Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder april 2012

Dagens spanske nyheder april 2012


Demonstranter indtager Alameda Principal i Málaga.

Demonstrationer i hele Spanien – regnvejr lagde dæmper på harmen
Tusindvis af spaniere var i går på gaderne for at demonstrere mod regeringens økonomiske stramninger.
Utilfredsheden gælder specielt nedskæringerne indenfor sundhed og uddannelse, og så er der selvfølgelig den økonomiske akilleshæl, arbejdsløsheden, som netop har rundet 5,6 millioner, hvilket svarer til 24,44 procent.
Demonstrationerne var arrangeret af landets to største fagforeninger, UGT og CCOO, men selvom der var demonstrationer i 60 forskellige byer, var fremmødet langt fra voldsomt. I Málaga deltog omkring 2.000 personer ifølge myndighederne, 10.000 ifølge forbundene.
Den lave deltagelse tilskrives regnvejret, som kan have fået mange til at foretrække sofademonstrationer, men den kan også skyldes, at mange har indset, at der ikke er nogen vej udenom de økonomiske reformer.
Og statsminister Mariano Rajoy (PP) har da også allerede meddelt, at han fortsætter ad denne vej.
”Der bliver informeret om reformer på fredag og hver fredag derefter, og det vil blive enorme reformer,” siger Rajoy med reference til den dag i ugen, hvor meddelelser af denne art normalvist bliver offentliggjort efter ministerrådsmøderne på La Moncloa.

 

Momsstigning på vej
Regeringen håber at indsamle yderligere omkring otte milliarder euro i 2013 ved momsstigninger og dermed nedbringe statens underskud fra 8,5 procent af bruttonationalproduktet (BNP) sidste år, via 5,3 procent i år, til kun tre procent næste år, skriver El País.
Regeringen har tidligere afvist at forhøje momsen (IVA) for ikke at svække forbruget, hvilket man stemte imod i 2010, da det daværende regeringsparti, PSOE, øgede den højeste sats fra 16 til 18 procent.
Men IMF insisterer på, at det kan blive nødvendigt, også fordi staten kan blive nødsaget til at finde flere penge til at hjælpe bankerne, som den internationale organisation frygter kamuflerer flere dårlige udlån end hidtil antaget. Det skulle være, fordi bankerne sminker sine tal ved at udstede nye lån til personer og virksomheder, som måske aldrig vil blive i stand til at tilbagebetale pengene. Men dermed figurerer lånene ikke på bankernes tabslister.
Det vides endnu ikke, hvor meget momsen skal stige med. Der kan også forventes yderligere afgifter på benzin, alkohol og tobak.

 


Ulykken skete på A-7 ved Benalmádena, da finnerne var på vej til lufthavnen.

3,5 års fængsel for ni finske turisters død i Benalmádena
Bilisten, der den 19. april 2008 kolliderede med en bus med finske turister på motorvejen ved Benalmádena, er netop blevet kendt skyldig og idømt en straf på tre og et halvt års fængsel ved provinsdomstolen i Málaga.
Han er dømt for uagtsomt manddrab, da han med en promille på det dobbelte af det tilladte kørte med 152 km i timen, mens vejbanen var våd efter et regnvejr. Han mistede herredømmet over sin bil, en firehjulstrækker, hvormed han kolliderede med bussens bagende. Bussen væltede derfor over i midterrabatten.
Finnerne var på vej til lufthavnen for at rejse hjem efter en ferie i Marbella. Ni af dem omkom, 31 blev skadet.

 


Nu også afgange mandage og fredage.

Iberias piloter afblæser strejke
Iberias piloter og deres fagforening, Sepla, har afblæst strejken, der ellers siden den 9. april har lammet det spanske luftfartselskab hver mandag og fredag, ligesom de strejkede flere dage i december sidste år.
Punktstrejkerne, som har medført omkring 100 annullerede flyvninger om ugen, skulle ellers have fortsat til den 20. juli, men de er nu aflyst fra den 4. maj, fordi regeringen har meddelt, at man igen vil udpege en forhandler, der skal få de to partnere til at nå til enighed.
Piloterne er utilfredse med Iberias lavprisselskab, Iberia Express, som de mener underminerer piloternes overenskomst, hvilket selskabet nægter. Ledelsen har foreløbig indvilliget i ikke at gennemtrumfe den ellers varslede nedskæring på 20 procent i piloternes lønninger.

 


Málagas tilhængere havde en god dag.

Liga-lys for Málaga CF
”Málaga har lidt efter lidt fået en mentalitet som et stort hold,” sagde Manuel Pellegrini i går til Diario Sur efter sejren på 1 – 0 over Valencia, den nærmeste rival til kvalificeringen til næste års Champions League.
Real Madrid vandt også weekendens kamp. 3 – 0 blev det til over Sevilla. Dermed er kongeklubben kun en match fra at sikre sig det spanske mesterskab.
Racing Santander er allerede sikker på sæsonens endelige resultat, holdet rykker nemlig ned.
FC Barcelona derimod lader ikke til at være så sikker på skæbnen, kun at man efter nederlaget i semifinalen i Champions League ville have oprejsning på banen. De forsvarende Liga-mestre knuste Rayo Vallecano med 7 – 0.

 


Josep Guardiola får svært ved at se til andre klubber.

Hvad nu, Pep?
Efter FC Barcelonas træner, Pep Guardiola, meddelte, at han træder tilbage som træner efter sæsonens afslutning, står hele verden åben for ham.
I løbet af sine fire år som cheftræner har han ført Barcelona til 13 pokaler, den bedste epoke i klubbens historie.
Rygtet om, at hans næste job ligger i Chelsea, forbliver dog foreløbig det; kun spekulationer.
”Jeg ved ikke, hvad jeg skal lave fremover, men det skal ikke være et trænerjob lige med det samme,” siger Guardiola selv.
I Barcelona skal den nuværende assistenttræner, Francesc ’Tito’ Vilanova, løfte arven. I første omgang har han sikkert en og anden høne at plukke med Real Madrid og træner José Mourinho, der af stadig uforståelige årsager stak en finger i øjet på Vilanova under en tumult i forbindelse med en kamp sidste år.

 


Syvende gang i Barcelona.

Nummer to slår endnu en rekord
Kun en uge efter at have taget pokalen i Monte Carlo for ottende gang, vandt Rafael Nadal i går Barcelona Open for syvende gang.
Nadal mødte landsmanden David Ferrer i finalen, som han var to timer og 40 minutters hårdt spil om at vinde 7 – 6 (7 – 1), 7 – 5.
Den 25-årige spanske spiller, der lige nu rangerer som nummer to verdensranglisten, er den første spiller nogensinde til at vinde to ATP-turneringer mindst syv gange.

 


Podenco Andaluz findes i en korthåret, langhåret og ruhåret variant.

I hundene i Archidona
Et af årets største træf for hunde og deres ejere afholdes den 4., 5. og 6. maj i Archidona.
XX Feria del Perro de Archidona hedder arrangementet, der specielt fokuserer på spanske hunderacer som Podenco Andaluz.
Bliv klogere her.

 

Helligdag i morgen
1. maj er arbejdernes dag, og der er helligdag i hele Spanien.
Der kan forventes enkelte skyer, men sol det meste af dagen og temperaturer op til 18 grader.

 

Sommertid
Sommer er lig med agurketid. Derfor går La Danesa Nyheder nuover til sommertid og vilde kommende måneder udsende nyhedsbrevet hver mandag.
Vi sender dermed friske spanske nyheder igen på mandag den 7. maj.

 

Nyheder den 27. april 2012


Kong Juan Carlos, da han havde fået sig et blåt øje ved at gå ind i en dør.

Kongen opereret for niende gang
Spaniens kong Juan Carlos er blevet opereret endnu en gang. Det skete i går, efter hans hofte gik af led, da han tog et uheldigt skridt i paladset La Zarzuela i hovedstaden.
Operationen er beskrevet som ”et mindre indgreb”.
Det er fjerde gang inden for det sidste år, at den uheldige konge er blevet opereret. Han havde netop genoptaget sine pligter, efter at være kommet sig over den seneste hofteoperation, der skyldtes hans fald under den famøse jagttur til Botswana, som desuden resulterede i, at hans formodede forhold til dansk-tyske Corinna zu Sayn-Wittgenstein kom hele landet for øre.
I alt er han blevet opereret ni gange.
Også denne gang blev den 74-årige monark opereret på USP San José i Madrid, hvorfra han blev udskrevet omkring kl. 11.00 i dag.

 


Urbanisationen ikke langt fra Selwo Aventura.

Brand truer urbanisation og Selwo i Estepona
En brand hærgede sent i går urbanisationen Selwo Mar i Estepona, der ligger nær flere andre beboelsesområder og tæt på naturparken Selwo Aventura, skriver Diario Sur.
Det krævede brandfolk fra både Estepona og Marbella samt en helikopter fra alarmberedskabet Infoca at få branden under kontrol. Det tog dem to timer, hvilket tilskrives den hårde vind.
To hektar mark og skov er brændt ned, men ingen personer kom til skade, ligesom kun et enkelt hus blev berørt.

 


Et C-101 fra det spanske luftværn styrtede i Alcalá de Henares.

To dræbt i flystyrt
To mænd omkom i går, da deres fly, et jagerfly C-101 fra det spanske luftværn, styrtede.
De to, en instruktør og hans elev, var lettet fra basen San Javier i Murcia for at flyve til Torrejón de Ardoz, men flyet styrtede ned i Meco i Alcalá de Henares. Det er omkring 40 km. fra Madrid. Årsagen er endnu ukendt, men der kan være tale om en motorfejl.
Også i 2005 forulykkede et C-101. Det skete i Baeza i Jaén-provinsen, hvor flyet styrtede ned i et hus. Både piloten, samt de tilstedeværende i huset, en kvinde og hendes barn på otte måneder, omkom.

 


Økonomien rangerer nu til BBB+.

Standard & Poor’s føjer spot til spansk skade
Kreditvurderingsfirmaet Standard & Poor’s har netop nedsat Spaniens kreditvurdering med to karakterer, fra A til BBB+. Det amerikanske firma advarer om, at udsigterne til en forbedring af den spanske stats underskud er forværret, og at staten kan blive tvunget til igen at komme bankerne til undsætning.
Standard & Poor’s forudser en negativ vækst i år på 1,5 procent i forhold til sidste år.

 

5.639.500 arbejdsløse
Over 5,6 millioner spaniere er nu arbejdsløse, skriver dagbladet El País, som citerer Encuesta de Población Activa.
I årets første kvartal mistede yderligere 365.000 personer deres arbejde, og dermed er arbejdsløsheden på 24,44 procent. Det er det højeste siden 1994.
I 1,7 millioner husstande er samtlige medlemmer uden arbejde.
Andalusien har nu en arbejdsløshed på 33,17 procent, De Kanariske Øer 32,28 procent og Extremadura 32,05 procent. Kun i den autonome enklave Ceuta står det værre til, her er 35,5 procent af den arbejdsdygtige befolkning uden job.

 


En gade i Gernika efter det tyske og italienske bombardement, nu anset som verdens første tæppebombning.

75 år siden bombardementet af Gernika
Omkring kl. 16.30 den 26. april 1937.
23 tyske og italienske fly dykkede ned over den historiske og forsvarsløse baskiske by Gernika.
I løbet af de kommende fem timer smed de omkring 22 tons bomber og andre ildpåsættende sager, som fik byen til at stå i flammer i flere dage. Derefter lå 70 procent af den i grus og aske, og omkring 1.600 mennesker, ca. en tredjedel af indbyggerne, var dræbt eller sårede.
Indbyggerne og deres by var, ifølge de fleste historiebøger, ni måneder efter borgerkrigens begyndelse dømt af Franco til at blive forsøgskaniner i et eksperiment, som skulle afprøve, hvor mange bomber og andet skidt der skulle til for at udrydde en by og dens indbyggere. El Generalísimo skulle have været medvidende om, at der denne dag for nu 75 år siden var specielt mange mennesker i byen på grund af den ugentlige markedsdag.
Senere skulle Gernika blive et symbol på meningsløsheden i krig. Også på grund af Picassos mesterværk, der i dette tilfælde slet ikke er så surrealistisk, som man skulle tro ved første øjekast.
Baskerne selv anser stadig byen som værende deres historiske og kulturelle midtpunkt. Det kunne Franco eller tyske og italienske bomber ikke ændre. Og stadig den dag i dag tages en ny leder af den lokale baskiske regering, en Lehendakari, i ed ved egetræet i byens centrum – præcist som de blev taget i ed før bombardementet og i hundreder af år før det.

 


Fernando Llorente når højest.

Et rent spansk anliggende
Årets finale i Europa League bliver et spansk anliggende.
En spansk finale, som man også havde drømt om også skulle ske i Champions League, men som desværre ikke gik i opfyldese.
I aftes vandt først Atlético Madrid over Valencia til det samlede resultat 5 – 2, mens det var op til Athletic i Bilbao at booke den anden billet. Fernando Llorente sikrede finalepladsen i kampens sidste kapitel til en samlet sejr på 4 – 3 over det eneste ikke-spanske hold i semifinalen, Sporting Lissabon.
Undervejs til finalen har Athletic desuden besejret både Schalke 04 og mægtige Manchester United.
Finalen skal spilles den 9. maj i Bukarest.

 


Josep ’Pep’ Guardiola

Bliver. Bliver ikke
FC Barcelonas træners skæbne bliver efter al sandsynlighed kendt i dag.
Josep Guardiola har været cheftræner i klubben siden maj 2008. Han overtog jobbet efter Frank Rijkaard, efter Barça havde tabt semifinalen i Champions League til Manchester United.
Rygterne om Guardiolas fremtid i klubben er som forventet mange. I dag får vi måske sandheden at vide i forbindelse med en pressekonference, der afholdes ved frokosttid.

 


Málaga CF’s træner, Manuel Pellegrini (t.h.) og næstkommanderende Rubén Cousullas under det sidste møde med Valencia.

Málaga møder nærmeste konkurrent
Den kommende weekend gælder det 36. spillerunde i La Liga.
Málaga CF skal møde den nærmeste konkurrent, Valencia. Begge kæmper for en tredjeplads og en plads i næste sæsons Champions League. Valencia, der vandt det første opgør mellem de to klubber med 2 – 0, har nu 55 point, mens Málaga har 52.

Kampen spilles på søndag kl. 18.00.

Derudover kan man bl.a. glæde sig til følgende sammenstød:

• Levante – Granada: Lørdag kl. 18.00.

• Getafe – Mallorca: Lørdag kl. 18.00.

• Real Madrid – Sevilla: Søndag kl. 12.00.

• Rayo Vallecano – Barcelona: Søndag kl. 21.30.

Bliv klogere her.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Hver weekend
Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent lørdag og søndag fra kl. 12.00 – 21.00.

Frigiliana
Indtil 2. juni
Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

 

Fuengirola
27. april kl. 20.30
Pianokoncert i Casa de la Cultura. Gratis entré.

Indtil 30. april
Living Art – Arte Vivo. To kunstnere fra AIA-artgroup udstiller på Restaurante Lucía, Calle Maestra Àngeles Aspiazú 17.
Karen Singh er uddannet i København og London og præsenterer farverige billeder i olie og akvarel.
Arcadio Cabrera har studeret på kunstakademiet i Trinidad, Cuba, bor i dag i Cienfuegos, men udstiller udover Spanien også i Danmark og i Rusland. Er skulptør og tegner og udstiller ved denne lejlighed fem lapiztegninger.

Málaga
Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 17. juni
En udstilling over Jesus’ Ligklæde, La Sábana Santa, kan ses i katedralen. Læs mere på www.sabanasantaexpo.com.

Marbella
Indtil 28. april
Udstillingen Pedro Castrortega: Alcohol de Alfileres kan ses i Museo del Grabado i den gamle bydel.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

 

Nyheder den 26. april 2012


Finansminister Cristóbal Montoro.

Regeringen forsvarer spareplaner med tredobling af gæld
Den spanske regering har fundet et nyt argument i sit forsvar af den gigantiske spareplan og de øgede skatter og afgifter på næsten alt, som skal indgå i finansloven anno 2012.
Finansminister Cristóbal Montoro (PP) har forklaret, at underskuddet i årets første kvartal er tredoblet i forhold til sidste år og at det endte med et underskud på 1,85 procent af bruttonationalproduktet (BNP).
I forbindelse med debatten i kongressen om finansloven har oppositionspartiet PSOE anklaget regeringspartiet PP for at gå for hårdhændet til værks. Med den nye spareplan vil der fra den 31. august ikke længere være lægehjælp at hente for den omkring halve million illegale immigranter i Spanien, der fremover kun vil få hjælp på skadestuerne, ligesom også alle andre fremdeles selv skal betale for ambulance. Besparelserne rammer også pensionister, der selv skal betale for en del af deres medicin. Derudover vil der være nedskæringer i uddannelsessektoren, i antallet af offentligt ansatte og så videre. Regeringen, i dette tilfælde med Montoro som talsmand, fastholder dog, at alle stramninger er nødvendige – men at de til gengæld vil lede vejen ud af krisen.
I første omgang er målet et underskud på højst 5,3 procent af BNP for indeværende år, men med resultatet på 1,85 procent for årets første kvartal bliver vejen til målet både lang og fuld af forhindringer.
Sidste år blev underskuddet på 8,5 procent.

