Det danske magasin i Spanien
shutterstock 188781611
 
Jeg føler mig træt, træt helt ind til sjælen. Det er en årligt tilbagevendende situation, og jeg ved, hvad det skyldes. Det er en kombination af varmen, for mange gæster, for meget rødvin, sene sengetider og meget arbejde.

Så snart hverdagen melder sig igen, og jeg kommer tilbage til mit daglige regime af kosttilskud kombineret med en sund kost, søvn og motion, forsvinder trætheden som dug for solen.
Generelt føler jeg mig stærkere mere aktiv og gladere end for 20 år siden, hvor jeg dels var mere kraftig og ikke tog så tungt på min daglige sundhed og motion samt, hvordan mine organer fungerede. Jeg tænkte overvejende på arbejde som det væsentligste i mit liv.
Det ovenfor beskrevne er en naturlig træthed, men der er mange mennesker, der lider af en uforklarlig træthed gennem længere tid, ja ligefrem måneder.
Kronisk træthed er en tilstand med udtalt træthed og udmattelse i mere end seks måneder. Nøgleordene ved kronisk træthed er træthed og udmattelse, der ikke forsvinder ved hvile eller søvn.
Mange mennesker begrunder alderen som årsag til trætheden. Det kan til dels være korrekt. Det er rigtigt, at med alderen falder vores stofskifte og vores evne til at afgifte. Derfor er det vigtigt, at du bruger mere tid og omsorg overfor din krop og er bevidst om at behandle den kærligt og godt, velvidende at vores krop skal holde hele livet. Til gengæld belønner den dig på smukkeste vis.
Hører du til dem, der gennem livet har levet af fast food og mad, der har været fyldt med pesticider, kemikalier, tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, forurening, unødvendig medicin m.m. er det kun logisk, at kroppen på et tidspunkt råber vagt i gevær ved at tilkendegive, at nok er nok, og lader alarmklokkerne ringe i form af træthed.
 
Lever og nyrer har fået nok og har svært ved at klare de livsvigtige opgaver. Dertil kommer måske et stressfyldt arbejde, hvor privatliv med familie, børn og arbejde har svært ved at gå op i en højere harmonisk enhed.
Derfor kan dit fordøjelsessystem sammen med lever og nyrer være vigtige at være opmærksom på, hvis din træthed er langvarig, at du føler dig træt, selvom du har fået en lang nats søvn og du igen allerede er totalt udmattet, når det bliver eftermiddag. Trætheden kan føles både mentalt og fysisk og kan evt. følges af smerter i led, bindevæv og muskler.
Der kan være mange årsager til træthed, idet tilstanden også ofte er et symptom ved mange sygdomme, bl.a. efter en alvorlig infektion.
Ved langvarig træthed bør du selvfølgelig lade din læge undersøge dig evt. med særlig opmærksomhed på tarmflora, fordøjelse, nyre- og leverfunktion. Sørg også for en bred vifte af alle blodprøver med blodprocent, CRP, blodsukker, hvoraf en test for borrelia også må indgå.
Det er, efter min mening, særdeles vigtigt, at du har en læge, du har tillid til, og som, du føler, tager dine symptomer alvorligt. Ofte viser det sig, at årsagen kan være en stofskiftesygdom, jernmangel, candida svamp, forgiftning med tungmetaller, el-overfølsomhed f.eks. fra mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- og fjernsynssendere osv.
Lidelsen kronisk træthed ses hyppigere hos kvinder end mænd og mindst hos børn og unge.
 
Kost og livsstil
Uanset om du finder en årsag til den kroniske træthed er det af største betydning, at du tager din livsstil op til vurdering. Måske skal den totalt revurderes. Sørg for at du får mulighed for at tage den med ro. Sorter skrapt hvad der er nødvendigt, og hvilket du gør for at være flink. Lyt til dig selv. Lær at sige nej, selvom det evt. kan give nogle konflikter. Jeg synes ofte, de mennesker jeg møder med kronisk træthed, er medlem af “flinkeskolen”, og har svært ved at tage en konflikt og sige nej. Tro på dig selv og vid, at du selv bedst ved, hvor skoen trykker.
Er du på medicin, så vær opmærksom på, om én af bivirkningerne ved medicinen kan være træthed, eller du evt. har en allergi overfor produktet. Det kan især være tydeligt, hvis medicinen er levertoksisk. Tal med din læge om det for evt. at prøve et andet produkt.
Det skønnes at ca. 50-85% af alle, der lider af kronisk træthed har en fødevareintolerance. Man regner med, at 1-3% af henvendelser til lægen skyldes klage over træthed.
 
Sørg for at din kost er så sund som overhovedet muligt, således at den er fuld af både vitaminer, mineraler og proteiner, fibre og uden hvidt sukker eller andre sukkersubstitutter. Så væk med alle former for sukkerholdige produkter, såsom kager, kiks, snacks og de farlige croissanter. Er der visse fødemidler, du føler dig afhængig af, så kik lidt nøjere på dem for at se om de kan være forkerte til dig. F.eks. forskellige former for cola, drikke med guarana m.m.
Pas også på med koffeinholdige drikke såsom kaffe, chokolade og lign. Mange tyr til disse drikke, fordi de giver øjeblikkelig energi, men på længere sigt kan de medvirke til at trætte dine binyrer, og skubbe til et sart blodsukkersystem. Det samme gælder alkohol. Er det et muligt, så vælg økologiske produkter.
Mange mennesker føler, de har det væsentligt bedre med glutenfri kost, men også mælkeprodukter, æg og hvidt sukker kan give problemer. Det kan være en god ide med en kostdagbog, hvor du dagligt skriver, hvad du spiser og drikker. Måske også have en lille rubrik til uventede stressende oplevelser, og hvordan forløbet var. Lynhurtigt kan du derudfra erfare, om der er visse fødemidler, du har det skidt efter at have indtaget. Jeg taler med mange mennesker, der fortæller, at deres velbefindende er blevet væsentligt bedre, efter at de har ændret deres kost, og lader den være et af de højtprioriterede emner i deres liv.
 
Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til at modvirke kronisk træthed.
Af Anni Dahms, Syge-& Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.