Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
shutterstock 116371345

Jeg er næsten lige fyldt 70 år. Jeg skal lige vænne mig til det, og vænne mig til tanken om at høre til “den ældre generation”. Glæde og vitalitet er heldigvis to følgesvende i mit liv, og dem har jeg tænkt at fortsætte med til gavn for min livskvalitet og personlige udvikling.
Nogle drømmer om at trække sig tilbage, når de har nået min alder. Jeg føler, der er umådelig meget spændende i virksomheden “Annis Vitalshop”, der stadig venter mig. Meget, der skal læres, men også meget, der skal formidles om den komplementære sundhedslære, som har en stor del af mit hjerte, og som jeg brænder for. Det er vidunderligt at følge med i alt det nye, der sker i branchen over den ganske verden. Selvom der er mange udfordringer, når en virksomhed skal drives, er jeg blevet rigtig dygtig til at følge det råd, min søn Peter engang gav mig: “Mor, tæl kun de lyse timer”.
“Anni, du må huske at nyde livet”, siger mine venner, når de føler, at jeg arbejder for meget, eller svigter i sociale sammenhænge. For mig er glæde og det at nyde livet mange ting. Det er f.eks. dejligt, når kunder kommer ind og beretter om, at de har fået det godt på den vejledning, de har modtaget. Jeg nyder også, når mine to hunde glade danser omkring, når jeg svinger hulahopringen, og giver den fuld skrue i skøn fridans.
Deepak Chopra har et citat, som jeg har taget til mig som mit valgsprog: “Man udvikler sig ikke til at blive gammel. Det er, når man holder op med at udvikle sig, at man bliver gammel.
 
Kroppen ved godt, hvor den går hen
De frie radikalers ødelæggelse tiltager med alderen, og derfor er forskellige inflammationer en stor årsag til, at vi ældes. Efterhånden som vi ældes, sker der biologiske forandringer i kroppen. Med årene bliver hjertemusklen tyndere, nyrernes kapacitet forringes osv. Vores organer slides, og der sker fysiske forandringer.
Disse ændringer behøver ikke føre til lidelse og sygdom. Se på de mange kulturer, hvor mennesker lever stærke og arbejdsdygtige, til de er langt over 100 år.
Der er nogle basale ting, du kan gøre for at bevare din vitalitet.
• Spis sundt.
• Sørg for gode kosttilskud.
• Lev et liv hvor kærlighed, glæde og munterhed er en naturlig del af hverdagen.
• Motioner i frisk luft efter evne.
• Tag små hvil, når du er træt.
• Få en ordentlig nattesøvn.
Lever du efter ovenstående, er der stor mulighed for, at du, som 70 årig, har et blodtryk, kolesteroltal, knoglestyrke, knoglefedt, hudtykkelse og elasticitet som om, du var 20 år yngre. Det er små ændringer, vi behøver at gøre i vores liv, men resultaterne og et øget velbefindende kan være ganske forbløffende.
 
Spis moderat
Det er en vigtig regel, der bør følges i alle aldre, men ganske særligt i alderdommen.
Spis en kost, der er så ren som muligt, sky konserveringsstoffer, kemikalier og det tredje krydderi nr. 621 kaldet glutamat MSG. Mange folk beretter, at de, efter at have indtaget mad med dette produkt, ikke kan sove om natten. Midlet mistænkes også for at kunne fremkalde mange andre ubehageligheder.
 
shutterstock 69288682
 
Sukker
Spis kun meget lidt sukker. Sukker er med til at vedligeholde inflammationer i kroppen, forringe immunsystemet og ælde din hud (endog mere end ved rygning). Derfor må du i videst mulige omfang undgå de hurtige kulhydrater, f.eks. brød, kager, kiks og den almindelige pasta, sukkerfyldt ketchup mm. Husk at juice kan være fyldt med sukker.
Vær opmærksom på de kunstige sødemidler aspartam, saccharin og sucralose. De er en belastning for kroppen og især leveren.
Stevia hører til de naturlige kunstige sødemidler. Alle undersøgelser viser, at Stevia er sikker at bruge. Det er den sødeste plante, der findes. Fås flydende, i pulverform og som små tabletter.
Der er mange fordele ved at bruge Stevia. Stoffet indeholder ingen kalorier, hjælper til et stabilt blodsukkerniveau, forbedrer fordøjelse og beroliger tarmsystemet. Undersøgelser har endvidere vist, at det måske at kan sænke et forhøjet blodtryk.
Birkesød er et andet naturligt sødestof. Det giver sundere tænder og svælg, idet det er sødet med xylitol, der udvindes af birketræer. Findes i velsmagende tyggegummi i forskellige smagsvarianter og som pulver til at søde maden.
 
