Det danske magasin i Spanien

shutterstock 390243994

Historien indeholder mange beretninger om, hvilken indflydelse hårlængden har i mange sagn og myter.

Den mest kendte er heltesagnet om den israelitiske dommer og krigshelt, den uovervindelige Samson, der havde lovet gud aldrig at lade sit hår klippe og til gengæld havde fået uovervindelige kræfter. Han forelsker sig i en kvinde Dalila fra modstanderne, filistrene.

Dalila får ham til at røbe, at hans enorme kræfter sidder i håret, filistrene får hans hår skåret af, og han mister sin kraft. Han bliver taget til fange, får øjnene stukket ud og bliver gjort til grin. Desværre glemte filistrene, at hans hår voksede ud igen. Det ender med at Samson ødelægger filistrenes tempel og mange mennesker dør inklusiv Samson.

Der er mange spirituelle og videnskabelige filosofier om hårpragtens betydning.

Hører du til dem, der er skaldede, så tag det let. Som et lille kuriosum dertil kan du tænke på de tibetanske munke, der enten er skaldede eller meget korthårede. De regnes for at være både vise og rolige, og mennesker til hvem man går for at få råd og vejledning.

I dag vælger vi frisurer, som det passer os, og som moden og vores hårpragt tillader.

Jeg har selv gennem hele mit liv haft hårlængder i mange variationer. Efterhånden som jeg blev ældre, fandt jeg det efterhånden irriterende og tidskrævende med langt hår, og har i mange år haft korthårsfrisure.

Lige nu har jeg imidlertid valgt at lade mit hår vokse længere.

Hvor lang tid det varer, kommer an på, hvor langt min tålmodighed rækker og hvor god kvaliteten af mit hår forbliver.

Jeg synes, jeg føler en ny femininitet og åbenhed vokse frem i mig med den lidt længere hårlængde – men det kan sagtens være, jeg skifter mening i morgen.

Uanset hårlængde vil vi alle gerne have et sundt, stærkt og velplejet hår.

Normalt vokser håret ca. 1/3 mm om dagen i ca. 1000 dage. Så kommer en hvilepause på 100 dage, hvorefter det som regel fornyes. Vi har ca. 100.000 hår på hovedet, og vi vil gerne beholde dem alle sammen.

Nogle døjer med fedtet hår, mens andre døjer tørt hår. Nogle mister håret, mens andre lider af spaltet hår.

Årsagerne til vanskeligheder med håret kan være talrige f.eks. nedsat blodtilførsel til huden, stress, vrede, rygning, chok, infektioner, forurening, allergi, hormonelle ændringer, medicin f.eks. kemo, strålebehandling m.m.

Kosten spiller en særdeles stor rolle, og det betyder meget, at der en tilstrækkelig tilførsel af de rette vitaminer, mineraler og fedtstoffer.

Kosten

Det er af vital betydning, hvad du vælger at putte i munden. Håret har brug for alt det gode, kroppen optager via den rigtige kost. Gennem kosten kan vi give de bedste betingelser til et sundt hår. Ved at spise rigtigt giver vi os selv den allerbedste hårkur.

Det kan i mange tilfælde være en hjælp at ændre kosten, så den er mere basisk orienteret. Dvs. flere grønsager og mindre kød.

Først og fremmest må du kvitte eller minimere koffeinholdige drikke og spiser. De stresser og svækker binyrerne.

Ligeledes må du undgå sukker, slik, sodavand, cola og lignende samt andre raffinerede kulhydrater f.eks. hvidt brød, pasta, juice m.m. De nedbryder alle de næringsstoffer, der er nødvendige for at håret vokser. Sørg i stedet for at få godt med de langsomme grove kulhydrater som f.eks. æbler og gulerødder, der giver dig en sund hovedbund, broccoli, spinat og andre grønne grønsager. Groft rugbrød, mysli, kornprodukter og havre er alle rige på B-vitaminer, der er så vigtige for håret. Grove kornprodukter er fiberholdige og rent guf til fordøjelsessystemet, der er vigtigt for et sundt hår. En sund fordøjelse er nødvendig, hvis du skal optage næringsstoffer fra din mad og eventuelle kosttilskud.

