Det danske magasin i Spanien
Overtro – 10 overtroiske myter, som spanierne tror stærkt på

Overtro - 10 overtroiske myter, som spanierne tror stærkt på

UHELD

Tirsdag den 13.

Svarende til fredag den 13. er den uheldige dag i Spanien tirsdag den 13. Årsagen til, at nummeret blev et ulykkesnummer, er ofte knyttet til det sidste måltid, som Jesus og hans tolv disciple havde natten før Jesus blev korsfæstet. Når det kommer til, hvorfor uheld er netop en tirsdag, har det oprindelse i guden March, som ifølge romersk mytologi er beskrevet som den romerske krigsgud, der kaldes Marte på spansk.

Der er et gammelt ordsprog i Spanien, der lyder: “Martes 13, ni te cases ni te embarques”, hvilket betyder, at du hverken skal gifte dig eller gå om bord på et skib den dag, for gør du det, kan det ende skidt.

Sort kat

Dette er klassisk overtro, der har eksisteret i generationer. I modsætning til egyptisk kultur gav katolsk kultur den sorte kat en negativ symbolik: sort repræsenterer natten, hvilket igen svarer til mørke, ondskab, djævelen og hekse. Hvis din vej krydses af en sort kat, skal du være forsigtig, men hvis den sorte kat kommer gående mod dig, betyder det, at du tilsmiles held og visdom. Hvis en sort kat krydser din vej, uanset om katten kommer fra højre eller venstre, betyder det, at der sker noget dårligt og ulykkeligt. I modsætning til dansk overtro er det muligt at afværge uheld ved at spytte tre gange over skulderen, efter at katten er gået.

Hæld salt ud

Mange undrer sig sandsynligvis over, hvorfor nogle mennesker nogle gange kaster salt over skuldrene? Salt er ikke kun det mest anvendte krydderi i køkkenet, der er også mennesker, der tror, at du følges af uheld, hvis du spilder salt. Uheld kan dog afværges ved at tage en knivspids af det spildte salt og smide det bag ryggen over din venstre skulder for at blinde djævelen, der ifølge folklore står bag uheld. Hvis vi ikke smider salt, risikerer vi at blive bedraget.

Gå ud af sengen med venstre fod først

Siden oldtiden har forskellige civilisationer og kulturer diskrimineret mennesker, der er venstrehåndede. De blev tidligere kaldt “uhyggelige”, som i dag er synonymt med ildevarslende. Navnet kommer fra et latinsk ord, der simpelthen betyder “på venstre side”. Venstre er forbundet med ondskab og stammer sandsynligvis fra det faktum, at et flertal af befolkningen er højrehåndede. At vi i dag bruger overtroen “at komme ud af sengen med venstre fod først” refererer til en dag, hvor alt kan gå galt.

At knuse et spejl

Spejle bruges ikke kun der for at se, hvordan vi ser ud. I det antikke Grækenland var spejle også portaler til sjælen. Så kan du forestille dig, hvilket uheld det ville være at knuse en. Selvom den nøjagtige oprindelse er uklar, klamrer en hundrede år gammel tradition sig til idéen om, at et spejl er et billede af vores udseende og sjæl.

Hvorfor man varsler syv års uheld ved at knuse et spejl, kan man undre sig? Men, det kan vi takke romerne for. For dem opstod livet i cykler på syv år. Over tid opstod der en myte om, at sjælen ved at knuse et spejl ville blive låst i de brudte stykker i syv år. En måde at undgå forbandelsen på var at samle alle spejlfragmenter, lægge dem sammen i en klud eller papirpose og derefter smide posen i en mægtig flod eller begrave den i jorden for at fjerne uheldet.

HELD

Kryds fingrene

Hvis du krydser fingrene i Danmark, betyder det, at du lyver, men i Spanien har dette en anden betydning. Spanierne krydser fingrene for at beskytte sig mod uheld og når de beder om at få et ønske opfyldt. Oprindelsen til denne overtro kommer fra længe før Kristus; to mennesker flettede deres pegefingre for at udtrykke et ønske og deres ed om at hjælpe hinanden med at opfylde det.

En lignende betydning som krydsning af fingre i Danmark er at “holde fingrene krydsede”.

Find en firkløver

Der findes en række forskellige amuletter baseret på stjernetegn. Disse giver folk energi i henhold til deres svagheder og styrker. Men hvad ville der ske, hvis du fandt en firkløver? Dette er et symbol på held. De fire blade repræsenterer fire forskellige symboler; tro, håb, kærlighed og held. Bladene repræsenterer også de fire naturelementer: vand, jord, luft og ild. Ingen ved nøjagtigt, hvorfor de bringer held, men chancen for at finde en firkløver er lille, og derfor betragtes det som en velsignelse i sig selv.

Hæng en hestesko bag døren

Afhængigt af hvilken del af verden du befinder dig i, skal en hestesko enten hænges med spidserne op eller som i Spanien med spidserne nedad for at bringe lykke. Oprindelsen til denne overtro kommer fra ærkebiskoppen i Canterbury, St. Dunstan, der arbejdede som guldsmed i Baltonsborough i det 10. århundrede. Historien beskriver, hvordan Saint Dunstan fabrikerede en hestesko til et væsen, der viste sig at være djævelen selv. Djævelen fik ikke lov til at gå, før han lovede aldrig at komme nær et sted med hestesko over døren. Dette er historien bag, hvorfor hesteskoen er blevet et symbol på held.

Rør ved en gravid kvindes mave

At gnide meget mod en gravid kvindes mave er en af de mest populære overtro i Spanien. Siden umindelige tider er et voksende, levende væsen inden i en anden person blevet betragtet som en lykke i sig selv. Faktisk tror spanierne stadig på dette gamle overtro, som siges at øge chancerne for at vinde en præmie.

Oprindelsen til denne overtro er uklar, men et nyt liv er ofte et symbol på lykke.

Rør ved træ

Hvis du får en mørk tanke eller føler at noget dårligt vil ske, skal du røre ved træ. Ifølge spansk overtro driver denne gestus uheld og dårlig energi væk. Der er forskellige hypoteser om, hvor dette udtryk kommer fra. Nogle siger, at udtrykket “rør ved træ” kommer fra spillet “Knock on Wood”, der stammer fra det 19. århundrede. At banke på træ blev betragtet som beskyttende, og der kunne ikke ske noget dårligt dengang. Det kristne folk tilskrev beskyttelsen af træ til Jesu kors. Træ symboliserede en form for bøn og beskyttelse. At røre ved en hvilken som helst træoverflade blev anset for at være som at røre ved træ fra korset, hvilket igen ville give beskyttelse mod Gud. Nogle kristne bærer trækors med sig for at føle sig trygge.

Af Gabriella Elkhouri

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.