Det danske magasin i Spanien
Spørg Tandlægen februar 2013

Spørg Tandlægen februar 2013

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Hej Christina
Mit navn er Gun og jeg har et problem. For et år siden havde jeg brug for at få trukket en del tænder ud. Derefter fik jeg fuld protese i både over- og underkæben. I begyndelsen passede overkæbeprotesen godt, men nu er den løs. Jeg får det sommetider dårligt af den. Underkæbeprotesen har aldrig passet godt. Hvad kan jeg gøre?

Hej Gun

Tak for din mail.

Efter man har trukket en tand ud, sker der en del forandringer. Kæbebenet (omkring tanden) aftager, ændrer form og tandkødet støder mod benet. Disse forandringer ses for det meste under første år efter tandudtrækningen, derefter sker der en meget langsom forandring (formindskelse af benet). Det forklarer, hvorfor protesen er løs. Dit kæbeben og tandkødet er faldet sammen i størrelse i forhold til, hvordan det var, da du fik tandproteser.
Det er nu på tide med en rebasering af protesen. Det indebærer, at tandlægen tager et eftertryk med et aftrykningsmateriale, så en tandtekniker kan fylde rummet i protesen ud, som er gået løs under det seneste år. På den måde vil protesen sidde godt fast igen.
Fortæl din tandlæge, at du får kløefornemmelser af den, så ved han/hun, hvad der bør foretages af justeringer af protesen. Løsningen er for det meste ganske enkel.

Overkæbeproteser falder som oftest meget bedre på plads end underkæbeproteser, fordi du kan opnå et bedre ”sug” ved hjælp af ganen.
Underkæbeproteser har ikke denne fordel. Det kan være bedre at sætte (mindst) to implantater i kæbeknoglen med to specielle hægter, som protesen hæfter sig fast til. Protesen vil komme til at sidde fast, og du vil ikke have nogen problemer med, om protesen er løs, når du spiser. Du vil kunne fjerne protesen, når den skal renses, men når du sætter den på igen, så er den på plads, og flytter sig ikke fra dens position.
Hvis ikke du har meget knogle i overkæben eller har svært ved at tilpasse dig din protese, kan dette alternativ også være en glimrende løsning i overkæben. I overkæben skal man have flere implantater som støtte for protesen.
I dag findes der tusindvis af lignende implantater på markedet, så sørg for at du får kvalitet og garanti for det udførte stykke arbejde.
Glem ikke, at det er ligeså vigtigt at rense proteser, som det er med ens tænder. Du skal derfor børste proteserne hver morgen og aften. Der er også særlige rengøringstabletter, man kan købe på apoteket som ekstra rensning. Hvis ikke du renser dem ordentligt, er det blot et spørgsmål om tid før, at du udvikler svamp i munden. Tandkødet bliver rødt og du vil føle smerte.

Afslutningsvis synes jeg, at du skal booke en tid hos din tandlæge og berette om dit problem. Der findes altid en løsning!

Med venlig hilsen tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa