Det danske magasin i Spanien
Sådan stemmer du til kommunevalgene den 24. maj
shutterstock 147175274
 
Den 22. marts blev det første af tre valg i 2015 afholdt i Spanien, nemlig regionsvalget. Godt to måneder efter, den 24. maj, sker det så igen. Og denne gang tæller din stemme med.
Det eneste valg – udover EU-parlamentsvalget, man som udlænding kan stemme til i Spanien, er nemlig kommunevalgene, som afholdes hvert fjerde år. Enhver EU-borger har ret til at stemme, og EØS-lande som Norge, der ikke er den del af EU-fællesskabet, har en særlig aftale, så også nordmændene, kan smide valgkortet i urnen.

 
Inden den 22. maj skal man gøre op med sig selv, om krydset skal sættes ved det konservative/liberale PP, det socialistiske PSOE, midterpartiet UPyD eller eventuelt nogle af de mindre partier, som venstrefløjspartiet IU (Izquierda Unida) eller det lille grønne parti EQUO (La Alternativa Verde). Havde du forestillet dig, at dit kryds skulle gå til det nystiftede Podemos, må du genoverveje beslutningen. De har nemlig meddelt, at ikke vil stille op til kommunevalgene for at bruge energien på de to andre “store” valg – regionsvalget og parlamentsvalget. Dog kan de i flere kommuner findes i kulissen, som eksempelvis i Madrid, hvor de støtter koalitionen kaldet Ganemos under sloganet “Ahora Madrid”.
I Spanien stemmer man ikke på enkeltpersoner, men kun på partierne, og i hver kommune skal der fordeles et antal poster, som går til de partier med flest stemmer. I Fuengirola drejer det sig eksempelvis om 25 pladser, og hvert parti skal derfor lave en liste med 25 kandidater, hvorefter stemmerne til partiet afgør, hvor mange af de udvalgte, som får plads i byrådssalen. Ved sidste kommunevalg i Fuengirola kunne PP eksempelvis indtage hele 18 sæder, da de fik 40 procent af alle stemmerne.
 
Din stemme har således betydning for, hvilket parti, der vinder borgmesterposten, og ikke mindst graden af indflydelse i din kommune. Personer, som endnu ikke har indskrevet sig i valgregisteret, må vente til næste valg, da fristen for indmeldelse i systemet var den 30. december 2014. For at tilmelde sig skal man dog blot henvende sig på rådhuset i den by, hvor man bor, og derefter bede om at blive indskrevet i det, som kaldes Censo Electoral, og for fremtiden kommer valgkortet så automatisk med posten. I nogle kommuner, som Fuengirola, kan man også tilmelde sig på turistkontoret, men det kan man ikke regne med også er muligt andre steder. Indmeldelsen kan også ske over nettet på internetsiden INE (Instituto Nacional de Estadística), men det gælder kun i den angivne periode, som for denne gang jo desværre er overskredet.
Har du allerede modtaget dit valgkort med posten, så er det blot at se, hvor du skal møde op for at afgive din stemme. Og uanset om du tilhører den røde eller blå lejr, så står kampen om de spanske kommuner lige for døren, og valget er din mulighed for at påvirke udviklingen de næste fire år.
 
God valgdag!
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.