 


Da Fogh Rasmussen (t.v.) sidst besøgte Spanien, var det for at mødes med den daværende statsminister, José Luis Zapatero.

Fogh Rasmussen til Spanien i dag
NATO’s generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, kommer i dag til Spanien, nærmere betegnet Madrid, skriver El País.
Fogh Rasmussen skal mødes med Spaniens konservative statsminister Mariano Rajoy, udenrigsminister José Manuel García-Margallo og forsvarsminister Pedro Morenés. På dagsordenen er NATO’s rolle i Afghanistan efter 2014 og mulighederne for at integrerer den amerikanske base i Rota (Cádiz) i NATOS’ missilforsvar.
Det er første gang, Fogh Rasmussen besøger Spanien, siden PP og dermed Mariano Rajoy kom til magten i slutningen af 2011.

 


Guardia Civils foto af hashfarmen.

Kæmpe marihuanafund i Alhaurín el Grande
Guardia Civil beslaglagde i går en hel farm med marihuana i Alhaurín el Grande. Her var over 2.000 planter, og det er en af spansk politis største fund af hashplanter nogensinde og årets hidtil største, skriver El Mundo.
Planterne voksede i drivhuse, og der var et helt laboratorium til at konvertere planterne til hash. 2.000 planter kan give omkring et ton hash, og der er således tale om noget mere end dyrkning til eget forbrug, hvilket flere domstole har dømt legalt, selvom lovgivningen er noget grumset på dette område.
Politiet har anholdt den formodede bagmand, der skulle have initialerne SSR.

 


Ángeles Belmonte, lænket til banken.

76-årig får bøde for at have lænket sig til en bank
20 euro, delt op i 10 dagbøde a to euro. Det har den 76-årige Ángeles Belmonte fra Níjar i Almería-provinsen netop fået i bøde.
I december sidste år lænkede hun sig selv til sin banks dør i to timer, hvilket skete i protest over, at hun var blevet smidt ud af sit hjem, fordi hun havde kautioneret for sin søns boliglån, der ikke blev betalt.
Sagens dommer begrunder bøden med, at Belmonte nægtede at flytte sig efter anmodning fra bankens personale, som så sig nødsaget til at tilkalde politiet.
Familien er nu flyttet ind i Belmontes hjem som Bz’ere.

 


Sådan ser HIV ud.

Spanske forskere bringer os tættere på vaccine mod HIV
Spanske forskere ved Instituto de Investigación del Sida IrsiCaixa har fundet det molekyle, som spreder virussen HIV, der som bekendt kan lede til AIDS.
Molekylerne, kaldet gangliosider, er ansvarlige for, at cellernes forsvarsmekanismer nedbrydes, hvormed virussen kan trænge ind i vores system, inklusive lymfekirtlerne, der anses som ansvarlige for immunforsvaret.
Med denne nye viden skal forskerne nu forsøge at udvikle en ny medicin, en mere effektiv behandling end den nuværende, og med tiden håber man, at den kan føre til en vaccine mod HIV.
I Spanien kan AIDS-patienter allerede forvente omtrent samme levealder, som de, der ikke er berørt af sygdommen, om end det selvfølgelig er en alvorlig, kronisk sygdom. Antallet af smittede er det seneste årti steget med 17 procent, og man mener, at en ud af fire ikke ved, at de bærer infektionen.
Forskerne har netop udgivet en artikel omkring molekylet (på engelsk), se her.

 


Det tidligere engrosmarked i Málagas centrum.

Contemporary Art Centre of Málaga – Fra engrosmarked til globalt kunstforum
På den venstre flodbred ved udmundingen af Guadalmedina ligger der en stor hvid bygning, der lyser op i Málagas gadebillede. Bygningen, der oprindeligt blev brugt som engrosmarked, blev i 2000, efter stort pres fra kommunen, gennemrenoveret, og i 2003 kunne Contemporary Art Centre of Málaga slå dørene op til de første udstillinger.

Hvor skal vi hen?
Det er et spørgsmål, vi tit stiller os selv. En ny, permanent udstilling fra kunstneren Owanto sætter fokus på vores stressede hverdag, hvor vi kun ved, hvor vi skal hen, men ikke ved, hvor vi i realiteten vil hen. Og hvis vi vælger en vej, vi ikke kender, går vi i panik og føler os rodløse.
Men et sted du bør gå hen, er CAC Málaga for at se billederne, der vil vise dig vej, og du vil opleve, hvordan du kan nikke genkendende til den stressede hverdag, du normalt befinder dig i. De sure miner, den slørede baggrund og folk der bare passer sig selv uden at skænke deres medmennesker en tanke. Dette gælder over hele verden, hvor folk er blevet så egocentrerede, at det halve kunne være nok, og hvor fokus kun ligger på ”what’s in it for me?” Men midt i de stressede og forvirrede billeder, kan du finde vejen ud med en følelse af, at du nu ved, hvad du kan gøre anderledes – måske dreje til venstre, hvor du plejer at gå til højre.

 


Cristiano Ronaldo efter det brændte straffespark.

Alt håb ude
Håbet var en Champions League-finale mellem FC Barcelona og Real Madrid; endnu en clásico mellem de to store, spanske klubber.
Aftenens kamp mellem Real Madrid og Bayern München, der var lige så dramatisk som tirsdagens match mellem FC Barcelona og Chelsea, endte dog 2 – 1. Da Bayern havde vundet den første dyst med samme resultat, betød det straffesparkskonkurrence.
Men Madrid-klubben brændte tre ud af fire spark, selv Ronaldo, der ellers indtil da havde scoret på 26 straffespark i træk. Den tyske målmand fangede desuden Kakas forsøg, mens Ramos skød over.
Tømmermændene er mange i dag. Og der spekuleres i, hvordan det kunne gå så galt for både Barcelona og Madrid. Er spillerne trætte? Har trænerne disponeret forkert? Eller er heldet bare sluppet op hos de store klubber i verdens bedste fodboldnation?

Næstbedst
Håbet er nu en lille trøst i Europa League, hvor både Athelic, Atlético og Valencia er i semifinalen, så mindst en spansk klub er garanteret i finalen.
Valencia tager imod Atlético, og den kamp vises kl. 21.05 på Telecinco. Atlético vandt den første kamp 4 – 2.
Athletic møder Sporting, også den kamp starter fra kl. 21.05, på Canal Plus. Athletic er bagud med 1 – 2.

 

Nyheder den 25. april 2012


47,1 procent færre lån i februar.

Antallet af boliglån falder stadig
Antallet af boliglån falder stadig drastisk i Spanien. Det statistiske institut, INE, har netop offentliggjort tallene for februar, og de viser, at antallet af lån optaget hos de spanske pengeinstitutter faldt med 47,1 procent i forhold til samme måned sidste år.
Til sammenligning var faldet i januar på 9,4 procent i forhold til januar 2011.
Værst står det til i La Rioja, hvor faldet i februar i år var på 70,8 procent.
Ikke nok med det dykkede boligpriserne igen i årets første kvartal, meddeler organisationen for taksatorer, Tinsa. Nedgangen lyder på gennemsnitligt 9,2 procent i forhold til samme kvartal sidste år. Priserne er nu faldet med 28,6 procent, siden de var allerhøjest, hvilket var i 2007.
Tinsa mener, at omkring en million boliger i dag står tomme, og at pengeinstitutterne ligger inde med uønskede boliger til en samlet værdi af ca. 175 milliarder euro.

 


Antonio Fernández føres bort af betjente fra Guardia Civil.

Anholdelse i Andalusiens ERE-skandale
Tidligere rådmand med ansvar for beskæftigelse i Junta de Andalucía, Antonio Fernández (PSOE), blev anholdt og varetægtsfængslet i går. Det skyldes den hovedrolle, han formodes at have spillet i korruptionsskandalen kendt som ERE.
Omkring 647 millioner euro var i det forgangne årti øremærket projektet ERE, der skulle hjælpe kriseramte virksomheder, så de kunne mindske arbejdsstyrken ved at tilbyde medarbejdere førtidspension. Men det tyder på, at de ansvarlige politikere i stedet har beordret en stor del af pengene udbetalt til deres egne familiemedlemmer, politiske frænder, venner og bekendte.
Fernández er den højest rangerede politiker til at blive tiltalt i sagen. Tiltalerne lyder på bl.a. bestikkelse, dokumentfalsk, underslæb og forsømmelse af offentligt hverv. Blandt dem, der allerede sidder bag tremmer, er den tidligere direktør for beskæftigelsesdepartementet, Javier Guerrero. De to sidder nu i samme fængsel i Morón de la Frontera, hvor de har forbud mod at tale sammen.
Sagens dommer, Mercedes Alaya, overvejer at tiltale flere politikere, der formodes at have haft fingre med i spillet.
Fernández, der havde posten som rådmand for beskæftigelse fra 2004 – 2010, risikerer op til 18 års fængsel. Selv udtalte han under de 36 timers afhøring, der ledte op til anholdelsen, at han arbejdede ud fra de regler, der var fastlagt i toppen af den lokale regering.
Dagbladet Diario Sur mener, at fængslingen er et ”hårdt slag” for den midlertidige leder af Junta de Andalucía, José Antonio Griñán, der i samme årrække havde ansvaret for regionens finanser. Han forhandler lige nu med IU om en koalitionsregering, og selvom PSOE-medlemmerne selv mener, at ERE-skandalen hører fortiden til, er dommer Alaya ikke så overbevist.

 

IU stemmer for
Venstrefløjsgruppen IU i Andalusien afholdt netop i aftes en afstemning blandt de ca. 6.000 aktive medlemmer om, hvorvidt partiet bør danne en koalitionsregering med PSOE.
70 procent stemte for et partnerskab.
Dermed er der kun tilbage at blive enige om, hvem som skal have de forskellige poster, før det er endeligt afgjort, at den næste lokalregering i Andalusien bliver ledet af PSOE/IU. Pladsfordelingen forventes at være klar i begyndelsen af maj. José Antonio Griñán fortsætter efter al sandsynlighed som formand.

 


To af de forhenværende statsministre, José Luis Zapatero (t.v.) og José María Aznar.

Minimal nedgang i tidligere statsministres pension
Landets tidligere statsministre, Adolfo Suárez, Felipe González, José María Aznar og José Luis Zapatero er også blevet ramt af deres efterfølgers spareiver.
Deres tjenestemandspension falder dog kun med 5,6 procent, hvilket betyder, at hver af dem i år vil få udbetalt 74.580 euro.

 


Ørnen forsøgte at tage hendes hund.

Brite angrebet af ørn i Benalmádena
En britisk kvinde er blevet angrebet af en ørn i Benalmádena, skriver Diario Sur.
Hun var ude at vandre med sine to hunde, da ørnen angreb den ene hund, en Jack Russel. Ørnen fløj med den til en nærliggende grøft, men kvinden løb efter, og da hun ville fravriste den sit bytte ved at hive den i vingen og sparke til den, hakkede den store rovfugl hende i hånden, så hun var nødt til at flygte. Trods alt er begge hunde i god behold.
Senere fløj ørnen hen over hende og hundene og lagde flere gange an til angreb, hvilket den dog ikke gjorde.
Hun har beskrevet hændelsen som ’surrealistisk og forfærdelig’, ligesom hun har forklaret, at ørnen havde en snor med en klokke om halsen, og at den ikke lod til at være specielt bange for mennesker. Hun har derfor meldt hændelsen til politiet.

 


RTVE’s hovedkvarter i Madrid.

Nu skal regeringen udpege leder af den nationale Tv-station
Regeringen har netop ændret loven, så det er dem, som skal udpege generaldirektøren for den nationale Tv- og radiostation, RTVE.
Hidtil har oppositionspartier også haft indflydelse, men ikke længere.
PSOE kalder omskrivningen af loven for ’et kup’, og i den socialistiske lejr overvejer man nu, om man skal bringe sagen for forfatningsdomstolen.
Samtidig vil regeringen reducere antallet af direktører i RTVE med tre til kun ni, ligesom man har givet regionerne grønt lys til at privatisere de lokale Tv-stationer.

 


Tragedie i Barcelona. 2 – 2 i historiens vildeste kamp, endeligt resultat 2 – 3. Her får John Terry det røde kort for at hamre et knæ i lænden på Alexis Sánchez.

Nu er det op til Real Madrid
Efter de forsvarende mestre FC Barcelonas nederlag i aftes til engelske Chelsea i Champions League semifinalen er det nu op til ærkefjenden Real Madrid at sørge for, at cuppen forbliver i Spanien.
Madrid-holdet møder i aften Bayern München, der vandt den første kamp 2 – 1, på Santiago Bernabeu i den spanske hovedstad.
Kampen starter kl. 20.45 og kan ses på Canal Sur.


Nyheder den 24. april 2012


Argentinas præsident, Cristina Fernández de Kirchner.

Argentina skylder Spanien 854 millioner euro
Mens den argentinske regering, ledet af præsident Cristina Fernández de Kirchner, er i gang med at ekspropriere det spanske olieselskab Repsols aktiviteter i landet, nemlig selskabet YPF, har Spanien 854 millioner euro til gode hos det sydamerikanske land.
Fernández de Kirchner har ellers argumenteret, at hun vil nationalisere 51 procent af YPF på grund af manglende investeringer fra selskabets side, hvilket hun mener, skyldes det økonomiske kviksand, som Spanien lige nu er fanget i. Den manglende investering skulle være årsagen til, at Argentina for nyligt måtte importere olie og gas for første gang i 17 år.
Det kan undgås, mener De Kirchner, eftersom der er fremgang og muligheder for ekspansion i den argentinske økonomi.
Men landet skylder Spanien 854 millioner euro, og hele situationen vækker harme på denne side af Atlanten.
441 millioner skulle have været tilbagebetalt for over 10 år siden. En del af lånet stammer fra 2001, da det blev godkendt af den daværende statsminister, José María Aznar (PP), for at hjælpe Argentina, som dengang havde seriøse problemer. Lånet er siden blevet lagt om, og de resterende 413 millioner euro skal tilbagebetales i 2013.
YPF blev privatiseret i 1992 grundet manglende rentabilitet, og Repsol købte andelene seks år herefter, så den forhenværende spanske koloni kan heller ikke påberåbe sig, at Spanien stadig sidder på rettigheder, der ikke tilkommer landet.
Kun i Cuba har Spanien flere penge til gode. 1,7 milliarder euro skulle den gæld lyde på.

 


Banco de Españas domicil i Madrid.

Spanien tilbage i recession
Spanien er igen i recession, bekræfter nationalbanken, Banco de España.
Bruttonationalproduktet krympede i årets første kvartal med 0,4 procent, og eftersom det var andet kvartal i træk med minusvækst, er landet officielt i recession.
Ifølge nationalbanken skyldes det et fald i forbruget i Spanien, mens eksporten også er i bakgear.
Meddelelsen fra nationalbanken kom samtidigt, som inspektører fra EU godkendte regnskaberne fra 2011. De udsendte bekræftede, at underskuddet var på 8,5 procent af bruttonationalproduktet. Det var det underskud, som den nuværende, konservative regering havde oplyst, at den forhenværende, socialistiske regering havde efterladt sig ved regeringsskiftet i slutningen af 2011.
Havde EU-folkene ikke været enige, ville regeringens troværdighed for alvor have været i fare.

 


Nærede sig på kommunens regning, nu er lyset slukket (arkivfoto).

Marbella slukker for 142 lysskilte
Kommunen i Marbella skal som alle andre kommuner i landet spare, hvor der spares kan. En ny slankekur på to millioner euro per år blev for nyligt godkendt af byrådet. Det betyder, at der søges efter muligheder for besparelser overalt.
Ifølge avisen Diario Sur var det netop i disse bestræbelser, at man begyndte at se nærmere på elregningerne, og det viste sig, at flere virksomheder hentede strøm til deres reklameskilte fra det offentlige netværk til vejbelysningen i kommunen.
”Lidt efter lidt fandt vi ud af, at alle mulige former for installationer, fra reklamer og skilte til kiosker og telefonkiosker gennem 12 til 14 år havde hentet strøm uden tilladelse fra kommunen,” forklarer rådmand med ansvar for handel og offentlig vej, José Eduardo Díaz, til Diario Sur.
Ifølge Díaz er det to forskellige selskaber, der har stået for installationerne. I øjeblikket er kommunens juridiske afdeling ved at undersøge, om man kan kræve, at firmaerne betaler for forbruget, men foreløbig er stikkene hevet ud hos 142 forretninger i selve Marbella, men også i Puerto Banús og Nueva Andalucía.

 


Star Flyer, der nu skal sejle Middelhavet tyndt.

Krydstogter med sejlskib nu fra Málaga
Krydstogtselskabet Star Clippers, der har nogle af verdens største sejlskibe, har valgt Málaga som base for et af skibene, nemlig Star Flyer.
Foreløbig er der planlagt fem togter, som skal afgå i løbet af september og oktober. Fra Málaga sejles der til andre sydspanske havne og til det nordlige Marokko.
Star Flyer har fire master og 16 sejl, og en besætning på 72 medlemmer vil tage sig af de forventede 170 passagerer.

 


Se hvordan kunstværkerne bliver skabt.

Kryds i kalenderen: Åbne atelierer i Mijas
Igen i år åbner diverse kunstnere dørene for offentligheden til deres atelierer i Mijas Pueblo.
Omkring 15 internationale kunstnere deltager. De arbejder med forskellige genrer, som kunstmaling, grafik og fotografering, og flere af dem vil da også vise, hvordan de skaber deres kunst. Blandt dem er maleren Michele Lehman, Nina Reistad, Mary Eisman, Carmen Escalona og Mariann Johansen-Ellis.
Gå en tur gennem Mijas den 26. eller 27. maj og kig ind hos de forskellige kunstnere, der har slået sig ned i den hvide by.
Samme weekend er der en udstilling i Casa Museo, hvor den menneskelige krop er i fokus. Denne udstilling er åben til den 1. juni.
Mere information kan fås hos Mariann Johansen-Ellis på 952 485 272 eller mariann@artcanbefun.com.

 


Træner Josep Guardiola efter to sviende nederlag.

FC Barcelona vs. Chelsea II
I aften spilles returmatchen i semifinalen i Champions League mellem FC Barcelona og Chelsea.
Det spanske hold tabte den første kamp 0 – 1 på et mål af Drogba. Og efter weekendens nederlag hjemme imod Real Madrid, som sandsynligvis har vundet Ligaen, er der ingen tvivl om, at Barcelona-spillerne pludselig har fået noget at bevise.
Kampen vises kl. 20.45 på TVE1.

 

Nyheder den 23. april 2012


Kong Juan Carlos og Corinna zu Sayn-Wittgenstein ses her sammen ved en middag.

Har Kong Juan Carlos en dansk elskerinde?
Det var den tyske avis Bild, som først gjorde opmærksom på, at Spaniens kong Juan Carlos måske har et forhold til Corinna zu Sayn-Wittgenstein, og at hun var med ham på den upopulære elefantjagt i Botswana, hvor han faldt og brækkede hoften.
Corinna zu Sayn-Wittgensteins modernavn er intet mindre end Larsen. Hun er 47 år, født i Frankfurt, og mens hendes mor er tysk, er hendes far danske Finn Bønning Larsen, der har været chefrepræsentant i Europa for det brasilianske luftfartselskab Varig. Han døde i 2009.
Corinna giftede sig først med en englæder, men ægteskabet holdt ikke. I 2000 giftede hun sig så med Casimir Zu Sayn-Wittgenstein, men heller ikke det ægteskab har varet. Efter skilsmissen beholdt hun det aristokratiske efternavn, og hun skulle ifølge det spanske dagblad El Mundo præsentere sig selv som ’prinsesse’.
Hun har bl.a. beskæftiget sig med at arrangere safarier i Afrika, en interesse hun altså deler med den spanske konge. De skulle dog have mødt hinanden i 2006 i Barcelona.
Bild har desuden offentliggjort et billede af kongen og zu Sayn-Wittgenstein, hvor de ses i 2006 på en rød løber i Stuttgart. El Mundo citerer dog kilder i kongehuset for, at hun ikke var med kongen på den officielle rejse, men i stedet var en del af den tyske velkomstkomite. Men Bild omtaler også en rejse til Saudi Arabien, som de to skulle have foretaget sammen. Og avisen spørger: ”Hvordan kan Doña Sofia dog holde Juan Carlos ud?”
Nyheden om den spanske konges formodede forhold er kommet frem få dage efter, at han bad den spanske befolkning om undskyld for at være taget på jagtturen.

 


Immigranter må selv betale.

Afgifter på flere fronter
Den spanske regering vil som bekendt spare yderligere 10 milliarder euro på sundheds- og uddannelsessektorerne. Syv milliarder euro skal findes i førstnævnte, tre milliarder i sidstnævnte.
Bl.a. skal pensionister nu selv betale en del af udgifterne til medicin, ligesom de immigranter, der endnu ikke har fået opholdstilladelse, selv må betale for lægebesøg og sygehusophold. Det kan ifølge forbrugerorganisationen FACUR komme til at gå ud over 500.000 immigranter. Regeringen ønsker dog også at ramme det, som sundhedsministeren, Ana Mato, kalder ”sundheds-turisme”, hvormed hun mener, at udlændinge misbruger det spanske sundhedsvæsen, hvilket årligt koster den spanske stat omkring en milliard euro.
Ingen vil dog ikke blive nægtet hjælp på skadestuerne.
Nu er turen kommet til uddannelsessektoren, og her vil man f.eks. øge tilmeldingsgebyret til universiteterne med omkring 50 procent. Tanken er, at eleverne selv skal betale 25 procent af udgifterne i forbindelse med deres uddannelse. Det vil betyde, at det kommer til at koste omkring 540 euro for en plads på et af de spanske universiteter.

 


Mijas Pueblo.

Trafikken skal begrænses i Mijas
Kommunen i Mijas har netop besluttet, at man vil begrænse trafikken i landsbyens smalle gader. Det sker ved at forbyde bilister, der ikke er fastboende eller opholder sig på et hotel i byen, at køre ind til centrum.
Ifølge talsmand for det konservative byråd, Mario Bravo, forsøger mange bilister at finde en parkeringsplads i centrum, selvom der ikke er nogen. Kun omkring pladsen Virgen de la Peña og i udkanten af byen er der parkeringspladser.

 


Cristiano Ronaldo viste vejen foran Carles Puyol i Barcelona.

La Liga så godt som afgjort
”Jeg ønsker Real Madrid tillykke med matchen og med Liga-sejren,” sagde FC Barcelonas træner, Josep Guardiola, lørdag aften, efter hans hold blev slået af kongeklubben med 1 – 2 i El Clásico på Camp Nou.
Guardiola mener dermed, at der ikke er meget mere at stille op for ham og Barça, da Real Madrid med kun tre spillerunder tilbage fører med syv point.
Khedira stod for det første af Real Madrids mål, Cristiano Ronaldo scorede det andet, mens Alexis nettede Barcelonas trøstemål.
Dermed satte Real Madrid ærkefjenden på plads, men holdet kan meget vel tænkes at heppe på netop Barcelona, når de i morgen skal møde Chelsea i Champions League-semien. Vinder Barcelona, og vinder Real Madrid selv onsdag over Bayern München, venter endnu et sammenstød mellem de to spanske hold.
Men ikke alt er afgjort i Ligaen, hvor flere hold kæmper for kvalifikation til næste sæsons europæiske turneringer. Heriblandt er Málaga CF, som mandag aften spiller imod Osasuna. Kampen starter kl. 21.00 og kan ses på Canal Plus Liga 2 Gol Tv.

 


Rafal Nadal med den ottende cup i Monaco.

Konge af Monte Carlo
Det var en dobbeltsejr for den spanske tennisspiller Rafael Nadal, da han i går kunne løfte pokalen i Master 1000-turneringen i Monte Carlo.
Han brød med 6-3, 6-1 på bare 78 minutter rækken af nederlag til verdens nummer et, Novak Djokovic, der havde vundet de sidste syv kampe mellem de to. Og så har Nadal nu vundet cuppen for ottende gang, hvilket ingen anden nogensinde har gjort.
Næste stop på tennis-touren er Barcelona.

 


Málaga CF’s spiller i Alhaurín de la Torre.

Van Nistelrooy I fængsel
Málaga CF’s hollandske es, Ruud van Nistelrooy, har deltaget i projektet Mucho más que Fútbol (meget mere end fodbold) i fængslet i Alhaurín de la Torre.
Formålet er at anspore etiske og sociale værdier hos de unge indsatte gennem fodboldspillet.
Blandt de tidligere deltagere i projektet er Vicente del Bosque, Fernando Hierro, Sergio Ramos og Joaquin Sánchez.
Se et klip fra dagen her.
Og mere her.

 

Nyheder den 20. april 2012


Betjente fra Cataloniens Mossos d’Esquadra patruljerer.

Øget grænsekontrol på vej
Der må åbenbart godt være grænsekontrol mellem EU-landene. I hvert fald ved specielle lejligheder, mener de spanske myndigheder.
Og en sådan anses den 3. maj at være. Da afholder den europæiske centralbank (ECB) topmøde i Barcelona, og det spanske indenrigsministerium har meddelt, at det af sikkerhedsmæssige årsager er nødvendigt at tilsidesætte Schengen-aftalen om fri rejse mellem medlemslandene.
Det drejer sig om grænsen mellem Frankrig og Spanien, fra Baskerlandet til Catalonien. Hvor mange dage, der vil være grænsekontrol, er endnu ikke oplyst.
Samtidig har Frankrig og Tyskland nu opfordret til en længerevarende suspendering af reglen, der trådte i kraft i 1995. De to landes indenrigsministre mener, det er nødvendigt for at bremse den ”massive immigration”, der er fulgt i krisens kølvand.

 


Immigranter bag tremmer på Gran Canaria.

Illegale immigranter sidder fast bag tremmer
Kun halvdelen af de illegale immigranter, der bliver anholdt af det spanske politi og interneret i et af landets ni immigrationscentre (CIE), bliver sendt tilbage til deres hjemland, har talsperson for PP i kongressen, Conrado Escobar, netop meddelt.
I 2011 blev 13.241 immigranter lukket inde på centrene, og ud af dem er det kun lykkes at returnere 6.825, hvilket svarer til 51,5 procent. De resterende bor nærmest permanent i de overfyldte centre. De fleste immigranter kommer fra området syd for Sahara.
Ifølge en EU-regel må man kun internere illegale immigranter, når der ikke er andre muligheder. Det anses da heller ikke som en straf, men et nødvendigt opholdssted for immigranterne, hvoraf de fleste er kommet hertil i små både via Nordafrika, indtil man kan finde ud af deres nationalitet. Det er ikke altid lige enkelt, da mange ankommer til Spanien uden pas eller anden ID, og ofte vil de ikke udtale sig om deres nationalitet, da de ikke ønsker at blive sendt hjem.
Den spanske regering (PP) arbejder lige nu på en omskrivning af regelsættet omkring centrene.
Læs om de spanske myndigheders afmagt i forbindelse med den illegale immigration her.

 


Palmernes strand, Playa de las Palmeras.

20.000 palmer til Torremolinos
Forretningsmanden Adolfo Pedevilla har doneret en hel planteskole med 20.000 palmer til sin hjemby, Torremolinos, skriver Diario Sur.
Borgmesteren, Pedro Fernández Montes (PP), har beskrevet gestussen som ”meget vigtig, da den vil være med til at forbedre byens image.”
Torremolinos er i forvejen en af de byer på Kysten, som har flest palmer langs vejene, i parkerne og ved strandene.

 


Europas sydligste skisportssted i Granada-provinsen.

God sæson i Sierra Nevada
Skisportsstedet Sierra Nevada lukkede søndag den 15. april for sæsonen 2011/2012. Tælleapparaterne er blevet gjort op, og det viser sig, at det har været en rigtig god vinter med 992.886 besøgende, som er 1,2 procent flere end sæsonen 2010/2011.
Cetursa, som er det selskab, der driver skiressorten, er blevet kritiseret for at lukke 14 dage før planlagt på grund af udsigt til høje temperaturer, men, mener man, at holde ressorten åben ville have været en dårlig forretning. Denne sæson har Cetursa haft en omsætning på 30,4 millioner euro og et overskud på 6,6 millioner, der skal geninvesteres for at bibeholde positionen som et af Spaniens bedste skisportssteder.
Gennemsnitsbelægningen på hotellerne i Pradollano blev på omkring 60 procent, hvilket er nogenlunde det samme som tidligere år.

 


Nadal vandt den første match imod finske Nieminen.

8. gang lykkens gang?
Rafael Nadal, den spanske tennisspiller som i øjeblikket ligger nummer to på verdensranglisten, har et helt specielt forhold til den årlige Master 1000 turnering i Monte Carlo, der netop er gået i gang.
Det var her, mallorquineren blev verdenskendt, da han i 2005 vandt turneringen for første gang, og det var her, han i 2010 græd som et barn, da han vandt efter næsten et helt år uden pokaler. Han har desuden slået rekord ved at vinde turneringen, der spilles på hans favoritunderlag, nemlig grus, syv gange i træk.
Sidste gang var verdens nummer et, serbiske Novak Djokovic, dog ikke med, men det er han denne gang. Og ikke nok med det, kan Nadal mærke, hvordan nummer tre, schweiziske Roger Federer, puster ham i nakken. Også derfor er turneringen i Monte Carlo vigtig for Nadal, som derefter og frem til OL også spiller med i turneringerne i Madrid og Rom.
Lige nu døjer han med et knæ, som forhindrede ham i at færdiggøre kampen den 30. marts mod Andy Murray i Miami, men han har dog allerede vundet den første kamp i Monte Carlo, hvor han mødte finske Jarkko Nieminen.
Bliv klogere her.
Kampene kan bl.a. ses på Teledeporte.

 


Sidste Clásico, som Barcelona vandt 3–1.

Fire omgange tilbage
Der er kun fire omgange tilbage i La Liga. Málaga CF kæmper for en plads i Champions League næste sæson, mens Real Madrid skal forsvare førstepladsen, som FC Barcelona truer.
Denne weekend kan man bl.a. glæde sig til følgende sammenstød:
• FC Barcelona – Real Madrid. El Clásico spilles lørdag kl. 20.00.
• Mallorca – Zaragoza. Også lørdag, kl. 18.00.
• Granada – Getafe. Mødes søndag kl. 12.00.
• Racing – Athletic. Søndag kl. 16.00.
• Osasuna – Málaga. Denne kamp spilles først mandag kl. 21.00.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena

Hver weekend

Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent lørdag og søndag fra kl. 12.00 – 21.00.

Frigiliana

Indtil 2. juni

Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

Indtil 26. april
Udstilling af forskellige spanske kunstmalere og skulptører fra Asociación Española de Pintores y Escultores i forbindelse med kommunekontoret i Los Boliches.

20. april kl. 21.00
Flamenco med Antonio de Verónica og Sara Cortés samt familien Cortés i Palacio de la Paz. Entre fra 12 euro. Tlf. 952 589 349.

Málaga

Indtil 10. juni
Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 17. juni
En udstilling over Jesus’ Ligklæde, La Sábana Santa, kan ses i katedralen. Læs mere på www.sabanasantaexpo.com.

Marbella

Indtil 28. april
Udstillingen Pedro Castrortega: Alcohol de Alfileres kan ses i Museo del Grabado i den gamle bydel.

20. april
Koncert med Juan deLola i kongrescentret. Mere info på www.marbellacongresos.com.

20. – 23. april
Weekenden byder på international folklore i Marbella. Det er kommunen, der for anden gang arrangerer Festival Internacional de Folclore Europealia.22 forskellige folkloregrupper optræder. Nogle kommer fra forskellige spanske regioner, andre fra Europa eller Latinamerika.
• Fredag: Festivallen starter kl. 19.30 på Avenida del Mar.
• Lørdag: Shows fra kl. 11.00 – 14.00 på Avenida del Mar. Kl. 18.00 starter et optog, der bl.a. går ad Ricardo Soriano. Festivallen fortsætter fra kl. 20.00 i kongrescentret (gratis entré).
• Søndag: Shows fra kl. 11.00 – 14.00 på Avenida del Mar.

Mijas

Hver onsdag kl. 12.00
Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.


Nyheder den 19. april 2012


Kongen da han beder om undskyld.

Kong Juan Carlos undskylder
”Jeg er meget ked af det. Det var en fejl. Det vil ikke gentage sig,” sagde Spaniens kong Juan Carlos i går. Ordene blev sagt til pressen, der var samlet ved hospitalet USP San José i Madrid, hvorfra monarken blev udskrevet midt på dagen, men de var rettet mod hele befolkningen.
Først svarede han på en journalists spørgsmål omkring sit helbred, som han mente var udmærket, og så kom undskyldningen for hans ikke for velovervejede eskapade sidste weekend til Botswana, hvor han skulle på elefantjagt, hvilket ikke var første gang. Under turen faldt han dog ned ad en trappe og brækkede hoften, hvorefter han blev fløjet til Spanien for at gennemgå en hasteoperation.
Nyheden om kongens jagttur faldt ikke i god jord hos spanierne. Mange lider under den økonomiske krise og har haft svært ved at acceptere, at kongen tager på en eksklusiv jagtferie, også selvom den skulle være betalt af en af hans venner. Det har ikke ligefrem hjulpet, at han i mange år har været æresformand for den spanske afdeling af Verdensnaturfonden WWF, der netop arbejder for at bevare elefanterne.
Måske inkluderer undskyldningen også den øvrige polemik omkring kongehuset, hvis omdømme lider under prisesse Cristinas mand, Iñaki Urdangaríns retssag og hændelsen, hvor prinsesse Elanas ældste søn, Froilán, skød sig selv i foden med en rifle, som han er for ung til at anvende.
Det er første gang, den spanske konge har bedt befolkningen om undskyld.
Se et videoklip med kongens undskyldning her.

 


De vil sikre arbejdspladser, nu reduceres deres løn.

Nyt kapitel i Iberia-sagaen
Piloterne i det spanske luftfartselskab Iberia har siden december afholdt en række punktstrejker, fordi de er utilfredse med selskabets nye lavprisvariant, Iberia Express.
Strejkerne har kostet Iberia omkring tre millioner euro om dagen. Iberia har derfor anlagt sag imod piloternes fagforening, Sepla. Samtidigt er otte piloter blevet fyret på grund af uretmæssige fravær, ligesom regeringen har forsøgt at mægle mellem de to parter. Men intet har kunnet overbevise piloterne, der har planlagt at fortsætte med at strejke hver mandag og fredag.
Men nu svarer Iberia så for alvor igen. Det er besluttet, at piloternes lønninger skal reduceres med 20 procent, ligesom effektiviteten skal øges med 25 procent, hvilket betyder flere arbejdstimer. Det trængte selskab forventer at spare 62 millioner euro.
Cockpitbesætningen er den eneste der rammes, også fordi der ikke er indgået en ny overenskomst. Den sidste udløb for to og et halvt år siden.

 


En af tre pools på hotel THB Reserva del Higuerón.

Nyt hotel åbner i Fuengirola
Det har været længe undervejs, men Hotel THB Reserva del Higuerón er nu klar til at åbne den 1. juni, skriver avisen Málaga Hoy.
Hotellet, som ligger ved siden af sportsklubben i Urbanización Reserva del Higuerón på grænsen mellem de to kommuner Fuengirola og Benalmádena, får fire stjerner. Det har 177 værelser – alle med udsigt over Fuengirola-bugten.

 


Puente Romano lægger endnu engang grus til en stor turnering.

Tennislandskamp i Marbella: Spanien – Slovakiet
Spaniens bedste kvindelige tennisspillere spiller den kommende weekend landskamp mod Slovakiet i Marbella. Det gælder en fortsat placering i den bedste gruppe, Federations Cup World Group.
Det er ikke første gang, de to lande mødes. I 2002 vandt Slovakiet med 3 – 1 på Gran Canaria, hvor Conchita Martínez stod for hjemmeholdets eneste sejr.
På Slovakiets side af nettet står denne gang bl.a. Dominika Cibulkova og Daniela Hantuchova. Spanien stiller op med bl.a. Silvia Soler og Lourdes Domínguez, mens træner Arantxa Sánchez Vicario har fravalgt landets bedste, Anabel Medina, der ligger nummer 26 på verdensranglisten. Årsagen siges at være, at træneren finder hende ”problematisk”.
Kampene spilles den 21. og 22. april i tennisklubben på Hotel Puente Romano.
Kommunen i Marbella forærer 1.200 entreer til turneringen, men interesserede skal skynde sig at henvende sig på kommunekontoret, hvis de vil have en entrebillet.

 


Sådan kommer de til at gå i luften.

Superhale bygges i Cádiz
Arbejdet på halefinnen til British Airways’ første superjumbo A380 er begyndt i Cádiz og Madrid. Det britiske luftfartselskab har bestilt 12 af de gigantiske Airbus, verdens største fly.
Størstedelen af flyene konstrueres i Tyskland, andre dele i Frankrig, mens motorerne kommer fra Rolls Royce i England, og altså halefinnerne fra Spanien, nærmere betegnet Puerto Real i Cádiz og Getafe i Madrid.
Den horisontale del af halen samt dørene til hjulrummene til det store dobbeltdækkerfly, der i de mest trange versioner kan rumme op til 800 passagerer, blev i øvrigt designet af ingeniører hos Airbus’ afdeling i Getafe.
Omkring 2.000 mennesker er beskæftiget ved Airbus i Getafe, 500 i Puerto Real. Det europæiske jointventure har indtil videre produceret 7.173 flyvemaskiner.
British Airways A380’er forventes flyveklar næste år.

 


Drogbas skud passerer Valdés.

Chelsea 1. Barcelona 0.
Et enkelt mål scoret af Drogba afgjorde i aftes semifinalekampen i Champions League mellem FC Barcelona og Chelsea, selvom Barcelona havde flest chancer og den største boldbesiddelse.
Chelseas spanske spiller, Fernando Torres, tidligere kendt som El Niño, måtte følge kampen fra bænken.
Næste dyst spilles den 24. april på Camp Nou.

 


José María Córdoba i sit atelier.

Kryds i kalenderen: Udstilling med José María Córdoba
Kunstneren José María Córdoba udstiller i maj og juni på museet for moderne spansk grafisk kunst samt på kulturcentret Cortijo de Miraflores i Marbella.
Den 3. maj er der fernisering på udstillingen med titlen La Cuidad Sumergida (Den sunkne by) på museet for moderne spansk grafisk kunst og den 10. maj på Cortijo de Miraflores. Begge er beliggende i Marbellas centrum.
I alt udstilles 85 værker, der er fordelt i to blokke: På museet finder man en antologi af hans grafiske arbejder fra slutningen af 1980 indtil de seneste nye fra 2012, små formater af bronzeskulpturer og tegninger. I salene på Cortijo Miraflores kan man opleve store formater af oliemalerier, skulpturer i jern samt tegninger.
Temaerne er meget varierede, men den sidste nye serie af malerier og grafik har lagt navn til udstillingen, hvor kunstneren på sin helt personlige måde repræsenterer “Bybilleder” på havbunden, en metafor for stilhed, et påskud til nye relationer mellem former og farver, poetisk fantasi, værker der har betydning for deres indhold og for det æstetiske niveau.
Temaerne i de andre malerier og de fleste graveringer er litterære, mytologiske og fulde af symbolik. I den seneste grafik og tegninger i stort format er der med vilje gjort forsøg på at vise værker med rødder i Picasso- og Cobra-gruppen.
I de figurative bronzeskulpturer fokuseres al opmærksomhed på et objekt, og problemerne er dobbelte: Hund med maske, mand med en fisk, en abe der læser en bog osv., som skaber en mening i deres relationer.
Værkerne udstilles i to måneder og man kan se mere om dem på kunstnerens hjemmeside: www.jmcordoba.com.

 

Nyheder den 18. april 2012


Carmen Martínez Aguayo gav de dårlige nyheder.

Junta de Andalucía skylder leverandører 2.763.300.000 euro
Den andalusiske lokalregering, Junta de Andalucía, skylder sammenlagt mere end 2,7 milliarder euro til private leverandører.
Beløbet er udregnet per 1. januar i år, men tallet er først nu blevet offentliggjort, samtidig som den spanske regering er
blevet informeret. Regeringen havde gjort krav på at blive informeret om, hvor stor en gæld, de 17 regioner egentlig har.
Finansminister Cristóbal Montoro (PP) udtalte sidste uge, at han, baseret på informationer fra Eurosat, mente, at gælden var omkring tre milliarder. Det var så ikke langt fra det, som rådmand i Juntaen med ansvar for finanser, Carmen Martínez Aguayo (PSOE), insisterer på, er det faktiske beløb.
Lokalregeringen ligger inde med 772.753 ubetalte fakturaer fra i alt 5.107 leverandører, hvoraf ca. 97 procent er virksomheder i sundhedssektoren.
Derudover har den nuværende formand for Junta de Andalucía, José Antonio Griñán (PSOE), meddelt, at han vil spare 2,6 milliarder euro på regionens budgetter i år, men det bliver den kommende lokalregering, der kommer til at træffe den endelige afgørelse. Medlemmer af PSOE og IU, som lige nu forhandler om at danne en koalitionsregering, har tidligere meldt ud, at de ikke ønsker at skære ned på de offentlige serviceydelser.

 


To mænd med kvælningsfornemmelser.

Det spanske kongehus graver sig dybere i dyndet
Juan Castro, der er den ansvarlige dommer i sagen mod kong Juan Carlos’ svigersøn Iñaki Urdangarín, overvejer nu at inkludere bevismateriale, der kan implementere monarken i korruptionsskandalen omkring Instituto Nóos.
I sagen, hvori Urdangarín er tiltalt for fire lovovertrædelser, heriblandt korruption, har hans tidligere forretningspartner, Diego Torres, fremlagt flere e-mails, der skulle pege på, at kongen formodentligt var medvidende om svigersønnens aktiviteter i Nóos, der skulle forestille at operere som en NGO. En af e-mailene antyder ifølge El País, at kongen desuden agerede mellemmand for, at Urdangarín kunne blive besætningsmedlem på Ayres nye yacht, Prada, til den 32. America’s Cup. Projektet blev dog ikke gennemført, men det skyldtes, at regattaen i 2007 i Valencia ikke var nogen større succes.
Dommeren meddeler, at han vil ”overveje” sagen indtil det næste skridt skal tages, hvilket er endnu en afhøring af Torres, der skal finde sted den 22. maj.
Samtidig regner kritikken ned over kongen, efter det er kommet frem, at han var på elefantjagt i Botswana, da han sidste weekend faldt og brækkede hoften. Ifølge El Mundo betalte han ikke selv for den eksklusive tur, men var inviteret af den sudiarabiske forretningsmand Mohamed Eyad Kayali, der har flere virksomheder i Spanien. Det skulle være takket være ham, at Spanien fik til opgave at føre hurtigtoget AVE’n til Mekka.
De mere ekstreme kritikere kræver, at kong Juan Carlos abdicerer, mens de mere moderate i det mindste forventer en forklaring. Verdensnaturfonden WWF’s spanske afdeling, WWF-Adena, hvor kongen er æresmedlem, vil før sommeren afgøre, om man vil ekskludere ham.

 


Få turforslag og praktisk information på mobilen.

App Costa del Sol
Nu kan man få Costa del Sol og Málaga på mobilen. Det er provinsstyrelsen i Málaga, der sammen med telefonselskabet Orange har lanceret en app, der er tilgængelig på iPhone og Android.
Applikationen indeholder bl.a. turforslag, informationer om diverse seværdigheder, vejvisere til nærmeste bank og apotek samt tips til hoteller og spisesteder.
Foreløbig er den på spansk, men planen er med tiden at udvide med flere sprog.
Málaga er den første spanske provins til at få sin egen app.

 


Og returmatch den 24. april.

Så er det Barcelonas tur
Real Madrid spillede i aftes mod Bayern München, hvor det gjaldt den første kamp i semifinalen i Champions League. Et meget tændt publikum på Allianz Arena og et solidt spillende tysk hold var for meget for kongeklubben, der tabte 1- 2.
Den 25. april kommer Bayern så til Madrid, hvor billedet har det med at være i hjemmeholdets favør.
I aften er det FC Barcelonas tur, og også de starter på udebane, hvor det gælder engelske Chelsea. Sidst de to hold
tørnede sammen vandt Barcelona, som senere erobrede Champions-pokalen.
Kampen i aften kan ses fra kl. 20.45 på Canal Sur.

 


Folklore den kommende weekend.

International folklore i Marbella
Den kommende weekend byder på international folklore i Marbella. Det er kommunen, der for anden gang arrangerer Festival Internacional de Folclore Europealia.
22 forskellige folkloregrupper optræder. Nogle kommer fra forskellige spanske regioner, mens andre er fra Europa eller Latinamerika.

Showene kan ses på bl.a. Avenida del Mar, Ricardo Soriano og kongrescentret, Palacio de Congresos.
• Fredag den 20. april: Festivallen starter kl. 19.30 på Avenida del Mar.
• Lørdag den 21. april: Shows fra kl. 11.00 – 14.00 på Avenida del Mar. Kl. 18.00 starter et optog, der bl.a. går ad Ricardo Soriano. Festivallen fortsætter fra kl. 20.00 i kongrescentret (gratis entré).
• Søndag den 22. april: Shows fra kl. 11.00 – 14.00 på Avenida del Mar.

 


Vicente del Bosque var med til at gøre Spanien til verdensmester i fodbold.

Del Bosque fortsætter
Træneren for det spanske fodboldlandshold, Vicente del Bosque, også kendt som Mister, har netop forlænget kontrakten med det spanske fodboldforbund (RFEF).
Aftalen ville ellers udløbe efter EM i Polen/Ukraine, hvor finalen spilles den 8. juni.
Det var Del Bosque, som førte landsholdet til VM-titlen i Sydafrika i 2010, mens det derimod var hans forgænger, Luís Aragonés, der stod på sidelinjen, da holdet i 2008 vandt EM.
Det er endnu uvist, hvor lang tid den nye kontrakt varer, men den formodes at inkludere VM 2014 i Brasilien.

 

Nyheder den 17. april 2012


Spanske Repsol borer efter olie i argentinsk farvand.

Argentina eksproprierer spansk olieselskab

Argentinas præsident, Cristina Fernández de Kirchner, har meddelt, at hun vil ekspropriere YPF, hvori det spanske olieselskab Repsol har aktiemajoriteten.
Meddelelsen kommer efter flere ugers spekulationer om en statslig overtagelse af de spanske aktiviteter i Argentina. Fernández de Kirchner har forklaret, at hun vil sende et lovforslag til den argentinske kongres, et forslag som vil gå ud på, at 51 procent af kontrollen skal gå til staten, 49 procent til landets provinser.
”Vi er det eneste land i Latinamerika, og et af de eneste i verden, der ikke varetager vore egne naturressourcer,” sagde Fernández de Kirchner i går på argentinsk Tv.
Hun havde knapt sluttet sin tale, før myndighederne invaderede YPF’s kontorer og beordrede mange af de ansatte ud, heriblandt flere spaniere.
Den spanske regering har advaret mod den argentinske præsidents planer, som man mener, vil skade landet selv, og EU har bedt Argentina om at respektere de aftaler, der er indgået med udenlandske investorer. På denne side af Atlanten frygtes det, at YPF kun er det første af en række selskaber, som præsidenten planlægger at ekspropriere.
YPF blev privatiseret i 1998 under daværende præsident Carlos Menem og har også været kontrolleret af den magtfulde, argentinske Eskenazi-familie, som i dag ejer 25,46 procent af selskabet, mens Repsol sidder på 53,57 procent.
I løbet af de næste dage skal argentinske eksperter bedømme, hvor meget man vil betale Repsol for andelene i YPF. Aktierne er allerede faldet med 18 procent på børsen i New York.
Fernández de Kirchner er netop vendt hjem til Buenos Aires efter et møde mellem lederne af de amerikanske lande, som blev afholdt i Colombia, hvor også Barack Obama deltog. Hun forsøgte der at finde støtte til Argentinas fortsatte krav på Falklandsøerne, hvilket dog ikke lykkedes.
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), rejser i dag til Latinamerika for at bede allierede om at hjælpe med at løse det spanske problem. Han skal desuden deltage i topmødet World Economic Forum, der afholdes i Mexico.

 


Statsminister Mariano Rajoy oplever sit hidtil værste mareridt.

Renten op, Ibex ned
Spaniens konservative regering kom i går under yderligere og det hidtil værste pres, da den 10-årige rente på statsobligationer steg med 18 basispoint til 6,16 procent, hvormed den nærmer sig de katastrofale syv procent, som knækkede Portugal, Grækenland og Irland.
I dag skal Spaniens nationalbank, Banco de España, sælge 12 og 18 måneders obligationer, og på torsdag de tungere med løbetid på to og 10 år.
På trods af diverse drastiske besparelser har markedet endnu ikke fået tillid til, at den spanske regering kan styre skuden på ret køl.
Den spanske børs lukkede i går Ibex 35 med et minus på 0,57 procent til 7.209,10, som er det laveste siden 2009.
Statsminister Mariano Rajoy bekymrer sig mest om at nå målet på årets statsfinanser, der er et underskud på ikke mere end 5,3 procent af bruttonationalproduktet.
”Hvis vi ikke når det, er resten lige meget. Vi vil ikke være i stand til at betale vores gæld,” sagde statsministeren i går.

