Moms, priser og dommedagsprofetier kan ikke spolere golf- og feriebranchen.
Momsstigninger, der ifølge regeringen er nødvendige for at få økonomien på ret køl, går specielt ud over én af Sydspaniens vigtigste trækplastre, nemlig golf. Også andre dele af ferieindustrien rammes, om end knapt så hårdt.
Stigningen på golf, fra otte til 21 procent, gælder per 1. september, og i golfsektoren frygtes det, at det er at smide grus i det velsmurte maskineri. Store bogstaver og armbevægelser er derfor taget i brug for at male et skræmmebillede, hvori alle golfspillere fremover vil foretrække billiger alternativer i f.eks. østeuropæiske lande og Tyrkiet.
Men, mener eksperter, som La Danesa har rådført sig med, der er ingen grund til panik, for feriegæster, også de golfspillende af slagsen, skal nok fortsætte med at komme til Costa del Sol og del Golf. Så længe man bevarer fatningen.
Momsen (den på det seneste så udskældte IVA) på bl.a. hotelovernatninger og restaurantbesøg er steget fra otte til ti procent, mens en runde golf, leje af buggy m.v., er hoppet hele 13 procentpoint, fra otte til 21 procent, altså godt 160 procent.
Det forklarer Spaniens konservative regering med, at golf er en sportsaktivitet, og at alle andre sportsaktiviteter i øjeblikket pålægges 18 procent, og alle må altså fra den 1. september leve med 21 procent moms. Og det begrundes med, at også golfsektoren må være konkurrencedygtig nok til at kunne bidrage med mere moms til statskassen.
Golfsektoren frygter dog, at konkurrencedygtigheden mindskes, og at mange af de besøgende, der kommer til Andalusien næsten udelukkende for at spille golf, fremover vil foretrække at rejse til andre lande. Men på trods af en række beklagende henvendelser til regeringen, står denne fast, og momsstigningen er en realitet.
Der er 106 golfbaner i regionen, hvoraf nogle af de 73 bedste ligger langs kysten, mellem Sotogrande og Vélez-Málaga. Det anslås, at 425.000 udlændinge sidste år rejste til området med det hovedformål at spille golf.
Optimisme i golfsektoren
Hos myndighederne og turistrådet er man altså ikke urolige. I årets første halvår steg omsætningen i golfbranchen med seks procent i forhold til samme periode sidste år, og man tror ikke, at omsætningen vil stagnere eller falde med momsstigningen.
”Forventningerne til den kommende højsæson, der starter i september, er endnu højere, viser en undersøgelse foretaget blandt de erhvervsdrivende i sektoren,” meddeler Elías Bendodo (PP), der er formand for provinsstyrelsen Diputación Provincial de Málaga og for turistrådet Patronato de Turismo de la Costa del Sol. Han forklarer videre, at golfspillerne alt inklusiv spenderede gennemsnitligt 250 euro om dagen, hvilket er mere end alle andre besøgende.
”Vi taler om en sektor, der omsætter for over 400 millioner euro, 10 procent af den totale omsætning,” fortsætter han med henvisning til den årlige omsætning i ferieindustrien generelt. ”Og 700 millioner euro, hvis vi inkluderer restaurantbesøg, transport, indkøb og andre fritidsaktiviteter.”
I den danske rejsebranche sporer man samme sindsro. Peder Hornshøj, administrerende direktør i Bravo Tours, mener ikke, at momsstigningen umiddelbart får nogen konsekvens for selskabets satsning på Spanien.
”Nej, det har ikke den store betydning. Det vil selvfølgelig ramme os og vores gæster, at momsen stiger. Det vil medføre en prisstigning, men kigger man på den samlede pakke, vil stigningen ikke være markant,” siger Peder Hornshøj, der videre fortæller, at de endnu ikke har fået nogen reaktion fra deres gæster.
”Men jeg tror da, at nogle vil bemærke det hen ad vejen,” tilføjer han.
Bravo Tours sender i løbet af 2012 omkring 50.000 danskere til Spanien – heraf godt 5.000 til Málaga.
