Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om familieterapi med heste

Del

IMG 6732
 
Sidste år deltog jeg i uddannelsesforløb i Canada og Irland for at lære BodyTalk for dyr. I min klinik kommer hunde og katte, fisk, fugle, gnavere og reptiler, mens jeg kører ud til store dyr som heste og æsler, husdyr og wildlife. Der er oftest tale om fysiske lidelser, adfærdsproblemer eller manglende forståelse mellem dyret og dets mennesker. En anden væsentlig lærdom, som jeg tog med hjem fra Canada og Irland, er at integrere dyr i mine BodyTalk-sessioner, og det handler min artikel om denne gang.

Kerstin introducerede mig sidste sommer for sin yngste datter, Sofia, som ni år tidligere følelsesmæssigt var lukket helt ned, efter en ildebrand havde kostet familien sit hjem. Sofia var da tre år gammel. Nu er hun 12, men har stadig svært at fungere i social sammenhæng, og Kerstin er især bekymret for barnets enorme behov for kontrol – en kilde til mange konflikter i hjemmet og i skolen.
Kerstin vurderer dog, at hun også selv vil have en BodyTalk-session. Hun forstår, at hun som forælder udgør sine børns vigtigste omgivelser. Selvom Kerstin føler sig stærk, mærker hun alligevel, at hendes egen historie alt for ofte indhenter hende, og måske er med til at gøre det svært at tackle Sofias behov. Kerstin opvoksede i et hjem med alkoholmisbrug og vold.
I løbet af sommeren og efteråret ser jeg både Kerstin, Sofia og storesøster Luisa på 15 til BodyTalk-sessioner i min klinik, og hver især sætter de fastlåste tanke- og adfærdsmønstre fri. Undervejs begynder Sofia så småt at udtrykke sine følelser, vi får bugt med Luisas allergi og Kerstin får tilstrækkelig klarhed over sin situation til at sige sit stressende job op og finde sig et nyt, der passer bedre ind i familielivet. Lønnen er lavere, og det er hårdt for Kerstin som eneforsørger. Men hun bliver gladere af det og BodyTalk-sessionerne sætter hende i stand til at se på, hvad hun kan opnå ved at ændre på tingene i stedet for at fokusere på risici og ulemper.
For at forandre et land må man først have fat i regionerne. Og for at forandre regioner må man have fat i byerne. For at forandre dem skal borgerne på banen – og sådan fungerer det også med en familie. Sammen udgør Kerstin, Luisa og Sofia en familie, og idet de er tre individuelle mennesker med hver sin alder, hvert sit udgangspunkt og er på vej hvert sit sted hen i livet, er det vigtigt at arbejde med dem i individuelle BodyTalk-sessioner, før familien BodyTalkes som gruppe.
 
Familieterapi med heste
Man behøver ikke at have børn med ‘bogstav-diagnoser’, være syg eller have haft en svær barndom for at få glæde af familieterapi med heste. Enhver familie ved, hvor svært det er at få dagligdagen til at fungere med skole, job og fritidsinteresser, der skal gå op i en højere enhed i forhold til hvert enkelt familiemedlems behov, følelsesliv og forventninger. Tillid og kommunikation er ofte nøgleordene. Hvilke forældre har ikke forgæves forsøgt at få ungerne til at gøre, som de siger? Hvorfor gør børnene det så ikke? Er det trods? – eller kommunikeres der bare ikke på samme kanal? Eller er der, som de fleste forældre som udgangspunkt ikke indser, mangel på basal tillid og faste rammer. Rigtig mange af de børn, jeg ser i min klinik, har det lidt ligesom en billist i et kæmpe vejkryds, hvor færdselsreglerne er væk. De er utrygge og forvirrede, og reagerer ligesom i trafikken med vrede og provokationer. Alle gør alt, så godt de kan – og alligevel fungerer hverdagen ikke optimalt, men går op i evindelige skænderier.
Mit samarbejde med irske Anita Reid og hendes dejlige heste er noget af det mest oplagte, gnidningsfri og virkningsfulde, jeg længe har oplevet. BodyTalk og EQuiReflect passer sammen som fod i hose, og Kerstin udbryder da også begejstret efter bare to timers arbejde med hestene på La Finca lidt uden for Alhaurín el Grande: “To timer! Mere skulle der ikke til, før kernen i vores problemer som familie står helt klart.”
 
IMG 6764
 
BodyTalk og EQuiReflect får ting til at ske

Anita Reids udgangspunkt er Natural Horsemanship, som er kunsten af at læse hestens kropsprog og benytte denne viden til at få hesten til at udøve/gøre det, som man gerne vil have den til. “Heste er byttedyr i naturen, hvilket har givet dem meget veludviklede sanser og instinkt. De reagerer med en fantastisk bevidsthed og sensitivitet på følelser, attituder, adfærd, energier, intentioner og kropssprog, hvilket de omgående og med stor præcision reflekterer tilbage til mennesket som et spejl. De arbejder 100% ærligt, uden fordomme og helt uden at for- eller bedømme. Denne særlige evne kan få os til nemmere at acceptere og absorbere de temaer, som vi har brug for at behandle”, forklarer Anita, der bruger meget rolige og erfarne heste til arbejdet.
“Jeg er rædselsslagen for heste”, siger Kerstin, da jeg præsenterer hende for idéen, og til at begynde med holder hun sig da også på lang og sikker afstand. Men allerede efter et par timer giver Kerstin hoppen Moraia et kæmpe knus og trækker hende med sikker hånd igennem dagens forhindringsbane med både kegler, balloner, farvestrålende ringe og en rød løber.
“EQuiReflect hjælper blidt mennesker af med deres frygt for heste, og dyrene lærer os vigtigheden af autenticitet og at være centrede i os selv og opmærksomme på vores omgivelser. Færdigheder, som, når vi først bliver bevidste om dem og øver os på dem, kan hjælpe positive forandringer ind i vores liv”, siger Anita, og giver Sofia bind for øjnene. Vi står over for en basal tillidsøvelse, som for alvor vil sætte pigens kontrolbehov på spidsen. Hun bliver nu ført rundt på finca’en over stok og sten uden at kunne se noget som helst – og der må ikke tales. Da alle har været øvelsen igennem som skiftevis fører og med bind for øjnene, sætter vi os på gårdspladsen og evaluerer.
Jeg er imponeret, og moren overrasket, da Sofia deler sin oplevelse af øvelsen. Hun har virkelig brugt sine sanser og gjort sig overvejelser om, hvordan øvelsen fik hende til at føle. Et kvantespring er vi her vidner til. Sofia bringer os snart ned på jorden igen med helt almindelig og sund børneadfærd: “Mor, jeg er sulten!”
 
Op på hesten igen
Familien kan slet ikke få nok af samværet med hestene, og efter den første session, siger Kerstin: “Det har virkelig været en stor oplevelse for os alle tre.
Vi svimler rundt i dagens mange øjeblikke, og vi føler os meget taknemmelige. Vi glæder os til næste gang – ja, pigerne er klar til at tage af sted igen allerede nu”.
EQuiReflect handler i høj grad om at forstå og håndtere følelsernes intelligens, og muligheden for at gå dybere her dukker allerede op i session nr. 2. På vej til La Finca er familien meget tavs i bilen. De har skændtes. Da vi ankommer, er Luisa stadig mut, og har ikke lyst til at deltage. “Hvorfor kunne jeg ikke få lov til at blive hjemme?”, beklager hun sig. Helt fra begyndelsen har Anita fortalt familien, at man har lov til at gå for sig selv af og til, hvis man har lyst til det, og Luisa fortrækker ned til staldene, mens vi andre går i gang med dagens øvelser. Det, der sker her, er en god øvelse i at respektere andres behov, og selv at mærke efter og reagere på egne behov. Luisa er snart klar til at være med igen. “Samværet med Moraira får mig til at føle mig helt afslappet, men også følsom. Der er tillid imellem os”, siger hun.
“Når en opgave er for svær at løse, situationen fastlåst, så træd et skridt tilbage og læg en ny plan. Lav en mere simpel opgave, og læg en plan for hvordan den skal løses”, opfordrer Anita, da både mor, døtre og hest er gået i stå på forhindringsbanen. Sagen er gået i hårknude, og pigerne begynder at give hinanden skylden for det. Anita guider i løbet af få minutter familien på vej mod en ny løsningsmodel, og da der nu er en overskuelig plan og klar kommunikation, bevæger gruppen sig gnidningsløs og fejlfrit igennem banen. Sværhedsgraden sættes op, og familien løser opgaverne perfekt.
 
DSC07555
“Det er nødvendigt at lade familien selv opleve, hvordan mangel på kommunikation og tillid får tingene til at gå i hårdknude. Hesten reflekterer det omgående. Det er overraskende for de fleste, hvor overfladisk og uklart man egentlig kommunikerer”, siger Anita. “At kommunikere via hjertet er svært at forklare. Det skal prøves, og derfor foregår de fleste øvelser også helt uden, at deltagerne taler sammen – en udfordring i sig selv. Fra hjertet kommunikeres den klare intention, og der er fuld opmærksomhed. Beskeden opfattes omgående af hesten – og af mennesket, når bare vi ved, hvordan vi skal gøre det. Vi arbejder på at forstå og respektere, at andres følelser kan være være forskellige fra ens egne, selvom situationen er den samme”, forklarer Anita. “Og netop derfor er det vigtigt, at Luisa skulle med i dag, selvom hun ikke havde lyst. Hun er en del af familien, og kan ikke bare bakke ud. Omvendt skal de andre respektere, at hun følte sig lidt utilpas”.

“Mangel på tillid er nok meget normalt i familie, hvor vold har været på dagsordenen. Jeg har det selv svært med tillid, og det giver jeg måske videre til mine døtre. Men takket være Anita, Moraia og Helle er vi allerede nået meget langt”, siger Kerstin efter endnu en sjov og lærerig dag på landet.

BodyTalk og EQuiReflect er velegnede både sammen og hver for sig til familie- og parterapi – og som teambuilding for virksomheder, da det giver klarhed over mange problematikker på ganske kort tid og sætter løsninger i gang.
Har opdragelsen af børnene, parforholdet eller forretningen en plan eller sker det hele bare tilfældigt?
Uanset skal det fungere for hele familien, begge parter eller hele teamet, så det ikke kommer til at dreje sig udelukkende om ‘problembarnet’ – for det er sjældent der, skoen trykker, når det kommer til stykket.
 
For mere information om BodyTalk er du velkommen til at ringe mig på tel. +34 607 62 91 06 – eller læs mere om BodyTalk her på www.ladanesa.com. Skriv BodyTalk i søgefeltet og du kan vælge imellem BodyTalk-artikler om alt lige fra hormonelle ubalancer, depressioner, udbrændthed og stress til spiseforstyrrelser, migræne, fibromyalgi, kræft, diabetes, angst og immunforsvar.
 
Anita Reid kan du kontakte på +34 600 728 188, mail: naia@equireflect.com
 
Opstald din hest på La Finca
Fem gode bokse er ledige på La Finca (Alhaurín el Grande), så har du en rolig hest, som du ikke har tid til at motionere og stimulere hver dag, vil jeg måske kunne bruge den aktivt i EQuiReflect. Det betaler jeg selvfølgelig for – altså en god og økonomisk løsning for dig som hesteejer.
Kontakt mig på +34 600 728 188, mail: naia@equireflect.com for flere oplysninger.
 
Med venlig hilsen
 
Anita
Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.