Det danske magasin i Spanien

I denne måned handler det om medicinsk thermografi af bryster, og hvorfor det er vigtigt samtidigt at scanne hele kroppen.

Medicinsk thermografi viser ikke kun et øjebliksbillede, men en trend. I vore dage er der mere og mere fokus på forebyggelse. Mange er interesserede i aktivt at yde en forebyggende sundhedsindsats i kontrast til udelukkende at behandle og agere ud fra sygdom. Medicinsk termografi er et supplerende værktøj til tidlig opdagelse af inflammation, nydannelse af blodkar, åreforkalkning, cirkulationsbesvær, nerveforstyrrelser og skjulte skader.
 
Når vi taler om sunde bryster, er netop tidlig opdagelse alfa og omega. Jo tidligere vi opdager forandringer i brystvævet, desto hurtigere kan vi gøre noget ved det.
 
Her i klinikken har vi flere gange fundet thermografiske billeder med mistanke om brystkræft. Klienten blev sendt videre til ultralyd og evt. biopsi, for at af- eller bekræfte. Mistanken viser sig i form af asymmetri, altså det ene bryst er varmere end det andet, der er tegn på nydannelse af blodkar eller tegn på forskellig kirtel aktivitet.
 
Hvid farve er varmest, dernæst rød, orange, gul, grøn og blå som det koldeste, der er otte grader forskel fra den hvide farve til den mørkeblå.
sunde bryster
 
På billedede her ses mistænkelig asymmetri. I højre bryst er varmemønsteret udpræget anderledes end i venstre, som afspejler dannelse af nye blodkar, som sker når en kræftknude har brug for næring. Vi sendte straks patienten til ultralydsundersøgelse, der bekræftede knuden. Hun fik en hurtigt tid hos kirurgen og fik fjernet knuden i samme uge. Heldigvis var den opdaget tidligt, så der var ingen spredning af kræften.
 
En helkropsscanning med specialbilleder af bryst består af to scanninger: Den første på dag 0. Den anden efter minimum 90 dage. På denne måde får vi en basislinje. Kræftceller har det med at fordoble sig på ca. 90 dage – alt efter hvor aggressive kræftcellerne er. Vi kan således holde øje i dette 90 dages vindue, om der er forandringer. Er der ikke, har vi en basislinje, og anbefalingen vil typisk være re-scanning efter 6-12 måneder, alt efter situationen. Er der forandring, scanner vi igen efter tre måneder, eller sender klienten videre til udredning.
Ofte fanger vi forandringer i væv, ikke kun i brystvæv, tidligere med medicinsk thermografi sammenlignet med mammografi, røntgen og MR scanninger. Forklaringen findes i, at thermografi måler temperaturen i vævet. Den stiger eller falder alt efter de fysiologiske forandringer, fx øget blodgennemstrømning ved inflammation eller nydannelse af blodkar, skader mm. Røntgenbilleder, CT scanninger, mammografi og MR scanninger afbilleder form og struktur, dvs. anatomiske forandringer, fx knuder. Forud for anatomiske forandringer ligger i de fleste tilfælde forandringer i cellefunktioner, fx mere varme ved nydannelse af blodkar. Det er derfor vores erfaring, at thermografi er et godt supplement til mammografi og ultralyd, når det drejer sig om brystsundhed.
 
sunde bryster3
 
Ingen screeningsformer eller scanninger er 100% korrekte. Derfor er det en god ide at kombinere forskellige metoder. Anvendes fx mammografi alene, har undersøgelser vist, at der er en del falsk positive resultater, dvs. der findes knuder, som ikke er kræftknuder, og en del falsk negative resultater, dvs. kræftknuderne opdages ikke. Derfor anbefales typisk supplerende ultralydsundersøgelse. Mange kvinder foretrækker at supplere med medicinsk thermografi, der er uden stråler, kompression, berøring eller smerter sammen med ultralyd, når det drejer sig om brystsundhed.
Flere med brystkræft vælger at følge udviklingen i et behandlingsforløb med thermografi.
En klient fik påvist brystkræft. Lægerne anbefalede akut operation, hvilket hun ikke kunne overskue og derfor valgte at udskyde. Hun henvendte sig til os, og vi begyndte et intensivt forløb med basedannende kost, motion, udrensning både fysisk og psykisk. Hun var blandt andet med på vores intensive kursus ”rejsen til dit indre” som handler om udrensning på flere planer. Se mere på www.vitafakta.es
 
Hver måned tog vi thermoscanning af hele kroppen og specielle brystbilleder, for at følge knuden i brystet samt den generelle inflammation i hele kroppen. Faktisk aftog inflammationen i væv, bihuler, muskler, ben og tarme, før vi kunne spore ændringerne i selve brystet. Efter tre måneder var hun til kontrol med ultralyd, mammografi og MR scanning, som viste en kraftig reduktion af knudens størrelse. Lægerne gav hende en ny tid tre måneder senere. Vi følger hende med hyppige termografier af hele kroppen samt bryst for at følge det generelle inflammationsniveau, som har så stor betydning for kroppens sundhed og er en indikator for syre-basebalancen og kroppens evne til at opretholde et sundt miljø. Derfor er det vigtigt at scanne hele kroppen sammen med specialbilleder af brystet.
 
Vi er så glade og taknemlige for at have hjulpet hende hertil og videre frem!
Hvis du ikke har læst vores andre artikler om thermografi, kan du finde dem på vores blog på www.vitafakta.es
 
Af Vitafakta Health Clinic www.vitafakta.es vitafakta@vitafakta.es

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.