Brødrene flyvende
Og ingen hjerteproblemer for Noller, der optræder to gange på Costa del Sol.
”De er oppe at flyve. Laver reklamespot for Spies Rejser med ”Fly on wings of love”.
Manageren for Brødrene Olsen, Steen Wittrock, fortæller, at hans danske vindere af det internationale Melodi Grand Pris i år 2000 fortsat svæver på en stor sky – uafbrudt efterspurgt på 16. år.
I 2016 således booket godt op bl.a. med koncert sammen med legendariske Cliff Richard.
Og så kalder Costa del Sol den 17. marts 2017 på teatret i Las Lagunas ved Fuengirola. For den ene halvdel af Brødrene, Noller, bliver det til to optrædener. Aftenen før i Caleta de Velez ved Torre del Mar, hvor Muebles Piramides Puerto,
har engageret ham til at fortælle om sit dramatiske liv – bl.a. som alkohol-misbruger. Et liv, Noller åbenhjerteligt har berettet om i bogen ”Det er muligt – rundt om et misbrug”.
Han har netop besøgt Søren Linjegren i forretningen for at planlægge aftenen.
Og hermed har Noller i bedste stil dementeret, at han ikke skulle have hjerteproblemer, som beskrevet i Billed-Bladet i september.
”En ugeblads-and. Såvel Jørgen som Noller er i topform”, beretter Steen Wittrock.
Noller fik foretaget en hjerteoperation sidste år og er blevet tjekket flere gange. Positivt.
Om forsalget til koncerten den 17. marts fortæller Morten Møller, fra arrangørerne La Peña Event, at blot 200 er tilbage. 300 er allerede købt eller forudbestilt.
Salgsstederne er Vitamina i Centro Idea på Mijas-vejen, Unioptica i Fuengirola, restaurant Holger Danske i Los Boliches og restaurant Casa Danesa i Club Danes.
Sidste chance for ny regering
Kong Felipe indkaldte samtlige af landets partiledere til en ny kongerunde den 24. og 25. oktober. Det er tredje gang det spanske statsoverhoved indkalder partierne for at få et klart politisk overblik og eventuelt bede formanden for parlamentet indkalde partierne til afstemning om indsættelse af en ny regering. Derfor samledes socialistpartiets nye hovedbestyrelse den 23. oktober for endeligt at beslutte, om man holder ved sit nej til en ny PP-regering eller undlader at stemme, og dermed indirekte accepterer den nye regering. Bliver dette socialistpartiets udmelding til kongen, skal parlamentet hurtigst muligt samles, da en ny regeringsdannelse skal være vedtaget senest den 31. oktober. Holder PSOE ved sin afvisning af Mariano Rajoy som statsminister, skal der udskrives nyvalg til december. Socialistpartiet er fortsat splittet i spørgsmålet. Dette er status inden magasinets deadline. Følg udviklingen ved at tilmelde dig La Danesas nyhedsmail på www.ladanesa.com, hvor du modtager spanske nyheder på dansk hver fredag.
Investeringerne styrtdykker i Catalonien
Den store debat om Cataloniens mulige løsrivelse fra det øvrige Spanien skræmmer de udenlandske investorer. I årets løb er det således kun 15,5 procent af de udenlandske investeringer, der er blevet placeret i Catalonien mod cirka 30 procent de foregående år. Det store fald i investeringerne mærkes primært i hotelbranchen og hænger også sammen med Barcelonas borgmesters beslutning om at indstille alle udliciteringer i branchen indtil en ny plan for turismen i byen ligger klar. Borgmester Ada Colau, fra det Podemos-støttede parti ”Barcelona en Comú”, har endnu ikke fået planen klar. De udenlandske investeringer i branchen er derfor faldet med hele 62 procent. I Madrid er de derimod steget med ni procent.
Flere fly til Málaga
Turismens lavsæson bliver i år så god, at man knap kan tillade sig at tale om lavsæson. En mellemsæson betegner bedre aktiviteten i Málagas lufthavn.
De seneste tal viser nemlig, at flytrafikken fra oktober til marts vil stige med 23 procent. Store flyselskaber som Jetairfly, Thomson, Norwegian og Jet2.com øger deres flyafgange med 50 procent, samtidig med at Ryanair, som er det største selskab i Málaga, øger deres kapacitet med 25 procent. Det giver samlet 700.000 flere flysæder end sidste år, så passagertallet for de seks måneder i lavsæsonen kommer op at snuse til de fire millioner passager. De mange nye gæster kommer primært fra Storbritannien, Italien, Frankrig, Tyrkiet og de tre skandinaviske lande.
”Brexit” rammer ikke Gibraltar
Storbritanniens EU-exit får ingen indflydelse for Gibraltar. Det samme gælder for de mange spanske virksomheder, som har filialer i Storbritannien, og de 102.000 spaniere, der er arbejdende residenter. Det forsikrede den britiske premierminister Theresa May under sit første officielle besøg i Spanien. Den britiske premierminister slog under sit lange møde med Mariano Rajoy fast, at Gibraltar vil beholde sit særlige selvstyre og dermed vil de cirka 5.000 personer, der dagligt passerer grænsen for at komme på arbejde, heller ikke bliver påvirket af den nye situation. Den spanske udenrigsminister, José Manuel García Margallo, har ellers flere gange udtalt, at med briternes EU-exit, ville Spanien få en unik mulighed for at få Gibraltar tilbage, da han mener, Gibraltar-borgerne foretrækker at tilhøre et EU-land. Gibraltar har ikke tilhørt Spanien siden 1713.
Generelt er følgerne af det britiske ”Brexit” meget uklare. Nogle frygtede et stort drama for Costa del Sol, men det er hidtil udeblevet. Faktum er, at mængden af engelske turister i vinterhalvåret forventes af stige med 36 procent, som svarer til 325.000 personer, i forhold til sidste år. Det sker samtidig med, at en britisk investorgruppe med hovedsæde i London netop har investeret 25 millioner euro i et nyt eksklusivt boligprojekt i Sierra Blanca i Marbella.
Turismo Rural hitter
Flere og flere søger indlands når ferien skal planlægges. Málaga-provinsens bagland byder på flot natur og utallige vandreture, og med indvielsen af den kendte rute ”El Caminito del Rey” når turismen nye højder. Dertil kommer amtsrådets udgivelse af guiden ”Gran Senda”, som giver de aktive turister en komplet oversigt over vandreturene i provinsen. De nyeste tal fra Spansk Statistik (INE) viser en stigning på 18 procent i antallet af turister og en omsætningsstigning på 11 procent til de erhverv, som beskæftiger sig med turismo rural. Det er primært hoteller og restauranter. Trods de gode tal kæmper branchen fortsat med det gamle problem, som går på høj beskæftigelse i weekenderne og næsten tomme hoteller midt på ugen, da det brede publikum fortsat anser vandreture- og ferie som en weekend aktivitet.
Voldsom ulykke i Benalmádena
En spritbilist forårsagede sidst i oktober en tragisk ulykke i Benalmádena, som kostede en kvinde livet. Seks andre blev voldsomt såret. Bilisten mistede kontrollen i et sving og kørte direkte ind i en gruppe forældre, som sad ved en lille bar mens deres børn lejede på en lejeplads. Bilisten tredoblede den lovlige promille og blev omgående anholdt.
Room Mate hotellerne ekspanderer
Hotellerne er specielle, lækre og eksklusive – men ganske uhøjtidelige. Og det falder tilsyneladende i god jord hos de rejselystne. Hotelkæden Room Mate udvider med 2.000 nye sengepladser i 2017. Hidtil har Room Mate satset på de spanske storbyer og har blandt andet tre hoteller i Málaga by. Men nu er den populære hotelkæde klar til at gå nye veje og åbner næste år nye hoteller langs kysten på Costa del Sol, Ibiza, Mallorca, Kanarieøerne og i Mexico. Room Mate kan fortsætte sin massive ekspansion takket være deres strategi. ”Vi køber ikke ejendommene til vores hoteller som andre i branchen. Vi lejer bygningerne på langtidsbasis eller etablerer et samarbejde med ejerne om hoteldriften i den givne bygning. Det er sådan, vi på bare ti år er blevet et kendt og velfungerende brand over det meste af Spanien,” siger hotelkædens karismatiske leder Kike Sarasola. La Danesa bragte i maj en artikel om Kike Sarasola og Room Mate hotellerne, som kan læses på www.ladanesa.com
Andalusisk offensiv i Storbritannien
Følgerne af det britiske EU-exit er uvisse. Derfor vil formanden for De Andalusiske Erhvervsdrivende (CEA), Javier González, sammen med Junta de Andalucía, iværksætte en storstilet kampagne i Storbritannien. Kampagnen skal have to primære formål; at holde på de mange britiske turister, som hvert år besøger Andalusien, og samtidig tiltrække nye investorer. Formanden for CEA forudser, at mange investorer vil trække sig fra Storbritannien efter deres ”Brexit” og ser derfor chancen for at få nye investorer til Andalusien, som byder på masser af muligheder. Javier González tør ikke spå om følgerne af det britiske exit, men han er sikker på, at hverken Storbritannien eller det øvrige EU vinder på den nye situation. Derfor kæmper han nu for, at Junta de Andalucía sammen med hans organisation iværksætter en storstilet kampagne i Storbritanien for ikke at tabe terræn, når ”Brexit”-processen for alvor går i gang.
Katalansk præsident vil det hele
Står det til Carles Puigdemont, præsidenten for den katalanske regionalregering, skal katalanerne til september næste år til stemmeurnerne for at stemme til et officielt katalansk uafhængighedsvalg – uanset om centralregeringen og domstolene i Madrid fordømmer det eller ej. Men Carles Puigdemont indrømmer nu for første gang, at skal en katalansk løsrivelse gøres til virkelighed, bliver det nødvendigt at forhandle med Madrid. Den katalanske leder er tilsyneladende godt klar over, at en løsrivelse ikke er let. Således har den katalanske regionalregering en kæmpe gæld til den spanske stat, ligesom hele den katalanske infrastruktur tilhører staten. Det er blot to af adskillige punkter, som skal forhandles i tilfælde af katalansk selvstændighed. Centralregeringen i Madrid står fast på, at et uafhængighedsvalg er ulovligt, og at der vil blive slået ned mod det. Den tidligere præsident for den katalanske regionalregering, Artur Mas, bliver således nu retsforfulgt for sidste år at have udskrevet en uofficiel forespørgsel om katalansk uafhængighed.
Metroen er dyr – men populær
Det er kun halvdelen af Málagas Metro linje 1, der kører. Til gengæld kører den godt. Indtil videre har 3,7 millioner passagerer taget metroen i år. Det er tre procent flere end sidste år og langt over forventningerne. ”Når hele metro-projektet står klart, forventer vi 20 millioner passagerer årligt. Og så bliver den store investering over årene også hentet hjem,” siger den ansvarlige for infrastruktur i Málagas amtsråd, José Luis Ruiz, som opfordrer kommunen og Junta de Andalucía til hurtigst muligt at få løst deres konflikt. I cirka et år har parterne sloges om hvorvidt metroen skal køre forbi Hospital Civil eller ej, og tilsvarende om metroen her skal være underjordisk eller køre på vejbanen som en sporvogn. Så snart metroens knudepunkt omkring El Cortes Inglés i centrum er færdigbygget om et par år, vil hele linje 1 og dele af linje 2 kunne tages i brug.
De to linjer kommer til at krydse byen på en måde, så de dækker næsten hele byen og også når fjernområder som Universitetet i vest og El Palo i øst. Det første spadestik til metroen blev taget i 2006, og inden projektet står klart, vil det have kostet 794 millioner euro.
Mere frugt og grønt, tak!
En undersøgelse fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) viser, at spanierne ikke spiser tilstrækkeligt frugt og grønt. Det gælder både børn og voksne. Eksperterne anbefaler, at alle spiser mindst tre stykker frugt om dagen, men i følge den nye undersøgelse spiser 23 procent af alle børn og unge slet ikke noget frugt, og 38 procent indtager kun et stykke frugt om dagen. Tallene blandt de voksne spaniere er ikke meget bedre. 28 procent spiser ikke frugt og 29 procent får kun et stykke frugt om dagen. Pudsigt nok fortæller undersøgelsen også, at 51 procent af spanierne mener de i dag spiser mere frugt og grønt end nogensinde. Den 14. oktober var den internationale dag for frugt og grønt og flere supermarkeder lancerede kampagnen 5 al día i bestræbelserne på at få folk til at spise mere frugt og grønt.
ETA-våbenlager fundet
Officielt har ETA lagt våbnene og sluttet en næsten fem årtier lang væbnet konflikt med den spanske stat, men gruppen er ikke blevet opløst. F.eks. har terroristgruppen aldrig fortalt myndighederne, hvor de har deres formodede våbenlagre gemt. Derfor har fransk og spansk politi aldrig nedlagt deres særlige anti-ETA enhed, som ufortrødent fortsætter jagten på de sidste efterlyste ETA-medlemmer og deres skjulte våbenlagre. Det gav resultat i starten af oktober, hvor enheden fandt et stort lager med 145 skydevåben og et stort antal sprængstoffer skjult i en skov ca. 100 km. nord for Paris. Sidste år lokaliserede anti-ETA styrken et andet våbenlager i Frankrig. De sidste rester af den tidligere så frygtede terroristgruppe vil ikke fortælle myndighederne hvor deres sidste lagre med våben og sprængstoffer er gemt, da det er deres sidste kort på hånden i bestræbelserne på at få de fængslede ETA-medlemmers straf nedsat og evt. få dem overført til fængsler i Baskerlandet. Centralregeringen har hele tiden afvist at forhandle med ETA.
Regnen kom – landmændene smiler
Efter fem måneder uden regn og en vejrudsigt der lover et tørt efterår, har regnen i midten og slutningen af oktober vakt stor glæde i store dele af samfundet. Ikke mindst blandt landmændene, som har voldsomt brug for regn. Store dele af det andalusiske landbrug er baseret på oliven, og vand er en nødvendighed, hvis årets høst skal blive tilfredsstillende. Der høstes vanligt i november og december, så regnen kommer på det helt rigtige tidspunkt. Olivenhøsten var sidste år dårlig, så endnu et skidt år ville få kedelige konsekvenser for flere landmænd. Regnen har selvsagt også været god for landets mange vandreservoirer, hvor flere var nede på kun at have 30 procent af deres vandbeholdning tilbage. Et efterår uden regn kunne have betydet restriktioner til samtlige husstande i landet.
Skæve arbejdsløshedstal
Ledighedstallene for oktober er ofte dystre. Sommer- og turistsæsonen er ovre, og det mærkes markant på arbejdsløsheden. Men i år er tallene lidt anderledes. Vel stiger arbejdsløsheden – men kun med 22.800 personer. Det sker samtidig med, at tilslutningen til Seguridad Social er steget med 12.000 personer.
Det betyder, at der i dag er flere i arbejde end for en måned siden. Sagen er blot, at arbejdsstyrken stiger hurtigere, end der skabes nye arbejdspladser.
Det er også derfor, EU’s økonomiske og monetære union antager, at ledigheden i år kun falder til 19,40 procent og til 18 procent næste år.
Ledigheden i dagens Spanien er på 3.720.000 personer.
Voldsom eksplosion i Vélez-Málaga
Byfesten i Vélez-Málaga fik en meget trist afslutning. En meget voldsom gaseksplosion på en restaurant i en af byens centrale gader sårede 90 festglade deltagere til den årlige feria. Ingen omkom, men flere er fortsat indlagt med forbrændinger. Eksplosionen kunne have fået endnu værre følger, hvis det ikke var for restaurationens kok, som var hurtig og tilstrækkelig højtråbende til at advisere flere af gæsterne. Oprydningsarbejdet er i fuld gang mens byens politi og brandvæsen efterforsker årsagen til den kraftige eksplosion. Borgmesteren, Antonio Moreno Ferrer, er også gået ind i sagen, og han skal tilsyneladende i gang med en oprydning i de interne rækker. Det viser sig nemlig, at restauranten har opereret i flere år uden åbningstilladelse.
Kystbanetoget er propfyldt
Inden årets udgang vil lidt over ti millioner passagerer have steget på toget, der to til tre gange i timen tilbagelægger strækningen fra Málaga til Fuengirola. Det er kun sket én gang tidligere, at passagertallet overstiger de ti millioner. Det var i 2007. De mange passagerer er et miks af fastboende, som dagligt tager toget til og fra arbejde, og så de mange turister. Dertil kommer, at de spanske statsbaner Cercanías har indsat flere afgange, og at toget nu stopper lige ved den nye terminal i lufthavnen.
De fyldte toge viser klart, at en udvidelse af jernbanenettet til Marbella er en nødvendighed. Projektet ligger på tegnebrættet, men det sidste års tid har der ikke været nyt i sagen.
Mangodressing
Frutos Montosa er en lille grossist af avokado- og mangofrugter i Vélez-Málaga. Mercadona er Spaniens største supermarkedskæde. Men de kan tilsyneladende noget sammen. Frutos Montosa har nemlig fremstillet en mangodressing uden konserveringsmidler og baseret på 90 procent frugt og ti procent krydderi. Dressingen er ikke bare velegnet til salater men også til kød, fisk og risretter. Mango dressingen sælges i bøtter af 200 gram, og Mercadona satser på at sælge en million enheder det næste år, efter at produktet nu har fået en fast plads på hylderne i alle Mercadonas supermarkeder i Andalusien. Sker det, vil Frutos Montosas mangodressing komme ud i resten af landet, præcist som det for nogle år siden skete med deres populære avokadodressing.
Slut med hundeshow i Frigiliana
Efter et utal af negative kommentarer og debat på de sociale medier har Frigiliana kommune besluttet at nedlægge det årlige hundeshow og -udstilling ”Feria del Perro”. I bystyret, som ledes af en koalition mellem PP og PSOE, understreger man, at årets hundeshow er gået efter bogen. ”Ingen hunde har på nogen måde lidt. De har været under konstant opsyn hos deres ejere, fået mad og drikke, plads i skyggen og en dyrlæge har været til stede,” siger borgmester José Antonio González i en pressemeddelelse. Hundeshowet besøges årligt af flere hundrede hundeelskere, men den negative omtale årets show har givet byen på de sociale medier, har fået bystyret til at nedlægge aktiviteten.
Månedens tweet
På Twitter sætter Sabor a Málaga spørgsmålstegn ved vores forestilling om sportsudøvere og fitnessentusiasters forhold til alkohol via et reetweet indeholdende en interessant artikel fra El Mundo.
Mange er af den opfattelse, at motion og sund livsstil går hånd i hånd. Men ifølge to nylige undersøgelser foretaget af de prestigefyldte og anerkendte institutioner, Pennsylvania og Houston University, vægter tredje halvleg faktisk mere. Et træningspas i fitnesscenteret rundes nemlig ofte af med en øl eller to sammen med vennerne, ligesom sportshold fejrer deres sejre – såvel som nederlag – med en omgang til alle. Således bryder New York Times, som publicerede undersøgelserne, illusionen om, at motionsentusiaster er afholdende.
Tidligere studier har ligeledes hævdet, at der er en sammenhæng mellem en persons aktivitetsniveau og deres indtag af alkohol, men ikke før nu har man kunnet bevise, at motion påvirker hvordan, hvornår og hvor meget folk drikker. De tidligere undersøgelser har sjældent taget højde for deltagernes alder og køn, modsat de repræsentative undersøgelser fra Pennsylvania og Houston University, som er baseret på 150 frivillige mænd og kvinder i alderen 18-75 år, der er blevet observeret i en periode på 21 dage fordelt over et år.
Resultaterne viser, at folk indtager mere alkohol end normalt de dage, hvor de udfører mere fysisk aktivitet. Undersøgelserne indikerer endvidere, at alder, køn og hvilken årstid det er, ikke er afgørende faktorer for motionisternes alkoholindtag. Eksperimentets forfatter, Leigh Leasure, som er lektor på Houston University samt direktør for neurovidenskab på det adfærdspsykologiske laboratorie forklarer, at folk søger at udvide eller intensivere den stærke energifølelse, som udløses efter en træning, med en øl, et glas vin eller en drink.