Det danske magasin i Spanien
E-vitamin – en vigtig antioxidant
Vitamina
Generelt om E-vitamin

E-vitamin er det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har E-vitamin-virkning i kroppen. Den form af E-vitamin du spiser i kosten, er for det meste typen der kaldes alfa-tokoferol. Det er den, der er mest aktivt virkende i kroppen. Det er næsten også altid den, der findes i vitaminpiller med E-vitamin.
E-vitaminerne er fedtopløselige. Hvis du tager E-vitamintilskud, skal du derfor indtage det i forbindelse med fedtholdige måltider, for at det optages ordentligt i tarmen.
 
Den mest aktive form er den såkaldte d-alfa-tokoferol, der sammen med beta-tokoferol er den, der hovedsageligt findes i kosten. E-vitamin stimulerer immunforsvaret og forebygger åreforkalkning og blodpropper i hjerte og kar. E-vitamin er i stand til at danne nye blodkar og styrker desuden arterier, vener og blodkar generelt. E-vitamin øger koncentrationen af det gode HDL-kolesterol i blodet, og derved forebygges forkalkning. Grundet sin antioxidantvirkning forebygger E-vitamin ældning af huden og holder huden smidig og mere fri for rynker.
Mennesket kan ikke danne den type fedt, der kaldes flerumættede fedtstoffer. De er blandt andet vigtige, fordi de er byggesten i de membraner, der omslutter kroppens celler. E-vitamin har en vigtig betydning for disse fedtstoffer, fordi de beskytter dem mod at blive nedbrudt og harske.
Også iltkoncentrationen i blodet øges ved indtagelse af E-vitamin. E-vitamin har en beskyttende effekt ved strålebehandling og behandling med kemoterapi.
E-vitamin findes i planteolier, særligt i hvede kimsolie, fuldkornsprodukter, æg, ost, mælk, mandler og nødder.
 
E-vitamin fås i kapsler og i olie hos Vitamina i Centro Idea.
Af Vitamina, Centro Idea

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.