Salt
Når du salter maden, så brug en god salt, f.eks. Himalaya, der er spækket med mineraler, Maldon, urtesalt osv. Lider du at forhøjet blodtryk, er det en god ide at bruge Seltin salt, der er lavet på en magnesium-forbindelse i stedet for natriumklorid. Brug gerne en masse andre krydderier. Det er vigtigt at krydre maden både for smagens skyld, men også for krydderurternes helsebringende egenskaber.
 
Alkohol og andre stimulanser
De fleste af os elsker at hygge os med et glas vin til maden. Men lad det kun være ved ét glas. Nyd alle nydelsesmidler med stor selvdisciplin. Glæd dig til gengæld over at selvsamme disciplin hjælper dig til en raskere og gladere hverdag.
Vær også forsigtig med andre stimulanser f.eks. kaffe og brusende drikke. Drik i stedet for rigeligt vand og suppler med grøn te. Alle former for te er godt. Te indeholder en masse forskellige antioxidanter.
 
Mælk og gluten
Mange mennesker har det bedst ved at udelukke eller være meget forsigtig med mælkeprodukter og glutenholdige fødemidler.
 
Madlavning
Lad dåsemaden forblive på hylderne.
Lav din mad på gammeldags facon uden brug af mikroovn.
Undgå alt færdig tilberedt mad. Når du laver risretter, så brug brune ris, der findes i mange forskellige varianter.
Når du vælger æg, så køb de økologiske, ligeledes med alt andet, du putter i munden. Er det muligt at få økologisk kød og fjerkræ, er det selvfølgelig at foretrække. Mange siger, at det er så dyrt. Det er sandt, men så spis lidt mindre. Du kan smage forskellen. Du behøver slet ikke spise så meget kød. Det er både din krop og sind, der skal leve af maden.
Spis sunde fedtstoffer, fede fisk, økologisk frugt og grønt.
Pas på med det røgede kød f.eks. bacon, røget laks osv.
Kog grønsagerne mindst muligt og erstat nogle eller suppler med raw food. Det er in i øjeblikket, og der findes et hav af gode opskrifter både på nettet og i bogform.
Når du spiser brød, så sørg for økologisk fuldkornsbrød. Der findes mange spændende brødopskrifter uden gluten, hvis du gerne vil eksperimentere.
Gør madlavningstiden til en hyggestund, hvor du glæder dig over at forberede en mad af dejlige råvarer således, at når du sætter dig til et veldækket bord, nyder du synet af den veltilberedte mad, som du spiser langsomt. Så mættes du godt både psykisk og fysisk.
 
Kosttilskud
Når jeg i dag tænker på de stærkt begrænsede muligheder mine forældre havde for sunde kosttilskud og muligheder for at tage hånd om deres egen sundhed, fyldes jeg af dyb taknemmelighed over, at jeg lever i en tid, hvor der er så stort et udvalg af forskellige kosttilskud, der er med til at gøre min hverdag bedre.
Multivitaminer/mineraler
– er en naturlig base. Der findes mange forskellige på markedet af forskellig lødighed. Det er vigtigt, du vælger det, der passer til dit behov. F.eks. Omnimin, eller OmniX der er uden jern, Omnivegan, hvis du er vegetar. Spektro der ligeledes fås både med og uden jern og til vegetarer, multivitamin fra Pharma Nord, Maximum, der udover vitaminer og mineraler, indeholder ginseng, chlorella, guarana m.m.
Bio-Strath er en urteeleksir. Det var det første naturprodukt, jeg stiftede bekendtskab med. Jeg mærkede næsten øjeblikkeligt en øget livskvalitet. Det kan tages sammen med din base af vitaminer/mineraler. Der er lavet en undersøgelse med folk i kemoterapi, der viste, at Bio-Strath medvirkede til øget livskvalitet for cancerramte mennesker. Se evt. sund-forskning.dk.
 
Sunde fedstoffer
De essentielle fedtsyrer er vigtige. De hjælper både hud og slimhinder, og er vigtige for vores kredsløb, hormonsystem, nervesystem og blodtryk. Fås som tilskud i ren omega-3 f.eks. Bio Marin, Omni-Krill, Cardiomega eller EPA-GLA+ der er en kombination af Omega 3/6/7/9.
 
Antiaging tilskud
Alpha lipoic Acid er en af de mest kendte og vigtigste antioxidanter. Den har en enestående evne til at passere til hjernen, hvor den hjælper til at genbruge andre antioxidanter f.eks. vitaminerne C & E. Den hjælper med at fjerne tungmetaller, f.eks. aluminium, kviksølv og bly. Den formodes at danne en vis form for beskyttelse mod Senil Demens, Alzheimer og Parkinson. Den er god til diabetikere til forebyggelse og hjælp ved sen-komplikationer. Dosis fra 100 mg eller efter behov.
Acetyl-L Carnithine beskrives af forskere som noget af det mest potente antiaging middel, især når det kombineres med ovenstående Alpha Lipoic Acid. Carnitine forekommer naturligt i kroppen især i muskler og hjerne. Det medvirker til forebyggelse af nedsat hjernecellestofskifte og nedsat cirkulation i hjernen. Dosis er på 1000mg eller efter behov.
Carnosin er et stof, vi selv producerer i kroppen. Som så meget andet falder det med alderen. Der er litteratur, som fortæller, at folk, der lever længe, har høje koncentrationer af Carnosin i nervevævet. Carnosin hjælper immunsystemet til at fjerne giftige metaller fra kroppen. Det antages at have en vis anticancer-effekt. Dosis 100 – 600 mg daglig. Carnosin findes som creme, hvor den bruges mod aldersrelateret ødelæggelse af huden.
Gingo Biloba er mest kendt for sin positive indvirkning på hukommelsen, hvor den kan være en god allieret, når det gælder om at holde sig på toppen rent mentalt. Den er fremragende også til korttidshukommelse. Den virker på hele kredsløbet, og mænd beretter, at den hjælper dem til et godt sexliv. Samtidig er den god til udrensning af tungmetaller. Dosis 100 – 200 mg daglig af ekstraktet.
Co-enzym Q 10 er med til at genoprette cellernes energiproduktion, bl.a. i hjertets mitochondrier. Den har gavnlig effekt på. f.eks. højt blodtryk, hjernen, sexlivet, træthed cancer m.m. Det er en stærk antioxidant.
 
Tips
Når du tager dine kosttilskud om morgenen, så gør det til et lille fornøjeligt og sundhedsfremmende ritual, hvor du visualiserer og værdsætter den styrkende og livsfremmende indflydelse dine kosttilskud har på dig.
En kraftig opfordring til alle i den ældre generation: Glem udtrykket “Det er jeg blevet for gammel til.” Det virker nedgørende og ældningsfremmende. Brug i stedet: “Det har jeg ikke lyst til”.
Skøn på det,hvis du høre til dem, der stadig arbejder. Der findes undersøgelser, der viser, at jo længere tid vi arbejder, jo bedre klarer vi diverse hukommelsestest.
Tag hånd om dig selv. Prioriter de ting du kan lide, f.eks. rejser, massage, golf osv.
Sørg for motion og hold den slanke linje, uden at blive sygeligt tynd.
Dyrk en sport, der passer til dig i ca. 30 minutter tre – fire gange ugentligt.
Hav noget at stå op til om morgenen og udfør det med entusiasme og glæde.
Tænk overvejende positivt og træn dig i at føle glæde og taknemmelighed i hverdagen.
Af Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa