“Den, der tror, at han er færdiguddannet, er ikke uddannet, men færdig”. Sådan lyder et kinesisk ordsprog, og i denne måned vil La Danesa give nogle bud på, hvordan man kan følge ordsproget og uddanne sig mere. Det er lige meget, om man er i gymnasiealderen eller i den mere modne alder, for man kan altid lære mere.
Nyborg Gymnasium og Kostskole
På Nyborg Gymnasium og Kostskole kan man som udenlandsdansker få en international anerkendt studentereksamen med gode fremtidsmuligheder.
På den fynske østkyst ligger Nyborg Gymnasium og Kostskole, som er et populært uddannelsessted for danskere bosat i udlandet. Udover at Nyborg Gymnasium og Kostskole tilbyder den almene gymnasielinje (stx) og højere forberedelseseksamen (HF), er det især den internationale studentereksamen (International Baccalaureate – IB), der er populær for de unge danskere, der har boet flere år i udlandet, og som vælger at tage til Danmark for at få en studentereksamen.
“Udenlandsdanskere kan måske sagtens tale dansk, men skriver ikke helt korrekt, og derfor vælger mange at tage vores IB, hvor al undervisning foregår på engelsk, og så har eleverne dansk som fremmedsprog, hvor de lærer at skrive korrekt,” siger Helene Bendorff Kristensen, der er IB-koordinator på Nyborg Gymnasium og Kostskole.
Hun fortæller, at ca. halvdelen af eleverne på IB-linjen enten er halvt danske eller danskere, der har boet i udlandet.
“Mange har måske gået på en engelsk skole eller en lokal skole i det land, de har boet i, og de vil så fortsætte med at have hovedfokus på engelsk for at læse videre i fx Storbritannien eller USA,” siger Helene Bendorff Kristensen og forklarer, hvad IB-linjen kan give fremadrettet.
“Man får en god, boglig uddannelse på en skole med både et dansk og internationalt miljø, hvor vores undervisning er tilrettelagt, så der er gode muligheder for at komme ind på universiteter i hele verden.”
Glad for at gå på Nyborg Gymnasium og Kostskole
En af eleverne, der er begyndt på Nyborg Gymnasium og Kostskole i år, er 16-årige Jens Kühnel. Han har de seneste otte år boet i Benalmádena med sin familie, men var nødt til at tage en beslutning om, hvordan han skulle få en studentereksamen. Valget faldt på Nyborg Gymnasium og Kostskole og den internationale studentereksamen. Selvom der kun er gået nogle få måneder, siden Jens Kühnel begyndte på skolen i august, er han glad for at gå der.
“Det har været en rigtig god oplevelse, fordi det er noget helt nyt og spændende, og jeg er virkelig glad for at gå på Nyborg Gymnasium,” siger han.
Jens Kühnel gik på en lokal spansk skole i Benalmádena og havde fire timers engelsk om ugen, men niveauet på den spanske skole var ikke ret højt.
“Mit engelske niveau var højere end mine klassekammeraters, så jeg sad bare og læste engelske bøger i stedet,” siger han og fortæller, at det er noget anderledes, at al undervisning foregår på engelsk.
“Jeg har skullet vænne mig til, at det hele foregår på engelsk. Det har været lidt svært, men det er okay nu. Hvis man laver sine lektier og knokler for det, kan man sagtens følge med,” siger han.
Vennerne har hjulpet på savnet
Jens Kühnel bor på kostskolen, og det har været en omvæltning. Han savner familien, men det har de nye venner hjulpet på.
“Allerede efter tre dage fik jeg venner, som jeg har brugt meget tid med, og så tænker man ikke så meget over, at man savner sin familie, og det har været en stor hjælp,” siger Jens Kühnel, der dog synes, at det var lidt svært i begyndelsen.
“Vi har altid været tætte i vores familie og lavet alt sammen. Pludselig tænkte jeg: Shit, jeg er alene. Men det er gået over nu, og det er kun engang imellem, når jeg er alene på mit værelse, at det er lidt hårdt. Det er også lidt vildt, at jeg kun skal se min familie tre gange om året, og at den ikke bare er der hele tiden,” siger han og kigger i stedet fremad og på, hvad han skal bruge sin internationale studentereksamen til.
“Jeg vil gerne være læge. Og jeg overvejer at tage til England efter gymnasiet for at læse medicin der. Jeg har hørt, at det skulle være rigtig godt. Og så kan jeg også lære ordentlig engelsk,” siger han og fortæller, hvad den ultimative drøm er.
“Lige siden jeg var barn, har jeg gået op i fodbold, og jeg har altid holdt med FCK. Så hvis jeg kan kombinere det at være læge med FCK, vil det være fedt. Kan jeg blive læge hos FCK, vil det være en drøm, der går i opfyldelse.”
Faktaboks
Pris: Uddannelsen er gratis og bøger er inkluderet. Et ophold på kostskolen i 2014/2015 koster 38.000 om året i 10 måneder, som betales over 10 rater af 3.800 kr. Prisen er eksklusiv studieture.
Elevtal: 236 ellever på IB-linjen og ca. halvdelen af dem bor på kostskolen.
Nyborg Gymnasium og Kostskole kan kontaktes på +45 6531 0217 eller på mail: post@nyborg-gym.dk, og du kan læse mere på www.nyborg-gym.dk.
Herlufsholm – En kostskole, der leverer hele pakken
Michael Winstrøms to børn går på Herlufsholms IB-linje, og han er glad for, at de har fået muligheden for at tage den internationalt orienterede gymnasieuddannelse.
“Jeg ville da ønske, at jeg selv havde haft muligheden for at gå på Herlufsholm,” siger Michael Winstrøm, direktør for medicinalselskabet Hetero Europe og bosiddende i Barcelona. Hans to børn, Isabella på 14 år og Christoffer på 16 år, har i stedet fået muligheden. De går i henholdsvis Preb-IB og 1IB, der svarer til 1.g og 2.g i det danske gymnasium. IB står for International Baccalaureate, og det er en international studentereksamen, der tages på to år. Undervisningen foregår på engelsk, og det har passet de to flersprogede teenagere godt, da de tidligere har gået på engelsksprogede skoler i Grækenland og Barcelona. Herlufsholm tilbyder også et Preb-IB-år for elever, der skal tage IB-uddannelsen, for at overgangen mellem elevernes tidligere niveau og det niveau, der kræves på IB-uddannelsen, bliver nemmere. Og det var lige præcis det faglige niveau, der fik Michael Winstrøm til at træffe beslutningen om at tage Isabella og Christoffer Winstrøm ud af The British School i Barcelona.
“Jeg følte ikke, at niveauet var højt nok. Mine børn kom hjem med høje karakterer, uden at de havde lagt særlig meget arbejde i det,” fortæller Michael Winstrøm.
Beslutningen var dog ikke helt ligetil.
“Jeg har diskuteret med mine venner, om jeg gør dem en bjørnetjeneste. Hvis de var blevet på skolen i Barcelona, kunne de have afsluttet med høje karakterer med lidt ekstra arbejde, og det ville give dem adgang til nogle gode universiteter. Men jeg synes, at de får mere ud af det personligt, og deres niveau bliver højere,” forklarer Michael Winstrøm.
Forberedelse til international konkurrence
Udover de engelsksprogede fag på IB-uddannelsen har Isabella og Christoffer Winstrøm også undervisning i dansk. Her er der forskellige niveauer, så eleverne får målrettet undervisning. At uddannelsen på Herlufsholm giver eleverne flere muligheder efter deres IB-eksamen, ser Michael Winstrøm som et stort plus.
“Den giver dem en bredere vifte af muligheder, fordi de både kan tage uddannelser på danske og internationale universiteter. Jeg synes, den forbereder dem til den globalisering og internationalisering, der foregår i dag, og klæder dem godt på til den konkurrence om jobbene, der er på det internationale plan,” siger Michael Winstrøm og fortsætter:
“Herlufsholms IB-uddannelse er en god løsning, fordi det er en kombination af det akademiske niveau og skolens værdier. På den måde føler jeg, at mine børn får en fuld pakke ved at gå på Herlufsholm.”
Herlufsholm ligger udenfor Næstved, lige midt i den danske natur, som Christoffer og Isabella Winstrøm kan opleve i skiftende årstider, da de bor på Herlufsholms kostskole. Indenfor skolens mure er det danske værdier, der sættes fokus på, og det var endnu en årsag til, at Michael Winstrøm valgte Herlufsholm. Da beslutningen om, at børnene skulle på kostskole var truffet, begyndte han at se på skoler i England, USA, Schweiz og Danmark.