 


Madeleine før hun forsvandt i 2007.

Forsvundne Madeleine McCann set i Nerja
Eftersøgningen af Madeleine McCann er igen i gang i Spanien.
Det portugisiske politi har ifølge Diario Sur modtaget et tip om, at den lille pige er set i Nerja, og man har derfor bedt det spanske politi om at undersøge sagen. Informanten hævder i hvert fald at have set en pige, der kunne være britiske Madeleine McCann, der forsvandt i maj 2007 under en ferie på Algarve-kysten i Portugal.
Det er ikke første gang, at det spanske politi leder efter pigen. For bare nogle få måneder siden skulle hun også være set i Axarquía.

 


Stranden La Fontanilla, hvor den 49-årige finske mand omkom.

Finne druknet i Marbella
En 49-årig finsk mand druknede i går omkring kl. 17 ved stranden La Fontanilla i Marbella.
To kinesere, der tilbyder massage på stranden, så manden ligge livløs i vandet og råbte efter hjælp, som kom hurtigt i form af to britiske betjente, der er her på ferie.
På trods af en hurtig indsats lykkedes det ikke at genoplive manden. Han formodes at være druknet eller have fået en hjerteinfarkt under svømningen; det skal en obduktion nu fastslå.

 


Ungen fodres af en fostermor.

Fiskeørneunge giver håb for racens overlevelse i Pyrenæerne
En fiskeørneunge blev den 7. februar fanget i Pyrenæerne, nærmere betegnet Huesca, fordi ornitologer var bange for, at den ikke ville kunne klare sig selv.
Siden da er ungen blevet fodret af to fostermødre, der er en slags ’lokkeørne’ udformet som fiskeørne. Ungen har det nu godt, meddeles det. Den vejede 138 gram, da den blev fanget, men nu er vægten oppe på 930 gram, og kræet har allerede et vingefang på 45 cm.
Samtidig er en anden unge blevet udklækket i fangenskab, og også den har det godt.
Målet er en vægt på fem kilo og et vingefang på 2,4 m, hvorefter fuglene skal slippes ud i det fri.
Det giver fornyet håb for fiskeørnene (gypaetus barbatus), der ellers er den mest udryddelsestruede rovfugl i Spanien. Eksperter mener, der kun er 120 reproduktive par tilbage i de nordspanske bjerge.

 


Real Madrid-spillere varmer op.

Historisk møde i München
I aften gælder det den første match i semifinalen Champions League mellem Real Madrid og Bayern München.
Forventningerne til det spanske hold er gigantiske, selvom det ud af tidligere ni kampe spillet i München har tabt de otte og spillet en enkelt uafgjort.
Kampen starter kl. 20.45 og kan ses på TVE 1.

 

Nyheder den 16. april 2012


Kong Juan Carlos poserer med en anden jæger ved en død elefant i Botswana (Foto Rann Safari, 2006).

Elefantjægeren kong Juan Carlos får hofteoperation
Kong Juan Carlos er ved at komme sig efter en hasteoperation i lørdags, som fandt sted efter han under en jagttur i Botswana faldt og brækkede den ene hofte.
Kongehuset har meddelt, at kongen var vågnet kl. 5 fredag morgen i den lejr, hvor han og jagtselskabet havde slået sig ned, og at han faldt ned af en trappe, da han ville gå på toilettet. Han brækkede så hoften, der allerede var plaget af slidgigt. Den uheldige konge blev straks fløjet hjem til Spanien.
Det er ikke første gang, at han er kommet galt af sted. I 1991 kom han til skade, da han gik gennem en glasdør. De efterfølgende år havde han flere uheld på skiløjperne, mens han for nyligt fik et blåt øje, da han gik ind i en dør. Weekendens hofteoperation var den fjerde operation i løbet af de seneste to år, hvoraf den alvorligste var for at fjerne en knude fra hans ene lunge.
Kongens jagttur foregik i privat regi, og han fløj med et privatfly til Botswana, et af de eneste afrikanske lande, hvor det stadig er lovligt at skyde elefanter.
Kritikken af ham har ikke ladet vente på sig. Formanden for venstrefløjskoalitionen IU, Cayo Lara, har beklaget sig over kongens manglende empati med de mange spaniere, som ”lider meget lige nu”, mens andre mener, at han burde skrive sig på ventelisterne for at få en operation. Jagten virker desuden dobbeltmoralsk på mange, eftersom han er æresformand for Verdensnaturfonden WWF’s spanske afdeling, WWF-Adena. Det er ikke første gang, at han har været på elefantjagt, ligesom han for et par år siden var i Rusland for at skyde bjørne, hvorefter det kom frem, at russerne skulle have hældt vodka på en bjørn, tilsyneladende for at det skulle være nemmere for den spanske monark at få ram på den. Det gjorde han da også.
Det forventes, at det vil tage kongen seks uger at komme på benene igen, i den periode træder Prins Felipe i sin fars sted.
Ulykken i Botswana skete mindre end en uge efter, at kongens ældste barnebarn, Frolián, skød sig selv i foden med en rifle, som han ikke havde tilladelse til at anvende, da han kun er 13 år. Den officielle forklaring har været, at han var ved at skyde efter lerduer sammen med sin far, Jaime Marichalar, mens dronning Sofia, da hun besøgte ham på hospitalet i Madrid, sagde, at far og søn havde været på jagt, da ulykken skete.

 


Flyet styrtede ned på marken 500 meter fra flyvepladsen.

To personer omkommer i flyulykke i Vélez-Málaga
To mænd på hhv. 34 og 36 år omkom søndag den 15. april, da deres fly styrtede ned på en mark tæt ved flyvepladsen Real Aeroclub i Axarquía. Den ene var en flyinstruktør, den anden en elev, og de styrtede, da de forsøgte at lande det lille et motors fly.
Policia Nacional skal nu undersøge årsagen til ulykken, som kan skyldes kraftige vinde.

 


Bliver det dem? José Antonio Griñán (tv.) og Diego Valderas.

Endnu ingen afgørelse i Andalusien
Den 25. marts stod valget til det andalusiske parlament, Junta de Andalucía.
Her fik PP som bekendt 50 mandater, mens det nuværende regeringsparti, PSOE, gik tilbage til 47 mandater. Med støtte fra venstrefløjskoalitionen IU, som fik 12 mandater, kan PSOE sandsynligvis alligevel fortsætte med at lede den lokale regering.
Der forhandles dog stadig mellem partierne, anført af José Antonio Griñán fra PSOE og Diego Valderas fra IU.
Avisen Málaga Hoy citerer nu kilder i IU for at sige, at man endnu ikke er kommet så langt som til at sætte navne på, hvem som skal lede en eventuel koalition mellem de to parter, og intet er sikkert. Efter det sidste valg i naboregionen Extremadura valgte netop IU paradoksalt nok ikke at indgå et partnerskab med PSOE, hvorfor PP i dag har regeringsmagten i den region.
Den andalusiske lokalregering skal ifølge reglementet genåbne den 19. april, hvorfor en formand for parlamentet skal være udnævnt, mens IU ifølge førnævnte avis først den 24. vil diskutere, hvem som eventuelt skal repræsentere partiet i Juntaen. En egentlig regering forventes derfor først at være på plads i begyndelsen af maj.

 


Den blå by i Ronda-bjergene.

125.000 besøger verdens første Smølfe-by, Júzcar
Omkring 125.000 personer har lagt vejen forbi Júzcar, siden byen i juni 2011 blev erklæret verdens første Smølfe-by.
Det er byens borgmester, David Fernández Tirado (PSOE), der har oplyst, at interessen stadig er stor, siden smølferne indtog den andalusiske by i forbindelse med optagelser til filmen Smølferne 3D. Den umiddelbare interesse fik kommunen til at foreslå, at byen ikke skulle males hvid igen, men forblive som verdens første by dedikeret de små blå væsner. Det var en afstemning blandt de 200 indbyggere, der afgjorde sagen.
De mange besøgende har da også skabt øget beskæftigelse i byen, hvor fem nye forretninger har set dagens lys.

 


Omkring 5.000 mennesker og 1.000 hunde deltog.

Hundenes dag i Fuengirola
Søndag den 15. april ærede Fuengirola igen hundene. Det var tredje gang, at kommunen afholdt Día del Perro, og denne gang deltog omkring 5.000 mennesker og 1.000 hunde.
Der var optog gennem byen, konkurrencer og udstillinger med hunde, ligesom betjente fra Guardía Civil og Policia Nacional viste, hvordan de bruger dyrene i bl.a. redningsarbejde.

 


Real Sociedad fejrer et point mod Málaga.

Fortsat krig i Liga-toppen
Málaga CF måtte lade sig nøjes med uafgjort (1 – 1) i weekendens Liga-opgør imod Real Sociedad. En nervøs kamp, hvor Málaga på trods af at gæsterne blev reduceret til 10 på banen, tabte muligheden for at genvinde tredjepladsen i Ligaen, og dermed en direkte billet til næste sæsons Champions League.
Både Real Madrid og FC Barcelona vandt derimod (hhv. 3 – 1 og 2 – 1), hvormed krigen fortsætter ufortrødent i Liga-toppen, hvor Real Madrid har 85 point og Barcelona 81. Nu venter så en af sæsonens højdepunkter, en ’clásico’ mellem Barcelona og Madrid. De to hold tørner sammen søndag den 22. april kl. 20.00.
I aften spiller Getafe og Sevilla, og den kamp kan ses fra kl. 21.00 på Canal Plus Liga 2 / Gol Tv.

 

Nyheder den 13. april 2012


Billedet af Javier Lendínez (t.h.), som La Opinión nu har offentliggjort.

Tidligere Marbella-byrådsmedlem spottet i Indonesien
Tidligere medlem af byrådet i Marbella, Javier Lendínez, forsvandt sporløst i slutningen af 2008. Lendínez var involveret i Malaya-korruptionsskandalen, der bl.a. lænsede kommunekassen. Myndighederne mener, at han modtog bestikkelse på mindst 18.000 euro fra skandalens hovedperson, daværende byrådsmedlem med ansvar for byplanlægning, Juan Antonio Roca.
Det var dog i en anden sag vedrørende bedrag i forbindelse med ejendomshandel og udstedelse af illegale byggetilladelser, at han i 2006 blev anholdt efter ordre fra dommer Miguel Ángel Torres. Lendínez blev kendt skyldig, men var på fri fod, indtil han i 2008 skulle begynde at afsone en fængselsstraf på ni måneder, da han så forsvandt. I hvert fald mødte han ikke op i fængslet i Alhaurín de la Torre, og de sidste spor, han efterlod sig, var hos kæresten, der boede i Tarifa.
Ingen hørte tilsyneladende fra ham, indtil dagbladet La Opinión de Málaga forleden modtog et billede, som afsenderen hævder, er den forsvundne Lendínez. Billedet er taget på en restaurant i Borobudor på Java (Indonesien). Ingen ved, hvorfor han har ladet sig fotografere, når han ikke kan være uvidende om, at han er efterlyst af Interpol.
Yderligere to personer, som formodes at være involveret i Malaya-sagen, er flygtet. Det drejer sig om forhenværende byrådsmedlemmer José Manuel Carlos Llorca, som siden flugten skulle have gennemgået flere plastikoperationer, og Carlos Fernández, der i 2006 fortalte sine nærmeste, at han ville gå pilgrumsruten Camino de Santiago, men som i stedet skulle have fundet vej til Argentina.

 


Billister har de seneste syv år måttet køre syd om byen.

Vejarbejdet i San Pedro færdig før beregnet
Arbejdet på landevejen A7 gennem San Pedro de Alcántara bliver sandsynligvis færdig før beregnet, meddeler ministeren for offentlige arbejder, Ana Pastor (PP). Med det mener hun, at tunellen vil være færdig, og vejen farbar allerede i slutningen af april. Med ’før tiden’ refereres til en tidligere meddelelse, hvori det forlød, at arbejdet skulle være færdig i juli.
De omkring 65.000 billister, der hver dag kører på strækningen, har alt for længe været nødt til at køre en omvej syd om byen. Arbejdet begyndte for syv år siden, og færdiggørelsen er flere gange og af forskellige årsager blevet udskudt. Strækningen skulle ifølge den oprindelige plan have været klar for to et halvt år siden.
Men nu, forsikrer Pastor, mangler man kun at ”opsætte trafiklys og male striberne.” Hun har dog endnu ikke givet en ekstakt dato for, hvornår strækningen igen er farbar.

 


Passagerer venter forgæves.

Iberia annullerer 121 flyvninger i dag
Det spanske luftfartsselskab Iberia har fredag annulleret 121 flyvninger. Det svarer til 64 procent af de planlagte afgange.
Annulleringerne skyldes, at selskabets piloter endnu engang har nedlagt arbejdet på grund af utilfredshed med det nye lavprisselskab, Iberia Express, der blev lanceret i marts.
Piloterne strejkede 12 dage i december, januar og februar samt igen den 9. april, og de planlægger at strejke hver mandag og fredag frem til den 20. juli.
Den spanske regering har forsøgt at mægle mellem de to parter, men uden held.
Iberia, som mister omkring tre millioner euro per strejkedag, har til gengæld anlagt sag mod piloterne og deres fagforening, Sepla, ligesom de foreløbig har afskediget otte piloter for uretmæssig fravær.

 


Et eksempel på de mikroskopiske diamanter, som lyser i stenene.

Diamanter fundet i Ronda-bjergene
De er mikroskopiske. Ikke desto mindre bekræfter geologer ved universiteterne i Málaga og Granada, at der er diamanter i Ronda-bjergene, skriver Málaga Hoy.
Det første fund skete for to år siden, da geologerne analyserede bjergene for mineraler, men nu har flere fund fået geologerne til at offentliggøre, at der virkelig er diamanter i bjergene, Serranía de Ronda. Man har desuden fundet enkelte små diamanter i Jubrique og Torrox samt ved den nordafrikanske enklave Ceuta.
Fundene bekræftes af en tysk ekspert i diamanter, der nu skal deltage i yderligere søgning efter ædelsten. Indtil videre vil geologerne ikke sige, om der ligefrem kan blive tale om udvinding af diamanter i området.
Det er første gang, der er fundet diamanter i Spanien.

 


Det koster 50 cent at aflægge toiletterne et besøg.

Offentlige luksustoiletter installeres i Marbella
Det bliver snart muligt at gå på toilettet med stil i Marbella. Det er det hollandske selskab 2theloo, der planlægger at installere luksustoiletter, en såkaldt Toilet Shop, i Marbella.
Tilsvarende toiletter findes allerede i Barcelona, nærmere betegnet i shoppingcentret Maremagnum, samt i 23 andre europæiske byer.
2theloo har endnu ikke offentliggjort, præcist hvornår og hvor den fornemme toiletbutik åbner i Marbella, kun at det vil koste 50 cent at anvende den, og at man er så overbevist om, at der også her er et behov for rene og pæne toiletter, at man de første dage vil tilbyde gratis introduktion – man betaler kun, hvis man er tilfreds med besøget.

 


Villarreal havde det længste ben foran.

Málaga ned igen
Málaga CF mistede tredjepladsen i La Liga, da holdet i går spillede 1 – 2 mod Villarreal.
Cazorla scorede først, hvorefter Senna udlignede på straffe, mens Hernán Pérez i den tillagte spilletid sikrede hjemmeholdet sejren.
Derudover vandt Mallorca i aftes 3 – 0 over Racing Santander, det samme gjorde Sevilla, der mødte nedrykningstruede Zaragoza.
Real Madrid tager lørdag imod Sporting, mens FC Barcelona samme dag møder Levante. Søndag er Málaga igen i vælten, hvor det gælder Real Sociedad.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena

Indtil 20. april

Den finske kunstner Sinikka Ahokas-Gröhn udstiller et udvalg af sine værker, der inkluderer malerier og litografier, i Castillo Bil-Bil.

Hver weekend

Tivoli World i Arroyo de la Miel holder åbent lørdag og søndag fra kl. 11.00 – 19.00.


Frigiliana

Indtil 2. juni

Udstilling med Arne Haugen Sørensen i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.


Fuengirola

Indtil 26. april

Udstilling af forskellige spanske kunstmalere og skulptører fra Asociación Española de Pintores y Escultores i forbindelse med kommunekontoret i Los Boliches.

19. april kl. 21.00

Koncert med flamencoguitar i Casa de la Cultura. Gratis entré.

20. april kl. 21.00

Flamenco med Antonio de Verónica og Sara Cortés samt familien Cortés i Palacio de la Paz. Entre fra 12 euro. Tlf. 952 589 349.


Málaga

Indtil 10. juni

Picasso-museet huser en udstilling af fotografier af mesteren selv. Conmigo, yo mismo, yo, hedder samlingen. Museo Picasso Málaga, Palacio de Buenavista, Calle San Agustín.

Indtil 17. juni

En udstilling over Jesus’ Ligklæde, La Sábana Santa, kan ses i katedralen. Læs mere på www.sabanasantaexpo.com.

13. april kl. 20.30, 14. Kl. 20.00

Klassisk guitarkoncert med Ricardo Gallén, som spiller værker af Barber, Rodrigo og Tchaikovsky, på Teatro Cervantes. Entré fra 7 euro på www.malagaentradas.com.


Marbella

Indtil 28. april

Udstillingen Pedro Castrortega: Alcohol de Alfileres kan ses i Museo del Grabado i den gamle bydel.

20. april

Koncert med Juan deLola i kongrescentret. Tidspunktet er endnu ikke bekræftet, men følg med på www.marbellacongresos.com.


Mijas

Hver onsdag kl. 12.00

Flamenco-show på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.

13. april kl. 16.00

Hestevæddeløb på travbanen Hipódromo Costa del Sol. Entré 5 euro, børn kommer gratis ind. Læs mere på www.hipodromocostadelsol.es.

 

Nyheder den 12. april 2012


En million euro skulle Urdangarín have hævet fra sine konti i Luxemburg.

Tømte Luxemburg-konti midt i undersøgelserne
Iñaki Urdangarín, prinsesse Cristinas mand, og hans forretningspartner, Diego Torres, hævede sidste år omkring en million euro fra deres konti i Luxemburg, skriver El Mundo. Det skulle være sket, efter undersøgelserne om formodet korruption i forbindelse med deres organisationen, Instituto Nóos, allerede var godt i gang.
Ifølge det spanske dagblad er det Policìa Nacional, som har undersøgt partnernes to konti, som er tømt ved en række overførelser, som fortrinsvist har fundet sted i løbet af det forgangne år. Undersøgelserne skete efter ordre fra dommeren José Castro ved domstolen i Palma, der i optrævlingen af korruptionsskandalen, kendt som Babel, indledte en sag mod Nóos. Det skulle have været en ikke-lukrativ organisation, der blev ledt af Urdangarín, mens den i virkeligheden tjente millioner ved at kræve ågerpriser for at arrangere konferencer for sport og turisme for de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia.
Man er nu ved at undersøge, hvad der er sket med pengene fra Luxemburg.
Urdangarín er allerede tiltalt for fire lovovertrædelser, nemlig underslæb, korruption, dokumentfalsk og magtmisbrug.

 


Maksimalt 2.500 euro må skifte hænder.

Slut med kontantbetalinger
For at dæmme op for snyd og bedrag, som hvidvaskning af penge og falske fakturaer, har den spanske regering besluttet at begrænse den maksimalt tilladte betaling i kontanter til 2.500 euro, meddelte statsminister Mariano Rajoy (PP) i går, under en plenarforsamling i kongressen.
Forbuddet gælder, når ”mindst den ene af parterne er en virksomhed,” lyder det fra Rajoy, der desuden har forklaret, at en bøde for ikke at overholde reglen vil være på 25 procent af det betalte beløb.
Initiativet forventes i den resterende del af 2012 at give 8,171 milliarder euro i statskassen. Den spanske regering har fundet ideen hos lidelsesfællen Italien, hvor en lignende ordning i 2009 og 2010 indbragte omkring fem milliarder euro.
I Spanien forventes reglen at træde i kraft allerede på fredag den 13. april.

 


Priserne styrdykker stadig.

Priser på lejligheder faldet med næsten 34,9 procent
Priserne på lejligheder ved den spanske middelhavskyst er gennemsnitligt faldet med 34,9 procent, siden krisen startede for godt fire år siden, skriver La Opinión de Málaga.
Og priserne fortsætter åbenbart med at falde. Alene i marts måned var faldet på 11,5 procent i forhold til samme måned i 2011.
I de spanske storbyer ses en lignende tendens, her kan man nu erhverve sig en lejlighed til gennemsnitligt 30,8 procent mindre end i 2007.
Antallet af alle former for bolighandler falder også. Tallene for underskrifter på skøder i januar og februar i Málaga-provinsen er netop blevet offentliggjort, og her skiftede kun 2.949 boliger ejer, og det er 25 procent færre end i samme periode sidste år. I hele Spanien er der i samme periode solgt lidt over 63.000 ejendomme, og det er 30 procent færre end i 2011.

 


Han forsøgte at flygte via vandløbet her.

Mand anholdt efter at have sat ild til kvinde på gaden i Motril
En mand blev i går anholdt, efter han havde hældt sprit over en kvinde og sat ild til hende på gaden i Motril.
Han havde købt spritten på et apotek, hvorefter han hældte den over kvindens ryg og satte ild til hendes tøj med en lighter. Et vidne så hende kæmpe med flammerne og fik fat i politibetjente, der holdt i en bil i nærheden. Betjentene gav kvinden førstehjælp og tilkaldte en ambulance, og hun er nu indlagt på hospitalet med svære forbrændinger, mens de efter en kort jagt på gaderne og gennem et vandløb i den granadinske by lykkedes at fange manden. Han er nu varetægtsfængslet.
Hans identitet er endnu ikke offentliggjort, kun at han er 43 år og bosiddende i Motril.

 


Ronaldo stod for endnu et hattrick og sit mål nummer 40 denne sæson.

Atlético knust på Bernabeu
Real Madrid vandt lokalopgøret i aftes over Atlético Madrid med knusende 4 – 1.
Dermed er Real Madrid igen fire point foran FC Barcelona i La Liga.
Der er kun fem runder tilbage i sæsonen, og det går stærkt.
Allerede i aften er turen igen kommet til Málaga CF, som møder Villarreal. Kampen starter kl. 20.00 og kan ses på Canal Plus Liga2.
En time senere spiller Mallorca imod Villarreal, og endnu en time senere gælder det Sevilla imod Real Zaragoza.

 


Specielt i området omkring Alcázar Viejo og i den gamle jødiske bydel kan man se de udsmykkede patioer.

Kryds i kalenderen: Patio-festival i Córdoba
Mangler man lidt inspiration til udsmykningen af gårdhaven, så kunne det være en idé at lægge vejen forbi Córdoba. Helst i begyndelsen af maj, hvor indbyggerne ifølge en ældgammel tradition (siden 1918, hævdes det) holder dørrene åbne til deres patioer, så alle patio-aficionados og almindelige nysgerrige kan glæde sig over udsmykningen, der designmæssigt må betegnes som en modpol til den danske minimalistiske stil.
Festivallen afholdes i år fra den 2. til 13. maj.

 

Nyheder den 11. april 2012


Bør spanierne se mod Portugal?

Lille naboland bedre rustet end Spanien
I Spanien ser man ofte på Portugal som en fattig og uanseelig slægtning, men landet mod vest er på flere områder bedre rustet til at klare sig igennem krisen end Spanien. Det mener i hvert fald chefen for det portugisiske institut for internationale relationer (Instituto Português de Relações Internacionais), Carlos Gaspar, som det danske tidsskrift Ræson har talt med.
Ganske vist har Portugal måttet tage imod en hjælpepakke på 78 milliarder euro fra EU-kommissionen, ECB og IMF, og visselig er landet i recession. Arbejdsløsheden er på 14,5 procent, det højeste i landets demokratiske historie, så konsekvenserne af krisen og stramningerne har ramt portugiserne hårdt. Men, forklarer Gaspar til Ræson, EU-kommissionen, ECB og IMF har rost den portugisiske regerings implementering af en række indgreb. Regeringen er bl.a. i gang med at reformere arbejdsmarkedet og indføre øget fleksibilitet, hvilket også inkluderer bedre understøttelse for arbejdsløse.
Den portugisiske regering er i øvrigt en koalitionsregering med et center- og højrefløjsparti, som overtog magten efter socialisterne. Begge blokke støtter dog initiativerne, hvilket sikrer parlamentarisk enighed, og på intet tidspunkt har der været tale om at indsætte en teknokratisk regering som i Grækenland og Italien, hvilket Gaspar, der i øvrigt er fortaler for større europæisk integritet, anser som en sejr for demokratiet.
Portugals gæld var dog sidste år på 110 procent af bruttonationalproduktet, og det offentlige underskud er i årets første to måneder steget fra 274 millioner euro sidste år til 799 millioner i år. Alligevel ser Gaspar positivt på situationen, specielt fordi portugiserne ikke har reageret imod stramningerne med demonstrationer og strejker, som det er set i bl.a. Spanien, hvor arbejdsløsheden desuden er på vej til 24 procent.

 


Elena Arzak gør familienavnet endnu større.

Spanier bedste kvindelige kok
Den baskiske kok Elena Arzak er netop blevet kåret til verdens bedste kvindelige kok. Det er organisationen bag magasinet The World’s 50 Best Restaurants, som står bag udnævnelsen.
”Jeg er rørt, ikke kun på mine egne vegne, men for hele restauranten,” sagde Arzak, som i dag driver restauranten Arzak i San Sebastián, efter hun var blevet informeret om den fine pris. Hun vandt, fordi hendes madlavning er ”avanceret og baseret på konstant udvikling”, lyder det bl.a. fra The World’s 50 Best Restaurants.
”Frem for alt er jeg taknemmelig for, at min far har lært mig alt det, jeg kan som kok,” fortsætter hun med reference til faren, Juan Mari Arzak, der er en af pionererne i det nye spanske køkken, og den første basker til at få tre stjerner i Michelin-guiden. Elena Arzak er fjerde generation til at drive restauranten i den nordspanske by, hvor den blev åbnet i 1897.
På andenpladsen kom franske Anne-Sophie Pic.

 


56,3 procent af indbyggerne i Rasquera vil gerne se marihuanafarme for at få kommunen væk fra fallittens afgrund.

Indbyggere stemmer for marihuanafarme
Indbyggerne i den lille by Rasquera i Tarragona-provinsen (Catalonien) skulle i går stemme om, hvorvidt de billiger, at der bliver dyrket marihuana på offentligt ejet jord. Afstemningen følger et forslag fra byrådet (ERC og CiU), der som en del af en række initiativer for at bekæmpe krisen, vil starte en marihuanafarm. Den skal drives af Asociación Barcelonesa Cannábica de Autoconsumo (ABCDA), der forventes at skabe 40 arbejdspladser i kommunen.
56,3 procent af byens 804 stemmeberettigede indbyggerne stemte for.
Den offentlige anklager i Tarragona ser dog stadig på kommunens planer, som, mener man, meget vel kunne være ulovlige. Den spanske lovgivning er uklar omkring marihuana. Tilhængere af det euforiserende græs har ved flere retssager fået ret i, at man gerne må dyrke og indtage marihuana, når det sker af helbredsmæssige årsager.

 


Kongen ses her med sit nye problem, barnebarnet Frolián.

Kong Juan Carlos har fået endnu et mareridt
Spaniens kong Juan Carlos har fået sig endnu et royalt mareridt.
Han beklager sig ofte over, at Spaniens mange arbejdsløse fratager ham nattesøvnen, og det er utvivlsomt også tilfældet med hans svigersøn, Iñaki Urdangarín, som er anklaget for korruption og tre andre lovovertrædelser. Det første medlem af kongefamilien til at blive retsforfulgt.
Mandag skød kongens ældste barnebarn, Frolián de Marichalar de Borbón, så sig selv i foden. Ulykken skete i Soria, hvor han var på påskeferie hos sin far, Jaime Marichalar, der er skilt fra prinsesse Elena. Frolián er helt uden for fare, men problemet viser sig dog nu at være, at han kun er 13 år gammel, hvilket ifølge spansk lovgivning er for ung en alder til at anvende denne form for skydevåben.
Det er nu op til domstolen i Soria, hvorvidt Guardia Civil skal undersøge sagen med tanke på retsforfølgelse af Jaime Marichalar, der havde ansvaret for drengen, da ulykken skete.

 


Fyrtårnet på Punta Docella i Estepona.

Esteponas fyrtårn skal renoveres
Fyrtårnet på Punta Docella i Estepona er i en sørgelig stand. Det samme gælder det omkringliggende 5.000 m2 store landområde, som tilhører kommunen.
Indbyggerne har i flere år klaget over forfaldet, og nu har byrådet besluttet at gøre noget ved sagen, skriver Diario Sur.
Arbejdet forventes at starte i løbet af sommeren. Kommunen har afsat 300.000 euro til det, mens yderligere 600.000 euro skal komme fra Junta de Andalucía.

 


Fotoet fra det amerikanske politi.

Olazábal fanget af amerikansk politi
Den spanske golfspiller José María Olázabal havde tilsyneladende travlt med at komme væk fra Augusta, golfklubben i Georgia, USA, hvor han ikke havde klaret cuttet i US Masters.
Han blev i hvert fald stoppet af politiet i går, da han kørte med 156 km/t, hvor man kun må køre 105 km/t.
Ifølge det amerikanske politi undskyldte spanieren mange gange og efter at have fået taget et forbryderbillede og betalt en bøde på 621 dollars, fik han lov til at køre videre.

 


Afstanden mindsket.

FC Barcelona et point fra Real Madrid
4 – 0 vandt FC Barcelona i aftes over Getafe på Camp Nou. Alexis scorede to mål, Messi og Pedro stod for de øvrige. Der var egentlig ikke noget uventet i det, men det betyder, at Barça nu har 78 point, kun er et enkelt point fra Real Madrid på førstepladsen. For bare nogle få uger siden var afstanden 10 point.
Det kan dog meget vel ændre sig, når Real Madrid i aften møder Atlético Madrid. Kampen starter kl. 22.00 og kan ses på La Sexta.

 

Nyheder den 10. april 2012


Mariano Rajoy (t.h.) bør tage til genmæle efter Nicolas Sarkozys nedsættende kommentarer om Spanien, mener opposition.

Spansk vrede over Sarkozys kommentarer
Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, har igen beskrevet Spanien som Europas problembarn. I hans kampagne op til det franske valg den 6. maj har han også gentagne gange sagt, at hvis han bliver genvalgt, vil han forhindre, at Frankrig får de samme økonomiske problemer som nabolandet mod syd.
”Jeg er overbevist om, at Frankrig ikke vil komme til at lide samme skæbne som Grækenland eller få de samme problemer som Spanien,” citeres franskmanden i det spanske dagblad El País.
Hans kommentarer er ikke blevet godt modtaget i Spanien.
Det socialistiske oppositionsparti, PSOE, mener, at Sarkozy ikke bør bruge Spanien som et dårligt eksempel i sin valgkampagne, og partiets nummer to, Elena Valenciano, har krævet, at Spaniens statsminister Mariano Rajoy (PP) officielt klager over sin franske kollegas kommentarer.
Fra PP har man foreløbig valgt at forsvare Sarkozy, og kongresmedlem Elviria Rodríguez har sagt, at Sarkozy har udtalt sig i sin rolle som præsidentkandidat og ikke som ”europæisk leder.”

 


Sparekniven når nu sundhedssektoren, som Hospital Costa del Sol i Marbella.

10 milliarder euro skal spares på sundhed og uddannelse
Den spanske regering kalder det for ’justeringer’, men i realiteten skal der, udover den netop meddelte besparelse på godt 27 milliarder euro i indeværende år, spares 10 milliarder euro i sundheds- og uddannelsessektorerne. Den yderligere besparelse blev offentliggjort i går i en meddelelse fra den konservative statsminister, Mariano Rajoy.
Regeringen mener, at der er mange penge at hente i de to sektorer, også uden at det går ud over udbud og kvalitet. Det gælder bl.a. på lægemidler, som i Spanien udgør 25 procent af sundhedsvæsnets udgifter, mens det europæiske gennemsnit kun er 15 procent.
I meddelelsen nævnes det desuden, at regeringen overvejer at privatisere dele af sundhedsvæsnet og at mindske den eksisterende overadministration mellem kommuner, provinser, regioner og staten, men detaljerne foreligger endnu ikke.
Statsministeren forventes i løbet af ugen at forsvare planen i kongressen. Regeringen er nødt til at finde støtte for besparelserne hos regionerne, der har en høj grad af autonomi i netop sundhed og uddannelse.
Ifølge planen skal der hentes tre milliarder euro fra uddannelse og syv fra sundhed.
Regeringen har desuden oplyst, at man planlægger at skynde på salget af statens andele i landets sparekasser.

 


Frolián de Marichalar de Borbón, den spanske konges ældste barnebarn.

