Det danske magasin i Spanien

Mijas

Hans parti fik kun 17 procent af stemmerne til kommunalvalget sidste forår. Alligevel er Juan Carlos Maldonado i dag Mijas’ nye stærke mand. La Danesa har mødt borgmesteren til en snak om alt fra golf til æsler og nærdemokrati.

De kunne sagtens have været i familie, for meget tyder på, det ikke kun er efternavnet, de har til fælles. Den ”gamle” Antonio Maldonado var en yderst karismatisk borgmester i Mijas op igennem 80’erne og begyndelsen af 90’erne. Og den ”nye” Juan Carlos Maldonado er, på en yderst kontroversiel pagt, ny i det varme sæde. Men det har han intet problem med. Mijas’ nye borgmester ved præcis, hvor han vil hen med sin by.

Nærhed
Han modtager pressen uden slips og beder om at være dus. De fine fornemmelser er lagt på hylden på byens rådhus. Den nye borgmester vil være i øjenhøjde med borgerne.
”Rådhuset er ikke længere nogens private herregård. Tiderne, hvor enten socialistpartiet eller Partido Popular havde absolut flertal og herskede, som de havde lyst til, hører fortiden til. Sådan fungerede kommunen ellers i over 30 år, men vi gør alt for at få vores princip om nærhed ført ud i alle led,” fortæller Maldonado, som stadig er forholdsvis ny i borgmestersædet.
Han er dog langt fra ny i det lokalpolitiske billede. Han var nemlig tidligere medlem af socialistpartiet og lokallisten ”Agrupación de Mijas”, inden han faldt til rette i det nye parti Ciudadanos.
Nu gør han alt for, at Mijas-borgerne skal føle sig til rette med ham.
”Vi vil være tætte på borgerne og have dem direkte involveret i beslutningsprocesserne. Derfor er det bestemt ikke unormalt, vi holder borgermøder i gadebilledet for at informere om vores tiltag og få borgernes direkte reaktioner,” beretter borgmesteren og refererer bl.a. til samlingen på byens centrale plads ”Virgen de la Peña”, hvor hundredvis dukkede op til debat om pladsens fremtid. Den er i dag under omfattende renovering.
På samme måde inddrager det nye byråd de lokale boligejerforeninger, handelsdrivende, fagforeninger og andre sammenslutninger, når nye initiativer skal igangsættes.
”De kommunale ansatte høres også, for det er jo i den sidste ende dem, der skal fuldføre projekterne. Deres mening er yderst vigtig og tilsvarende, at de får indblik i, hvorfor vi gør, som vi gør. Ordrerne kommer ikke længere bare ovenfra,” tilføjer Juan Carlos Maldonado.

De nye projekter
Fremtidsplanerne lader ikke vente på sig. Det sidste år har kommunen givet grønt lys for en række større byggeprojekter, og et par nye golfbaner er under opførelse.
”Golfen er vigtig for kommunen, men det er miljøet også, så de nye baner bliver anlagt efter tidens nye økologiske standarder,” garanterer Maldonado, som generelt ser meget optimistisk på fremtiden. Derfor mener han også, tiden er den rette til opførelsen af et nyt erhvervscenter.
”Jeg synes, det sprudler med iværksættere og initiativ i området, og kommunen bør gøre alt for at hjælpe nye initiativer på vej. Erhvervscentret skal være en kombination af kontorer, butikker og lagre,” fortæller borgmesteren, som dog ikke vil sælge skindet, før bjørnen er skudt.
”Projektet er på tegnebrættet og vi gør alt for at få det i gang inden udgangen af vores valgperiode. Samme målsætning har Mijas-borgmesteren for galopbanen, som i år 2000 blev betegnet som et af de mest ambitiøse projekter på Costa del Sol, og i dag blot står og forfalder.
”Det er en trist historie, der hører fortiden til. Men vi har heldigvis rigtigt interessante projekter for stedet. Ét projekt lyder på opførelsen af en sportsby, et andet går på opførelsen af et privat universitet. Men jeg må være ærlig og sige, at det kommer til at tage tid. Først skal driftsselskabet bag galopbanen afvikles.”
En noget hurtigere løsning er dog indenfor rækkevidde, for det meget omtalte hotel, kulturcenter og kokkeskole, CIOmijas.
”Vi kæmper ihærdigt for, at Junta’en skal få situationen løst. Det er deres projekt og ansvar, men vi bidrager med alt, hvad vi kan, for projektet er vigtigt for Mijas. Realistisk set kan driften genoptages inden for et par måneder.

Den hemmelige pagt
Politisk set er al opmærksomhed i denne tid rettet mod Madrid, hvor de fire store partier i spansk politisk arbejder på at få samlet ny regering. Situationen følges naturligvis tæt af Maldonado, som ikke skjuler sin bekymring.
”Spanien står foran sit andet politiske systemskifte, og det er politikernes pligt at vise modenhed til at håndtere situationen korrekt. Vejen frem er dialog og kompromisser. Jeg synes, mit parti viser viljen, men det er naturligvis ikke nok. Viljen skal være gensidig,” fortæller borgmesteren, inden han vender blikket indad. ”Ingen kommuner lever af deres egne skatteopkrævninger alene, men er stærkt afhængige af statens driftstilskud. Derfor skal vi snarest have en regering, som ved, hvad den vil, så vi også her i Mijas ved, hvad vi har at gøre med.”
Tilsvarende mener Maldonado, at Costa del Sol som helhed har brug for politisk stabilitet, for at tidens flotte væksttal for økonomien, beskæftigelsen og turismen kan fortsætte.
Og netop den politiske stabilitet er en varm kartoffel på rådhuset i Mijas, hvor bølgerne til tider går højt. For med sine fem mandater blandt byrådets 25 medlemmer, er Maldonados parti, Cuidadanos, blot kommunens tredjestørste parti. De støttes af Partido Populars 11 mandater, som sikrer flertal og nul indflydelse til socialistpartiet. Byrådet er atypisk, for det mest naturlige ville naturligvis være, hvis Partido Popular besad borgmesterposten. Men en pagt, eller studehandel, om man vil, mellem de to partier, giver forklaringen. I amtsrådet i Málaga har Cuidadanos de to mandater, som Partido Popular mangler for at få flertal. De mandater ”får” Partido Popular. Modydelsen er fuld støtte og frie hænder til Ciudadanos og Maldonado i Mijas. Sidstnævnte vil naturligvis ikke bekræfte denne aftale, men smilet på hans læber levner ingen tvivl. Pagten er kontroversiel. Maldonado er kontroversiel. Men interviewet levner ingen tvivl om, at han ved, hvor han vil hen med Mijas.

Maldonado om æslerne
”Det er Mijas’ varemærke og et stykke historie, vi ikke bare kan slette. Vi kan derimod sikre os, at æslerne får en anstændig behandling og et godt liv. Derfor skal deres hvileperioder respekteres, de skal have ordentlig ernæring og deres ejere skal i dag gennemgå et kursus for få deres bevilling fornyet.”

Maldonado om Donald Trump
”Han repræsenterer et fænomen, som skræmmer mig lidt. Både i USA, Europa og Spanien fokuseres der i dag mere og mere på de politiske personligheder. Partierne, de repræsenterer, og deres politiske budskaber kommer i anden række. Og det er foruroligende.
En type som Donald Trump kan komme til magten blot på at sælge sig selv godt. Og det er farligt.”

Den “gamle” Maldonado
Antonio Maldonado huskes stadig. Og ikke kun i Mijas, hvor han vandt fire kommunalvalg i træk med absolut flertal fra 1979 til 1993. Under sit slogan ”Que suerte vivir en Mijas” (hvilket held at bo i Mijas) igangsatte han et utal at initiativer i den hvide landsby. Nogle gjorde ham populær – andre upopulær. I ’93 ragede han uklar med sit parti, PSOE, og trak sig ud af politik. Ti år senere gjorde han comeback med sit eget parti Partido Socialista de Mijas, men han fik kun to mandater i byrådet, som ikke rakte til nogen form for indflydelse. Pludselig dukkede han atter op på den politiske scene i 2011. Og tilmed som ”ven” af den politiske arvefjende Partido Popular, som netop havde vundet deres første valg nogensinde i Mijas. Partiet gav Antonio Maldonado opgaven at få galopbanen tilbage på ret kurs. Et projekt som han selv havde været initiativtager til. Men visionen lykkedes ikke. Den 66-årige karismatiske eksborgmester er i dag pensionist. Han har fortsat bolig i Mijas, men tilbringer efter sigende halvdelen af året i Kina med sin kinesiske kone og deres fælles datter.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.