Det danske magasin i Spanien
shutterstock 183411950
 

Hej Beate
Min mand har de sidste år fået nogle større, lyserøde områder i panden. Det klør ikke, men det forsvinder heller ikke, selvom han bruger fugtighedscreme. Er det noget, der skal undersøges nærmere? Kan det være hudkræft?
Hilsen Anne-Kari
 
Hej Anne-Kari
Tusind tak for din henvendelse om din mand. Huden er et meget aktuelt tema for os nordboer her i Spanien, for vores lyse skandinaviske hud og den stærke sol er desværre ikke en god kombination. Det ser jeg ugentligt på min klinik. Når det er sagt, vil jeg dog berolige dig med, at din mand højest sandsynligt har det, der kaldes aktinisk keratose. Der er dog stadig tale om et forstadie til hudkræft, men med den rigtige behandling har det en god prognose. Jeg vil anbefale din mand at få det undersøgt af en læge, der eventuelt vil tage en biopsi for at være sikker på diagnosen, før behandlingen begynder.
Hudkræft kan inddeles i tre hovedtyper: basalcellecarcinom, plateepitelcellecarcinom og modermærkekræft.
Den mest milde hudforandring er den, din mand sandsynligvis har, aktinisk keratose. Den viser sig ofte som en lille lyserød, ru og overfladisk hudlæsion, der ikke forsvinder. Den dukker ofte op i soludsatte områder som på issen, i panden, på øreflipper eller kinden. Aktinisk keratose kan dog udvikle sig til plateepitelcarcinom (PEC).
Basalcellecarcinom (BCC) er en type hudkræft, der kommer fra basalcellerne. Den ses ofte som et kronisk sår i huden. Det anses som “mild”, da den ikke spreder sig, men kun vokser lokalt.
Plateepitelcarcinom (PEC) er en hudkræft, der kommer fra plateepitelcellerne. Denne hudlæsion kan metastasere sig, og den betegnes derfor som den farligste af de “milde” typer hudkræft.
Modermærkekræft kan man få hvor som helst på huden. For at opdage forandringen hurtigst muligt bør man anvende ABCDE-reglen. Ved dette mener jeg, at man skal undersøge modermærket for at se, om det er Asymmetrisk, Border (begrænsning), Color (farve), Diameter (over 5 mm) og Evolution (udvikling). Et rundt, velafgrænset, ensfarvet, lille og ikke voksende modermærke er som regel et godartet modermærke.
Behandlingen af hudkræft kommer an på, hvilken type der er tale om. Den kan behandles med alt fra cremer til kirurgi og stråling. Det vil lægen informere dig nærmere om.
Hvad angår forebyggelse, bør solcreme altid være ny og helst over faktor 20. Anvend gerne hovedbeklædning, hvis du ikke har så meget hår, og undgå den værste sol midt på dagen.
 
Jeg ønsker jer held og lykke.
 
De bedste ønsker
 
Beate
Af Dr. Beate Abraham-Nilsen, Clinica NorMed, Elviria

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.