Det danske magasin i Spanien
Benny Olsen runder i denne måned et skarpt hjørne. Han fylder 70, men har allerede været pensionist i næsten 20 år.
Han nyder det søde liv – eller forsøger i det mindste på det. Benny Olsen har fortsat en aktiv hverdag og en puls, der ofte slår i dobbelttakt.

 
Han er social og han er madglad. Netop derfor finder man ofte Benny Olsen i Club Danés eller ved grillen til private og offentlige arrangementer. Som gammel slagter ved han præcis hvad der skal på grillen for at gøre gæsterne glade.

Den grønne slagter

Mad & Gæster var magasinet for de madglade. I en udgave fra 1971 finder man slagter Olsen og hans røgede kyllinger. Det var det nyeste skud på stammen fra den kreative slagter, der aldrig var bange for at gå nye veje. Og vejen førte til en succes så stor, at der hurtigt var 25 ansatte hos Slagter Olsen i Birkerød. ”Supermarkederne begyndte at komme frem og det kunne mærkes på de mindre erhverv. Derfor begyndte jeg at sætte fokus på gastronomi i stedet for traditionel slagterforretning. Vores tilberedninger var anderledes, og vi lancerede nye ting som struds, gedekid og vandbøffel. Det var dengang helt nyt for forbrugeren,” fortæller Benny, som ikke er til at stoppe, når snakken går på hans gamle erhverv. Der er også rigeligt at fortælle, for månedens fødselar var blandt pionererne til de økologiske madvarer.
”Jeg mente ikke, slagterierne gjorde det godt nok. Og det mener jeg stadig,” fortæller Benny Olsen og uddyber: ”I gamle dage gik en and på marken fra maj og frem til november, hvor den blev slagtet til Mortens Aften. I dag laves den på seks uger, fordi den fyldes med vækstfremmende hormoner. Sådan var det også i min tid, og det giver ikke den optimale smag. Og er næppe sundt for forbrugeren,” mener Benny Olsen, som gik mod strømmen og bl.a. satte grisen på græs og lancerede Enggris. Senere kom De Grønne Slagtere, som var lig med sundt og godt kød. Og god forretning. Så god at slagter Olsen allerede som 53-årig kunne tillade sig at gå på pension. Men ikke alt var en dans på roser.

Den sociale mand

På privatfronten var succesen begrænset. Benny Olsens første kone var nemlig alkoholiker.
”Det var belastende og jeg måtte sande, at det er umuligt at hjælpe et menneske, som ikke vil hjælpes. Vi var meget længe om at blive skilt, for vi var bekymrede for vores datter og lokalsamfundets reaktion,” fortæller Benny ærligt. Han fandt dog kærligheden på ny. Og så skulle der ske noget helt nyt.
”Jeg ville lave mit liv om. Både økonomisk, arbejdsmæssigt og privat. Så jeg solgte firmaet og vi flyttede til Spanien”.
Han kunne dog ikke sidde stille ret længe. Benny blev hurtigt skribent og kommentarer i flere danske medier på Costa del Sol og aktiv i Club Danés.
”Klubben betyder meget for mig og mit sociale liv. Det er derfor, jeg er så aktiv her og har været med i bestyrelsen og tidligere var formand.”
En overgang var Benny Olsen nok lidt for aktiv og kombineret med hans sukkersyge og høje blodtryk, var det sandsynligvis årsagen til blodproppen, som ramte ham for nogle år siden.
”Jeg blev hurtigt indlagt og fik heldigvis næsten ingen mén. Nogle gange kan jeg have svært ved at huske, men det kan jo også skyldes alderen,” siger Benny med et lunt smil. Han ved, han skal leve sundt og slappe lidt mere af. Han ved også, han skal nyde livet. Det gør han så. Både her og i sommerhuset i Rågeleje på Nordsjælland. Og når han rejser Spanien rundt og bor på de mange Paradorer. Og når han senere på måneden fejrer fødselsdag i Australien.
Benny Olsen sagde før, at han kan have lidt svært ved at huske. Men når han taler om ungdomsårene, fejler hukommelsen ikke. Han husker hver en pige og hver en fest. Det har været 70 gode år.

Ti skæve til Benny

Jeg er ret imponeret af…
Frivilligt arbejde. Mange folk bruger meget tid på at hjælpe andre og de har min dybeste respekt.
 
Jeg har en stor svaghed for…
Desserter og god vin. Og det er ikke altid lige heldigt, for jeg lider af sukkersyge.
 
Det er vigtigt for mig at…
Være omgivet af solidariske og ærlige folk. Sådan har det altid været – både privat og arbejdsmæssigt.
 
Jeg bliver tit upopulær, når jeg siger det, men…
Det offentlige har alt for meget magt. Og der er demokratisk alt for langt fra menigmand til manden, der tager beslutningerne. Det gælder både i Danmark og Spanien.
 
Det dummeste jeg nogensinde har gjort?
Det er noget, jeg burde have gjort, men ikke gjorde. For tre år siden gik firmaet Bornholmerhanen konkurs og det åbnede en unik mulighed for eksport af spanske kyllinger til det danske marked. De spanske kyllinger er både bedre og billigere end de danske, men jeg blev bange for at satse. Når man bliver ældre, bliver man pibet.
 
Et godt råd til andre, som ønsker at bosætte sig på Costa del Sol?
Lær spansk, få et netværk og et socialt liv.
 
Hvad ønsker du dig i fødselsdagsgave?
En tur i operaen i Sydney.
 
Kystens bedste spisested?
Vi vælter i gode steder men lad mig anbefale kyllingerestauranten San Julian nær lufthavnen. Her steger man kyllingerne over oliventræ, som gør, at kødet bevarer al sin smag, saft og kraft. Det er super godt til prisen og tilmed et hyggeligt sted.
 
Det bedste ved det andalusiske køkken?
Det store udbud af krydderurter, frugt og fisk. Og dejligt at udbuddet varierer efter årstiden.
 
Hvad er dit nytårsforsæt?
At holde min sukkersyge nede. Det sammen gælder mit blodtryk.
 
 
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com. Foto: Mugge Fischer

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.