Det danske magasin i Spanien
Cannabis får kræftceller til at begå selvmord
shutterstock 116618512cannabis-front
 
Den grønne hampplante med de karakteristiske tynde, takkede blade indeholder mere end blot en psykedelisk effekt, hvis den ryges. Bag plantens simple udseende gemmer der sig nemlig et stof, som måske kan være afgørende i kampen mod kræft. Det er et cannabinoid kaldet THC (tetrahydrocannabinol), og det har vist sig at være særdeles effektivt til at nedbryde kræftceller. Stoffet har tilsyneladende den effekt, at de syge celler begår selvmord. Derudover er planten blevet et yndet medicinsk alternativ for mennesker med store smerter, og det sætter spørgsmålstegn ved de nuværende strenge regler i de fleste lande og stater.

 

“Brugen af hampplanten kan dateres helt tilbage til omkring år 2700 før Kristus, da den bliver nævnt i en bog om farmakologi i det gamle Kina, hvor den blev brugt medicinsk mod bl.a. reumatiske sygdomme, der giver smerter i led, muskler, sener eller nerver. Senere begyndte man i Persien og Afrika at omdanne planten til det, vi kender som hash, for at opnå en rus, da man flere steder på de kanter ikke indtager alkohol, fordi det i flg. koranen er forbudt. I 1525 bragte spanierne den psykedeliske plante med sig til den nyopdagede verden, Amerika, hvor den også rodfæstede sig. Derefter spredte den sig til det meste af verden, og fra 1850 og frem til 1942 blev den i USA betragtet som et farmaceutisk lindrende middel, der blev brugt under fødsler, mod kvalme og ledsmerter. Op gennem 30’erne i USA begyndte man dog at regulere brugen af cannabis, indtil det blev ulovligt at besidde og ryge cannabis i 1970’erne. Et forbud, der med nutidens nye forskningsresultater, bliver udfordret.

 
Cannabisplantens unikke egenskaber
Der findes over 500 forskellige cannabisplanter, og effekten af de enkelte planter afhænger af indholdet af THC. De tilhører alle én af tre følgende arter: Indica, Sativa eller Hybrid og udover, at de bruges til at fremstille hash, marihuana og skunk, kan der udvindes et ekstrakt, der kan omdannes til cannabisolie, og som kan indtages som en supplerende form for medicin under et sygdomsforløb. Indholdet af THC er afgørende for plantens positive medicinske egenskab, men også det, som skaber ruseffekten, når planten varmes op, og det er eksempelvis også det, der forringer hukommelsen ved længerevarende brug. Cannabis-baserede lægemidler er derimod meget forskellige fra ‘gade-cannabis’. Lægemidlerne er godkendt på baggrund af medicinsk forskning, tests og kliniske undersøgelser og ordineres i kontrollerede doser på recept af lægen. Alligevel er det ikke et “accepteret” lægemiddel i mange lande, og antallet af personer, som har fået cannabis på recept, ligger lavt. I Spanien var der eksempelvis i 2009 kun 154 personer, som havde fået tilladelse til at bruge cannabis i medicinsk sammenhæng, og antallet er med den nye reguleringslov fra 2014 højst sandsynligt ikke steget. En fejltagelse, mener den spanske biokemiker og forsker Cristina Sánchez, der siden 1990’erne har beskæftiget sig med studiet af cannabis’ medicinske egenskaber.
“Med al den empiriske viden vi har omkring den positive effekt af cannabis som medicin, forstår jeg ikke, hvorfor stater verden over ikke er mere åbne for en lovændring,” udtaler hun i et interview til nyhedsmediet Iniciativa Debate. Hun har sin daglige base på Universidad Complutense e Investigadora i Madrid, og i februar 2015 fremsatte hun beviser for, at virkestoffet cannabinoid får kræftceller til at begå selvmord, og at det har en gavnlig effekt på enhver form for tumor.
 
shutterstock 135959468Alaska-1
 
Cannabinoid producerer en ‘ren’ nedbrydelse af kræft
For godt 15 år siden begyndte Sánchez’ forskerhold at undersøge cannabinoids (THC) effekt på astrocytter, en stjerneformet celle i centralnervesystemet, og nærmest ved et tilfælde besluttede de sig for at undersøge, hvordan tumorceller reagerede på dette stof.
“Vi fandt ud af, at når vi behandlede cellerne med cannabinoid (THC), så slog stoffet dem ihjel – og det gik op for os, at vi stod med et muligt antitumormiddel i hånden.”
Derefter besluttede de sig for kun at fokusere på cannabinoid i sammenhæng med kræft, og de oplevede en positiv effekt på dyr med hjerne- og brystkræft. Cannabinoiderne viste sig særdeles effektive i forhold til at reducere tumoren, og det mest opmærksomhedsvækkende var, at det forgik på en ‘ren’ måde. Det vil sige, at cannabinoid påvirker de syge celler, så de begår selvmord eller “fryses”, så de ikke spreder sig, og at det ingen effekt har på de raske celler, modsat kemoterapi, som ødelægger både de raske og syge celler. Derudover indeholder planten det stof, som kaldes cannabidiol, hvilket ikke har nogen psykedelisk effekt som THC. Og dette stof har vist sig at have en positiv effekt på nedbrydelsen af kræftceller og på beskyttelsen af hjernen – og når de to stoffer forbindes øger cannabidiol effekten af THC’en.
Forskningen har ført til, at hun i dag kan bevise, at planten har en gavnlig effekt på alle former for kræftceller. Hun siger:
“Vi er i øjeblikket i kontakt med læger og specialister i Spanien, som er villige til at teste vores resultater på mennesker. Og vi har nu nok materiale til at bevise, at cannabis har et enormt stort medicinsk potentiale.”
 
Vidunderplante med et plettet ry
At cannabisplanten indeholder et bredt spektrum af positive egenskaber er Cristina Sánchez ikke ene om at mene. Flere forskere peger nemlig på plantens mange kvaliteter, ikke kun medicinsk, men også i forbindelse med dyrkning af afgrøder og omdannelse til dyrefoder. Flere hampplanter har frø i toppen med et rigt indhold af olie, og ofte har de også et stort proteinindhold, hvilket gør planten interessant for landbruget. Tidligere blev hampplanten også brugt til at fremstille materiale til tøj eller blev omdannet til papir, og i dag findes produkter som cremer, olier og shampooer baseret på ekstrakter fra planten.
At cannabis har en gavnlig effekt for helbredet er danske Christina Christensen og Michael Böenche Bundgaard fra Benalmádena ikke i tvivl om. De har selv erfaring med brugen af cannabis under et sygdomsforløb, og de mener, at medicinalindustriens magt i samfundene er en af grundene til, at planten stadig er underlagt et tabu, og regeringer er tilbageholdende med at legalisere cannabis til medicinsk brug.
“Medicinalindustrien ville komme til at tabe milliarder. Forestil dig, at det viser sig, at du kan helbrede eller lindre de fleste sygdomme med en ukrudtsplante, du selv kan dyrke på din altan,” siger Michael Böenche Bundgaard, der ønsker, at folk får en større viden om den plante, som han og kæresten selv ser store muligheder i.
“Vi synes, det er vigtigt at få sat fokus på, hvad planten egentlig er. Vi er selv ved at gro en på altanen, som gerne skulle gå til en person med Parkinson, så vi kan dokumentere, hvilken effekt den har,” fortæller Christina Christensen, der selv har oplevet, hvordan cannabis kan lindre smerterne under et sygdomsforløb.
“For et års tid siden oplevede jeg et voldsomt og hurtigt vægttab på 16 kg. Jeg var meget syg og røg ind og ud af hospitalet hele tiden, og havde mange smerter. Lægerne kunne ikke finde ud af, hvad det var, og jeg spurgte på hospitalet, om de så ikke kunne give mig noget cannabis i pilleform. De måtte nemlig ikke give mig smertestillende medicin, fordi de havde en mistanke om, at det ville forværre min tilstand. Jeg fik at vide, at det måtte jeg selv købe på ‘gaden’, for de ville ikke have noget med det at gøre.”
Christina Christensen gjorde, som lægen bad hende om og begyndte således at selvmedicinere sig ved at ryge cannabis. Det førte til, at hun oplevede en betydelig lindring i smerterne og begyndte at tage på igen.
 
shutterstock 208824796-cannabis
 
Tabu og fordomme kvæler mulighederne
Succesen med at bruge cannabis som medicin, har givet parret blod på tanden til at lære mere, og de ønsker at være med til at udbrede information omkring plantens egenskaber. Noget som 27-årige Marlene fra Aarhus, der lider af en uhelbredelig form for kræft, hilser mere end velkommen. Hun har de sidste to år røget cannabis for at dulme smerterne forbundet med sin sygdom – og siden hun begyndte at ryge, har kræften ikke spredt sig.
“Jeg har en sjælden form for kræft, som har spredt sig til mine lymfekirtler, bughinde og lever, og lægerne kan ikke gøre mere. Jeg får en sprøjte med medicin hver måned, og jeg ved selvfølgelig ikke, om det er den eller cannabissen, som bremser spredningen, men når jeg ryger, slapper jeg af mentalt, og jeg kan sove uden smerter.”
Marlene ryger én joint hver aften, altid 30 min. før hun går i seng, da hun ikke bryder sig om følelsen af at være høj. Tidligere fik hun metadon eller morfin for smerterne, men det gjorde blot, at hun fik det dårligere. Hun har forsøgt at tale åbent om det med sine læger, men de ønsker, ligesom Christina Christensens læger, ikke at tale om det – selvom de kan se, at hun får det bedre. Et stort problem for Marlene, der blot ønsker mere åbenhed omkring det at kunne bruge cannabis medicinsk.
“Det er ikke farligt. Det kommer fra en plante, og i mit tilfælde mærker jeg ingen form for afhængighed. Jeg har ikke fået lyst til at ryge mere i løbet af de sidste to år, og jeg mærker ingen negative effekter ved, at jeg ryger.”
Marlenes beslutning støttes af både venner, familie og personer på Facebook, der alle hjælper hende med at finde steder, hvor hun kan købe cannabis. For nylig har hun desuden besluttet sig for at prøve cannabisolie, da det efter sigende skulle kunne reducere kræftcellerne i kroppen – hvilket også er dét, Cristina Sánchez’ forskning viser. Problemet er dog, at der ingen garantier kan gives, da man endnu ikke ved, hvorfor THC har den gavnlige effekt. Derfor lyder det også fra alle interviewpersonerne, at de, som ønsker at bruge cannabis medicinsk, bør sætte sig ind i, hvad det er, og ikke erstatte det med de traditionelle medikamenter, men se det som et supplement. Hvorvidt Marlene kommer til at se resultater af cannabisolien, kan kun fremtiden vise, men med uhelbredelig kræft, skal alle muligheder prøves, lovligt eller ej, lyder det fra den unge kvinde.
 
Fakta om cannabis i Spanien:
I Spanien er det lovligt at have op til tre hampplanter i hjemmet. Det er dog ikke lovligt, at bruge dem til at ryge eller sælge, ej at have dem stående fremme, hvor folk kan se dem.
Spanien ligger som nr. 4. i Europa, når det handler om mængden af konsumeret cannabis (17% af befolkningen). Kun overhalet af den Tjekkiet (18,5%), Danmark (17,6%) og Frankrig (17,5%). (kilde: El Mundo)
Størstedelen af den cannabis, som findes i Spanien, kommer fra Marokko, hvor der produceres omkring 38.000 tons om året.
 
*Redaktionen har kendskab til Marlenes fulde navn, men hun ønsker at deltage anonymt af personlige årsager. La Danesa følger desuden op på historien hen over sommeren.
 
*Redaktionen fralægger sig ethvert ansvar overfor personer, som efter at have læst artiklen, skulle have fået mod på at prøve cannabis i forbindelse med et sygdomsforløb. Formålet med artiklen er at oplyse om tendenser i samfundet og udbrede information omkring et tabubelagt emne.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.