Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
shutterstock 113753881

 
Uanset hvor trætheden kommer fra, enten det er efter/under sygdom, pga. for lidt søvn, stress, fysisk udfoldelse, blodsukkerubalance, allergi, tungmetalforgiftning, medicin, årstidstræthed eller lignende, stræber vi alle på at fjerne os fra trætheden og i stedet føle os og fulde af energi og vitalitet.
Træthed er et almindeligt symptom, der kan være en indikator til at fortælle dig, at det er tid at være opmærksom på din tilstand. Årsagerne til træthed kan være mange. Lider du af en unaturlig, længerevarende træthed, bør du selvfølgelig gå til lægen og få en undersøgelse.
Tilstanden, der kaldes “Det kroniske træthedssyndrom”, er genstand for stor opmærksomhed i videnskabelige kredse, og selvfølgelig skal du gå til læge, hvis du føler, at din træthed er unaturlig.
Mange af os tilsidesætter i perioder hensynet til vores daglige sundhed og velbefindende. Når vores krop råber tilstrækkeligt højt, får vi det ligesom en elastik, der trækker sig sammen, kigger på vores krop og bestemmer os for at forbedre vores krops sundhed og energiniveau.
 
Min egen historie om at gå fra træthed til energi
Da jeg var ung, opfattede jeg kroppen som noget, der bare skulle fungere. Når den drillede, var den dum og skulle repareres. Da infektioner hyppigt holdt sit indtog hos mig i et forgæves lønligt håb om at råbe mig op, blev det til mange gentagne antibiotikakure. Jeg er født med en sød tand og elsker slik, søde sager, is og desserter. Som ung kunne jeg spise alting uden at det kunne ses på vægten, så det var ikke småting, der røg ned. Senere blev det også til lidt rigelig vin i sociale sammenhæng. Det var ikke mærkeligt, at candida og blodsukkerubalance holdt sit indtog hos mig og medvirkede til, at jeg følte mig ulidelig træt en stor del af tiden.
Jeg blev mor som meget ung. Fik mit første barn som 20-årig og det næste som 21-årig. Havde aldrig holdt et spædbarn, før mit eget barn blev lagt i armene på mig. Der var ingen børn i familien, og derfor intet sammenligningsgrundlag. Når jeg skriver alt dette, er det lidt som en undskyldning for, at jeg gav bolden videre til mine børn. De fik tit lidt slik som belønning eller trøst og fik selvfølgelig utallige infektioner med følgende antibiotikakure.
Pludselig en dag fik jeg en AHA-oplevelse. Jeg ville have vendt denne skude med evig træthed og sygdom. Når der tilsyneladende ikke var nogen medicin, der hjalp, eller nogen læger der kunne hjælpe mig, måtte jeg selv finde ud af tingene. Det ledte mig først til sygeplejerskeuddannelsen og dernæst alle de andre uddannelser, jeg har taget, samt utallige kurser. Således føler jeg mig i dag, som 70 årig, mere levende og glad samt fuld af energi og vigør, end da jeg var 20 år.
Der er heldigvis mange måder, du kan hjælpe dig selv til at få det godt med masser af dejlig energi.
 
Kosten
Undgå i videst muligt omfang sukker, koffeinholdige fødemidler og andre hurtige kulhydrater. Gå i en stor bue uden om pasta, det hvide brød, kager, snacks, diverse energibarer og energidrikke, sodavand og andre perlende drikke. De giver dig et hurtigt kick af energi, bare med efterfølgende større træthed. Gør det til en sport at læse indholdsfortegnelsen på f.eks. det, du spiser til morgenmad. Du vil blive forbavset over hvor mange produkter, også i den “såkaldte sunde ende” der indeholder rigtig meget salt, sukker og kunstige sødemidler.
Er du desperat efter noget sødt, kan du tage lidt honning eller agavesirup til din mad. Det skåner blodsukkeret.
Start dagen med en god morgenmad, der giver dig et stabilt blodsukker. Det kan f.eks. være en god grød med én eller anden form for mælk, enten almindelig mælk, ris, soja, mandel, quinoa eller boghvedemælk. Grøden kan varieres i det uendelige f.eks. med nødder, kanel, frugt, kokos, færdigblandinger af f.eks. hørfrø, solsikkekerner, sesamfrø og gojibær. Er jeg til noget sødt, udvider jeg repertoiret med 1 spsk. kakaonips og en lille smule lakridspulver.
Protein hjælper dig til at vågne op og føle dig veltilpas, så en anden mulighed kan være æg enten som omelet, pocheret eller lign. Evt. med et stykke økologisk grovbrød.
En dejlig smoothie, hvor du f.eks. til én af de ovenstående mælkeformer har tilføjet aloe vera, avocado, spinat, chlorella eller spirulina, byg eller hvedegræs, er også en dejlig morgenstarter.
Lad din kost dagen igennem være proteinrig med æg, sundt kød, kylling og fede fisk. Sørg for rigeligt med frugt og grønsager, gedemælk og ost. Gerne tofu, brune ris, quinoa, bønner, linser, nødder og kerner.
Om eftermiddagen bliver den søde tand ofte stærk. Du kan evt. tage et par tørrede figner, abrikoser eller rosiner, skære dem i små stykker og blande dem med mandler, nødder eller frø.
Vær opmærksom på at du dagen igennem også får nok at drikke helst i form af vand. En tørst, du ikke er opmærksom på, kan få dig til at føle dig træt og drænet for energi.
 
shutterstock 136802342
 
Kosttilskud du mærker
Hele vores planet er forurenet – både luften, jorden og vandet – og er fyldt med tungmetaller, kemiske stoffer, stråler m.m. Om vi kan lide det eller ej, så er vi alle indlagt til dette scenarie. Når vores jord er forurenet, gælder det samme desværre også os og vores mad.
For langt de fleste af os er det umuligt at spise sig til alt det, vi behøver for at fungere optimalt, både fysisk, psykisk og mentalt. Derfor er det vigtigt med gode kosttilskud. Når du investerer i dit helbred med forskellige tilskud, må du være opmærksom på både kvalitet og bio-optagelighed.
Multivitamin/mineraltilskud er en sund base. Det kan f.eks. være Omnimin fra Biosym, den flydende Mivitotal fra Helapharma, Spektro fra Solaray, der også indeholder en masse sunde urter, Multivitamin fra Pharma Nord, Maksimum fra Natur-Drogeriet, der udover vitaminer og mineraler også indeholder ginseng, guarana, spirulina, ingefær, gele royale, grøn byg, aloe vera, samt chlorella.
Sunde fedtsyrer hører også med til basisprogrammet. F.eks. Epa-Gla+, der består både af omega 3 – 6 – 7 – 9.
Udo’s Choice er velegnet til vegetarianere og indeholder omega 3/6/9.
Ren omega 3 findes f.eks. i Bio Marin fra Pharma Nord, I ester form er der CardiOmega og E-Epa fra Dr. Matti Tolonen.
Q 10 i kapselform kan du få stor glæde af, især hvis du har rundet de 40 år. Vi danner selv Q 10 i leveren, men produktionen begynder at falde fra 20 års alderen. Der findes Q 10 i alle kroppens celler. Q 10 styrker bl.a. hjertemusklens pumpekraft. Q 10 findes overvejende i cellernes mitochondrier, der er cellernes kraftværk.
Er du på kolesterolsænkende medicin med f.eks. statiner, må du være ekstra opmærksom på Q 10, da én af bivirkningerne ved statiner er, at det nedsætter dannelsen af Q 10 i leveren, hvilket ofte forårsager træthed, ømhed i muskler og led m.m.
Kroppen har relativt svært ved at optage Q 10. Den er fedtopløselig, så det er bedst hvis Q 10 indtages i oliebaseret form.
Den mest almindelige form for Q 10 er den oxiderede, som kroppen selv skal bearbejde til den reducerede form kaldet Ubiquinol, for at den kan optages.
Som en af de første virksomheder er det lykkedes Danske Pharma Nord at fremstille den reducerede Q 10, der hedder BioActive Ubiquinol, og som optages direkte i kroppen. Tilhører du kategorien af ældre, eller har du et sart tarmsystem, problemer med lever eller bugspytkirtel, er det absolut en fordel at spise den reducerede form for Q 10 Ubiquinol.
Rosenrod er også kendt som artic root. Det er en plante, der vokser i Kinas, Ruslands og Ukraines bjerge. Planten er kendt for sin evne til at afværge træthed samt øge både den mentale og fysiske ydeevne samt styrke immunsystemet. Den er også kendt for at være god til især mænd, der ønsker et bedre sexliv. En undersøgelse viste at op til 75% af folk, der tog Rosenrod i 3 måneder oplevede en forbedring af deres seksualfunktion, fik bedre energi og sov bedre.
OmniVital fra Biosym indeholder Rosenrod, Astragalus, Schisandra, Rhodiola.
Astragalus er normalt ikke mikset med andre adaptogener. Astragalus er en af de mest populære styrkende lægeplanter i Kina, hvor den har været brugt gennem årtusinder. Der er flere undersøgelser, som viser, at Astragalus virker immunstimulerende og virushæmmende. Den er yderligere kendt for at være vanddrivende, sænke blodtrykket og forøge udholdenheden. Amerikansk forskning viser, at kræftpatienter, der har gennemgået kemo – eller stråleterapi kommer sig hurtigere, hvis de samtidig indtager Astragalus. Schisandra er et genopbyggende middel, der øger livsappetit, beskytter leveren, gør nervesystemet stærkere og renser blodet. Den er kendt for også at virke seksuelt stimulerende.
Et andet energimix er Enaxin, der er et flydende produkt fra Mezina, der indeholder Rosenrod, Damianablade, grøn te og Schisandra.
 
Tips
For at føle dig frisk og veloplagt, er det også vigtigt, at du sørger for at få tilstrækkeligt med søvn. Husk, det er søvnen, du får inden midnat, der er den vigtigste.
Sørg for at få godt med motion – allerhelst ude i den friske luft.
Vær glad. Træn dig i at se de lyse sider i livet. Det er med til at booste din energi.
Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa