Det danske magasin i Spanien
International miljøfolkebevægelse har ramt Kysten

International miljøfolkebevægelse har ramt Kysten

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

The Transition Towns er en bevægelse, der har til formål at gøre samfundet mindre afhængigt af fossile brændstoffer og dermed nedsætte belastningen af miljøet. Nu er projektet også nået til Andalusien, hvor man i samarbejde med Arboretum Marbella hver måned viser en relevant film med efterfølgende foredrag hos FNAC i La Cañada-centeret. La Danesa var i juli med på sidelinjen.

Inde bag de røde, teaterlignende forhæng er folk så småt begynde at indfinde sig på deres pladser. Der er ikke mere end godt 15 gæster, men alle følger de koncentrerede og forventningsfulde med, da filmen bliver præsenteret af arrangørernes repræsentant og kort efter løber over skærmen. A Crude Awakening: The Oil Crash hedder filmen, vi skal se. Den vises på engelsk med spanske undertekster og er en prisvindende dokumentar om olieudvinding og nogle af de problemer, verden kan se frem til, når vi engang løber tør for billig olie. Filmen er uhyre velresearchet og bygger på interviews med en lang række af energieksperter, politikere, tidligere OPEC-repræsentanter (OPEC er 12 olieeksporterende nationers fællesforbund), geologer og politiske kommentatorer samt klip fra nyhedsudsendelser og andre dokumentarer. A Crude Awakening: The Oil Crash er fra 2006, så enkelte af pointerne er uddebatterede eller ikke længere så aktuelle, men det ændrer ikke ved, at det er en interessant dokumentar, som ved at stille spørgsmålet ”hvad gør vi, når verden løber tør for olie?” tager fat i en af de største problemstillinger, menneskeheden står over for de næste mange år, og behandler emnet seriøst og tilbundsgående.

Da filmen er færdig, tager arrangørrepræsentanten igen ordet og fortsætter i samme tema, som vi netop har set på lærredet. Derefter er der åbent for debat og spørgsmål. Selv om både antallet af besøgende og den lille FNAC-biograf er i beskedne størrelser, er det et godt og relevant arrangement, der på et objektivt grundlag forsøger at skabe opmærksomhed på et emne, der allerede nu fylder meget og kun vil komme til at fylde mere de kommende år.

Ambitiøst projekt
The Transition Towns er oprindelig en engelsk idé, der begyndte med den lille by Totnes i Sydvestengland og i dag har hele 39 projekter på verdensplan. Konceptet indbefatter en række forskellige tiltag, der har det til fælles, at de bestræber sig på at mindske udledningen af miljøskadelige stoffer. Grundtanken er, at man gennem viden, bedre planlægning og muligheder for at leve miljøvenligt skal sænke sit energiforbrug markant. Mere end 3.000 personer har allerede taget livsstilen til sig, og det har genereret både indtægter og arbejdspladser for de små samfund, ligesom det angiveligt også har gjort hverdagen mere fleksibel og behagelig.

Bevægelsen begyndte sit indtog i Spanien med en konference i Madrid i april, og nu er turen så kommet til Costa del Sol, hvor der til oktober vil blive afholdt endnu en konference. Arrangementet vil blive besøgt af en række højt profilerede foredragsholdere, bl.a. medstifter af The Transition Network Rob Hopkins. Som optakt til konferencen afholder Arboretum Marbella, der står for præsentationen af The Transition Towns på Kysten, en række filmforevisninger, hvor temaerne er i tråd med oktobers sammenkomst. Der er gratis entré til FNAC’s minibiograf, der ligger nede i hjørnet af La Cañada-centeret. De resterende film bliver vist 10. august, 14. september og 12. oktober alle kl. 19. Du kan få mere at vide på www.facebook.com/ArboretumMarbella eller på www.transitionnetwork.org.

Af Andreas Müller

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa