Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
visdomstaender 

Hej Christina
Jeg hedder Daniel og er 36 år. Jeg har i land tid haft problemer med min visdomstand i højre underkæbe. Smerterne kommer og går og kan mærkes helt op i øret. Tanden er ikke vokset helt ud, den er faktisk kun lige brudt gennem tandkødet. Hvad kan jeg gøre? Jeg har hørt, at fortænderne kan blive trykket sammen, hvis visdomstænderne ikke trækkes ud. Er det korrekt?
Med venlig hilsen
 
Daniel
 
Hej Daniel
Det er meget almindeligt at have problemer med visdomstænderne. Det kan skyldes forskellige ting, men for det meste plejer det at skyldes pladsmangel. Det vil sige, at visdomstanden ikke har plads til at vokse helt op. I stedet vokser tandkødet henover tanden, som gør det meget svært at holde tanden ren. Ofte sætter der sig plak og bakterier mellem tanden og tandkødet, der medfører betændelse og et hævet tandkød. Ofte kan bakterierne udvikle sig til pericoronit (en alvorlig bakterieinfektion), der giver store smerter ved kæben og op mod øret. Peroconit-infektionen kan endda føre til, at man har svært ved at bevæge kæben. I værste fald kan det være nødvendigt at tage antibiotika.
Tandlægen vil kunne hjælpe ved at rengøre området mellem tanden og tandkødet og fjerne plak og bakterier, der er årsag til infektionen. Patienten får bagefter bakteriedræbende medicin mod smerten og hævelsen. Samtidig skal munden skyldes med clorhexidin, der dræber bakterierne og holder området rent. Man må højst anvende clorhexidin i to uger, ellers bliver bakterierne immune.
I visse tilfælde kan tandlægen vælge at skære den del af tandkødet, der dækker tanden, væk. Men der er stor sandsynlighed for, at tandkødet vokser tilbage igen efter nogen tid.
Når problemet først er blevet behandlet hos tandklægen, plejer det hurtigt at gå væk. Men hvis problemet sker igen og igen, kan det være en mulighed at få fjernet visdomstanden. Det anbefales også, når der er hul (karies) i tanden, eller hvis det er meget svært at rengøre tanden, og risikoen for karies derfor er stor.
Der findes forskellige teorier og undersøgelser om, hvorvidt visdomstænderne er årsag til, at de andre tænder flytter sig. Undersøgelser har dog vist, at selv om man trækker alle visdomstænderne ud, så flytter de andre tænder sig alligevel. Det sker mest med fortænderne, der rykker sig sammen, så man har mindre mellemrum.
Jeg anbefaler, at du forsøger at holde visdomstanden og tandkødet så rent som muligt, samt at du besøger din tandlæge, så du kan få en individuel vurdering.
 
Med venlig hilsen
 
Tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre Fuengirola & San Pedro
Af Tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre Fuengirola & San Pedro

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa