Det danske magasin i Spanien
shutterstock 233859859

På min dejlige ferie i Cancun i Mexico blev jeg inviteret til at overvære en gudstjeneste i den lokale baptistkirke. Jeg kendte nogle af musikerne, og vidste, det ville blive en dejlig oplevelse også rent musikalsk.
Midt under gudstjeneste og prædiken er det skik, at du går rundt, hilser og giver hånd til hinanden. Jeg synes, det er en smuk skik og gav glad hånd til både børn og voksne. En ældre dame gav jeg et fast og varmt håndtryk, hvorefter hun højlydt jamrede og ømmede sig. Forskrækket kikkede jeg på hendes hånd, og så en smuk hånd, der var skrøbelig og præget af mange års hårdt arbejde.

Der kan være mange årsager til ledsmerter. Med alderen bliver leddene mere skrøbelige og dermed følger ledsmerterne, selvom det ikke altid er alderen, der er den udløsende faktor.

Smerterne kan vise sig i alle led og i alle aldre. Det er som regel brusken i leddene, der bliver nedbrudt. Brusken bliver tyndere og kan ikke så let gendannes som tidligere. Brusken kan efterhånden næsten helt slides væk, så knoglerne i leddene næsten rører hinanden, hvilket medvirker til at degenerere knoglerne hurtigere, og der kan efterhånden opstå misdannelser som ved artritis.

Sportsfolk kommer ofte i forretningen og klager over ledsmerter. Det er især maratonløbere, fodbold- og tennisspillere, der har smertefulde knæ, hofter, ryg og ankler, men også hænderne er mange gange udsatte.
Ofte er det de vægtbærende led, der har det værst.

Desværre kender jeg selv alt for godt til ledsmerter og gør meget, for at de ikke skal dominere mit liv. Det er for mig af største vigtighed at have og føle en god livskvalitet i min aktive hverdag.
Jeg går rigtig meget, og passer på, jeg ikke går med for tung vægt.

Med alderen mister vores ryg også en del af sin smidighed, jeg gør øvelser for at holde den smidig og har erfaret, at sørger jeg for at holde mine mavemuskler rimelig stærke, hjælper det også på ryg og bækkenområde.

En anden svaghed, jeg desværre deler med mange andre, er en tendens til at blive mere og mere rundrygget og falde lidt sammen. Jeg kan se, at selvom det er aldersrelateret, er der desværre også mange unge, der render rundryggede rundt. Det er ikke sundt og desuden absolut heller ikke pænt. Mange gange dagen igennem bliver jeg bevidst om det, og retter mig op. Jeg siger til mine venner og familie, at de skal minde mig om at rette mig op, når de ser, jeg glemmer det. Det er de heldigvis rigtig gode til.

Kosten
Vær meget opmærksom på, hvad du vælger at putte i munden.
Skær al overflødig sukkerindhold væk fra dine fødevarer, kager, slik osv.
Til den søde tand kan du tage lidt mørk chokolade, lidt økologisk frugt, mandler evt. lidt tørret frugt og gerne mørke bær samt ananas, der indeholder bromelain, der et enzym, der virker smertereducerende og antiinflammatorisk. Lad også ingefær være en daglig del af din kost. Der er efterhånden mange undersøgelser, der viser, at ingefær bl.a. er smertelindrende. Tilføj dertil gurkemeje så har du en god kombination til at lette smerter og forbedre blodcirkulationen. Der er kommet en skøn turmeric (gurkemeje) te fra Pukka, der kan nydes dagligt f.eks. i stedet for en kop kaffe, der er syredannende. Teen er krydret med lakridsrod og mynte og smager fantastisk godt.
Brug godt med rosmarin som krydderi i din daglige madlavning. Rosmarin er, udover at give en dejlig energi, også kendt som et smertestillende middel.
Leddene behøver vand, så vær opmærksom på at drikke godt med vand. Lad alle søde brusende drikke være. De er skadelige for dine knogler.
Muskler, sener, ledbånd, alle led og knogler har godt af en kost med rigeligt af de gode olier og god økologisk smør. Olierne kan dæmpe smerter. Så lad de gode olier f.eks. olivenolie, hørfrø- og kokosolie indgå i rigelig mængder i din kost.
Forskning viser, at olivenolie indeholder et stof, der fungerer som Ibuprofen. Forskningsresultaterne blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature.
En vigtig faktor, vi kan tage med, når vi forbereder og planlægger vores mad. Der er lavet undersøgelser på forskellen på danskernes forbrug af olivenolie sammenlignet med spaniere. I Danmark bruger vi ca. ½ liter per person per år, mens forbruget hos en spanier ligger på 10 liter.
Spis også gerne fede fisk.
Spis rigeligt med grønsager i alle variationer.
Brug rigeligt af hørfrø, solsikkekerner, græskarkerner, og suppler med nødder især valnødder og paranødder. Hørfrø er en naturlig kilde til omega 3 fedtsyrer og således også smertestillende.
Lad kuldraterne bestå af fuldkornsprodukter.
Lad overvejende dit kødvalg bestå af kylling og kalkun.

Tips

  • Døjer du med nogle kilo for meget, er det en god ide at koncentrere dig om at få dem smidt og ved samme lejlighed ændre dine kostvaner til en mere basisk kost og gøre det til din nye livsstil.
  • Har du adgang til en varm pool, er det en dejlig smertefri måde at få rørt leddene og øget blodgennemstrømningen.
  • Det er vigtigt med motion, men pas på med ikke at overtræne, og ligegyldigt hvilken motionsform du vælger, så vær især opmærksom på godt fodtøj.
  • Skal du først til at starte med en motionsform, synes jeg, det er en god ide at tale med en personlig træner først og få vist, hvilke øvelser og hvilken sportsgren, der er bedst for lige netop dig. Det er vigtigt, at der ikke bare fokuseres på leddene, men også på tilhørende muskler. Jeg har talt med mange, der har følt, at pilates har hjulpet dem med at reducere deres smerter, så de måske senere kan have glæde af andre motionsformer.
  • Husk dine strækøvelser
  • Mange med ledsmerter har gavn af regelmæssige besøg hos en dygtig akupunktør, osteopat, kiropraktor eller lignende. Ofte kan en dygtig terapeut lindrer dine ledsmerter væsentligt.
  • Magnetbehandling kan være en god ide. Det er mange gange virksomt både som smertelindring og til at forbedre blodcirkulationen.

Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som hjælper dig med at holde dine led sunde og stærke.

Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.