Det danske magasin i Spanien
Gå vinteren i møde sund, stærk og fuld af energi!

Gå vinteren i møde sund, stærk og fuld af energi!

Nu er vinteren over os, og selvom vi bor på Costa del Sol, hvor solen skinner mere, her er mere dagslys og varmere temperaturer, så bliver det også køligere og mere fugtigt vejr. Vinteren er lig med forkølelses- og influenzatid, og du ved sikkert allerede, at sund mad og motion er en rigtig vigtig del af opskriften på et immunforsvar i topform. Samtidig kan du faktisk også styrke din krops forsvar mod sygdomme ved simpelthen at tænke positivt, slappe af og have det godt i hele kroppen fra yderst til inderst. Sund og glad følges nemlig ad – dit humør og dit immunforsvar hænger nøje sammen. Dit immunforsvar er dit stærkeste våben mod de bakterier og virus, du hele tiden møder i din hverdag. Influenza giver feber, dårlig appetit og ondt i hele kroppen, og kan koste mange dage i sengen. Naturligvis kan du være uheldig at opsnappe en virus eller bakterie, selvom du passer godt på dig selv og nyder livet. Men er du sendt på langs med fx en forkølelse eller influenza, er dit immunforsvar langt bedre til at bekæmpe sygdomme, hvis du er glad og har en positiv indstilling til livet. Du kan nyde dig til et godt helbred gennem nogle stærke og behagelige råd, som jeg vil give dig i denne artikel, så du kan slippe igennem vinteren uden sengedage og snotnæse.

1. Spis dig i kampform
Frugt, bær og grøntsager er proppet med antioxidanter, vitaminer og andre plantestoffer, der i et fantastisk samspil styrker dit immunforsvar og samtidig forebygger kræft, blodpropper, demens og sukkersyge. Spis dig i kampform ved at følge middelhavskostens principper med masser af frugt, grønt, bælgfrugter, bær, fuldkornsprodukter, nødder, olivenolie og fisk og magert kød. Skær ned på rødt kød, halv- og helfabrikerede fødevarer, kiks, kager, fede mejeriprodukter, sodavand og andre sukkerbomber. De fremmer alle betændelse i kroppen og svækker din indre robusthed. Gå efter bær, frugt og grønt med kraftige farver og/eller tyk skræl og stor overflade, så får flest aktive beskyttende stoffer, som især findes i plantens ydre.

2. Vær glad og tænk positivt
Immunforsvaret er langt bedre rustet, når du er glad, optimistisk og afslappet med et positivt livssyn. Er du positiv og optimistisk, så hænger bakterie og virus simpelthen ikke på dig, hvorimod angst, sorg og negative tanker svækker dit immunforsvar og der bliver i hjernen dannet færre antistoffer mod influenzavirus. Tro på dine evner, få kontrol i dit liv, tænk fremad i stedet for at ruge over fortiden, se problemer som udfordringer, der kan og skal løses, og som giver dig en masse erfaring, selvom det måske kan være svært og hårdt undervejs.

3. Træn dig stærk
Når du er i god fysisk form, har du et stærkere immunforsvar og får færre infektioner. Og bliver du alligevel ramt overvinder immunforsvaret hurtigere en infektion. Motion styrker immunforsvaret ved at øge blodets indhold af naturlige dræberceller. Disse celler er et indre overvågningssystem, der holder øje med om virus trænger ind i kroppen. Motion afstresser, hvilket er vigtigt, fordi stress gør dig meget mere sårbar overfor infektioner. Vær aktiv mindst fire timer om ugen fordelt på de fleste af ugens dage. Intensiteten skal være så høj, at pulsen går op, du får sved på panden og hiver efter vejret. Så det er ”bare” at komme i gang med træningen, og der findes ingen undskyldninger, der er gode nok, for at slippe udenom træningen. Det er kun dig selv, du snyder ved ikke at holde dig og din krop i god fysisk form.

4. Sov godt
For lidt søvn svækker din modstandskraft. Du smittes meget lettere af en luftvejsinfektion, hvis du sover under syv timer pr. nat, eller hvis du gennem natten vågner mange gange. Din nattesøvn er ekstrem vigtig for din sundhed og dit helbred, da søvnmangel ikke kun gør dig træt og svækker dit immunforsvar, men øger også faren for blodtryksbesvær, overvægt, blodpropper mm. Husk, at du ikke kan hente fem dages dårlig søvn ved at sove længere i weekenden. Gode søvnråd er, at stå op på samme tid hver dag, uanset hvornår du faldt i søvn, undgå at være for aktiv i timerne lige inden, du skal sove, slap af og nyd at ligge i seng, så falder du hurtigere i søvn, træk vejret dybt og roligt, undgå at drikke kaffe, kakao, te og sodavand fire timer før sengetid, gå aldrig sulten i seng, da sult vil forstyrre din nattesøvn og prøv at få styr på stressende faktorer i dagligdagen inden du lægger hovedet på puden. HUSK – at gå i seng samme dag som du står op!

5. Stress af
Din psyke påvirker dit immunforsvaret og dine hormoner, og hvis to mennesker indånder samme mængde forkølelsesvirus, så har den mest stressede langt større risiko for at blive syg. Stress og jag giver virus frit spil. Til gengæld danner immunforsvaret flere hvide blodlegemer, som bl.a. beskytter mod infektioner, når du dyrker yoga, afspænding, qi gong og meditation. Disse ting får blodets indhold af stresshormoner til at falde.

6. Vask hænder
Vand og sæbe styrker måske ikke direkte immunforsvaret, men masser af virus og bakterier smitter via fingrene. Når du fører dine fingere fra øjne til mund kan det medføre maveinfektioner, forkølelse og influenza. Vask altid hænder efter toiletbesøg, før og efter håndtering af fødevarer, samt når du har været i kontakt med genstande, som mange andre også har rørt ved. En håndvask med almindelig håndsæbe fjerner langt de fleste bakterier og virus. Brug lang tid på at sæbe hænderne ind, og tør dem super grundigt, da bakterier elsker fugtighed.

7. Drik vand
Når du er velhydreret, bliver slimhinderne i næsen mere fugtige og fanger virus, inden de gør skade. Det er især vigtigt i tør luft, som har tendens til at udtørre slimhinderne. Te, først og fremmest den grønne, er også godt valg, fordi te indeholder immunstyrkende stoffer. Din krop har brug for ca. 2,5 liter vand om dagen. En liter får du fra maden, så i praksis kan du måske nøjes med at drikke 1,5 liter dagligt for at opretholde din væskebalance. Selvfølgelig skal du drikke mere, hvis du har svedt meget, eller det er meget varmt.

8. Pas på dine tænder
Mundens sundhed betyder rigtig meget for dit helbred i hele kroppen. Der er fx en klar sammenhæng mellem tandkødsbetændelse og paradentose og faren for at udvikle bl.a. åreforkalkning, blodprop i hjertet, slagtilfælde, flere kræftformer, sukkersyge og luftsvejsproblemer. Mundbakterier kan trænge ind i blodet og sprede sig videre ud i kroppen, hvilket sætter immunforsvaret i kronisk overaktivering – såkaldt inflammation – som på sigt skader kroppen. Derfor børst dine tænder grundigt for at fjerne belægninger, som ellers kan føre til tandsten og paradentose. Brug tandtråd hver dag, så du er sikker på at få renset ud på de steder, hvor tandbørsten har svært ved at trænge ind, børst tænder morgen og aften og besøg din tandlæge mindst en gang årligt, for at få tjekket at alt er rent og pænt.

9. Få lys nok
Kom rigtig meget ud i dagslyset, for det styrker modstandskraften og er samtidig den bedste modgift mod tristhed og depression. Dagslyset presser hjernen til at danne humørstoffet serotonin, hvilket almindelig indendørs belysning slet ikke magter. Vi er heldige med at bo under varmere himmelstrøg, hvor du mange timer om dagen let kan opholde dig udendørs, og få store mængder ægte dags- og sollys.

Derudover ved alle, at rygning og andres røg er yderst skadeligt for helbredet. Rygning fordobler risikoen for at blive forkølet. Dels svækker det immunforsvaret, dels skader de mange giftstoffer slimhinderne, så virus lettere får fodfæste. Røgen ødelægger nemlig de fine rensemekanismer i luftvejene, der skal fjerne virus og bakterier. Sørg også for at spise en vitaminpille, da selv let vitaminmangel svækker modstandskraften.
Et sundt helbred øger selvfølgelig sandsynligheden for mentalt velvære og omvendt er det lige så vigtigt, at du er glad og har det godt, for så styrkes dit immunforsvar helt automatisk. Jeg har mange, som i disse vintermåneder kommer til mig for at få behandlinger med akupunktur for at styrke deres immunforsvar, hvor jeg samtidig giver råd og vejledning omkring åndedræt og afspændingsøvelser, så du kan komme igennem vinteren sund, stærk og fuld af energi!
Du er altid velkommen til at kontakte mig på tlf. 666 150 448, hvis du har spørgsmål.

Af Betiina Larsen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.