Sørg for at din kost indeholder sunde proteiner. Protein styrker håret, og hjælper det til at gro. Lad dem komme fra dadler, bønner, linser og æg, der også indeholder Biotin, der er et specielt B vitamin, som er særdeles sundt, for håret, fede fisk f.eks. makrel, sild, ansjoser, lyst kød og lidt kalvekød. Yoghurt uden sukker. Ost, evt. hytteost eller gedeost. Alt sammen helst økologisk.

Husk de gode fedtstoffer, olivenolie, hørfrøolie og kokosolie. Avocadoer er ligeledes rigtig gode. Suppler kosten med valnødder, græskarkerner og solsikkefrø. Det hjælper til at ernære hårrødderne.

Godt med sunde fedtstoffer hjælper en sart hovedbund, og der er undersøgelser, der tyder på, at håret vokser bedre med tilskud af omega 3 olier.

Spis også gerne godt med bær. De er proppet med antioxidanter.

Kvit eller formindsk alkoholen. Hellere lidt men godt. Du kan få økologisk både vin og øl. Er du glutenintolerant, kan du få velsmagende glutenfri økologisk øl.

Vil du gerne have en øl uden alkohol, findes de også rigtig velsmagende og økologiske.

Sørg for at drikke rigeligt med sundt vand. Drik ca. 1,5 liter om dagen. Mere i varmt vejr. Håret har brug for fugt.

Er du på slankekur så vær ekstra opmærksom på, at din daglige kost indeholder nok af alle de nødvendige næringsstoffer. Så snart kroppen mangler de vigtige næringsmidler, går det ud over håret.

Tips

 • Pas på med at tørre håret med for kraftig og hård varme. Det gør håret skørt.
 • Det har før været angivet at børste håret var godt, men igen; alt med måde. Børster du håret for hårdt, kan du trække hår ud af hovedbunden. Børst håret forsigtigt og brug en god og nænsom hårbørste. Spørg evt. din frisør til råds.
 • Massage af hovedbunden med æteriske olier kan være både dejligt og effektivt. Lad en uddannet aromaterapeut vejlede dig om, hvilke olier der er bedst efter lige netop dit behov.
 • Det kan være rigtig godt, at give din hovedbund en daglig massage bare i tre minutter. Det øger blodtilstrømningen til hårfolliklerne og hjælper på hårvæksten. Gnid forsigtigt med fingerspidserne overalt i hovedbunden. Lad være med at være alt for hårdhændet
 • Bidro Gel er en gel med tre økologiske pilesorter og Gele Royal. Den er især egnet til mennesker, der har problemer med hovedbunden evt. psoriasis. Det er en meget behagelig gel, der påføres hovedbunden i et tykt lag ca. 2 gange ugentlig eller oftere, og sidder i ca. 20 minutter, før det vaskes ud evt. også med en Gele Royal shampoo.
 • Hvis du føler, dine hårproblemer kan skyldes vanskeligheder i fordøjelsessystemet, kan det være en god ide, at supplere med et godt  mælkesyreprodukt. Tag det et par måneder og se, hvordan du føler, virkningen har været.
 • Bliver dit hår sammen med huden pludselig uforklarligt tørt samtidig med du måske får en uforklarlig træthed, så få undersøgt dit stofskifte.
 • Sørg for at få en ordentlig nattesøvn.
 • Drop den daglige hårvask, det dræner dit hår for naturlige olier.
 • Brug gode shampooer og husk en god balsam efter hårvask.
 • Pas på med at gnubbe med for grove håndklæder. Det slider på et skrøbeligt hår.
 • Brug en god frisør, der kan hjælpe dig med en god rådgivning til lige netop dit hår.

Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som glæder dit hår.

Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.