Det danske magasin i Spanien
Hjælp i dit nærområde! – og oplev selv de gode og rørende resultater

Hjælp i dit nærområde! - og oplev selv de gode og rørende resultater

IMG 7414

Bilen er lastet med tre sække gulerødder, gamle håndklæder og lagener samt mand og gode venner. Vi er på vej ud på landet bag Alhaurín el Grande for at aflægge Norrbom Marketings firmaged, Heidi, og alle hendes dyrevenner et besøg. Jeg glæder mig, selvom jeg ved, at besøget koster tårer. Men jeg ved også, at jeg tager derfra igen i næsegrus beundring over to søstres utrættelige og imponerende arbejde med at give mishandlede, vanrøgtede, kronisk syge og gamle, efterladte dyr et værdigt og kærligt liv.

For snart ni år siden mødte jeg Roca – en lidt forsagt hoppe. Hun havde en sygdom i hovene, som krævede en meget dyr behandling. Ejeren smed hende over en bro ved Guaro. Under broen er der en kløft med en flod. Heri havnede Roca og overlevede mirakuløst.
Sammen med hende stod Estrellita, som havde brækket det ene ben. Hun var derfor blevet fragtet langt ud på landet, uden adgang til vådt eller tørt, men overlevede et års tid på trods af det og det brækkede ben. Begge heste fik ikke den skæbne, som deres ejere havde tiltænkt dem. Derimod fik de en god og tryg alderdom omgivet af en masse andre dyr – og mennesker med et sundt sind og energi og kærlighed at give ud af.

På 30.000 kvadratmeter støvet land ved Alhaurín el Grande huser dyreværnsforeningen Asociación CYD de Santa María 60 heste, som formanden for foreningen, Concordia Márquez García, hendes søster Virginia Solera García og centrets to medhjælpere har hentet rundt omkring i Andalusien. Hestene er alle blevet mishandlet, misrøgtet eller simpelthen efterladt for at dø af sult og tørst, og har været i en miserabel forfatning, når de endelig er havnet i trygge hænder på finca’en, som også er hjemsted for herreløse hunde og katte, en påfugl og så selvfølgelig geden Heidi og hendes sambo.

Concordia, der er tidligere konkurrencerytter, åbnede centret for 15 år siden. ”Inden levede jeg som alle andre. Men da jeg begyndte at tage efterladte hunde, katte, geder og heste med hjem, ændrede alt sig. Jeg købte jorden her og dannede velgørenhedsforeningen CYD de Santa María. Min tanke var egentlig at oprette et center for tidligere konkurrenceheste, derfor navnet CYD som står for competitición y descanso (konkurrence og hvile),” fortæller Concordia.
Men sådan skulle det ikke gå. Det rygtedes hurtigt, at der nu endelig fandtes et herberg, som tog sig af mishandlede og efterladte dyr.
Almindelige, velmenende borgere ringer for at meddele Concordia og Virginia, at de har set mishandlede dyr. Selv politiet beder centret om hjælp, eftersom der ikke findes offentlige herberg af denne slags. ”Alle beder os om hjælp, men der er meget få, som hjælper os,” siger Concordia.

Tænd håbet
Centret huser i dag 60 heste, og det kniber meget med at skaffe ressourcer til at tage sig af dem. Alene foder koster mellem 5.000 og 6.000 euro om måneden, og dertil kommer dyrlæge, hovbeskæring og meget andet. De modtager ingen økonomisk hjælp fra myndighederne, selvom CYD Santa María i princippet varetager de opgaver, som myndighederne i flg. loven skulle gøre.
”Det værste er, at vi må sige nej til at hjælpe, og at folk bliver forbandede på mig. De tror, vi er en offentlig instans og vil måske lægge deres problem over på os, og dermed slippe for selv at have dårlig samvittighed,” siger Concordia.
Virginia tilføjer: “I begyndelsen følte jeg håb. Jeg troede på, at det var et spørgsmål om tid, før myndighederne anerkendte os og begyndte at støtte os om ikke med penge så med arbejdskraft, dyrlæge, foder, læhegn til hestene eller andre nødvendigheder. I dag er håbet helt væk. Det kommer aldrig til at ske, og det gør mig så modløs. Nogle dage vågner jeg op og kan slet ikke se formålet med det hele. Men så er jeg igen blandt hestene, som ikke kun har brug for mig, men som faktisk giver endnu mere tilbage til mig”.

Mens Virginia tager mig med rundt for at hilse på samtlige beboere tænker jeg, at der må være andre end mig, som synes, det giver mening at støtte lokale hjælpeprojekter, hvor man kan se resultaterne – i stedet for store forkromede indsamlingsshow, hvor administration og velpudsede glorier ser ud til at betyde mere end de mennesker eller dyr, som nødhjælpen skulle komme til gode. Mange bække små… Vær med til at tænde Virginias håb igen! Det håb giver dyrene tryghed, kærlighed, føde og værdighed.

Hvad siger loven?
Den længe ventede dyreværnslov, Ley de Protección de Animales, fra 2005 var ikke meget værd for hestene, idet en hest stadig var animal de renta, altså noget som skal være rentabelt. I dag er loven heldigvis ændret igen, så heste, æsler og muldyr nu hører under kategorien kæledyr, og det betyder, at mennesker, der mishandler og vanrøgter dem, kan straffes.
”Men der er lang vej endnu”, siger Virginia og nævner et eksempel på en retssag, som hun kalder tragikomisk. ”En mand bankede en hoppe i hovedet med en kølle, hvilket blev optaget på video. Hesten ‘nægtede’ dog at dø, og manden transporterede den ud på en øde mark, hvor den blev efterladt og senere døde af slagene og af sult og tørst. Bevismaterialet blev forevist i retten, men dommeren frikendte manden, ”fordi hesten jo alligevel ville dø”.

Mentalitetsændring
”Vi kan ikke redde alle dyr, men vi håber at være med til at ændre folks mentalitet. Vi har holdt masser af foredrag i skoler og vist børn, at der er love, som skal overholdes, og at dyr er levende væsner,” siger Virginia, mens hun viser omkring på finca’en med gulerodsbolsjer i lommen, som hestene lader til at forvente.
”Der er nogen hos dyrene 24 timer i døgnet. Vi arbejder ofte 12-14 timer om dagen, og mange gange sover vi her. Vi mangler i den grad hjælp. Ikke kun økonomisk men også frivillig hjælp til at passe hestene, fodre, muge ud, gå tur med dem, børste dem – ja bare være sammen med dem og give dem nærvær. Førhen havde vi en del frivillige hjælpere, som gjorde en stor indsats, men i dag har folk nok i sig selv og egne problemer, lader det til,” siger Virginia.

Sådan kan du hjælpe
• Anmeld
Ser man mishandlede dyr, bør man anmelde sagen til politiet. Det er især vigtigt at anmelde heste, eftersom de også kan være til fare i trafikken. Ring gerne direkte til CYD Santa María på tel. +34 610 397 027, +34 658 900 600 eller mail: info@asociacioncydsantamaria.es
• Sponsorer en hest
Du, eller dit firma, kan sponsorere en hest. Man betaler et aftalt, fast beløb hver måned. Eller find et nyt og godt hjem til en hest.
• Der er brug for hjælp til arbejde i stalden.
• Gå ture med hestene.
Måske blot en gang om ugen eller om måneden og gerne for en længere periode, eftersom hestene knytter sig til personen.
• Køb foder hos CYD de Santa Marías foderstofleverandør, som leverer det for dig.
• Giv tæpper, gamle håndklæder, træer og læhegn mod sol og vind eller måske et træhus, som skal benyttes til klinik.
• Dyrlægeassistance og beslagsmed søges.
CYD tager gerne en nyuddannet dyrlæge i praktik. Gerne en skandinav.
• Giv et bidrag!
CYD er en velgørenhedsforening, og Concordia Marquez og Virginia Solera García har ikke selv til kontoen, som administreres af banken Cajamar Alhaurín el Grande – Konto: IBAN ES59 3058 0714 57 2720098428, BIC-SWIFT: CCRIES2A
Donér 1 euro om måneden via Teaming/mikrodonationer: https://www.teaming.net/signup?execution=e2s1
• Kontakt
Tjek www.asociacioncydsantamaria.es eller ring +34 610 397 027 (Virginia Solera García taler spansk og engelsk).

Af Helle Espensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.