Det danske magasin i Spanien
Månedens anbefaling: Friskfangede fisk på havnen i Caleta de Vélez

Månedens anbefaling: Friskfangede fisk på havnen i Caleta de Vélez

IMG 3366
 
Kysten langs de sydspanske strande byder på mere end blot sand og palmer. Et rigt fiskeliv gør nemlig stedet til et paradis for folk, der holder af at spise alt godt fra havet – og her er det et must at tage til den lille fiskerlandsby Caleta de Vélez uden for Torre del Mar.

To solbrændte mænd står på havnen, den ene med en kasse sardiner på bagagebæreren på sin cykel, og den anden med en blå spand i hånden med samme slags fisk. De anbefaler restaurant Mani for enden af havnefronten til dagens frokost.
 

Lange turkise og gråblå fiskenet ligger spredt ud som tæpper langs kajen. Fiskelugten forstærkes af varmen og river i næsen, mens skrig fra havmågerne lyder som skraldemusik i ørene. Forude anes dagens destination, Marisquería Mani, en autentisk fiskerestaurant, som har ry for at være en af de bedste i byen. Der hænger da også flere diplomer på væggene, og køleren med dagens udvalg skaber forventninger til madoplevelsen. Tjenerne småløber fra det ene bord til det andet, hvor de tager imod bestillinger fra lokale fiskere, tyske turister og velhavende forretningsmænd.

 
IMG 3351
 
Rejer, sardiner, muslinger og blæksprutter
Ejeren, Mani Peláez, en lille mand i ternet skjorte, viser vej hen til bordet og anbefaler friske rejer til at begynde med. En tallerken med de lyserøde skalddyr, groft salt og citron kommer hurtigt på bordet sammen med et glas kølig hvidvin og friskbagt brød. Smagen vidner om, at rejerne blot er et par timer gamle, og de pilles i et hurtigt tempo. Grillmesteren kommer ind med en portion espetos de sardinas (spyd med grillede sardiner), som er obligatoriske, når man spiser fisk i Sydspanien. Blåmuslinger og boquerones fritos placeres ved siden af sardinerne, inden sidste tallerken kommer på bordet på Mani Peláez anbefaling. Retten ser besynderlig ud. Halvdelen af en grillet blæksprutte kaldet Chopo de Serpia ligger klar til at blive indtaget. Peláez skærer den i mindre stykker, og snart giver anbefalingen mening. Det hvide kød smelter på tungen. Glem alt om gummiagtige, panerede sprutteringe – det her er et rigtigt blækspruttemåltid. Retten er lavet på en speciel måde, hvor blæksprutten steges på panden og med jævne mellemrum overhældes med olie, så den bliver mør. Der er kun to restauranter i området, som laver denne ret, og den er værd at køre efter.
 
IMG 3313
 
En autentisk fiskelandsby
I Caleta de Vélez er livet centreret omkring havnen, hvor der hver dag er fiskeauktion i en nedkølet lagerbygning for områdets mange restaurantdrivende. Fiskebådene lægger til kajen, hvor dagens fangst sorteres og lægges i kasser, der efterfølgende sælges til højstbydende. Minihajer, små rokker, stenbiderfisk, kæmpekrabber og slimede blæksprutter ligger side om side med mere genkendelige fiskearter. Auktionen foregår i et imponerende tempo, og lyden af svuppende gummistøvler og waders, der trasker over betongulvet blandes med høje grin fra rustne stemmer. Det er her, man finder hemmeligheden bag den gode fiskesmag på restaurant Mani. For i Caleta de Vélez er fiskene ikke blot friskfangede, her er de også landsbysamfundets hjerteblod.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.