”Ca. 35 procent af alle vores rejser går til Spanien, der samlet set er det største rejseland, vi har i vort program. I perioden fra februar til april sender vi ganske mange golfspillere af sted – ca. 40 procent af gæsterne,” fortsætter Peder Hornshøj.
Kvalitet og rentabilitet
Isabel Borrego, der er statssekretær med ansvar for turisme, som hører under industriministeriet, har udtalt, at momsstigningerne er nødvendige, og at man ønsker at gøre sektoren mere konkurrencedygtig og rentabel, hvilket vil sige, at den, som alle andre brancher, skal kunne bære en højere moms.
Og foreløbig lader den høje moms altså ikke til at skræmme golfspillerne væk, tværtimod forventer sektoren en større stigning end de seks procent i årets sidste seks måneder, foreløbig har man i hvert fald flere reservationer nu for september og oktober end samme tid i 2011, informerer Elías Bendodo, der mener, at kvaliteten på de mange klubber allerede er i orden.
”Jeg tror, at man kan sige, at golf på Costa del Sol er et perfekt produkt, takket være den høje standard og de mange klubber,” siger turistrådets formand, der dog ikke afviser, at der ikke er plads til forbedringer. Denne forstærkning arbejder man på i form af en plan med 71 forskellige ”aktioner”, der desuden inkluderer promotion af klubberne og hele området.
Peder Hornshøj er ikke uenig.
”Sammenlignet med mange andre lande, er ferieindustrien i Spanien som helhed af god kvalitet,” siger han, selvom han ikke mener, at nogen i branchen bør tro, at de kan gå på vandet. ”Der vil altid være et pris-issue. Pris og kvalitet hænger nøje sammen, og bliver det for dyrt i forhold til andre lande, ja så flytter gæsterne bare der til.”
Elías Bendodo informerer i øvrigt, at de største markeder nu er Storbritannien og de skandinaviske lande. Antallet af russiske turister steg frem til juli med 40 procent i forhold til 2011. I alt forventes omkring 57 millioner mennesker i år at feriere i Spanien.
En fremtid med udsigt
Generelt går det godt i ferieindustrien. Spanierne selv har som ventet svigtet en del i år på grund af den trøstesløse økonomiske situation, som mange befinder sig i, men det kompenserer udlændinge for. Frem til juli steg antallet af besøgende med 4,7 procent, og de brugte 5,7 procent flere penge under ferien i forhold til 2011. Og sidste år var i øvrigt et rigtig godt år på grund af det såkaldte arabiske forår, hvor mange ombookede fra f.eks. Tunesien og Egypten til et spansk rejsemål.
Også i det generelle feriebillede er der med andre ord al mulig grund til at være fortrøstningsfuld, og det er mange ligeledes med hensyn til fremtiden.
”Antallet af rejser til Spanien den kommende vinter vil være uændret i forhold til sidste vinter, og for sommeren 2013 er der faktisk en planlagt stigning på omkring 3.000 rejser,” siger Peder Hornshøj.
”Spanien vil altid være en magtfaktor indenfor turismen, men det er vigtigt, at man vedligeholder infrastrukturen, at man stadig byforskønner, og at man som minimum holder kvaliteten på det nuværende niveau. Spanien har jo alle ingredienserne til at være en sværvægter indenfor turismen – det kan ingen pille fra landet – og derfor vil Spanien også om 10 år være et kæmpe rejsemål for såvel danskere som resten af verden,” siger den administrerende direktør i Bravo Tours.
Det er dog anden gang i løbet af bare to år, at momsen stiger, og Peder Hornshøj afslutter med en advarsel angående priserne:
”Det er vigtigt, at man bevarer fatningen omkring prisniveau. Det er man ikke god til. Jeg har arbejdet med f.eks. spanske hoteldirektører i over 25 år. Når man er i en rigtig god periode med fyldte hoteller, så får den en ordentlig prisstigning til næste sæson. Så kan man ikke forstå, at der slet ikke kommer så mange gæster som i det gode år året før – så er der krise, og så sætter man prisen ned igen til det rigtige niveau, og så kommer det stille og roligt i gang igen – lige indtil historien så gentager sig efter et godt år.”
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001