Kongens barnebarn skyder sig selv i foden
Kong Juan Carlos’ ældste barnebarn, Frolián, har skudt sig selv i foden. Ifølge en meddelelse fra kongehuset var han i gang med at skyde lerduer, da et vådeskud med en 36 kaliber rifle ramte ham i foden.
Ulykken skete i går i Soria, hvor den 13-årige dreng var på ferie hos sin far, Jaime Marichalar, der er skilt fra prinsesse Elena. Frolián blev kørt til hospitalet Santa Bárbara i Soria, hvor blødningen blev stoppet, mens han nu er overført til et unavngivet hospital i Madrid.
Ulykken bringer minder frem, om da kong Juan Carlos var 18 år, og han med et vådeskud dræbte sin tre år yngre bror, Alfonso.

 


93.262 personer er nu registreret som selvstændige erhvervsdrivende.

Flere selvstændige i Málaga-provinsen
Der er et lille positivt tegn på bedring på Málaga-provinsens arbejdsmarked. Avisen Málaga Hoy skriver, at 300 flere er registreret som selvstændige erhvervsdrivende i årets første kvartal.
Stigningen får økonomer til at kalde Málaga for ”én af de mest dynamiske provinser”, og Málaga er da også den eneste provins, hvor flere har valgt at drive egen forretning.
I dag er 93.262 personer selvstændige, hvilket svarer til 0,3 procent flere end ved slutningen af 2011.

 


Nummer tre i La Liga.

Málaga CF skriver historie
Málaga CF har netop skrevet et nyt afsnit i klubbens historiebog.
Førsteholdet vandt i aftes med 3 – 0 over Racing Santander på La Rosaleda i provinshovedstaden. Isco, Cazorla og Van Nistelrooy stod for målene.
Med de tre lune point har Málaga nu 50, hvilket placerer holdet på en tredjeplads i ligaen, og det er første gang i historien.

 


Allan Green og Mikkel Kessler tørner sammen.

Boksning og Champions League på storskærm i Casa Danesa
Nu oprinder aftenen for det længe ventede come back for Danmarks bedste bokser gennem tiderne, den nu 33-årige Mikkel Kessler.
Håndskader og forviklinger omkring en match mod tyske Robert Stieglitz forårsagede en årelang pause for danskeren. Den 19. maj i Parken i København møder han den ligeledes 33-årige amerikaner Allan Green fra Tulsa i Oklahoma. En skrap herre.
Den med spænding imødesete kamp bokses i letsværvægt – altså en tungere vægtklasse end Kessler normalt bokser i – og vises på storskærm i restaurant Casa Danesa. Et dinner-arrangement med Club Danés og La Peña de Dinamarca som arrangører. Arrangementet starter kl. 20.00 således, at der også bliver tid til at vise andre kampe fra stævnet.
Endvidere vil de fremmødte også få mulighed for at se Tv fra finalen i Champions League i fodbold. En stor tv-aften i Casa Danesa.
Der bydes på en to retters menu med en halv flaske vin til 22 euro. Menuen lyder på krydderstegt svinefilet med ristede kartofler, grøntsager og paprikasauce samt isdessert med frugtsauce.

Entre uden spisning 8 euro.
Lotteri og sweepstakes ved arrangementet.

De to bokseres rekordliste ser således ud:
Kessler: 44 sejre i 46 kampe – heraf de 33 på knock out.
Green: 30 sejre i 33 kampe – heraf de 21 på knock out.

Bordbestilling og betaling i Casa Danesa:
Tlf. 952 475 151 – mail: restaurant@casadanesa.dk
Restauranten serverer knock out drinks efter Kessler-kampen.

 

Nyheder den 9. april 2012


Solen skinnede da også denne påske, her ved stranden i Rincón de la Victoria.

Dårlig påske på grund af dårlig vejrudsigt
Turistsektoren i Málaga-provinsen er ikke tilfreds med belægningen på hotellerne den forgangne påske, og man lægger nu skylden på de nationale medier, som man mener, har blæst vejrudsigterne ud af proportioner.
”Det har næsten ikke regnet, men man havde på forhånd talt så meget om regn på Costa del Sol, at mange turister er blevet væk,” citerer dagbladet La Opinión de Málaga formanden for organisationen Asociación de Empresarios de Playas de Málaga, Manuel Villafaina.
Han og flere andre er specielt utilfredse med de nationale medier, eftersom det først og fremmest er spaniere fra landets større byer, som plejer at komme til Málaga og det øvrige Costa del Sol for at holde påskeferie.
”Tv-stationerne holder meget lidt af os,” fortsætter Villafaina, der refererer til vejrkortene, hvor man for påskedagene har kunnet se små skyer med regn over den spanske sydkyst. Men sådan blev det ikke i virkeligheden.
Nogle hoteller i selve Málaga har enkelte dage haft fulde huse, andre steder har belægningen ikke været mere end mellem 70 og 75 procent.

 


Prinsesse Cristina og Iñaki Urdangarín var ikke med i Palma de Mallorca denne gang.

Kun den halve kongefamilie samlet til påske i Palma
Det spanske kongepars yngste datter, prinsesse Cristina, og hendes mand, Iñaki Urdangarín, var ikke i Palma for at fejre påsken sammen med den øvrige kongefamilie.
Det er ellers en tradition, at hele familien samles for at holde ferie på Marivent-paladset og deltage i messen påskedag i Palmas katedral, men ikke denne gang.
Årsagen formodes at være den pågående retssag mod Urdangarín, der for mulige illegale aktiviteter i sin organisation, Instituto Nóos, er tiltalt for underslæb, korruption, dokumentfalsk og magtmisbrug.

 


Påsken kræver adskillige trafikofre.

40 omkommet på de spanske landeveje
40 personer er den forgangne påske omkommet på de spanske landeveje, meddeler trafikstyrelsen Dirección General de
Tráfico (DGT), som beregner påsken fra den 30. marts kl. 15.30 til midnat mellem den 8. og 9. april.
I påsken 2011 omkom 37 personer.
Lørdag eftermiddag kom 18 personer til skade i et harmonikasammenstød på A7-landevejen ved Nueva Andalucía i Marbella. Fem biler var impliceret.
Selvom påsken er forbi, kan man også i dag forvente intens trafik på vejene.

 


Ruth Ortiz, efterlyser sine børn, Ruth og José.

Forsvundne Córdoba-børn stadig et mysterium
Efter et halvt år er der stadig intet spor efter de to børn fra Córdoba, som forvandt den 8. oktober 2011.
Ruth på seks år og José på to år er ikke set, siden de var sammen med deres far, José Bretón, som hævder, at de besøgte forlystelsesparken Parque Cruz Conde i Córdoba. Han havde været sammen med børnene fra omkring kl. 13.00, men kl. 18.40 ringede han til politiet for at meddele, at børnene var forsvundet. Politiet satte en eftersøgning i gang, men da den ikke ledte til spor, begyndte man at mistænke faren for enten at have kidnappet børnene eller at have slået dem ihjel. Han blev anholdt den 18. oktober.
Forældrene var separeret, og mens faren boede i Córdoba, boede moren, Ruth Ortiz, i Huelva, hvor hun stadig opholder sig. Faren er stadig fængslet, anklaget for kidnapning, men han fastholder, at han ikke ved, hvad der er sket med børnene.
Ifølge politiet foretog han opringningen fra hans families ejendom, Las Quemadillas, og ikke fra parken, som han hævder. Derudover viser optagelser fra sikkerhedskameraer i parken José Bretón alene, hvilket selvfølgelig ikke er et bevis, kun nok til at forstærke mistankerne imod ham.
Ejendommen Las Quemadillas, som har flere brønde og er omgivet af marker med appelsintræer, er blevet finkæmmet flere gange af politiet, men der er endnu ikke fundet et eneste spor, der kan lede til børnene eller i det mindste en mere konkret teori om, hvad der kan være sket med dem.

 


Manden boede her i Marbella, nu er han mistænkt for at have været ansvarlig for en gruppe narkohandlere.

Dansk narkobaron anholdt i Marbella
Spansk politi har anholdt en dansk statsborger i Marbella efter anmodning fra de danske myndigheder, skriver El Mundo.
Manden, der har initialerne N.A. og som er 43 år, kommer oprindeligt fra Pakistan. Han er mistænkt for at være bossen for en narkobande i Spanien.
Det danske politi kom på sporet af ham, efter man i slutningen af marts anholdt en mand, der ankom fra Pakistan til Københavns lufthavn, hvor han forsøgte at få 20 kilo heroin ind i Danmark i en ganske almindelig sportstaske. Også ansatte i lufthavnen formodes at være impliceret.
Efter anholdelsen i Marbella gennemsøgte politiet mandens lejlighed og beslaglagde computere, telefoner og forskellige papirer.
N.A. er nu overført til Madrid, hvorfra han forventes udleveret til de danske myndigheder for retsforfølgelse i Danmark.

 


Spanske David Ferrer jubler over sejr i Østrig.

Spanien møder USA i Davis Cup-semi
Påskedagene bød på kvartfinale i Davis Cup mellem Spanien og Østrig. De forsvarende mestre havde selv uden Rafael Nadal ingen større besværligheder med østrigerne og vandt kvartfinalen med 4 – 1.
Nu venter så USA i semifinalen, der skal spilles den 14. – 16. september. Hvor i Spanien den spilles, er endnu ikke fastlagt.

 


Bolsjestribede Athletic Bilbao, et af tre spanske hold i semifinalen.

Spanske hold regerer Europa League
Et spansk hold i Europa League-finalen er garanteret, da alle tre spanske hold er gået videre til semifinalerne.
I slutningen af sidste uge vandt Atlético de Madrid 2 – 1 over Hannover 96 til det endelige resultat 4 – 2, Athletic Bilbao spillede uafgjort mod Schalke 04, hvilket var nok til en total sejr på 6 – 4, mens Valencia knuste AZ Alkmaar med danske Simon Poulsen 4 – 0, hvilket gav en endelig målscore på 5 – 2.
I semifinalerne mødes Valencia og Atlético de Madrid, mens Athletic Bilbao skal møde det eneste tilbageværende ikke-spanske hold, Sporting de Lisbon.
Kampene spilles den 19. og 26. april.
Derefter vil mindst et spansk hold være i finalen, der spilles den 9. maj.

 


Madrids Gonzalo Higuaín falder i modstandernes arme.

Valencia give Barcelona en hånd
FC Barcelona vandt lørdag 4 – 1 over Zaragoza, mens Real Madrid søndag aften i en nærmest panisk kamp måtte nøjes med uafgjort 0 – 0 imod Valencia. Dermed er Barcelonas afstand til Real Madrid på førstepladsen mindsket til kun fire point.
Mandag aften spiller Málaga CF imod Racing Santander på La Rosaleda. Kampen vises kl. 21.00 på Gol TV/Canal + Liga 2.

 

Nyheder den 4. april 2012


Løven ved kongressen i den spanske hovedstad bider igen.

Debat afslører flere detaljer i finansloven
Den spanske kongres begyndte i går at nærlæse finansloven for 2012, som ministerrådet inklusive statsminister Mariano Rajoy (PP) vedtog fredag den 30. marts.
Vi ved godt, at staten med finansloven skal spare yderligere 27,3 milliarder euro resten af året, og at det er den største besparelse på en finanslov siden genindførslen af demokratiet. Vi ved også godt, at en del af de penge skal skaffes ved at reducere ministeriernes budgetter med 16,9 procent og ved at skære 65,4 procent af ulandsbistanden, ligesom der skal hentes 12,3 milliarder euro ved at fjerne den regel, der giver spanske selskaber et skattefradrag i forbindelse med ekspansion i udlandet.
Her er nogle af de punkter, som ikke blev oplyst i første omgang:
• Der er brug for 28,876 milliarder euro alene til renter på statens lån, som sluger 13,4 procent af indtægterne.
• Regeringen forventer at hive 38,1 milliarder euro ind i skatter, og det er 5,6 procent mindre end sidste år.
• Forbruget er faldet, og man forventer at få to procent mindre ind på momsen.
• Særlige afgifter på tobak og benzin forventes at give 11,5 procent mindre i forhold til sidste år.
• Beløbene til undervisning reduceres med 21,9 procent, sundhedsvæsnet 6,8 procent, forskning 25 procent, boligstøtte 31,7 procent, Tv- og filmproduktion 35 procent og tilskud til ofre for terrorisme 20 procent, mens der skæres to procent af kongehusets apanage.
Målet er at nå et underskud på højst 5,3 procent af BNP, som EU dikterede, efter regeringens eget bud havde lydt på 5,8 procent. Sidste år var underskuddet på 8,5 procent.
Oppositionspartierne anført af PSOE har omtalt finansloven som værende ”fuld af løgne og ineffektiv”.
I teorien skal kongressen godkende finansloven, men uanset hvilke uenigheder, der måtte være, så forventes det med PP’s majoritet at være en formalitet.

 


Pengene kan komme fra handel med våben og narko, mener José Luis Bilbao.

Modstand mod amnesti til våben- og narkohandlere
Der er en voldsom modstand mod regeringens planer om at give amnesti til de, som har modtaget betalinger og lønninger på konti i udlandet, og til de, der har modtaget penge under bordet, hvis de deklarerer disse indtægter til skattevæsnet. Man skal i så fald bare betale 10 procent i skat, og der vil ikke blive stillet spørgsmål eller blive tale om andre afgifter eller bøder. Regeringens mål er at hive 25 milliarder euro ind til statskassen alene med denne regel.
Lokalregeringen i Baskerlandet, som selv indsamler skatter og videresender den relevante del til staten, har allerede meddelt, at man ikke har tænkt sig at implementere reglen, da pengene, ifølge rådmand i Vizcaya-provinsen José Luis Bilbao (PNV), ”kan komme fra handel med våben og narkotika samt bestikkelse”.
Associationen for Spaniens skatteinspektører er enig. Man mener, at det er lovstridigt og at ”det underminerer moralen hos ærlige skatteborgere”.

 


Fra Europas sydligste skisportsressort.

Sierra Nevada mangler sne
Det er sparsomt med sneen i Sierra Nevada, og derfor lukker selskabet Cetursa, der leder skisportsstedet, allerede den 15. april; et par uger tidligere end tidligere år.
Dagtemperaturerne ligger på mellem tre og otte grader, mens de om natten kun lige når frysepunktet.
Følg den aktuelle snesituation her.

 


To kinesiske forretningsindehavere i industrikvarteret Guadalhorce i udkanten af Málaga.

Ingen krise hos kineserne i Málaga-provinsen
Kineserne er den nationalitet, der klarer sig bedst i krisen, og antallet af virksomme kinesere stiger støt, skriver La Opinión de Málaga.
Tilbage i 2008, da krisen startede, var 862 kinesiske statsborgere registreret som selvstændige erhvervsdrivende, mens antallet i dag er 1.393, hvoraf mange driver flere forretninger.
Selvom antallet af selvstændige kinesere stiger, er briterne stadig den største gruppe; 3.392 er registreret. Det er dog omkring 1.300 færre end for fire år siden.
Læs mere om de mange kinesere på Costa del Sol, hvorfor de har valgt at slå sig ned her, og hvad de egentlig laver, ved at klikke her.

 


Her på Es Trenc, én af Mallorcas smukkeste strande, skal der nu bygges et hotel.

Forretning eller miljø?
En af Mallorcas sidste uberørte strande, Es Trenc, er nu truet af hotelkæden Blau Hotels and Resorts, der ønsker at opføre et hotelkompleks med 1.250 værelser og tilhørende golfbane i den nærliggende lille by, Sa Rapita. Blau har støtte fra den lokale baleariske PP-regering.
Sagen har delt indbyggerne i to lejre. Nogle mener, at det er en rigtig dårlig idé at ødelægge miljøet, mens andre er af den overbevisning, at forretning og beskæftigelse kommer i første række. Opførelsen af komplekset forventes at give 850 jobs, mens det senere vil kunne beskæftige omkring 300. Prisen for opførelsen er sat til 120 millioner euro.
Es Trenc er én af de allersmukkeste strande på øen.

 


De sørgede for de tre mål til resultatet 3 – 1.

FC Barcelona i Champions-semi for femte gang i træk
FC Barcelona vandt i aftes returmatchen i kvartfinalen i Champions League mod AC Milan. Den første dyst, som blev spillet i Milano, endte 0 – 0, men det catalanske hold var helt oppe på mærkerne i går, og selv om der var en del nervøsitet over spillet, lykkedes det Messi at score to gange på straffespark. Det ene straffespark var måske tvivlsomt, omvendt blev Barcelona snydt for et i den første kamp mellem de to hold. Iniesta nettede også, mens AC Milan måtte nøjes med et enkelt mål.
Dermed er Barça videre til semifinalen, hvilket er femte år i træk. Det er første gang i Champions League-historien, at et hold har opnået det.
Real Madrid er også på hjemmebane i aften, hvor det jo gælder Apoel Nicosia, som den spanske klub besejrede 3 – 0 i første omgang. Kampen kan ses fra kl. 20.45 på Canal Sur.

