Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Untitled-1
 
Vi lever i paradoksernes verden. Mens en stor del af verdens befolkning kæmper for at få mad nok til at overleve, er vægtproblemer et voldsomt problem i andre dele af verden. Der kan være mange årsager til overvægt. Ønsker du at slanke dig, er der mange andre faktorer, der gør sig gældende end blot kalorietælling, for en forklaring på overvægt kan være andre ting end fed mad og for lidt motion. Udløsende årsager kan være arvelighed, stress, psykologiske og hormonelle faktorer, dårlig fødevarekvalitet, intolerance eller allergi. Samtidig er det alment kendt, at overvægtige mennesker lettere pådrager sig sygdomme som diabetes, cancer, blodpropper og ledproblemer.

 
Det er vigtigt at finde en vægt og livsstil, du har det godt med. Ikke bare for vægtens skyld, men også for sundhedens skyld. Vi må tænke på kvaliteten af den mad, vi fodrer vores fintfølende krop med. Vi føler hurtigere mæthed og slanker os lettere, når maden er af god kvalitet. I mange år var alvorlige vægtproblemer også en del af min hverdag. Jeg er slank i dag og har holdt vægten i mange år, men jeg skal hele tiden passe på.
Som ung var jeg slank og skænkede ikke vægten en tanke. Jeg havde kun en husholdningsvægt, der blev flittigt brugt, når jeg skulle bage brød og kager til familien. Jeg røg og drak og spiste flødeskumskager, is og flødesovs, som det passede mig. Til gengæld var jeg aktiv og dyrkede motion, svømning, dans og jazzgymnastik, fordi jeg syntes, det var sjovt.
Da jeg var midt i 40erne, fik jeg et sundhedsflip og holdt op med at ryge. Samtidig fik jeg et stillesiddende job med arbejdsområder, der føltes ansvarskrævende og ensomme. Langsomt satte kiloene sig, og jeg prøvede forskellige slankekure, men uden varigt held.
Den udløsende faktor til igen at finde den slanke linje blev et fald ned ad en trappe, hvor jeg slap med en hårdt forstuvet ankel og beskadigede ledbånd. Jeg måtte gå med krykker i lang tid, uden det blev bedre, og det var med til at øge vægten.
Redningsmanden trådte ind i mit liv. En vidunderlig ven, der var uddannet massør. Anklen blev helet, og han sagde kontant, at jeg skulle slanke mig. Jeg dyrkede hård motion og fik en enkel, men effektiv kostvejledning. I løbet af et år fik jeg styr på vægten, tabte mig 27 kg og fik en ny livsstil.
 
Kosten
 
Diæter
Der findes et utal af diæter. F.eks. LCHF, der står for lavt kulhydrat og højt fedtindtag, Raw food, Atkins, South Beach, Dr. Hays skillekost, Ducan, Spis efter din blodtype m.fl. Ønsker du at følge en bestemt diæt, så læs om den først, og gør dig overvejelser om, hvad der passer bedst til dit helbred og din fysik.
 
Spis med bevidsthed
Lad være med at tænke: Nu skal jeg på diæt. Beslutter du dig for at slanke dig, så gør det. For mig er det vigtigt bevidst at vælge, hvad jeg putter i munden, hvor meget og i hvilken kvalitet og tænke på, at for resten af livet spiser jeg overvejende sundt.
Begynd med at reducere de ting, der er usunde. Bestemmer du dig for at undlade alt sukker, så gør det over et stykke tid, hvor du hele tiden er opmærksom på dit mål. Går det for hurtigt, risikerer du at blive dårlig, og så ryger du tilbage til de gamle vaner.
 
