskland (ikke forlænget)
Javi Gracia, Spanien (udnyttede en fratrædelses-klausul).
Juande Ramos (sagde op)
Marcello Romero (fyret)
Michel (fungerer nu)

Slutfacit i La Liga 2016-17

Mester: Real Madrid.
Kvalificeret direkte til Champions League:
Real Madrid
FC Barcelona
Atlético Madrid
Kvalifikationsrunde til Champions League: Sevilla
Kvalifikation direkte til Europa League:
Villarreal
Real Sociedad
Kvalifikation til Europa League:
Athletic Bilbao
Nr. 11 i La Liga:
Málaga CF
Nedrykning fra La Liga:
Sporting Gijón, Osasuna og Granada.
Oprykning til La Liga:
Levante
Girona

Jubilæumsår i La Liga

Málaga CF tager i august hul på sin 10. optræden i La Liga i træk.
I de foregående år er slutplaceringerne blevet:
2008 – 09:
Nr. 8 – 55 point.
2009 – 10:
Nr. 17 – 37 point.
2010 – 11:
Nr. 11 – 46 point.
2011 – 12:
Nr. 4 – 58 point.
(Kvalifikation til Champions League)
2012 – 13:
Nr. 6 – 57 point.
(Udelukket for Europa League, da klubben ikke kunne opfylde UEFAs Financial Fair Play regler)
2013 – 14:
Nr. 11 – 45 point.
2014 – 15:
Nr. 9 – 50 point.
2015 – 16:
Nr. 8 – 48 point.
2016 – 17:
Nr. 11 – 46 point.

Røg ud under Serafín Roldan

Personen, der har siddet næstlængst som præsident for fodbold i Málaga, hedder Serafín Roldan.
Han er spanier og blev indsat af Barcelona-selskabet Grupo Zelo, som da ejede Málaga CF. Roldan regerede fra 2001-02 til 2005-06 – altså i fem sæsoner. Og klubben dumpede fatalt ned i 2. division med ham i toppen og med træner Manolo Hierro, en bror til den tidligere landsholdsspiller og senere direktør i Málaga CF, Fernand Hierro (forlod Al-Thani i protest).
I nedrykningssæsonen opnåede Málaga CF blot 24 point – fem sejre, ni uafgjorte og 24 nederlag (!).
I de øvrige sæsoner under Roldan-tiden blev placeringerne:
2001-02:
Nr. 10 med 53 point.
2002 – 03:
Nr. 13 med 46 point.
2003 – 04:
Nr. 10 med 56 point.
2004 – 05:
Nr. 10 med 51 point.

Tribunepladser fås hos La Peña de Dinamarca

Fodboldinteresserede såvel på Costa del Sol i Spanien som i andre lande er velkomne til at kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben råder over fine tribunepladser på den ene langside beskyttet for eventuel regn.
Forinden let måltid og matchoplæg i restaurant Casa Danesa og bus tur-retur til stadion fra Fuengirola.
Programmet for La Liga-kampe på Estadio La Rosaleda i sæsonen 2017-18 vil foreligge midt i juli.
 
Første mach i weekenden den 19./20. august.
Medlemsrabatter til alle kampe.
 
Kontaktpersoner:
Sekretær Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Formand Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk
 
La Peña de Dinamarca er den eneste officielle danske supporterklub for Málaga CF optaget i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Den tæller mere end 250 medlemmer og støtter cancerhospice Cudeca i Benalmádena og børnehospital i Málaga.
Klubben optager fortsat nye medlemmer.
www.malaga-support.dk
Af Morten Møller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.