Det danske magasin i Spanien
Q10 hjælper vores celler med at producere energi

Q10 hjælper vores celler med at producere energi

”Jeg er da blevet ældre, det ved jeg godt… Men jeg kan ikke forstå, at jeg pludselig ikke har energi til ret meget mere – ikke engang fodbold i haven med mit barnebarn. Og det at komme ud af sengen om morgenen… pu-ha, den er sej, ikke kun pga. af træthed men også pga. ømhed og smerter i mine led. Det er da mærkeligt…”

Jørgen er en midaldrende mand med smerter i flere af de store led, træthed og energiforladthed. Han synes også, at han var begyndt at se lidt mere pessimistisk på tilværelsen og fremtiden. Dette havde stået på i godt to måneder.
Jørgen var fire måneder forinden startet op på det kolesterolsænkende lægemiddel statiner, som lægen havde udskrevet til ham pga. et lettere forhøjet kolesteroltal. Udover statinerne havde han ikke rigtig ændret noget i sit liv – udover at han jo ikke mere havde energi til sine løbeture og ikke orkede den samme mænge sociale arrangementer som tidligere.
 
Hvad Jørgen ikke vidste, og hvad rigtig mange andre heller ikke ved, er at statiner, udover mange andre bivirkinger, blokerer for stoffet Q10.
Q10 er et stof (et såkaldt co-enzym), kroppen dels selv producerer og dels får fra kosten. Stoffet er afgørende for produktionen af energi i vores celler. Når vi mangler Q10, kan vores muskelcellers energifabrikker (de såkaldte mitokondrier) ikke få tilstrækkeligt energi ud af sukker og fedt fra vores blod. Dette resulterer i træthed, muskelsmerter og muskelsvaghed.
 
Jørgen begyndte at tage et godt tilskud af Q10, og fik det hurtigt meget bedre – han fik faktisk sit aktive og glade liv tilbage.
 
Mere end 1/3 af alle skandinaver over 65 er i behandling med statiner og tallet bliver stadig større. Der går rigtig mange rundt og lider af bivirkninger af medicinen og det er så synd. Om statiner er den rette behandling ift. den enkelte, er op til lægen at vurdere, men det er værd at være obs på, at meget tyder på, at statiner givet forebyggende stort set ingen effekt har og at forskning viser, at statiner givet behandlende oftest kun bidrager med få dages ekstra levetid. Udover de nævnte bivirkninger i Jørgens tilfælde er medicinen også forbundet med bivirkninger som udvikling af sukkersyge, leverskade, depression og hukommelsestab.
 
Q10 er ikke kun vigtigt ift. at nedsætte bivirkninger ved statinbehandling. Fra forskning ved vi, at hjertepatienters hjertemuskel mangler Q10. Denne patientgruppe reducerer med stor sandsynlighed markant deres bivirkninger, hvis de supplerer med tilskud af Q10.
Udover at Q10 er med til at producere energi, er det også en kraftig antioxidant, der beskytter os mod skadelige frie radikaler, sygdomme og for tidlig aldring.
Q10 kan især være gavnlig, hvis du er udfordret af diabetes 2, migræne, fibromyalgi, hjertekarproblemer, tager statiner, er over 50 år og synes du mangler energi, har lavt stofskifte, er meget fysisk aktiv, er stresset eller udbrændt.
Ift. at få Q10 fra fødevarer findes størstedelen i okse- og svinekød, soja og sardiner. Stoffet optages ikke så godt fra fødevarerne, og derfor kan det være godt at tage et godt kvalitetstilskud. Spørg til de forskellige mærker og dosis i Vitamina, der har gode produkter på hylden. Vitamina Centro Idea. Tlf: 952 58 43 13
 
Skrevet af Marie Steffensen for Vitamina
www.maria-steffensen.com
 
 
Af Marie Steffensen for Vitamina

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.