Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om depression og overvægt.
helse bodytalk
Depressioner kan være flygtige og forklarlige, men også afgrundsdybe, langvarige og svære at årsagsbestemme. Psykoterapi, et uendeligt antal psykologtimer og positiv tænkning fungerer… som et mentalt plaster, for man kan kun tale om eller tænke på det, man er bevidst om.
I afmagt tyer man til antidepres medicin – og dermed er man fanget i tilstanden.
 
I min BodyTalk-klinik møder jeg mennesker, der lider af tilbagevendende, dybe depressioner. De har masser af samtaleterapi bag sig samt resultatløse undersøgelser for sindslidelser som fx bipolaritet, paranoia og skizofreni. De er helt nede i kulkælderen – uden grund. Lægen giver op, skriver en recept – og så ellers: Gå nu hjem og tag det (og kom ikke igen…)!
Antidepressiv medicin dæmper følelsen af tristhed – sammen med alle andre følelser. Følelsesmæssig apati er resultatet. I første omgang behageligt for patienten, men lidt efter lidt bliver det invaliderende – ikke kun for patienten, men også for ægtefællen, som savner nærhed, kærtegn og sex, for familien, der mangler deltagelse og opbakning og for vennerne, som finder det umuligt at engagere, begejstre eller hidse deres ven op til en god debat.
“Det er ligesom at have vat i hovedet”, sagde en klient til mig for nylig. En anden siger: “Jeg føler mig som en kastreret hankat”. Og en tredje: “Mit hjerte sover” – og her taler vi om en pige på kun 14 år.
Jeg blander mig ikke i mine klienters medicinering, men det kan være vanskeligt at trænge igennem dette kunstigt fremkaldte jerntæppe. Mens BodyTalk-sessionen foregår, er der ‘hul igennem’, og ofte dukker en perlerække af hændelser, overbevisninger og følelser frem af mørket. Sløret af tid, beskyttende filtre i hjernen, fornægtelser og nu medicin har disse fungeret som tunge vedhæft i klientens liv. Nogle skal frem i lyset, frem i klientens bevidsthed for større selvforståelse, mens andre skal lagres i sunde erindringsmønstre, hvor de ikke længere skader klienten hverken mentalt eller fysisk. Når først tingene adresseres på dette niveau, lærer klienten at skifte moment, i stedet for at blive hængende i fx et forlist ægteskab, en erhvervsmæssig fiasko eller et følelsesmæssigt svigt. Let it be!
Man kan altså stadig huske det, men tynges ikke længere – og det giver plads til nye udfordringer, nye konflikter, nye glæder i livet.
 
Depressioner, stress og angst har mange fysiske bivirkninger. Lidelser, som ofte ikke sættes i forbindelse med patientens sindstilstand. Men tro mig; det sker næsten altid, at en række fysiske lidelser som fx eksem, smerter, dårlig søvn, fordøjelsesproblemer, hårtab osv. osv. forsvinder sammen med de mentale problemer. Meget oftere end omvendt.
 
Nu er det januar, og vores blikke rettes stift mod nålen på badevægten. Men de kilo, vi tager på i løbet af den hyggelige julemåned, er temmelig betydningsløse sammenlignet med de kilo, som langsomt hægter sig på en stresset, angst og depressiv krop.
Sidste år opsøgte en midaldrende kvinde mig. Hun led af udtalt mistillid til sig selv. Manglende selvmedfølelse og tro på sit eget værd. Hver dag havde båret præg af det siden barndommen, og med årene havde det sat sig så hårdt fast, at det kneb med livslysten. Angstanfald og depressioner lurede dagligt.
“Jeg motionerer hver dag og spiser sundt”, påstod hun hårdnakket. “Men alligevel vejer jeg mindst 20 kilo for meget”. Hun tog betablokkere mod stress, sovemedicin og lykkepiller.
Efter tredje BodyTalk-behandling var lag af negative overbevisninger og udtjente følelsesmæssige mønstre skrællet af i præcis den hastighed, hendes BodyMind kunne tackle det. Hun følte sig parat til at trappe ud af medicinen, hvilket hun gjorde i samråd med sin læge.
Nu kom bugspytkirtlen og leveren frem med et fælles budskab, som kan oversættes sådan her: Mange års trøstespisning i smug og dermed i form af hurtige kulhydrater som slik, pasta, sodavand etc., som har skudt blodsukkeret op i en fart, har overflødiggjort den del af vores samarbejde, som går ud på at omdanne glykogen til glukose og få det ind i blodbanen.
Jeg løftede diabetes 2-muligheden, men min klient afslog den omgående med: “Ingen i min familie har diabetes!”
Kort efter kom hun igen – og nu med en diabetesdiagnose fra lægen. Vi arbejdede videre med at reevaluere bugspytkirtlen og leverens samarbejde, og efter et tre måneder havde hun ved hjælp af en slanke-app og motion tabt sig 15 kilo og kunne droppe både medicin og diagnos. Hun lyttede til sin krop!
 
Også i en ung krop kan mentale vanskeligheder resultere i fysiske skavanker. En 11-årig dreng kom til mig med angst og bekymringer. Han havde svært ved at tale om det med sine forældre. Ikke fordi han ikke ville, men han kunne ikke forklare det, og med tiden blev det til frustration, afmagt og irritation i familien – og til overvægt hos drengen, hvis krop hele tiden var en garde, og derfor holdt fast i alt, hvad den blev præsenteret for. For en sikkerheds skyld. Yderligere brænde til bålet blev bragt i form af slik og kager og alt for store portioner. En form for trøst og tryghed. Det er meget vanskeligt og farligt at sætte børn på slankekure – og i det hele taget at sætte for meget fokus på deres krop og udseende, da det nemt kammer over og udvikler sig til egentlige spiseforstyrrelser.
Over tid arbejdede drengen og jeg med de underliggende temaer, som forstyrrede hans unge sind, og det fine er, at han på intet tidspunkt behøvede at tale om det. Stille og roligt løsnede tingene sig op. Han rettede sit fokus ud mod verden, gjorde sit perspektiv bredere og opdagede, at livet ikke er så farligt endda. Og sammen med angsten og bekymringerne forsvandt de ekstra kilo. Drengen lyttede til sin krops visdom!
 
Det handler om forbindelsen mellem hjernen og maven. Om sindets balance i forhold til den bevidste hjerne, til den kloge hjertehjerne og ikke mindst til den enteriske hjerne; mavehjernen. Dette yderst komplekse og dynamiske system, der har enorm indflydelse på vores humør, fordøjelse af ikke kun mad, men også følelser og på vores immunforsvar. Tænk bare på, hvor få infektionssygdomme vi ser i dag (fx TB, leverbetændelse, mæslinger), som næsten er udryddet med vacciner og antibiotika – og erstattet (måske pga. af samme ‘indblanding’ i kroppens biodiversitet og økosystemer bestående af trillioner af livsvigtige mikroorganismer, som vi skal lære at respektere og ikke jage med antiseptiske midler) af immunologiske sygdomme som fx diabetes, sclerose, Crohn’s, cancer, astma, allergier og autoimmune sygdomme, der er resultatet af en overreaktion fra immunforsvaret. Alt dette og meget mere kan du læse om i de kommende måneders artikler om BodyTalk.
 
Vil du bestille tid til en session eller have mere information om BodyTalk, er du velkommen til at ringe mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller læs mere om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com. Her kan du vælge imellem BodyTalk-artikler om alt lige fra hormonelle ubalancer, depressioner, udbrændthed og stress til spiseforstyrrelser, migræne, fibromyalgi, kræft, diabetes, angst og immunforsvar.
Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.