Protein
Diæter med et højt proteinindhold og lavt kulhydratindhold tiltrækker en masse mennesker. Teorien er, at kulhydrater er dårlige, når du ønsker at slanke dig, da de bliver omdannet til sukker og derefter fedt. Det er primært de raffinerede kulhydrater, der gør det.
Protein er livsvigtigt, men for meget protein kan være svært at optage. Det frigør energi langsomt. Det kan være godt for mange, men efter min mening skal sådan en diæt ikke holdes alt for længe, selvom de fleste slanker sig. Overdrevet proteinindtag virker syredannende i kroppen og kan give risiko for knogleskørhed. Har du sarte nyrer, bliver de let stressede ved stort proteinindtag. Gode proteiner i rette mængder er vigtige. Af gode proteiner kan nævnes bønner, ærter, mandler, nødder, avocado. Supplér med lidt kød af god kvalitet som eksempelvis fjerkræ, lam, okse samt fede fisk.
Undgå ost og mælkeprodukter. Brug i stedet mælk fra ris, boghvede, quinoa eller soja.
 
Untitled-3
 
Kulhydrater
Det er bedre at spise små mængder, som er varierede og sunde med en masse grønsager, der er tilberedt på forskellige måder. Udelukker man samtidig hvedemel i brød, pasta og andre steder, vil de fleste opleve at tabe sig.
Har du en intolerance eller allergi overfor visse fødevarer, er det ofte hvede, majs, mælkeprodukter og kartofler. Hvis du undlader de produkter, du tåler dårligt, hvad enten de regnes som fedende eller ej, slanker du dig ofte automatisk. Stop med de raffinerede kulhydrater som brød med hvedemel, kager, pasta med hvedemel, pizza, desserter, mad med smeltet ost, chips, is, sodavand. Pas på med alkohol, da det påvirker dit blodsukker. Undgå sukker og sukkerholdige fødevarer. Kig på varernes ingredienser, når du køber mad. Du vil blive overrasket over, hvor meget mad der er tilsat sukker. Gode, langsomme kulhydrater er fuldkornsprodukter, som brune ris, byg, boghvede, rug og havre.
Pas på med frugt. Det er sundt og indeholder mange fibre, men aktiverer også let din søde tand og indeholder en del kalorier. Som et sundt og velsmagende, blodsukkerstabiliserende drys kan du bruge kanel på din frugt eller i maden.
Skal du søde noget, så brug agavesirup, det er blodsukkervenligt og sødere end sukker. Den indeholder 76 procent fruktose fra agave-planten og hører til i den lavglykæmiske ende, idet det er et langsomt nedbrydeligt kulhydrat. Lidt honning kan også gøre godt. Blodsukkeret stiger kun halvt så meget efter 50 gram honning som efter 50 gram sukker.
Undgå kunstige sødemidler. Flere af dem får dig til at føle dig sulten, og de er ofte usunde. Vælger du at bruge sødemidler såsom stevia, xylitol eller sukrin er det sundere, men påvirker din søde tand. Væn dig fra det søde.
 
Gode kostvaner
Undgå saltede nødder og mandler. Lidt sødt kan være et stykke mørk chokolade evt. med lidt nødder. Valnødder har et stort indhold af omega-3-fedtsyrer. Spis evt. lidt vandmelon, det er sundt for hjertet og indeholder næsten ingen kalorier.
Det er vigtigt at begynde dagen med en god morgenmad. Spis æg, der er proteinrige, mætter og giver en dejlig energi. Drik en masse urtete og vand. Det renser og mætter.
Undgå fastfood og færdigretter. Er du på restaurant og mangler lidt efter hovedretten, så drik en kop tynd kaffe eller te. Husk, kød er syredannende.
 