“Jeg følte, at Herlufsholm tilbød nogle gode traditioner og danske værdier, som mine børn ikke har haft, da de aldrig har boet i Danmark,” forklarer Michael Winstrøm.
Den store distance er ingen udfordring
Der er lige over 2000 kilometer mellem Michael Winstrøm i Barcelona og hans børn på Herlufsholm Kostskole i Næstved, men de mange kilometer er ikke et problem for familien. Hver anden måned har eleverne mindst 10 dages ferie, og enten tager Christoffer og Isabella Winstrøm turen til Barcelona, eller også flytter de hen til deres far i den lejlighed, han har købt i Karrebæksminde. Det betyder, at de ses mindst et par gange om måneden, og ellers er de i kontakt hver dag. Når de skal skilles efter endt ferie, synes Michael Winstrøm ikke, at det er trist.
“Det er glædeligt, for det er en fantastisk mulighed for mine børn, og vi ser det slet ikke som en udfordring. De er vældig glade for at gå på skolen,” fortæller Michael Winstrøm.
Fra de begyndte på Herlufsholm har der været en aftale om, at de siger til, hvis de vil hjem, og så vil familien finde en anden løsning.
“Det er deres beslutning, og de har det superfint på skolen med mange venner, veninder og aktiviteter. Det er også dejligt for dem at være i Danmark, for de er jo danskere,” forklarer Michael Winstrøm.
Fordi der er stor gennemsigtighed i undervisningssystemet på Herlufsholm, hvor forældrene kan følge med i deres børns udvikling og eventuelle problemer, føler Michael Winstrøm også, at han er en del af børnenes skolegang.
“Jeg har stadig en aktiv rolle som forælder i forholdet med skolen,” siger han.
Faktaboks:
Pris: Fra 138.400 kr./år (18.550€) for kostskoleelever. Prisen afhænger af, hvilken linje, eleven skal gå på.
Elevtal: 84 elever på IB-linjen. I alt går 352 elever i gymnasiet på Herlufsholm, hvoraf ca. halvdelen bor på skolen.
Herlufsholm kan kontaktes på +45 55 75 35 00 og du kan læse mere om skolen på www.herlufsholm.dk
Spansk skal læres i Torrox
50 meter fra stranden i Torrox ligger en sprogskole, der kan hjælpe dig med at lære spansk
Skal man lære et nyt sprog, kan det være en fordel, at det skal bruges med det samme, så gloserne og ordene ikke samler støv på øverste etage. Det mener Ángela Prados fra MBA Centro de Formación i Torrox Costa.
“Vores lærere er spaniere, så kursusdeltagerne kommer til at tale spansk fra den allerførste time. De skal lære at lytte til og læse spansk fra begyndelsen, og det, tror jeg, er en god måde at lære et sprog på,” forklarer hun.
Når spansktimerne slutter, kan kursusdeltagerne forsætte deres kontakt med det spanske ved at udnytte alle de aktiviteter, Torrox byder på som eksempelvis vandsport, dans og trekking. Sprogskolen arrangerer også ekskursioner til steder, hvor deltagerne kan lære om spansk kultur. Før man begynder på sprogskolen tager alle deltagere en test for at finde ud af, hvilket niveau de er på, og derefter kan de vælge at tage det antal timer, der passer deres hverdag bedst. Skolen tilbyder alt fra kurser, hvor kursusdeltageren har 12 timer om måneden til kurser med seks timers spanskundervisning om dagen. Er der ikke et kursus, der passer, tilbydes også privat undervisning såvel som undervisning af børn. Skolen har to klasseværelser med computere, og der er ca. 10 deltagere pr. hold.
“Vi gør vores bedste for, at undervisningen er interaktiv, hvor vi bruger videoer, musik og taler om historie og aktuelle ting,” siger Ángela Prados.
Lærerne har også fokus på hvilke områder, deltagerne har brug for at arbejde mere med. Det kan være grammatik, dialog eller ordforråd. Undervisningen tilrettelægges efter kursusdeltagernes behov. For at kursusdeltagerne holder deres spanske ved lige, når de forlader skolen, gives der en smule lektier for.
Faktaboks:Pris: Prisen for et kursus starter på 8€ pr. uge.
På MBA Centro de Formacións hjemmeside,
www.spanishcoursesmba.com, kan læses mere om de forskellige kurser, sprogskolen tilbyder. Skolen kan kontaktes på tlf. 952 531 523.