Det danske magasin i Spanien
malag mod nye mall2411

Når Spaniens mange turisme-studerende tager plads på skolebænken, er det Málaga, universiteternes lærere taler om. Byen er ikke bare blevet den mest anvendte case på de spanske læreanstalter. Det gælder også flere steder i udlandet. Málaga er gået fra næsten ingenting til at være på alles læber. Men for Málaga er eventyret kun lige begyndt.
Inden årets udgang vil fire millioner turister have lagt turen forbi Málaga. Heraf vil de 1,4 millioner have overnattet på provinshovedstadens hoteller. Det er en stigning på otte procent på blot et år, og alt går bedre end nogensinde.
“Vi vækster – og det er på kvalitet. Og sådan skal det også være fremover,” kommer det ordfast fra Francisco Pastor i Málagas Turistråd, som forklarer hvordan: ”Byen skal udvides, så ikke centrum kollapser. Det, vi i dag betegner som ydre områder, vil inden for de næste fire til fem år blive en naturligvis del af byen. Et område som Huelin i vest vil få gågader, museer og langt mere attraktive shoppingmuligheder end i dag. Det samme vil ske i Pedregalejo og
El Palo i øst, hvor vi også vil udvide strandpromenaden. Når først det sker, kommer hotellerne også.”
Francisco Pastor mener, at Málagas plads på europakortet som attraktiv kultur- og kongresby nu er blevet så stærk og stabil, at byen har overskuddet til at åbne nye døre. På næste dør står der: Sport.

Europæisk sportsby 2020

Det vakte glæde og håb, da Málaga først på året blev tildelt værtsskabet som europæisk sportsby i år 2020.
Man kan fristes til at tro, at værtskabet ”kun” giver byen sportsaktiviteter et enkelt år, men det er ikke tilfældet. For turistrådet bliver det første skud på stammen i bestræbelserne på at få Málaga markedsført som sportsby allerede nu.
”Vi har et klima og nogle faciliteter, som gør byen ideel for sportsfolk. Generelt vil der i fremtiden komme mere fokus på sport og helbred. Både for byens borgere og turister,” bebuder Francisco Pastor, som også vil bruge udnævnelsen til at få større sportsbegivenheder til byen. Det sker allerede i det nye år.
”Vi er vært for verdenslegene for sportsfolk, som har fået transplanteret nye organer. Det bringer sportsfolk fra hele verden til byen og giver os tilmed en masse opmærksomhed.”
Præcis som Málaga har fået stor succes med sin satsning på kultur- og erhvervsturismen, satser byen nu også stærkt på sportsturismen.

Den andalusiske sjæl

Besøget hos Málagas turistråd efterlader en dejlig følelse af dynamik og iværksætterånd. Og netop denne ånd er milepælen i det nye markedsføringsprojekt Andalusian Soul, som opstartes med meget små midler.
Kort fortalt går Málaga, Sevilla, Granada og Córdoba sammen i et nyt projekt, som skal promovere de fire byer sammen i fjernområder som USA, Japan, Kina, Indien og det øvrige Fjernøsten. Projektet får titlen ”Andalusian Soul” og de fire byer har allerede været på de første turist- og rejsemesser i Japan.
”Hidtil har vi stået for vores egen individuelle markedsføring, men ressourcerne til en større indsats i så fjerne områder har været begrænsede. Tilmed har vi alle fire erfaret, at det er svært at få publikum fra fjerne lande til at rejse langt for kun at besøge én by i Andalusien. Disse to motiver er hovedargumenterne bag det nye samarbejde,” forklarer Francisco Pastor, som specielt er glad for, at Málaga og Sevilla har kunnet lægge fortidens rivalisering og politiske stridigheder bag sig.
I det nye projekt har Málaga kreeret logo og profil, Granada har produceret reklamefilmen, Córdoba hjemmesiden og Sevilla har designet og klargjort standene til de første messer.
Hver kommune har investeret 18.000 euro og Junta de Andalucía bidrager med 72.000 euro for at få projektet i gang.
”Gør vi det ordentligt og skaber resultater, får vi også flere midler. Sagen er, at vi sammen kan komme langt. Med fire interessante byer kan vi for alvor præsentere nogle gode, længerevarende rejser for et stort og købestærkt publikum, som vi i dag ikke har så godt fat i,” er turistrådets realistiske vurdering.
Målt på tilbagemeldingerne fra de første messer har konceptet alle muligheder for at få succes. Og så kan alliancen vise sig blot at være startskuddet til en masse andre projekter indenfor eksport, uddannelse- og jobprojekter.
”Den tid den glæde,” smiler Francisco Pastor, som naturligvis bliver nødt til at fokusere på turismen, som er hans bord. Her er der også rigeligt at tage fat på, for 2017 bliver et begivenhedsrigt år.

De tre højdepunkter

Blandt de mange tiltag er der specielt tre begivenheder, som turistrådet ser frem til. Efter flere års forberedelse åbnes dørene først på året til det nye museum for Bellas Artes y Arqueológico i den historiske Aduana-bygning centralt i byen.
”Det bliver et af de mest betydningsfulde museer i Spanien indenfor malerier fra det 19. århundrede. Mange vil sikkert betegne det som kronen på værket blandt byens mange museer, og den betragtning er jeg ikke helt uenig i,” siger Francisco Pastor.
Først på året indvies også hotellet Gran Hotel Miramar. Den store palads-lignende bygning ved havet og tyrefægterarenaen har tidligere været anvendt som både hospital, fængsel og byret, men bliver nu på ny indviet som hotel.
”Det er Málagas største hotelprojekt nogensinde. Med sin historie, beliggenhed og kapacitet får vi endnu et løft i den rigtige retning,” påpeger turistrådets talsmand, som anser indvielsen som det andet af årets store højdepunkter. Første spadestik blev taget lige inden finanskrisen brød ud ’08. Men det hører fortiden til. Om ganske få måneder tjekker de første gæster ind.
Som den tredje af årets helt store begivenheder retter Francisco Pastor blikket mod kongrescentret, som skal huse den spansk-japanske kongres
Foro España – Japón. Kongressen afvikles hver andet år i enten Spanien eller Japan og normalt er det Madrid, der får æren af at lægge hus til. Men næste år bliver det Málaga.
”Kongressen er en milepæl for al handel og udveksling mellem Spanien og Japan, og besøges af flere tusinde erhvervsfolk, politikere og embedsmænd. Selveste kongen kommer,” slutter Francisco Pastor sin snak om Málaga, der, billedligt talt, er historien om den umulige knægt, der er ved at vokse sig stor og stærk som en konge.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.