Sabor a Málaga: Verdensklasse-rødvin fra Rondas bjerge

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Chinchilla-Wines-150911-1439

 
Rødvin er ikke just det, man forbinder med Málaga-provinsen, der traditionen tro altid har været hjemsted for de søde moscatelvine. Men ved Ronda er flere vinbønder vokset op af den frugtbare jord og har fundet frem til opskriften på rødvine, som kan konkurrere med selv de bedste vine fra Californien, Frankrig og Sydamerika. Et af de steder er vinbodegaen Doña Felisa, hvor man har fundet inspirationen i fortiden og vundet internationale præmier for sine rødvine.
 

En overkørt tudse ligger fladt på grusvejen med benene spredt ud til siden. Biernes brummen summer i ørene, og den sødlige duft fra modne druer finder ind i næseborene. En velholdt finca med hvid facade kommer til syne mellem de grønne vinstokke.

Høsten er på sit højeste. På grund af den varme sommer er den kommet tidligere end normalt, og vinstokkene er fyldt med blålilla druer, som hænger ned ad ranken. 12 mænd arbejder i marken, hvor de klipper vinklaserne fra stokkene ned i blå kasser, som hver vejer mellem 15-20 kilo. Kasserne tømmes ned i den store beholder på ladet af traktoren, og en behagelig stemning hænger over marken, hvor arbejdsgangen er både effektiv og afslappet på én og samme gang.
Dagen begynder for de mange plukkere kl. 7.30 og slutter kl. 14.00, hvorefter en velfortjent siesta i skyggen af et træ er tiltrængt. Høsten varer i cirka to måneder, og arbejdet i marken er hårdt og opslidende under den hede sensommersol, men for bodegens ejer, 48-årige José María Losantos, er håndplukningen den eneste vej frem.
“Man kan benytte sig af maskiner, men vi plukker alle druerne med håndkraft, for det giver en bedre kvalitet i sidste ende, da druerne ikke bliver nær så beskadigede. Vores idé er at lave få vine af meget høj kvalitet, frem for mange middelmådige vine. Det bliver man nødt til, hvis man vil konkurrere med de bedste på markedet – det kræver et vist niveau.”
 
Chinchilla-Wines-150911-1531
 
Vindervin med historisk aroma
De grønne vinstokke ligner for det utrænede øje alle hinanden. Men tag ikke fejl. Tre forskellige druesorter er nøje inddelt efter høsttiden på det seks hektar store areal, der hører til bodegaen. Tempranillo-druen er den “spanske” dreng i klassen og den, som høstes først. Det er en klon med små druer, der på grund af sin lille størrelse, giver en mere intens farve og smag. Nabodruerne på marken kommer derimod længere nordfra, nærmere bestemt Frankrig. Merlot og Cabernet Sauvignon pryder resten af vinstokkene, og hver sort har sine unikke egenskaber. De bliver alle kørt ind i et fryserum efter plukningen, hvor de skal opbevares natten over, for at optimere udblødningen og aromaerne i druerne. Derefter sorteres de og opbevares i store tanke, hvorfra druesaften kan tappes og hældes i modningskar, hvor den får lov til at gære den estimerede tid.
Halvdelen af høsten går til unge vine, som bliver solgt året efter, og de resterende 50 procent bliver til årgangsvine – heriblandt bodegaens stolthed Chinchilla Doble Doce. Den rødvin, som forrige år indbragte en guldmedalje ved den internationale Cabernet-konkurrence i Paris 2014.
“Vi er meget tilfredse med vores udvalg, og det viser, at man her i området sagtens kan lave vin i verdensklasse. Der er de seneste år opstået en ny vinkultur her i Ronda, efter den i godt 60 år har været glemt. Og jeg tror hemmeligheden ligger i områdets mikroklima og højde. Og så ved vi, at stedet historisk set også været brugt til vindyrkning, da der er blevet fundet en mønt fra romertiden med en drueklase på den ene side. Allerede dengang må man således have kendt til områdets egenskaber.”
Kvalitet er et nøgleord, hvad angår Chincilla-vinene, som især bliver tydelig, når samtalen drejes ind på mængden af vin, der produceres.
“Vi går efter at lave en lille produktion af meget høj kvalitet. Hvor “normale” vinplanter giver 8-10 kg druer, så giver vores kun 1-1,5 kg pr. plante, men til gengæld af meget fin kvalitet. De sidste par år har vi dog udvidet produktionen, så vi udover Doña Felisa i dag bestyrer tre vingårde i området, hvorfor vi i alt producerer 150.000 flasker vin om året – og det giver os mulighed for at lave både hvidvin, rosé og rødvin.”
 
DSC00301
 
På med korkproppen og tilbage til skolebænken
Lugten af syrlig vin river i næsen inde i produktionsrummet, som er der blevet smadret hundrede vinflasker på ét sted. I rummet ved siden af foregår emballeringen af vinene, hvor to mindre maskiner klarer det meste af arbejdet. Det er også her, der sættes prop i flaskerne, og José María giver ikke meget for de nye plasticpropper.
“Korkpropper er altid at foretrække. De giver luft til vinen, hvilket hvilket fremmer udviklingen, så den får en bedre smag. Desuden findes der på Ronda-egnen godt 4000 hektarer med korkege, så de er også meget tilgængelige. Der findes mange forskellige korkpropper, og vinene afgør, hvilken der skal bruges. En vin, der skal ligge i mange år, skal ikke have samme prop, som en der sælges året efter.”
Udover vinproduktion dedikerer Doña Felisa-familien sig også til rundvisninger for interesserede, hvor der både kan prøvesmages vin og tapas. Og i den lille tilhørende butik kan de forskellige vine købes med hjem, hvis prøvesmagningen skulle tænde lyst til mere.
José María har med sit lille familiefortagende formået at skabe en eftertragtet Málaga-rødvin, som kan anbefales til selv de garvede vinkendere, men han har ikke altid været vinbonde. Inden familien købte vinbodegaen i Ronda, ejede de et servicefirma på Kysten. José María måtte derfor tilbage på skolebænken og uddanne sig til ønolog. En beslutning, der i dag har båret lige så meget frugt, som hans vinranker har gjort det siden.
 
DSC00258
 
Fakta om vin og kork:
“Gardinerne” eller “tårerne” (lagrimas), som det hedder på spansk, afslører om fermenteringen (forgæringsprocessen) har været en succes.
Hvis en vin har modnet mere end fem år på fad, vil det gøre den godt at blive hældt på en karaffel, da det åbner vinen op, og får smagen af indelukkethed til at forsvinde. Men det er langt fra alle vine, som behøver samme behandling ved servering.
Kork-propper skæres ud af korkegens bark. Kvaliteten afhænger af, hvor meget ilt der befinder sig i det enkelte stykke bark.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa