Søndag den 24. maj blev en historisk dag i spansk politik. Ikke kun fordi der blev afholdt både regionsvalg i 17 af landets regioner og kommunalvalg over hele Spanien, hvor der skulle vælges 8.122 nye borgmestre og 67.640 nye byrådsmedlemmer, men også fordi resultatet spår om en ny fremtid for spansk politik. På landsplan vandt PP flest stemmer både regionalt og lokalt, men alligevel endte de som en af valgets helt store tabere. I 13 af de 17 regioner, der var i spil, fik PP flest stemmer, men flere steder har de mistet deres absolutte flertal og må nu indstille sig på at indgå pagter med eksempelvis Ciudadanos, hvis de fortsat ønsker at regere. Det estimeres, at PP har mistet godt 2,5 millioner stemmer sammenlignet med kommunalvalget i 2011, og i flere kommuner har de ikke længere absolut flertal.
Årsagen til det dårlige valgresultat skyldes ifølge flere eksperter, at godt 1,5 millioner PP-vælgere valgte at blive siddende i sofaen dette år samtidig med, at Ciudadanos har høstet nogle af stemmerne fra højrefløjen, og så har de mange korruptionsskandaler inden for både PP og PSOE gjort, at hver tredje vælger har været rede til at revurdere sin stemme. Derfor kom det heller ikke som en overraskelse, at PSOE også fik en dårlig valgdag, hvor de på landsplan måtte nøjes med blot 25,11 procent af stemmerne i kommunerne, hvilket er det dårligste resultat, partiet har oplevet, siden Spanien overgik til demokrati. De ligger dog kun to procentpoint under PP med 26, 93 procent, som er gået fra hele 37 procent i 2011. Valgets helt store vindere er Ciudadanos og mange af de nye Podemos-støttede partier, som på kommunalt plan har fået et ekstraordinært godt valg. Det er tilfældet i flere af de større spanske byer som Valencia, Sevilla og Madrid, hvor den spanske hovedstad især skiller sig ud. Her fik det Podemos-støttede “Ahora Madrid” nemlig 519.210 stemmerne (ca. 32 procent), hvilket kun lå lidt under PP’s 563.292 stemmer(ca. 35 procent). I Madrid har PP således mistet sit absolutte flertal efter 24 år, og selv med støtte fra Ciudadanos kan de ikke danne kommunalregering. Izquierda Unida og UPyD (Unión Progreso y Democracia) mistede begge mange stemmer til de nye partier og er begge blevet reduceret til en ubetydelig størrelse inden for spansk politik. Overordnet set har PP således fået flest stemmer ved de to valg, men de har fået betydeligt færre end i 2011 og har i rigtig mange kommuner mistet deres absolutte flertal. PSOE har ikke formået at tiltrække flere vælgere end i 2011 og kan heller ikke være tilfredse med valget. Ciudadanos fik et godt valg, selvom det var forventet, at de havde fået flere stemmer, hvilket gør, at PP i flere kommuner, selv hvis de indgår en pagt med Ciudadanos ikke kan opnå flertal og dermed mister sin magtposition. De mindre Podemos-støttede partier har høstet mange stemmer og kommer til at spille en betydelig rolle for sammensætningen af både regionalregeringerne og kommunalregeringerne i flere byer, der mange steder bliver en sammensætning mellem tre eller flere partier. Et fragmenteret politisk landkort er således resultatet af regions- og kommunevalgene, og skal man i lyset af dette valg spå om det kommende parlamentsvalg, så vil efteråret byde på store forandringer inden for spansk politik samt et muligt magtskifte.
Valgets taber, vinder og overraskelse
Valgets taber: Selvom Partido Popular (PP) er det parti, der er løbet med flest stemmer, så er de en af kommunalvalgenes helt store tabere. Ved valgene i 2011 løb de med 37,53 procent af de kommunale stemmer på landsplan, mens de i år kun har opnået 27,03 procent.
En anden af valgets helt store tabere er midterpartiet UPyD. Ved kommunalvalget i 2011 fik UPyD 2,06 procent af stemmerne og var dermed landets femte største parti. Ved dette valg mistede de næsten halvdelen af deres stemmer, da de kun opnåede 1,06 procent – og de er nu rykket ned på en 11. plads. UPyD har desuden mistet alle deres mandater i regionerne, på nær et enkelt i baskerlandet. Partiets formand, Rosa Díez, har efterfølgende smidt håndklædet i ringen og trukket sig som formand.
Valgets vinder: På kommunalt plan blev de store vindere de Podemos-støttede partier, som eksempelvis “Málaga Ahora” og “Ahora Madrid”, og i flere kommuner indtager de nye partier byrådspladser. Meningsmålingerne havde godt nok spået, at flere af partierne ville høste mange stemmer, men det var uklart, om vælgerne i sidste øjeblik ville droppe den Podemos-venlige kurs og i stedet sætte kryds ved enten PP eller PSOE. Det blev dog ikke tilfældet.
På trods af at Ciudadanos ikke er løbet med lige så mange stemmer, som meningsmålingerne forudså, så får de stadig en betydelig magt i flere af landets byråd. I mange af kommunerne på Costa del Sol er det nemlig ikke lykkedes PP at opnå absolut flertal, og i kommunerne Málaga, Marbella, Torremolinos, Mijas og Nerja bliver de nødt til at samarbejde med Ciudadanos for at opnå absolut flertal.
Valgets overraskelse: De Podemos-støttede partier er styrtet frem med sådan en kraft, at det har fået PP’s højborge til at smuldre flere steder i landet – blandt andet i Madrid. I Madrid er der 57 byrådspladser, og Ahora Madrid lå længe side om side med PP i kapløbet om stemmerne. Det endte med, at PP fik 21 pladser i byrådet, mens Ahora Madrid fik 20. Ahora Madrid eksisterede ikke ved kommunalvalget i 2011, og det er derfor et imponerende og overraskende resultat. PP har haft borgmesterposten i Madrid siden 1991, men må i 2015 højst sandsynligt se sig slået på målstregen. For at opnå et absolut flertal, kræver det nemlig 29 pladser i byrådet, og det kan PP end ikke opnå med Ciudadanos’ hjælp (7). Så det bliver efter al sandsynlighed Ahora Madrid (20) og PSOE (9), som sammen skal reagere i den PP forladte højborg i Madrid.
Kommunalvalg Costa del Sol
Málaga
PP taber 6 byrådsmedlemmer og dermed deres absolutte flertal. PSOE går ét mandat frem, mens det Podemos-støttede lokalparti og Cuidadanos får henholdsvis 4 og tre mandater. PP søger et samarbejde med Ciudadanos, for at Francisco de la Torre kan fortsætte som borgmenter. “Vi har allerede været i dialog med Ciudadanos, og det ville undre os, hvis ikke vi skulle få et godt samarbejde,” siger PP’s pressechef i Málaga til La Danesa.
Torremolinos
For første gang i 20 år mister PP sit absolutte flertal. Partiet går fra 17 til 11 repræsentanter i byrådet og har brug for Ciudadanos’ 3 mandater, for at Pedro Fernández Montes kan fortsætte som borgmester. PSOE går ét mandat frem, IU går ét mandat tilbage, mens det lokale Podemos-støttede parti får 3 mandater.
Benalmádena
4 nye partier kommmer i byrådet. Udover det lokale Podemos-støttede parti og Ciudadanos er det de to lokale partier Vecinos og Alternativa. Lokallisten UCB taber sine 4 pladser og er valgets helt store taber. PP taber 2 mandater og kæmper nu med PSOE, som uændret får 7 pladser i byrådet, om at stå i spidsen for en ny koalitionsregering. Siden Enrique Bolins politiske exit for ca. 10 år siden har Benalmádena været præget af utallige koliationer på tværvs af de mange partier.
Fuengirola
Ana Mula og PP taber 4 mandater, men har fortsat absolut flertal. “Vi har tabt stemmer, men det skyldes partiets nationale problemer. Her i kommunen gør vi det godt, og vi har ikke én eneste korruptionssag hængende over os,” siger Katia Westerdal fra PP i Fuengirola, som er godt tilfreds med valgresultatet. IU og PSOE, anført af Javier García León, bevarer sine mandater.
Mijas
PP går fra 15 til 11 mandater og søger nu støtte hos Ciudadanos, for at Ángel Nozal kan fortsætte som borgmester. Ciudadanos fik i Mijas et af deres bedste valg med 5 repræsentanter i byrådet. PSOE formåede ikke at øge sin 7 mandater.
Marbella
Det lille lokalparti Opción Sampedreña (OSP) går fra 3 til 2 mandater, men netop disse 2 mandater kan blive tungen på vægtskålen. PP er kommunens største parti, men partiet mister sit absolutte flertal ved at gå fra 15 til 13 mandater. Borgmester Angeles Muñoz har derfor brug for OSP´s støtte. Får hun ikke den, kan PSOE, som går fra 7 til 8 mandater danne en firpartisregering sammen med Podemos, IU og OSP, hvilket ikke er urealistisk. Ciudadanos blev ikke stemt ind i Marbella.
Estepona
En af de få kommuner på Costa del Sol hvor PP ikke gik tilbage. Med sine 17 repræsentanter i ryggen sidder José María García Urbano tungt på den politiske magt i byen. PSOE holder på sine 6 mandater, mens IU og det lokale Podemos-støttede parti hver får én repræsentant.
Vélez-Màlaga
Både PP og PSOE har mulighed for at danne regering i Vélez-Màlaga, som kystbyen Torre del Mar hører under. PP taber 3 mandater og skal have opbakning fra mindst to støttepartier, mens PSOE, som går 2 mandater frem, skal støttes af mindst tre af de mindre partier. Der vil blive forhandlet intensivt de næste par uger. Alt står åbent.
Nerja
Efter 16 år med absolut flertal skal PP nu søge støtte, for at José Alberto Armijo kan fortsætte som borgmester. Partiet går fra 12 til 10 mandater og har brug for Ciudadanos for at samle flertal. I følge PSOE´s spidskandidat Rosa Arrabal, som går fra 5 til 6 mandater, er det ikke utænkeligt, at hun sammen med IU, Ciudadanos og det lokale Podemos-støttede parti vil samle flertal for at vælte den siddende borgmester.
Almuñécar
Her går PP frem fra 6 til 8 mandater. “Det er partiets bedste kommunalvalg nogensinde,” fortæller byrådsmedlemmet Maria Medina, som også beretter, at hendes parti vil bestræbe sig på at fortsætte det gode samarbejde med Partido Andalucista, som bevarer sine 7 mandater. PP kan også vente støtte fra det nye lokalparti Más Almuñécar. PSOE og IU går begge tilbage med ét mandat.