 


Påskeoptog gennem Málagas centrum.

Helligdage i forbindelse med påsken
I morgen d. 5. april er det Skærtorsdag og d. 6. april Langfredag. Det betyder helligdage i Spanien, mandag er dog en almindelig arbejdsdag.
På helligdagene og den kommende weekend er der imponerende påskeprocessioner i de fleste byer. Helt specielle er optogene dog i Sevilla og Málaga.
Se Diario Sur’s liste over optogene her.

 


Et alternativ til påskeægget.

Størrelse har betydning
Størrelse betyder virkelig noget. Det mener i hvert fald El Mundo, som bringer påskenyheden om et firma i Catalonien, som passende hedder United Indecent Pleasures, der har lanceret Chokopene, altså chokoladepenisser, som måler 20 cm.
De fås med flere forskellige slags fyld, bl.a. appelsincreme fra Valencia og pærelikør, mens selve chokoladen er en ren mørk variant fra Ghana.
Lækkersulten? Se mere her.

 


Den skandinaviske turistkirke i Fuengirola.

Den skandinaviske turistkirkes påskeprogram

Den skandinaviske turistkirke i Fuengirola har følgende program i påsken:

• Skærtorsdag
Kl. 19.00: Aftengudstjeneste.

• Langfredag
Kl. 11.00: Gudstjeneste.

• Påskedag
Kl. 11.00: Gudstjeneste.
Kl. 19.00: ”Jesus lever” – Påskens sange.

Læs mere om programmet på www.turistkyrkan.info. Kirkens tlf.: 952 465 860, mobil: 693 783 854, e-post: pastor@turistkyrkan.info

 

God Påske!
La Danesa er tilbage med flere spanske nyheder mandag den 9. april.

 

Nyheder den 3. april 2012


Volker Kauder giver Mariano Rajoys første finanslov det blå stempel på La Moncloa.

Merkels repræsentant tilfreds med Spaniens besparelser
Spaniens ministerråd vedtog sidste fredag finansloven for 2012, hvormed der skal spares yderligere 27,3 milliarder euro på det offentliges udgifter.
Det skulle have skabt glæde blandt de andre EU-ledere, men for at være på den sikre side, sendte Tysklands kansler, Angela Merkel alligevel en repræsentant til Spanien for at gennemgå tallene.
”Det går i den rigtige retning,” konkluderede repræsentanten, Volker Kauder, der er gruppeformand i CDU. Det forklarede formanden for den spanske kongres, Jesús Posada (PP).
Kauder havde dog også understreget, at regeringen skal insistere på at foretage alle de nedskæringer, der måtte være nødvendigt, for at Spanien kan forbedre økonomien.
I aftes mødtes tyskeren med Spaniens statsminister, Mariano Rajoy.

 


Andalusiske IU-repræsentanter (t.v.) forhandlede i aftes med PSOE om at danne en koalitionsregering,

Et lille skridt nærmere en PSOE- og IU-ledet lokalregering i Andalusien
Inden repræsentanter for det nuværende regerende parti i den andalusiske lokalregering, PSOE, i aftes mødtes med venstrefløjskoalitionen IU, med hvem man håber at kunne fortsætte med at regere, havde det forlydt, at man som udgangspunkt ville sætte et loft på det maksimalt tilladte underskud på regionens regnskaber.
Forhandlingerne startede kl. 18.00 på et hotel i Sevilla, og to timer senere kom deltagerne ud, og de fortalte, at man var enedes om ikke at skære ned på de primære områder, der hører under den lokale regering, det vil sige uddannelse, sundhedsvæsen og andre sociale ydelser (hjemmehjælp m.v.).
Parterne var dog ikke blevet enige om, hvordan man fortsat skal finde pengene til det, da økonomien i Andalusien, som i alle spanske regionener, ikke kan fortsætte med at oppebære samme niveau som hidtil. Foreløbig, forlyder det, satser man på at skaffe penge via øget beskæftigelse og ved at skære ned i støtten til små og mellemstore virksomheder (PYMES). Men det skal stadig detaljeres og vedtages, ligesom der er en række andre punkter, som man endnu ikke har berørt, heriblandt en eventuel nedsættelse af undersøgelseskomite til at granske ERE-pensionsskandalen.
Det andalusiske valg stod den 25. marts, og en ny regering skal træde til den 19. april, så der er endnu et par uger for de to partier til at blive enige. Sker det ikke, kan IU med sine 12 mandater vælge i stedet at danne regering med PP, der fik 50 mandater, mens PSOE fik 47. Det ville måske være et umage par, men sidste år indgik de to parter faktisk en sådan pagt i Extremadura.

 


Den løsladte fange skal nu gå med i optoget sammen med broderskabet Jesús el Rico.

Påskebenådning afgjort i Málaga
En del af de igangværende og omfangsrige påsketraditioner i Málaga er tilgivelse og frigivelse af en indsat. I år har Jesús El Rico, det ansvarlige broderskab, udpeget en 26-årig mand, der for et par år siden stod bag et indbrud. Han skulle angre lovovertrædelsen. Manden, der ifølge La Opinión de Málaga har initialerne DG.M, havde afsonet 18 måneder af sin dom.

 


Justitsminister Alberto Ruiz-Gallardón ved en af sine Audier.

Ministre har tre-fem biler hver, kritiserer betjentes fagforening
Den største fagforening for Spaniens politibetjente, Sindicato Unificado de Policía (SUP), har rettet en uventet og skarp kritik imod regeringen, skriver avisen 20 Minutos.
I en intern bulletin skriver SUP, at hver minister samt direktører for offentlige selskaber og departementschefer har mellem tre og fem biler bare for ikke at blive ulejliget, når en skal vaskes, ligesom de har chauffører og sikkerhedsvagter på det offentliges bekostning.
”De opfører sig som arabiske sheiker for vores penge, mens de skærer ned og kræver ofre blandt de mest sårbare, de som ingenting har,” forsætter fagforeningen i bulletinen.
Kritikken er ikke kun rettet mod den nuværende, konservative regering. Også den forhenværende, socialistiske regering får en omgang. Som eksempel nævnes et maleri af den tidligere formand for kongressen José Bono, der nu skal pryde en væg i kongresbygningen til en pris af 82.600 euro.
”Det, som de beder andre om, passer ikke sammen med det, de selv gør,” konkluderer SUP.
Ifølge www.noticias.coches.com har regeringen i alt 325 biler, mens f.eks. den lokale, andalusiske regering har 275, og alle landets kommuner har over 1.000 køretøjer.

 


Eurovegas på vej til Spanien.

Madrid og Barcelona står lige i dyst om Eurovegas
Madrid og Barcelona står nogenlunde lige i dysten om at tiltrække Eurovegas.
Det er forretningsmanden, den stenrige amerikaner, Sheldon Adelson, der planlægger at opføre en casinoby a la Las Vegas i Europa, og valget af område er nu kogt ned til de to spanske storbyer.
Adelson, der ejer flere kasinoer i USA og Hongkong, har haft besøg af delegationer fra de lokale myndigheder i Madrid-regionen og Catalonien. Efter møderne konkluderede han så, at der er fordele ved begge de spanske storbyer, og at han synes lige godt om dem begge. Han har dog afsløret, at komplekset bliver lig med det i Las Vegas med en vej som The Strip, ad hvilken der så skal ligge flere kasinoer, gigantiske hoteller m.v.
I Catalonien har myndighederne dog sat visse begrænsninger på hotellernes højde, eftersom den mulige grund ligger ved lufthavnen El Prat, hvilket ikke er et problem i hovedstadsområdet.
Ifølge El País vil casinobyen skabe 164.000 arbejdspladser.

 


Nogle af klodens mest eksotiske lande er med.

Kryds i kalenderen: Internationale dage i Fuengirola
Tag verden rundt på fire dage ved blot at gå nogle få hundrede meter. Det er rundt regnet, hvad de internationale dage, Feria Internacional de los Pueblos i Fuengirola, tilbyder. Der er mad og drikke, musik og dans, kunsthåndværk og tingel-tangel fra alverdens lande, som er med til at gøre den årlige feria til noget helt specielt.
Forberedelserne er allerede i gang til dette års Internationale Dage, der afholdes fra den 28. april til den 1. maj.

 


Sejlads med Palma som kulisse.

Danskere sejler i gule trøjer ved Mallorca
Finnjollesejleren Jonas Høgh-Christensen og 49’er-besætningen Peter Krüger og Nicolaj Thorsell kom i går mandag godt fra start under verdensmesterskabsturneringerne på Palma-bugten.
Danskerne fører i hver deres klase. På andenpladsen i 49’er ligger en anden dansk besætning, nemlig den tidligere OL-vinder Jonas Warrer og Søren Hansen.
Mesterskaberne gælder også udtagelse til dette års OL.
Læs mere om sejladsen ved Mallorca her

 

Nyheder den 2. april 2012


Statsminister Mariano Rajoy godkender besparelser på 27,3 milliarder euro.

Kan finansloven redde Spanien?
”Spanien vil ikke længere være et problem for EU,” sagde landets økonomiminister, Luis de Guindos, på vegne af regeringen, efter finansloven anno 2012 i fredags endelig blev vedtaget af ministerrådet, ledet af statsminister Mariano Rajoy (PP).
Med den nye finanslov skal staten spare 27,3 milliarder euro resten af året, og det er den største besparelse på en finanslov, siden genindførslen af demokratiet. Dermed er håbet, at man kan nå det mål på et underskud på højst 5,3 procent af bruttonationalproduktet (BNP), som blev dikteret af EU, efter regeringens eget bud havde lydt på 5,8 procent. Og håbet er, at Spanien kan undgå at skulle tage imod hjælp fra EU, som Grækenland, Irland og Portugal har måttet bide i sig.

Underskuddet ligger i øjeblikket på 8,51 procent af BNP.
Der skæres ned på en lang række punkter. Ministerierne får 16,9 procent mindre at arbejde med, hvilket er to procentpoint mindre end det, som Mariano Rajoy havde meddelt i begyndelsen af sidste uge. Det betyder bl.a. fastfrysninger af lønninger til offentligt ansatte. Der vil også blive sparet på ulandsbistanden; disse konti reduceres med 594 millioner euro.
Derudover stiger selskabsskatten, og man håber at tjene 12,3 milliarder euro på at fjerne den regel, der giver spanske selskaber et skattefradrag ved ekspansion i udlandet.
Der kommer ikke andre skattestigninger, ligesom momsen forbliver på det nuværende niveau. Dog er elektriciteten steget med syv procent og gassen med fem procent allerede fra i går den 1. april.
Regeringen har desuden meddelt, at man vil give amnesti til de, som har modtaget betalinger og lønninger på konti i udlandet, og til de, der har modtaget penge under bordet, hvis de deklarerer disse indtægter til skattevæsnet. Man skal betale 10 procent i skat, men der vil ikke blive stillet spørgsmål, og der vil ikke blive tale om andre afgifter eller bøder. Dette tiltag havde ingen forudset, og det er da allerede blevet mødt med en hel del skepsis. Regeringens mål er at kunne hive 25 milliarder euro ind til statskassen alene med denne regel.
Finansloven bliver denne uge præsenteret for kongressen, hvor den forventes at blive formaliseret i juni, hvilket kun skulle være en formalitet, specielt eftersom regeringspartiet PP har majoritet.

 


Foreløbig er omkring 750 hektar svedet af i naturparken ved Atlanterhavet.

Kæmpe skovbrand i Galicien
Den skovbrand, der startede den 31. marts i naturparken As Fragas do Eume i Galicien, har indtil videre afbrændt omkring 750 hektar, hvoraf 500 hektar er skov.
Ilden menes at være påsat, da den startede tre forskellige steder, hvorfra den med hjælp fra både kraftig blæst og tørke har
bredt sig hurtigt.
Forsvarets beredskab er tilkaldt for at hjælpe det lokale brandvæsen, men det er endnu ikke lykkes at få ilden under kontrol.
As Fragas do Eume blev erklæret naturpark i 1997.

 


Så flot kan her blive. Engang.

Ambitiøst hotelprojekt i Málaga
Det var et af Málagas konservative borgmester, Francisco de la Torres valgløfter, og det kan godt være, at udsigterne til, at det egentlige arbejde kan gå i gang, er lange, men byplanlægningen ved kommunen i provinshovedstaden arbejder faktisk på det meget ambitiøse hotelprojekt, der vil komme til at præge byens skyline.Først og fremmest gælder det om at tiltrække en interesseret hotelkæde. Det skriver avisen Málaga Hoy.
Da man sidste år renoverede havnen, blev et område på 14.000 m2 frigivet, og det er her, man planlægger at opføre et hotel, der skal have fem stjerner, og som forventes at blive en emblematisk bygning for Málaga.

 


José Antonio Griñán (t.h.) for PSOE og Diego Valderas for IU.

Venstrefløjen debatterer nu Andalusiens politiske fremtid
Valget blev afholdt den 25. marts, men det er endnu ikke afgjort, hvem som fremover skal lede den lokale, andalusiske regering, Junta de Andalucía.
PP fik som bekendt 50 mandater. Det nuværende regeringsparti, PSOE, måtte nøjes med 47 mandater, men med støtte fra venstrefløjskoalitionen IU, som fik 12 mandater, kan PSOE sandsynligvis fortsætte med at lede den lokale regering med José Antonio Griñán på formandsposten.
Parterne er dog endnu ikke blevet enige om, hvordan soklen til samarbejdet skal konstrueres. IU har bl.a. krævet, at der nedsættes en undersøgelseskomite til at kulegrave ERE-skandalen, der har forgreninger langt op i PSOE. Det har José Antonio Griñán dog modsat sig.
For at forsøge at nå til enighed har de to partier nedsat tre grupper, der skal diskutere mulighederne for at danne en koalitionsregering. De første møde finder sted i dag, mere præcist kl. 18.00, i Sevilla.
Ifølge El Mundo kan forhandlingerne komme til at løbe over flere uger.

 


Pablo Isla fra Inditex får den største løn.

Så meget tjener de über-rige
Hvor meget de fem højest lønnede i Spanien egentlig tjener, er netop blevet offentliggjort. Bundlinjen er, at de tilsammen tjener 62,7 millioner euro om året. Øverst på listen ligger Pablo Isla, der er generaldirektør hos tøjkoncernenInditex, og han tjener omkring 20,3 millioner euro om året. Da han blev ansat sidste år, fik han desuden aktier i selskabet til en værdi af 13,7 millioner.
Efter ham kommer Alfredo Sáenz, viceformand i Banco Santander (12,7 millioner), César Alierta, formand for Telefónica (10,27 millioner), Antonio Brufau, formand for Repsol (10,12 millioner), og til slut José Ignacio SánchezGalán fra Iberdrola (9,5 millioner).

 


Mispelen kom til Europa i 1700-tallet.

Kryds i kalenderen: Mispeldag i Sayalonga
Omkring en tredjedel af Sayalongas indbyggeres indtægter kommer fra mispel, og på grund af den orange frugts betydning fejres også den med sin helt egen dag “Día del Nispero” – som er den 6. maj.
Mispeldagen byder på uddeling af over et ton frugter, samt syltetøj og likør lavet af mispel, men også områdets hedvin bliver udskænket i rigelige mængder.
Der dyrkes to slags mispler. Den japanske, som modner tidligere, har små kerner, og den kinesiske mispelsort, der har store kerner og desuden modner senere, er større frugter med en dybere farve.
Mispeltræet er oprindeligt fra det østlige Kina og er i slægt med de fleste europæiske frugttræer. I 1700-tallet kom det til Sydeuropa som havevækst, og det milde klima passede træet godt. I 1960’ og 1970’erne startede en intensiv dyrkning, og selv om det er et meget almindeligt træ i haver og parker i Andalusien, er der faktisk bare tre steder i Spanien, hvor vækstbetingelserne er optimale for produktion i stor skala: Callosad´EnSarriá (Alicante), Almuñécar (Granada) og Sayalonga. En lille flod sørger her for, at der ikke bliver så tørt om sommeren, og det specielle mikroklima i den smalle og lange dal giver mispeltræet og andre tropiske vækster ideelle levevilkår.

Over en tredjedel af produktionen eksporteres, fortrinsvist til Italien.
Et forsigtigt anslag vurderer, at mellem 4.000 og 4.500 mennesker møder op på mispelens dag, der hovedsageligt fejres på landsbyens torv, som i dagens anledning er overdækket for at de fremmødte får lidt ly fra forårssolen
Sayalonga er en køn lille by, og så snart man svinger af fra hovedvejen, er landsbyen ikke særlig bilvenlig, men så meget desto hyggeligere. Denne dag er der taler, musik og dans og altså uddeling af et ton frugter.
Festlighederne starter kl. 11.00 og varer til omkring kl. 18.00.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.