Det danske magasin i Spanien
Fuengirola-forfatter udgiver bestseller

Fuengirola-forfatter udgiver bestseller

Lowfod1
 
Norske Julianne Lyngstad studerede ernæring i Fuengirola fra 2009 til 2011. Nu er hun blevet bestsellerforfatter med bogen Glad mave med Low FODMAP.

 
Hvordan fik du idéen til at skrive Glad mave med Low FODMAP?
“Denne bog indeholder al den information, jeg selv savnede, da jeg kastede mig ud i Low FODMAP-diæten. Jeg havde gennem flere år døjet med IBS, som er fagbetegnelsen for irritabel tarm, da jeg i 2012 tilfældigvis faldt over en artikel om emnet. Artiklen var noget af en øjenåbner: Kunne en simpel kostændring virkelig fjerne mine maveproblemer? Dengang var Low FODMAP helt ukendt i Norge, så det krævede en del arbejde at sammensætte en diæt. Da jeg havde fulgt diæten i nogen tid og mærkede, hvordan den hjalp, fik jeg lyst til at dele min viden og hjælpe andre med samme problem.”
 
Hvilken forskel mener du, at din bog kan gøre for danskere, der lider af irriteret tarm?
“Low FODMAP er i dag den mest effektive behandling mod mave- og tarmplager. Studier viser, at 7 ud af 10 med irritabel tarm oplever en lindring ved at følge diæten.
Min bog indeholder alt, hvad du skal bruge for at komme godt i gang, herunder en masse lækre og lette opskrifter. Low FODMAP-diæten kræver, at man laver mad fra bunden, da der ofte er en del FODMAPs i færdigretter. For at gøre det så nemt som muligt har jeg valgt at fokusere på råvarer, som de fleste har derhjemme.”
 
Hvilken forskel har bogen gjort?
“Bogen er blevet taget rigtig godt imod. Low FODMAP-diæten er stadig relativ ny, og der var behov for viden og konkrete værktøjer for både de ramte og for de diætister, som arbejder med mavepatienter til daglig. Forhåbentlig er bogen også med til at nedbryde det tabu, der er forbundet med mavelidelser. Jeg bruger gerne mine egne erfaringer for at skabe mere fokus på IBS og Low FODMAP-diæten. Jeg mener nemlig, at åbenhed hjælper flere, og jeg er meget glad for de mange tilbagemeldinger, jeg har fået fra læsere, som fortæller, at diæten har hjulpet dem.”
 
Hvad er dine egne erfaringer med at leve efter Low FODMAP-diæten?
“I begyndelsen var det frustrerende, det vil jeg ikke lægge skjul på. Der var næsten ingen information om diæten på skandinavisk, og det var vanskeligt at forholde sig til lister og bøger på andre sprog. Min kost blev derfor noget smagløs i en periode. Specielt uden løg og hvidløg! Men maven fik det bedre og bedre, og derfor tilbragte jeg mere og mere tid i køkkenet og fandt lækre og smagfulde alternativer til den mad, jeg plejede at spise. Det er dog stadig svært at spise ude, hvor jeg ikke har kontrol med, hvad de putter i maden. Men så er det jo godt, at jeg ikke er bange for at være en krævende kunde.”
 
Hvordan har diæten hjulpet dig?
“Jeg er 28 år. Mine maveproblemer begyndte, da jeg var omkring 17-18 år, og siden dengang har jeg prøvet alt for at få det bedre, uden at det er lykkedes. Low FODMAP-diæten blev et stort vendepunkt for mig. Efter kort tid på diæten oplevede jeg, at mine toiletbesøg blev regelmæssige, at jeg fik mindre luft i maven, og at min mave var flad hele dagen. Jeg fik mere energi om eftermiddagen og mere overskud til at være social og træne om aftenen. Desuden sad mit tøj bedre.”
 
Hvad er dit vigtigste råd til andre med maveproblemer?
“Hvis du er en af dem, der allerede har prøvet det meste, vil jeg absolut råde dig til at prøve Low FODMAP-diæten. Det er mit vigtigste råd.”
 
Om bogen
Glad mave med Low FODMAP er en komplet håndbog til Low FODMAP-diæten og indeholder over 80 enkle, sunde og mavevenlige opskrifter samt gode råd til at komme i gang. Bogen udkom i Norge i januar 2015, hvor den blev en stor succes og er solgt i over 20.000 eksemplarer. Bogen er netop udkommet på dansk og fik direkte ind som nr. 3 på bestsellerlisten. Den kan købes på saxo.dk
 
FODMAP – hvad er det?
FODMAP er en betegnelse for visse kulhydrater, der alle er mistænkte for at forårsage problemer med fordøjelsen. Forskere har fundet ud af, at man ved at begrænse eller helt udelukke disse kulhydrater fra kosten kan få en sundere og mere rolig mave.
 
Om forfatteren
Julianne Lyngstad hører til de 15-20% af den norske befolkning, der jævnligt lider af maveproblemer som irritabel tarm (IBS). I 2013 begyndte hun at blogge om sine gode erfaringer med at følge Low FODMAP-diæten og fandt ud af, at rigtig mange nordmænd var glade for hendes gode råd. Derfor skrev hun bogen Glad mave med Low FODMAP. Som uddannet ernæringsfysiolog rådgiver hun dagligt patienter med mavelidelser fra en klinik i Oslo.
 
Vild med Fuengirola
 
Hvorfor valgte du at rejse til Fuengirola?
Jeg havde bestemt mig for at studere ernæring, og da jeg opdagede, at der fandtes norske ernæringsstudier i Spanien, blev valget enkelt. Jeg boede i Fuengirola i 2 år.
 
Hvad var dine forventninger til området, inden du tog af sted?
Jeg kendte ikke Fuengirola fra før, men blev meget imponeret over, hvad byen havde at byde på. Godt klima, fine strande, god mad og søde mennesker.
 
Hvilke gode minder har du fra opholdet?
Jeg har mange gode minder fra tiden i Spanien. Det fine ved at studere der var, at alle mine studiekammerater var i samme situation, noget som gjorde det enkelt at fokusere på studierne og tage fri sammen, når weekenden kom. Mit mål var at lære spansk, og det lykkedes, men det krævede en stor indsats. Havde jeg fx brug for en ny shampoo, gik jeg ikke bare i supermarkedet, men i parfumeriet, så jeg var tvunget til formulere mit ønske på spansk overfor ekspedienten.
 
Lærte du nogle mennesker at kende, som du stadig har kontakt til?
Det gjorde jeg! Bl.a. mine kolleger fra den lokale strandbutik, som jeg arbejede i i fritiden. Patricia, en af mine kolleger, bor og arbejder faktisk i Norge nu.
Yderligere traf jeg min samlever og nu forlovede i Spanien, og ham har jeg selvsagt meget kontakt med.
 
Kunne du finde på at flytte til Málaga-området engang i fremtiden?
Det er slet ikke umuligt. Det er et godt sted at leve.
Af Det Norske Magasinet

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.