Det danske magasin i Spanien
BodyTalk – om kroppens kemi – II


Allerede som foster er vi yderst påvirkelige, hvorfor nogle børn fødes med fx allergier og astma. På billedet BodyTalker min sydafrikanske kollega, Taryn Edge, en baby.

Allergier
Både allergier og intolerancer er udtryk for overreaktioner i immunsystemet. Det mest almindelige er allergi, hvor kroppen ved hjælp af fx astmaanfald, udslet, kløe, hovedpine, diarre, nysen, kvalme etc. sender besked om, at noget er galt. Årsagen, til at et menneske pludselig reagerer mod i øvrigt ufarlige ting som fx pollen eller fødevarer, er ofte et komplekst mix af kemiske ubalancer, miljømæssige forstyrrelser og genetiske svagheder, men også overbevisninger og tankemønstre synes at spille væsentlig rolle.

Set ud fra et bevidsthedsbaseret perspektiv svækkes kroppen nemlig først og fremmest af overbevisninger, tankemønstre og følelser, der påvirker immunsystemet, så det ikke kan gøre sit job ordentligt. Et eksempel er den velmenende mor, der konstant advarer sit barn mod alt lige fra at røre ved jorden til at putte fingrene i munden og drikke af legekammeratens vandflaske. Og så er det for øvrigt farligt at spise sukker, brød og æg – og at drikke mælk… Barnet konkluderer naturligvis, at verden må være et farligt sted, og vupti, så har vi endnu en allergiker til statistikken.

Et andet eksempel, som jeg tit støder på, resulterer i det, som jeg kalder mode-allergi – altså ikke allergi overfor mode, men allergi fordi det er på mode. Det ‘smitter’ ofte blandt veninder: Hvis én har hvedeallergi, så har den anden det også – og pludselig kan ingen i kredsen spise en fødselsdagsbolle med smør.

Der er ingen tvivl om, at fx sprøjtemidler, tilsætningsstoffer og genmodificering har gjort sit til vores overfølsomhed overfor den mad vi spiser, men her bliver jeg altså nødt til at komme med en af mine yndlingsteorier: Karkerlak-teorien.

En teori om et af de mest fantastiske dyr. Vi ved alle sammen, at karkerlakker er ret svære at udrydde. De tror nemlig, at de kan leve af alt muligt. Og det gør de så! De lever fint af alt lige fra fluer til ostemadder, pap og insektgift. De aner ganske enkelt ikke, at noget måske er knapt så godt for dem – måske decideret farligt for dem, og det er det så heller ikke, hvilket er det super interessante ved teorien.

Vi mennesker ved derimod godt, hvad vi kan tåle og ikke tåle. Det er vi helt overbeviste om. Og hvis ikke vi lige er helt up-to-date, kan vi jo altid klikke ind på avisen, der som en del af sin public service bringer dagens liste over især fødevarer, som vi nu bør undgå. Og således undlader skiftevis at spise kulhydrater, pølser og solsikkekerner, fordi vi enten bliver tykke eller syge af det. Vi må heller ikke spise æg, drikke mælk eller gud forbyde det: en Mars-bar – med både hvidt sukker og masser af E-numre. Misforstå mig ikke! Jeg vil på ingen måde påstå, at vor tids fødevarer er af så meget som en tålelig kvalitet. Men jeg maner til besindighed, og håber, at alle vil huske, at det jo ikke er forbudt at bruge hovedet. Medmindre man ligefrem lever af Mars-barer, så går det nok alt sammen.

Psykologisk info i vores Krop/Sind/Ånd-kompleks har det med at ændre sig til biologisk info. Så er man helt overbevist om, at verden er et farligt sted, jamen så må man hellere få mobiliseret forsvaret med en allergisk reaktion til følge.

Allergier kan give voldsomme symptomer. Værst er selvfølgelig anafylaktisk shock, men også tilstoppet næse og våde øjne kan resultere i væsentlig nedsat livskvalitet. Med BodyTalk kan din krop blive de-sensibiliseret i forhold til det stof, der forårsager allergien eller intolerancen, samtidig med at dit immunforsvar og generelle sundhed genoprettes. Og det sker primært ved at neutralisere den tilgrundliggende overbevisning om, at der er et eller andet, du ikke kan tåle.

Intolerancer
Blokerede kommunikationsveje mellem kroppens celler skaber forvirring i systemet, så immunforsvaret enten slet ikke reagerer eller, i værste fald, går til angreb på kroppens egne celler og, kan man sige, sætter os i gang med at afskaffe os selv. Flere og flere opsøger mig med autoimmune sygdomme. Intolerancer, som er en af dem, er langsommere og mere lumske end allergier. Der er ofte tale om intolerance overfor fødevarer, og idet reaktionen kan komme flere dage efter indtagelsen, kan det være svært at diagnosticere.

Symptomer kan være ledbetændelse, fordøjelsesproblemer, hovedpine, hudproblemer, vægttab og kronisk træthed. Meget almindeligt er også begærlighed efter den fødevare, man ikke kan tåle. Fx barnet der ofte tigger om ost eller mælk, og som har en intolerance overfor mælkeprodukter. Andre kan simpelthen ikke lide de fødevarer, som de er intolerante overfor.

Om der er tale om allergi eller intolerance overfor fødevarer er det hurtige råd selvfølgelig: Så lad være med at spise det! For med en smule fornuftig omtanke kan man sagtens undgå både peanuts, hvedemel og laktose. Sværere er det at undgå pollen, støv og dyr, som er en naturlig del af vores natur. Men med BodyTalk forsøger jeg at lære din krop at leve med et reaktivt stof, der integreres ind i din livsstil, frem for at undgå det.

Af Helle Espensen, autoriseret BodyTalker

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.