Kosttilskud

 • Nogle kosttilskud kan understøtte din slankeindsats. Brug slankeprodukterne til at komme i gang, og når de nye og bedre livsvaner er blevet en del af hverdagen, skal du kunne droppe produkterne.
 • Normalt bør man altid tage et godt vitamin/mineraltilskud som eksempelvis Omnimin Pure eller Spektro, der også indeholder stimulerende urter, Maximum med ginseng, Gele Royale eller Spirulina.
 • Spirulina er en algeart og 100 procent naturlig. Indeholder en gode vitaminer, proteiner, mineraler, er rig på klorofyl og essentielle fedtsyrer og ikke kolesterol. Er især gode til dem, der altid føler sult. Spis Spirulina en halv time før hvert måltid.
 • CLA er en konjugeret fedtsyre, der omdanner fedt til muskler, især hvis du samtidig træner. CLA findes som Bio-CLA ren og som CLA+T i kombination med grøn the.
 • Krom, der er bundet til en GTF-faktor, kan være en stor hjælp, hvis du har en sød tand og problemer med blodsukkeret.
 • Essentielle fedtsyrer er vigtige f.eks. EPA GLA+, der indeholder omega-3-6-7-9.
 • 100-200 mg Q10 er med til at øge forbrændingen og give energi.
 • Psyllium, Skallin, Lepicol, frugt og fibre er alle skånsomme produkter, der kan holde maven i gang. Hold maven i orden med en god afføring mindst én gang dagligt.
 • Udrensning kan være en god begyndelse på slankekuren. Der findes forskellige udrensningskure, både flydende og i tabletform f.eks. Metodren Detox, der både renser nyrer, lever og tarmsystem. Findes i forskellige smagsvarianter.
 • Biodrain findes i tabletform med mange udrensende urter.
 • 1 tsk. æblecider og 2 tsk. honning blandet med saften fra en grapefrugt, der drikkes en halv time før maden, hjælper mange i deres slankebestræbelser.
 • B-Slenda er et produkt fra Pharma Nord, der har en høj fedtbindingskapacitet. Midlet er af naturlig oprindelse og virker ved at binde en stor del af næringsfedtstofferne i fordøjelseskanalen, så kroppens fedtoptagelse gennem tarmen reduceres. Tabletterne virker let mættende.
 • Pulverkure som eksempelvis Nupo er gennemtestede. De kan være en hjælp i en kortere periode, hvis du har en stor sultfølelse. Det kan vænne dig til at spise mindre, og det kan du overføre, når du går tilbage til almindelig sund mad.
 • Konjak består af Glucomannan, en vandopløselig fiber, der gør, at du hurtigere føler dig mæt.
 • I Anette Harbech Olesens bog, ‘Din Optimale vægt”, skriver hun om teorierne bag udviklingen af overvægt. Der er ingen løftede pegefingre og mange spændende og lette opskrifter.

Tips

 • Bliv ved med dine slankekure, selvom de ikke fungerede første eller anden gang. Tag din ærgerrighed med i dine ændrede livsvaner. Det er din mentale drivkraft.
 • En lille skrækhistorie: To ud af tre dør af ernæringsrelaterede sygdomme.
 • Sov ca. 8 timer i døgnet. Din selvdisciplin falder dramatisk, hvis du sover for lidt.
 • Pas på mad, der reklameres som værende fedtfattig. Fedtet kan være udskiftet med sukker, og så er det jo “lige fedt”.
 • Spis langsomt, tyg til maden er flydende. Stop måltidet ved første mæthedsfornemmelse og lav noget andet.
 • Småspis ikke under madlavningen.
 • Det er svært at holde vægten, så hold fast i din nye livsstil. Det er usundt med elevatorvægt og sætter nemt spor i kroppen. Hold dit blodsukker stabilt. Flere små måltider er bedre end få store. Men der bør være mindst 12 timer mellem dit sidste aftensmåltid og dit morgenmåltid. Spis regelmæssigt i dagtimerne hver 3. time, og spis før du bliver sulten.
 • Dyrker du meget sport, så pas på dit blodsukker. Mange sportsudøvere med blodsukkerproblemer prøver at styre blodsukkeret med sukker og læskedrikke. Det kan blokere for kobberenzymerne og være farligt for hjertet.
 • Hver eneste celle i kroppen er lavet af den mad, vi spiser. Vi har ansvaret for, hvad og hvor meget vi spiser.
 • Det må aldrig være en stressfaktor at ønske sig slank. Stress påvirker vores hormonbalance.
 • Undersøgelser viser, at det er bedst at slanke sig langsomt og sikkert.
 • Taber du dig for hurtigt, kan det have sundhedsmæssige konsekvenser, fordi der frigives giftstoffer, som er lagret i fedtvævet.
 • Springer du måltider over, opnår du blot, at kroppen øger sit alarmberedskab og nedsætter forbrændingen.
Af Anni Dahms – Annis Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa